Kako izgleda napad panike - življenjska zgodba

piše: Vlasta Kuster

Vas zanima, kako izgleda napad panike v praksi ? To je zgodba osebe (imenujmo jo Ana), ki se je z njim tudi dejansko soočila:

»Bližala se je ura, ko se običajno odpravim v posteljo. To je načeloma čas, ko se človek lahko umiri, sprosti, saj ga čaka krepčilen spanec. Spomnim se, da sem bila tisti večer zelo utrujena, bolela me je glava, v sebi sem čutila nemir, neke vrste zbeganost.

Vse, kar sem si želela, je bilo to, da bi mi nekdo rekel, da je vse v redu, da bo zame ustavil čas in da mi zjutraj ni treba na cesto ter biti pod stresom zaradi prometne konice, zaradi katere bom morda zamudila na delo.

Želela sem si premora od službenih pritiskov, kratkih časovnih rokov in vseh motečih dejavnikov, ki so se pojavili vsakič, ko sem v službi želela zbrano in kvalitetno opraviti svoje delo. Želela sem si, da bi mi nekdo rekel, naj si vzamem toliko časa, kot ga potrebujem, da se naspim, odpočijem, naberem novim moči. Občutek sem imela, kot da sem na koncu svojih moči.

Želela sem samo še v posteljo in čimprej zaspati.

Kako izgleda napad panike, kjer ga najmanj pričakuješ - v topli postelji ?

Prostor je bil prijeten, sveže prezračen, mehkoba in toplina postelje pa zelo vabeča.

Ko sem se ulegla, me je čakalo nekaj nepredstavljivega, neopisljivega, nekaj najbolj groznega, kar se mi je kadarkoli zgodilo.

Tisti večer sem prvič doživela napad panike.

Neopisljivo težko stanje polno strahu, me je za nekaj minut prestavilo v nerealen svet. Po telesu in obrazu sem čutila mravljince, imela sem občutek, da ne morem dihati, začelo me je stiskati pri srcu, ki je hkrati močno razbijalo. Imela sem občutek, da ne morem več trezno razmišljati.

Mislila sem, da se mi bo zmešalo in da bom umrla.

Prepričana sem bila, da gre za srčni napad. Sebe in vse okoli sebe sem doživljala na popolnoma nepoznan način. Bila sem v nekem čudnem stanju neizmernega trpljenja, ki sem ga močno čutila v glavi.

Imela sem občutek, kot da nimam več nadzora sama nad seboj. Vse, kar sem spravila iz sebe, je bilo to, da sem prosila, naj nekdo pokliče zdravnika. Domači niso vedeli, kaj se z menoj dogaja, niso vedeli, kako naj mi pomagajo.

Zaradi močne bolečine v prsih so res poklicali zdravniško pomoč. Takšno stanje je trajalo nekaj minut, na kar so občutki groze začeli popuščati. V meni se je začelo vse nekako umirjati.

Ni me več dušilo, bilo je, kot da se prebujam iz najhujše more.

Kljub temu, da se je vse umirjalo, pa je v meni ostal močan strah, da se bo ponovilo, strah, da se bom mogoče v kratkem soočila s smrtjo. Še danes mi je neprijetno, če se spomnim, da je prišla zdravniška pomoč z rešilcem. Takrat pač še nisem vedela, kako napad panike izgleda in kaj to sploh je.

Zdravnik me je pregledal in ugotovil, da je z mano vse v redu.

Vprašal me je, če sem bila v preteklih dneh pod kakšnim večjim stresom. Moj odgovor je bil seveda pritrdilen. Svetoval mi je, naj se čimprej naučim tehnik, ki mi bodo pomagale stres obvladovati in se sprostiti.

Moji simptomi so ustrezali simptomom paničnega napada. Klicev na prvo pomoč in obiskov zdravnikov zaradi simptomov paničnega napada, naj bi bilo v današnjem času veliko.

Napad panike je minil.

Umirila sem se in zagotovili so mi, da ne bom umrla zaradi srčnega napada. Vendar strah je ostal.

Nihče, ki tega ni doživel, ki ne ve, kako izgleda napad panike, si ne more predstavljati, kako težka preizkušnja je panični napad – četudi jo skušam še tako dobro opisati.

Naslednji večer me je bilo zelo strah iti v posteljo. Bala sem se, da se bo včerajšnja izkušnja ponovila. Kar nekaj večerov in noči sem potrebovala, da je nekdo od domačih sedel pri meni na robu postelje, dokler nisem zaspala ali pa da je spal ob meni. Zavedala sem se, da sem popolnoma izčrpana in da potrebujem pomoč.«

Tako je torej izgledal napad panike preko Aninin oči. Kot je kasneje povedala, je pobrskala po spletu in začela obiskovati EFT terapijo.

Video: Za še boljše razumevanje o tem, kako napad panike izgleda in zakaj nastane

V sledečem videu ste vabljeni, da prisluhnite razlagi, kako je sestavljen naš um, kako deluje, kaj so prepričanja, vzorci,… Razumeli boste, zakaj je Ana doživela panični napad in zakaj ste ga morda že kdaj doživeli tudi vi.

Um je sestavljen iz dveh polovic:

– iz zgornjega dela, ki ga imenujemo zavestni del uma in
– iz spodnjega dela, ki ga imenujemo podzavestni del uma. Zavestni del je razmišljujoči, logični in intelektualni del uma.

Spodnja polovica uma pa je čustveni del ali naša podzavest. Vsaka od teh dveh polovičk deluje popolnoma drugače in ločeno druga od druge. Zavestni del uma lahko nekaj izbere, zavrne, sprejme, medtem ko mora podzavestni del vedno vse samo sprejeti.

Vse, kar je vgrajenega v podzavesti, je zanjo sveta resnica. Ko smo majhni, se vse informacije, ki jih prejmemo, brez kritične presoje usidrajo v našo podzavest. V našem telesu je zapisana zgodba, ki temelji na specifičnih stresnih dogodkih iz našega otroštva, trenutkih, ko so se v nas oblikovali naši podzavestni vzorci in prepričanja.

Tako se je izoblikovala naša samopodoba. Ko se začnejo razvijati naše kognitivne funkcije, se podzavest, shematsko gledano, »zapre«.

Če so v podzavesti zapisana podzavestna prepričanja, kot na primer

»nisem dovolj dober«, »moram biti popoln«, »nihče me nima rad«,

le-ta postanejo t.i. avtomatski pilot, ki nas vodi skozi življenje.

Vlasta Kuster je po poklicu magistrica temeljnih medicinskih znanosti, pri svojem delu pa uporablja EFT metodo, s katero pomaga ljudem za vedno odpraviti panične napade, depresijo in anksioznost. Pri tem dosega uspešnost rezultatov v vsaj 95% primerih.

V košarici ni izdelkov.