Back to Top

TRAJNO VAS REŠIM:


- tesnobe

- anksioznosti

- paničnih napadov

- in depresije


Naročite se na BREZPLAČEN uvodni razgovor
Pokličite me na tel 051 825 730 ali mi pišite na info@vlastakuster.si


mag. Vlasta Kuster, specialistka EFT, priznana strokovnjakinja

za odpravo psihičnih in čustvenih težav

 

7 dejstev, ki jih je dobro poznati ob zdravljenju anksioznosti z antidepresivi

Zdravljenje anksioznosti lahko, za razliko od EFT terapije poteka tudi v kombinaciji s psihoterapijo in jemanjem antidepresivov, za katere se je izkazalo, da dejansko pomagajo bolje kot placebo.  Vendar pa ima jemanje antidepresivov tudi svojo manj prijetno plat. Za to plat oseba, ki trpi za anksioznostjo, pogosto izve šele tedaj, ko dobi v roke listek z navedenimi stranskimi učinki. Kaj je torej dobro vedeti, preden se  pri zdravljenju anskioznosti odločite za to možnost ?

1. Za zmanjšanje anksioznosti obstajajo tudi drugi načini
V člankih Naravno zdravljenje anksioznosti in Zdravljenje anksioznosti brez zdravil so našteti preizkušeni načini, s katerimi lahko sami zmanjšate anksioznost. Včasih je za zmanjšanje anksioznosti dovolj že primerna telesna aktivnost, sprehod po gozdu, boljše prehranjevalne navade, kar pogosto ne stane ničesar. Z individualno EFT terapijo, ki odpravlja vzroke (in ne le simptomov), lahko anksioznost tudi trajno odpravite.

V spodnjem posnetku razložim:
  • kaj je anksioznost,
  • s kakšnim preprostim testom je možno ugotoviti, da ne gre za kakšno drugo resno bolezen.
  • kako odpravite njene vzroke in se anskioznosti rešite trajno


2. Stranskih učinkov antidepresivov je - brez izjeme - veliko
V preglednici stranskih učinkov antidepresivov lahko preberete seznam stranskih učinkov, ki so navedeni s strani proizvajalcev. Našteti so le pogosti in zelo pogosti stranski učinki samo ene skupine, t.i. SSRI (Selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina) antidepresivov. Vseh različnih stranskih učinkov antidepresivov, ki sodijo v omenjeno skupino, je zgolj v tej tabeli navedenih 73, pri čemer se najbolje odreže antidepresiv s "samo" 18 neželjenimi stranskimi učinki. 

3. Jemanje antidepresivov lahko privede do odvisnosti
Farmacija sicer trdi, da naj antidepresivi ne bi prinašali odvisnosti, hkrati pa proizvajalci sami priznavajo odtegnitvene simptome, ki lahko nastanejo, kadar jih prenehate jemati. Še več - leta 2017 opravljena študija o jemanju SNRI antidepresivov priča, da odtegnitveni simptomi nastopijo pri prav vseh SNRI antidepresivih.

4. Antidepresive je potrebno v nekaterih primerih jemati celo življenje
Če antidepresive ob zdravljenju anskioznosti prenehate jemati predčasno, se vam poleg odtegnitvenih simptomov lahko ponovno pojavijo tudi simptomi, za katero ste se zdravili - v tem primeru anksioznost. In potem je zadeva še težje ozdravljiva. Ob ponovnem pojavu simptomov je potrebno jemati antidepresive dlje časa, tudi več let, če ne do konca življenja. Kaj pa EFT?  EFT terapija odpravlja vzrok anksioznosti, energetske blokade, medtem ko tablete odpravljajo - simptome.

5. Zdravljenje anksioznosti z antidepresivi ne učinkuje takoj
Za razliko od pomirjeval, ki pa se jih NE uporabljajo za zdravljenje anskioznosti, ali EFT terapije, pri kateri olajšanje občutite takoj, antidepresivi potrebujejo svoj čas. Antidepresive je potrebno jemati vsaj nekaj tednov, da občutite učinek. Včasih učinka tudi ni.

6. Tudi če antidepresive jemljete, ni nujno, da bodo pomagali ravno vam
Na začetku leta 2018 objavljeni rezultati študije zdravljenja anksioznosti s pomočjo antidepresivov kažejo na to, da antidepresivi vendarle delujejo bolje kot - placebo. toda to ne pomeni, da učinkujejo vedno in da bodo učinkovali tudi pri vas. In če sploh ne delujejo ? Verjetno vam bodo predpisani novi, za katere tudi ni nujno, da bodo delovali.

7. Uporaba antidepresivov je povezana z višjo stopnjo samomorilnosti
Število samomorov po svetu narašča. Po podatkih WHO (World Health Organization) vsako leto naredi samomor že okoli 800.000 ljudi, pri čemer še posebno skrbi podatek, da je pri mladih med 15 in 29 letom samomor kot vzrok smrti naveden na visokem drugem mestu. Slovenija žal ni izjema - v letu 2017 si je po uradnih podatkih vzelo življenje 411 ljudi - 40 več kot leto pred tem.

Kaj imajo pri tem antidepresivi ?

Razpoložljivost.

Po raziskavi, opravljeni na University of Colorado Anschutz Medical Campus je bilo preko 1/3 od 27876 poskusov samomora  opravljenih s pomočjo predpisanih antidepresivov, večina le-teh je bila sicer namenjenih proti anksioznosti. Bili so namreč - zlahka dosegljivi.

Uporabljeni Viri:

Ime*

E-pošta*

Telefon*

Kako vam lahko pomagam

Prosimo, preden kliknete na gornji gumb, obkljukajte za uspešno pošiljanje tudi okenček spodaj, kjer piše 'Nisem robot.'