EFT metoda in 5 stvari, ki jih je dobro vedeti o njej

EFT metoda je nastala kot kombinacija modrosti vzhodne in zahodne kulture. Roko sta si podali akupunktura, ki jo je razvila vzhodna kultura in psihologija, ki je prispevek zahodne kulture. Dobili smo nekaj najlepšega, kar si lahko predstavljamo: preprosto in učinkovito metodo, ki je vsakomur na dosegu roktudi vam!

EFT metoda

EFT metoda pomaga:

 • sprostiti stres na čustvenem in fizičnem nivoju
 • odpraviti nespečnost
 • odpraviti ljubosumje
 • odpraviti depresijo, tesnobo in anksioznost
 • odpraviti panične napade
 • izboljšati samozavest in samopodobo
 • k kvalitetnejšemu življenju, polnemu uspeha in zadovoljstva. 

V nadaljevanju vas vabim, da preberete o…

Kaj je EFT metoda?

Meditacija, masaža, akupunktura – to je samo nekaj stvari, ki smo jih prevzeli od vzhodne medicine z namenom, da bi živeli bolj zdravo in bolj celostno.

Vsem tem koristnim pristopom pa se pridružujejo tudi nova odkritja na področju energijske psihologije, posebno zanimiva pa je EFTEmotional Freedom Technique – imenovana tudi tapkanje.

Tisto, kar je pri EFT metodi edinstvenega je to, kako kombinira modrost vzhodne medicine in sicer akupunkturo s tradicionalno zahodno psihoterapijo.

Postopek EFT tapkanja izgleda tako, da s prsti tapkamo na določene akupunkturne točke, medtem pa govorimo o neprijetnem spominu in o različnih neprijetnih čustvih.

EFT tapkanje

Slika 1: Kako EFT tapkanje uporabljati in kako vam lahko pomaga,
najdete na VlastaKuster EFT tapkanje.

Kako EFT metoda deluje?

Znanstvenik dr. Church, ki preiskuje EFT že več kot 10 let, razlaga, da tapkanje na akupunkturne točke pošilja signale direktno v center za stres v srednjih možganih brez posredovanja prednjih režnjev možganov, ki so odgovorni za miselne procese.

Z EFT simultano dosežemo sprostitev stresa na fiziološkem in na čustvenem nivoju. EFT nam daje prednosti za oba svetova – za telo in za naš um, podobno kot bi dobili še masažo medtem, ko bi bili na psihoterapiji.

EFT je izredno učinkovita metoda, saj ima sposobnost, da doseže amigdalo, to je za mandelj velik del možganov, ki sproža stresni odgovor telesa – odgovor na strah, ki mu pravimo beg ali boj.

Kje vse nam EFT koristi?

S tem, ko zmanjšamo stres, lahko EFT tehnika pomaga pri mnogih problemih. V vsakem športu je določena stopnja stresa, prav tako v poslu in pri finančnih pritiskih, kot tudi pri večini bolezni. Kadar zmanjšamo stres na enem področju življenja, nam to koristi tudi na drugih življenjskih področjih.

Dr. Church ocenjuje, da preko 10 milijonov ljudi na svetu uporablja tapkanje in tisto, kar je tukaj res navdušujoče, je to, da hitro odpravi zadeve kot so:

 • depresija
 • anksioznost
 • panični napadi
 • tesnoba
 • nespečnost
 • prav tako pa tudi PTSD
 • fizično bolečino in bolezen.

Prisluhnite spodnjemu videu, v katerem vam povem več o EFT metodi.

Kako lahko tapkanje reši resne zdravstvene probleme?

Sedaj se verjetno sprašujete – podobno kot se sprašujejo inteligentni in razumni ljudje – kako je to možno? Kako lahko tapkanje razreši resne zdravstvene probleme?

Dr. Church je skupaj z dr. Davidom Feinsteinom dokazal, da ima tapkanje pozitiven učinek na nivo kortizola. Več o raziskavi si preberite tukaj.

Kortizol je znan kot stresni hormon, ki se sproži, kadar naše telo doseže stanje – Fight or flight – ki mu pravimo stanje bega ali boja. Stresni odgovor telesa je bil originalno zastavljen tako, da nam je pomagal preživeti v divjini, ko so se naši predniki v divjini srečali z grozečo nevarnostjo – npr. z medvedom.

Problem pa nastane, ker nam tak stresni odgovor telesa ne koristi prav veliko sedaj v modernih časih. Kadar smo pod kroničnim stresom in nam telo kar naprej preplavljajo stresni hormoni, ima to resen vpliv na naše fizično, mentalno in čustveno zdravje. Življenje pod konstantnim stresom povzroča raka, debelost, depresijo in mnoge druge bolezni…

Kaj pravi znanost o EFT?

Dr. Church je naredil študijo, v kateri je bilo 83 udeležencev razporejenih v tri skupine. V eni od skupin so 1 uro izvajali EFT metodo, druga skupina je bila deležna 1 urnega govora, tretja skupina pa ni bila deležna nobene posebne aktivnosti.

V skupini, ki je izvajala EFT metodo, je koncentracija kortizola v krvi padla za 24%, pri ostalih dveh skupinah, pa ni bilo zaznati padca stresnega hormona kortizola.

kortizol v krvi

Slika 2: Na zgornji sliki so prikazani rezultati raziskave, ki potrjujejo, da EFT tehnika zmanjšuje raven stresnega hormona kortizola v krvi za 24%. Stres zmanjšuje in odpravlja tudi EFT terapija, kar posledično blagodejno vpliva na naše fizično in psihično zdravje.

Skupina, pri kateri so izvajali EFT metodo, je kazala tudi manj fizioloških znakov depresije in anksioznosti. Raziskava je pokazala, da je EFT metoda zato tako učinkovita, ker uravnoteži naš parasimpatični in simpatični živčni sistem.

Dr. Church ugotavlja, da tapkanje na akupunkturne točke doseže nevtralni čustven odziv, ki je zlati standard fizičnega in psihičnega zdravja ter dobrega počutja.

fizično in psihično zdravje

Slika 3: Zgornja slika prikazuje žensko, ki zaradi uporabe EFT metode uživa v dobrem psihičnem in fizičnem zdravju. Slika je iz knjige Tapkanje odpravi negativne misli in občutke.

Podobne rezultate so ljudje tisočletja iskali z meditacijo, jogo in drugimi sprostitvenimi aktivnostmi. Podobno kot z vodo umivamo svoje telo na zunaj, prav tako s tapkanjem umivamo svoje telo od znotraj. Uporabljajte tapkanje vedno, kadar čutite, da ste nemirni, žalosti, jezni ali pod stresom,… In tako kot nas voda očisti in opere, prav tako nas tapkanje “opere” vseh neprijetnih občutkov – in počutili se boste tako dobro…

Več o EFT metodi in v kakšnih primerih je bila uporabljena, si lahko preberete v člankih v angleškem jeziku.

Vlasta Kuster je specialistka EFT in magistrica temeljnih medicinskih znanosti. S pomočjo EFT terapije ljudem pomaga, da se v treh mesecih za vedno rešijo depresije, tesnobe, anksioznosti in paničnih napadov. Pomaga tudi odpraviti ljubosumje, nespečnost ter okrepiti samozavest.

V košarici ni izdelkov.