Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Kako izgleda napad panike – življenjska zgodba

Kako izgleda napad panike? Vsi, ki so panični napad že kdaj doživeli, pravijo, da gre za eno najtežjih in najbolj dramatičnih izkušenj, kar so jih kadarkoli izkusili. Pravijo, da jih je to izkustvo napolnilo z grozo, z močnim strahom pred smrtjo in/ali pred tem, da bi popolnoma izgubili kontrolo in nadzor.

napad panike

Slika 1: Ženska na zgornji sliki je doživela eno najtežjih izkušenj v življenju – napad panike.
Slika je iz knjige Tapkanje odpravi negativne misli in občutja, v kateri pišem tudi o napadih panike in kako si pomagati.

Napad panike naj bi vsako leto doživelo nekje med 30 do 40% ljudi, panična motnja – ponavljanje paničnih napadov, pa se razvije pri 3% ljudi.

Če ste panični napad doživeli sami ali pa kdo od vaših dragih, se zagotovo sprašujete, kaj storiti, da se le-ta ne bi ponovil.

Pomagate si lahko z:

  • EFT tehniko, ki blaži fizične in duševne simptome napada panike
  • EFT terapijo, ki odpravlja vzrok paničnega napada in preprečuje, da bi panični napad ponovno doživeli.  

V nadaljevanju vam predstavljam…

1. Kako izgleda napad panike

Vas zanima, kako izgleda napad panike v praksi? To je zgodba osebe (imenujmo jo Ana), ki se je z njim tudi dejansko soočila.

Kaj se je v Ani dogajalo, vam želim pokazati s spodnjo sliko, ki prikazuje, kako se razvije panični krog. Želim, da bi razumeli tiste trenutke, predno nastopi panični napad, trenutke, ko dosega vrh in občutja, ki ostanejo v posamezniku po tem, ko se panični napad umiri.

panični napad

Slika 2: Na zgornji sliki je prikazan razvoj paničnega kroga – kaj se dogaja v posamezniku, ko se v njem razvije panični napad. O paničnih napadih si preberite tudi na težak napad panike.

  • Potrebno je poznati začetne okoliščine posameznika. Zunanje okoliščine: utrujenost, izgorelost, stres,… in notranje okoliščine: nakopičena negativna čustva (žalost, obup, jeza, strah,…), negativni podzavestni vzorci in prepričanja (nisem dovolj dober, moram biti popoln, ne bo mi uspelo,…)…
  • Porast nenavadnih občutij, misli in čustev: kombinacija začetnih zunanjih in notranjih okoliščin pridobiva na moči. Teža preteklosti in sedanjosti nas začne presegati in občutek imamo, kot da nimamo izhoda. Pojavi se močan občutek strahu in tesnobe, nelagodja, nastopijo fizični simptomi paničnega napada (hitro bitje srca, oblije nas vročina, bolečina v prsih, mravljinci po telesu,…).
  • Tesnoba se poveča, ker so fizični simptomi paničnega napada vse intenzivnejši.

Slika 3: Občutki tesnobe so značilni pri doživljanju paničnega napada. Če bi radi izvedeli več o tesnobi, obiščite www.vlastakuster.si.

Dogajanje nas potegne v popolnoma drugačno doživljanje sebe, okolice in realnosti.

  • Fizičnim simptomom se pridružijo še duševni. Občutenja v sebi interpretiramo na tak način, da pričakujemo, da se bo nevarnost, ki jo občutimo, zares zgodila: strah nas je tega, da bi umrli, da bi doživeli srčni infarkt, da se nam bo zmešalo.

Poglejmo, kako je posamezne korake razvoja paničnega kroga doživljala Ana.

1.1. Kako izgleda napad panike – pred nastopom

Bodite pozorni na začetne okoliščine – zunanje in notranje.

Ana pove: “Bližala se je ura, ko se običajno odpravim v posteljo. To je načeloma čas, ko se človek lahko umiri, sprosti, saj ga čaka krepčilen spanec. Spomnim se, da sem bila tisti večer zelo utrujena, bolela me je glava, v sebi sem čutila nemir, neke vrste zbeganost.

Vse, kar sem si želela, je bilo to, da bi mi nekdo rekel, da je vse v redu, da bo zame ustavil čas in da mi zjutraj ni treba na cesto ter biti pod stresom zaradi prometne konice, zaradi katere bom morda zamudila na delo. Želela sem si premora od službenih pritiskov, kratkih časovnih rokov in vseh motečih dejavnikov, ki so se pojavili vsakič, ko sem v službi želela zbrano in kvalitetno opraviti svoje delo.

Želela sem si, da bi mi nekdo rekel, naj si vzamem toliko časa, kot ga potrebujem, da se naspim, odpočijem, naberem novih moči. Občutek sem imela, kot da sem na koncu svojih moči. Utrujena sem bila od tega, da moram biti vedno popolna, da je toliko bremena na mojih ramah,…  Želela sem samo še v posteljo in čimprej zaspati.”

1.2. Kako izgleda napad panike, kjer ga najmanj pričakuješ – v topli postelji

Prostor je bil prijeten, sveže prezračen, mehkoba in toplina postelje pa zelo vabeča. Ko sem se ulegla, me je čakalo nekaj nepredstavljivega, neopisljivega, nekaj najbolj groznega, kar se mi je kadarkoli zgodilo. Tisti večer sem prvič doživela napad panike. Na lastni koži sem izkusila, kako izgleda napad panike.”

kako izgleda napad panike

Pri Ani je prišlo do porasta nenavadnih občutij (zaznavanj fizičnih simptomov) in misli (duševnih simptomov), kar je prispevalo k začetni tesnobi, tesnobo pa je povečala še njena pozornost do fizičnih občutij, ki jih je zaznavala v telesu, saj se jih je zelo prestrašila.

“Neopisljivo težko stanje polno strahu me je za nekaj minut prestavilo v nerealen svet. Po telesu in obrazu sem čutila mravljince, imela sem občutek, da ne morem dihati, začelo me je stiskati pri srcu, ki je hkrati močno razbijalo. Imela sem občutek, da ne morem več trezno razmišljati.”

Ana je dogajanje interpretirala na tak način, da je začela razmišljati o negativnem izidu pričakovane nevarnosti.

“Mislila sem, da se mi bo zmešalo in da bom umrla. Prepričana sem bila, da gre za srčni napad. Sebe in vse okoli sebe sem doživljala na popolnoma nepoznan način. Bila sem v nekem čudnem stanju neizmernega trpljenja, ki sem ga močno čutila v glavi. Imela sem občutek, kot da nimam več nadzora sama nad seboj.

Vse, kar sem spravila iz sebe, je bilo to, da sem prosila, naj nekdo pokliče zdravnika. Domači niso vedeli, kaj se z menoj dogaja, niso vedeli, kako naj mi pomagajo.”

1.3. Panični napad in iskanje zdravniške pomoči

Veliko ljudi se paničnega napada tako prestraši, da se obrnejo na zdravnika. Tudi Ana je zaradi strahu, da bo umrla, prosila za zdravniško pomoč.

“Zaradi močne bolečine v prsih so moji domači res poklicali zdravniško pomoč. Takšno stanje je trajalo nekaj minut, nakar so občutki groze začeli popuščati. V meni se je začelo vse nekako umirjati. Ni me več dušilo, bilo je, kot da se prebujam iz najhujše more. Napad panike je minil.

Kljub temu, da se je vse umirjalo, pa je v meni ostal močan strah, da se bo ponovilo, strah, da se bom mogoče v kratkem soočila s smrtjo.

Še danes mi je neprijetno, če se spomnim, da je prišla zdravniška pomoč z rešilcem. Takrat pač še nisem vedela, kako izgleda napad panike in kaj to sploh je. Zdravnik me je pregledal in ugotovil, da je z mano vse v redu.

Vprašal me je, če sem bila v preteklih dneh pod kakšnim večjim stresom. Moj odgovor je bil seveda pritrdilen.

Svetoval mi je, naj se čimprej naučim tehnik, ki mi bodo pomagale stres obvladovati in se sprostiti. Kasneje mi je na pot prišla EFT tehnika.

Moji simptomi so ustrezali simptomom paničnega napada. Klicev na prvo pomoč in obiskov zdravnikov zaradi simptomov paničnega napada, naj bi bilo v današnjem času veliko.”

1.4. Občutja po paničnem napadu

Umirila sem se in zagotovili so mi, da ne bom umrla zaradi srčnega napada. Vendar strah je ostal. Nihče, ki tega ni doživel, ki ne ve, kako izgleda napad panike, si ne more predstavljati, kako težka preizkušnja je panični napad – četudi jo skušam še tako dobro opisati.

Naslednji večer me je bilo zelo strah iti v posteljo. Bala sem se, da se bo včerajšnja izkušnja ponovila. Kar nekaj večerov in noči sem potrebovala, da je nekdo od domačih sedel pri meni na robu postelje, dokler nisem zaspala ali pa da je spal ob meni.

strah pred paniko

Zavedala sem se, da sem popolnoma izčrpana in da potrebujem pomoč.”

Tako je torej izgledal napad panike preko Aninih oči. Kot je kasneje povedala, je pobrskala po spletu in začela obiskovati EFT terapijo.

1.5. Za boljše razumevanje, kako napad panike izgleda in zakaj nastane

V sledečem videu ste vabljeni, da prisluhnite razlagi, kako je sestavljen naš um, kako deluje, kaj so prepričanja, vzorci,… Razumeli boste, zakaj je Ana doživela panični napad in zakaj ste ga morda že kdaj doživeli tudi vi.

Um je sestavljen iz dveh polovic:

  • iz zgornjega dela, ki ga imenujemo zavestni del uma in
  • iz spodnjega dela, ki ga imenujemo podzavestni del uma.

Zavestni del je razmišljujoči, logični in intelektualni del uma, ki lahko nekaj izbere, zavrne, sprejme, medtem ko mora podzavestni del vedno vse samo sprejeti.

Spodnja polovica uma pa je čustveni del ali naša podzavest.

Vsaka od teh dveh polovičk deluje popolnoma drugače in ločeno druga od druge.

Vse, kar je vgrajenega v podzavesti, je zanjo sveta resnica. Ko smo majhni, se vse informacije, ki jih prejmemo, brez kritične presoje usidrajo v našo podzavest. V našem telesu je zapisana zgodba, ki temelji na specifičnih stresnih dogodkih iz našega otroštva, trenutkih, ko so se v nas oblikovali naši podzavestni vzorci in prepričanja. Tako se je izoblikovala naša samopodoba.

Ko se začnejo razvijati naše kognitivne funkcije, se podzavest shematsko gledano, “zapre”.

V podzavesti so zapisana negativna podzavestna prepričanja, kot na primer “nisem dovolj dober”, “moram biti popoln”, “nihče me nima rad”, ki postanejo t.i. avtomatski pilot in nas vodi skozi življenje, v njej pa so prav tako zapisana tudi pozitivna podzavestna prepričanja.

Prisluhnite videu…

2. Kako si pomagati pri napadu panike?

Pri napadu panike si lahko pomagate z EFT tehniko, ki ima moč, da blaži fizične in duševne simptome, ki jih posameznik ob napadu čuti. Začnite s tapkanjem po akupunkturnih točkah in kmalu boste začutili olajšanje. Jakost simptomov bo začela popuščati.

Kako tapkati po akupunkturnih točkah in kakšne besede pri tem uporabljati, vas vabim, da si preberete v mojem prispevku, v katerem pišem, kaj je panični napad in kako ga odpraviti.

Ana ni uporabljala EFT tehnike samo na osnovnem nivoju – na nivoju, da bi lajšala intenzivnost simptomov, ampak se je z obiskom EFT terapije odločila za to, da je v svojem življenju poiskala tiste vzroke, ki so jo pripeljali do tega, da je doživela panični napad.

EFT terapija

Slika 4: V procesu EFT terapije poiščemo in odpravimo vzrok, ki je pripeljal do izbruha paničnega napada in s tem dosežemo, da se napad panike več ne ponovi.
EFT terapija je predstavljena na EFT terapija VlastaKuster.si.

Proces EFT terapije je v svojem bistvu iskanje skrite čustvene bolečine in njeno sproščanje. Ana je na terapiji izpostavila vse dogodke, ki so bili zanjo boleči in stresni, ki so v njej pustili veliko neprijetnih čustev in na podlagi katerih so se oblikovali njeni notranji vzorci in prepričanja, po katerih je v življenju delovala. Ana se je naučila čustveno bolečino sprejeti in ji pustila, da je zapustila njeno telo. Tako je dosegla globoko olajšanje in mnoge pozitivne spremembe.

Pred začetkom EFT terapije vas povabim na uvodni razgovor, na katerem se pogovorimo o vaših težavah in oblikujemo strategijo, kako se sistematično lotiti tega, da vas trajno rešim pred ponovnim pojavljanjem napadov panike. 

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Kako izgleda napad panike – življenjska zgodba