Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Kako se znebiti panike brez zdravil in za vedno

Prava in edina pot, da se znebite panike je ta, da poiščete vzrok za njen nastanek. Obstaja veliko načinov, kako se paničnih napadov znebiti, vendar se je potrebno vprašati ali z njimi zgolj blažimo simptome panike ali odpravljamo vzrok, zaradi katerega je nastala.

kako se znebiti panike

Slika 1: Zgornji miselni vzorec ponazarja korake, ki pomagajo, da se znebimo panike. Še bolj podrobno o tem pišem na VlastaKuster.si.

Če odpravite vzrok, zaradi katerega je panika nastala:

 • se napadi panike ne bodo več pojavljali
 • vas ne bo več strah morebitnega novega paničnega napada
 • boste zaživeli v miru.

V nadaljevanju pišem o…

1. Kako se znebiti panike s tem, da predelate dogodke iz preteklosti

V našem telesu je zapisana zgodba, ki temelji na specifičnih stresnih dogodkih, ki so imeli na nas močan čustveni vpliv ali šok in dogodkih, v katerih so se oblikovali naši podzavestni vzorci, prepričanja, navade in s tem naša samopodoba. Lahko gre za boleče dogodke iz našega otroštva, mladosti ali kasnejših let, kot je:

 • ločitev staršev
 • smrt ljubljene osebe
 • izguba službe
 • prometna nesreča in z njimi povezana negativna čustva in občutki, ki smo jih ob tem doživljali…
 • strah
 • žalost
 • jeza
 • sovraštvo
 • občutek zapuščenosti
 • občutek nevrednosti
 • občutek ponižanja
 • občutek nepomembnosti,…

Izrednega pomena, da se znebite panike, je, da kljub temu, da se “danes” soočate z neko stresno situacijo, predelate dogodke, ki so se zgodili že vašem otroštvu in se dotaknete lastnih vzorcev in prepričanj, ki so se oblikovala v tistih rosnih letih.

Otroštvo je namreč obdobje, ko se oblikuje naša podzavest in s tem raznovrstna negativna prepričanja, kot so:

 • nisem sposoben
 • nisem vreden
 • ne bo mi uspelo
 • vsem moram ustreči
 • ne znam reči ne,…

V trenutku, ko se v človeku začnejo oblikovati kognitivne funkcije, se podzavest zapre in v njej ostanejo zapisana vsa čustvena doživetja in spoznanja. Kljub dejstvu, da do paničnega napada lahko pride brez očitnega razloga, saj ga lahko doživimo v trenutku, ko smo popolnoma mirni ali celo med spanjem, gre vzrok iskati v naših preteklih dogodkih.

napad panike

Slika 2: Ženska je doživela napad panike zaradi preteklih stresnih dogodkov, ki so jo zaznamovali z negativnimi čustvenimi doživetji. Slike je iz knjige Tapkanje odpravi negativne misli in občutke.

Četudi gre za neko stresno situacijo iz bližnje preteklosti, ki nas je popolnoma izčrpala, bomo vzrok za nastanek napada panike pogosto našli v svojih podzavestnih vzorcih, ki nas vodijo in usmerjajo od tistega trenutka naprej, ko smo se jih priučili, od tistega trenutka naprej, ko smo razumeli, da svet tako deluje.

2. Kako se znebiti panike z EFT oziroma tapkanjem?

Spremljevalec vsakega stresnega dogodka je tudi neko določeno neprijetno čustvo.

EFT tehnika čustvene osvoboditve temelji na konceptu, da stres – neprijetna čustva – predstavljajo blokade v energijskem sistemu našega telesa. EFT uči tega, da s tapkanjem blokade odpravite in da iz svojega telesa očistite ves nakopičen stres.

Očistite in znebite se lahko vsakega, kar je privedlo do tega, da je telo, ko ni zmoglo več nositi bremena, težavo izrazilo z izbruhom paničnega napada.

2.1. Če se želite panike rešiti, začnite torej tapkati, vendar – pripravite se tudi na bitko!

Pri prvi stopnji tapkanja za odstranitev paničnih napadov gre za to, da tapkamo na simptome težave, s katero se soočamo.

V primeru paničnega napada tako lahko:

 • tapkate na fizične simptome (občutek dušenja, potenje,…) ali
 • na čustvene simptome (strah,…).

Vendar, kot rečeno že na začetku, vzroka paničnega napada s tem ne boste odpravili, čeprav boste dosegli določeno fizično in čustveno olajšanje.

Resnično in trajno čustveno in tudi fizično olajšanje boste dosegli z napredno stopnjo EFT-ja (uporabljam ga na EFT terapiji), pri kateri gre za to, da poiščete vzrok za nastanek paničnega napada.

Dela se lotite tako, da si sestavite seznam vseh bolečih dogodkov iz vaše preteklosti in jih pretapkate – podoživite vse boleče, kar se vam je zgodilo in se tako čustveno osvobodite, saj boste čustveno bolečino očistili iz telesa.

Spominov se ne da izbrisati, lahko pa izbrišete čustveni šok, ki ste ga nekoč doživeli. Takšno delo ni lahko, zato vam pri tem lahko pomagam na EFT terapiji. Kaj je in kako poteka, preberite na učinkovita EFT terapija.

V svoji podzavesti boste našli tudi mnogo negativnih vzorcev, prepričanj, resnic, navad, zaradi katerih trpite že toliko let, saj so postale vaš avtomatski pilot, ki vas vodi in usmerja v življenju.

3. Kako se je znebila paničnih napadov Ana

Pisala sem že o Anini izkušnji, ki je doživela napad panike, ko še ni vedela, kako le-ta izgleda (preberite, kako izgleda napad panike). Ko je iskala pomoč, je naletela na informacijo o EFT terapiji, in s pomočjo EFT terapije se je panike tudi za vedno znebila.

Kako?

Na prvem srečanju je izpolnila tabelo, v kateri so bila navedena razna negativna podzavestna prepričanja.

Ob vsako prepričanje je zapisala številko od 0 do 10. Pomagala si je z lestvico neugodja.

lestvica neugodja

Slika 3: Lestvica neugodja.

 • Ob prepričanje “nisem dovolj dobra” je zapisala številko 9.

Število 0 pomeni, da v sebi ni občutila navedenega prepričanja, medtem ko število 10 pomeni, da je bilo prepričanje v njej močno prisotno.

 • Ob prepričanju “moram biti popolna” je zapisala številko 10.
 • Prepričanje “ne znam reči ne” pa je prav tako ovrednotila s številko 9.

In tako naprej… Prepričanje “nihče me nima rad” je na primer ocenila s številko 0.

Ta negativna prepričanja so bila “zapisana” v Anini podzavesti, ki se oblikuje nekje do sedmega leta otrokove starosti. Gre za obdobje, ko otrok še nima razvitih kognitivnih funkcij in logike, zato se vse, kar se dogaja okrog njega (v družini, v vrtcu,..), vgrajuje neposredno v njegovo podzavest.

Anina je dokončala študij in se zaposlila. Na delovnem mestu je delovala tako, kot je bila vedno in v vseh situacijah vajena: bila je pridna, ustrežljiva, sprejela in opravila je vsako nalogo in se za vsako maksimalno potrudila. Pozabljala pa je nase in na svoje potrebe. Delovala je v skladu s svojimi podzavestnimi prepričanji, vodil jo je t. i. avtomatski pilot in ko je bilo vsega dovolj in preveč, je izgorela. Um vpliva na človeško telo in ko je bila mera polna, je Ana doživela panični napad.

3.1. Panični napad je bil znak, da je bilo življenju potrebno nekaj spremeniti

Telo ji je jasno pokazalo, da je prišlo do vrhunca in to se je izrazilo z napadom panike. Nujno je bilo treba nekaj spremeniti. Ana je živela na tak način, kot je v otroštvu razumela, da svet deluje.

Da se stvari v našem življenju spremenijo, pa je neizbežno dejstvo, da spremenimo svoje podzavestne vzorce. Spreminjanje podzavestnih vzorcev ni lahka zadeva in čustveni bolečini se ni moč izogniti.

O tem, kako se znebiti panike, mi prisluhnite tudi v spodnjem videu

Z Ano sva na terapiji “našli” dogodke iz njenega otroštva, na podlagi katerih se je oblikovala njena podzavest. S tapkanjem je Ana dosegla to, da se je njeno telo oziroma energijski sistem njenega telesa začel očiščevati stresa, za katerim se je skrivalo veliko neprijetnih čustev, kot je žalost, strah, stres, jeza,…

Njeno telo se je začelo očiščevati stresa, ki se je tekom doživljanja neprijetnih izkušenj zapisal in nakopičil v njej. Ko je tabelo ponovno izpolnila, so bile vse tri številke zgoraj izpostavljenih negativnih podzavestnih prepričanj veliko bližje ničli, kot desetki. Podzavestna prepričanja so začela izgubljati jakost.

Tapkanje ima moč, da poseže v podzavestne vzorce in z vztrajnim delom na sebi s pomočjo tapkanja, jih je možno spremeniti. Ana se je bila pripravljena soočiti z negativnimi podzavestnimi prepričanji in vzorci ter jih bila s tapkanjem po EFT metodi sposobna spremeniti.

kako se znebiti panike s spreminjanjem podzavestnih prepričanj

Slika 4: S tapkanjem lahko negativna podzavestna prepričanja spremenimo v pozitivna. Več o podzavestnih prepričanjih in kako jih spremeniti, vam razkrije knjiga Moja nova samopodoba.

Nič več ni doživljala paničnih napadov in njena samopodoba je začela postajati drugačna.

Prepričanje:

 • “moram biti popolna”, je na primer dobivalo novo, milejšo podobo, ki se je glasilo “ni potrebno, da sem popolna”
 • prepričanje “nisem sposobna”, pa je vedno bolj postajalo prepričanje “sposobna sem”.

3.2. Kako je Anine panične napade doživljal njen fant

To so besede Matica, ki je bil ob svojem dekletu, ko je doživela napad panike: “Moja Ana je bila perfekcionistka, vedno se je gnala do roba svojih moči in še čez. Velikokrat sem ji svetoval, naj spremeni svoj pristop do dela, do ljudi, da ni potrebno, da je stanovanje vedno brezhibno pospravljeno in tako naprej. Velikokrat sem opazil, da jo je njen perfekcionizem dušil, jo utrujal in omejeval. Proti koncu tedna je bila že tako utrujena, da je v nekem obdobju prespala cele vikende. Nekega večera pa je, ko je bila že v postelji, doživela panični napad. Ponavljala je, naj ji pomagam, da se počutiti zelo slabo in da ima občutek, da se ji bo kar zmešalo.”

panični napad

Slika 5: Za lažje razumevanje prilagam zgornjo sliko, ki vam pomaga razumeti, kako se nastane krog paničnega napada in kaj ter kako takrat posameznik doživlja sebe in okolico.

Počutil sem se popolnoma nemočnega. Držal sem jo v objemu in jo miril. Po kakšnih desetih minutah je napad popustil. Vedno me je bilo strah, da bi prišlo do česa takega, hkrati pa sem mislil, da je bilo dovolj to, kar sem ji vedno govoril – da naj se spremeni in živi bolj sproščeno. Počutil sem se poraženega, saj moji nasveti niso bili dovolj in poraženega tudi zato, ker sem jo toliko časa samo gledal, kako je trpela v nekaterih medosebnih odnosih na delovnem mestu in v družini... Doživela je še dva paničnega napada...”

3.2.1. Anina sprememba po EFT terapiji

Matic nadaljuje: “Ko je izvedela za EFT terapijo, sem jo sto procentno podprl. Vse bi dal, da bi ji terapija pomagala. Ko sem se malo poglobil, sem spoznal, da se človek ne more samo odločiti in se spremeniti. Ano sem dobro poznal, vendar nisem vedel, kdaj in zakaj se je v njej izoblikovalo podzavestno prepričanje, da mora biti popolna. Vedel sem, da v sebi trpi zaradi tega, ker se ne čuti dovolj dobre, dovolj vredne, velikokrat mi je rekla, da čuti, da je drugi ne cenijo. Jaz sem ji pa vedno samo govoril, da to ni res.

Ko je Ana začela obiskovati EFT terapijo, je začela postajati drug človek. Na njej se je videlo, da se je osvobodila nekega težkega negativnega čustvenega oklepa, ki ji prej ni dal dihati. Začenjal sem opažati, da postaja bolj razumevajoča sama s seboj, da si pusti, da se zmoti in da je to več ne prizadene tako močno.

Začela se je zavedati svojih sposobnosti in začela je postavljati meje. Začela se je imeti rada in začela je postajati bolj samozavestna.

Pot ni bil lahka, vendar je bila Ana zelo vztrajna. Vesel sem, saj se panični napadi niso več ponovili. Vsak dan znova lahko potrdim, da je Ana s pomočjo EFT-ja znebila paničnih napadov.” 

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Kako se znebiti panike brez zdravil in za vedno