Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Vam je občutek tesnobe znan? Vzroki zanj tičijo drugje, kot si običajno predstavljamo

Občutek tesnobe, pa najsi bodi občasen ali reden, je danes poznan vedno več ljudem in večina jih ob tem misli, da je povezan s težavami z zdravjem. Ljudje se bojijo:

 • da imajo težave s srcem
 • da so življenjsko ogroženi oziroma
 • da nujno potrebujejo zdravniško pomoč.

Mnogi ljudje se zaradi občutka tesnobe slabo počutijo in se tako močno zbojijo za svoje življenje, da poiščejo pomoč tudi na urgenci. Se je kaj takšnega zgodilo že tudi vam?

občutek tesnobe

Slika 1: Zaradi občutka tesnobe se mnogi ljudje zbojijo za svoje zdravje, ne pomislijo pa, da do tesnobnosti prihaja zaradi stresa. Več o tesnobi in poti iz nje, najdete na VlastaKuster.si.

Pa veste, v čem se skriva razlog? Gre za nakopičen stres v telesu.

Po obširnih medicinskih preiskavah ljudje odhajajo domov pomirjeni, saj jim medicinsko osebje zagotovi, da ni z njimi fizično nič narobe. Pa vendar se občutek tesnobe nadaljuje in problem ostaja.

Če so fizično zdravi, kje je potem problem? Zakaj se še vedno tako zelo slabo počutijo? Razlog je lahko čisto preprost: ljudje so fizično zdravi, na energijskem nivoju pa so izčrpani.

V nadaljevanju bi vam zato rada predstavila tehniko in terapijo, ki:

 • vas osvobodita občutka tesnobe
 • vas osvobodita prevelike količine stresa
 • vas osvobodita strahu, da se za občutkom tesnobe skriva bolezen.

Govorila bom o…

1. Občutek tesnobe & najpogostejši razlog za njegov nastanek

Stresni dogodki, ki jih tekom življenja doživimo, vsakomur pustijo posledice. Vse to se nakopiči nekje na energijskem nivoju in ljudje preprosto ne moremo več normalno funkcionirati.

Težave je torej potrebno reševati na energijskem nivoju, potrebno je “očistiti” stres iz telesa.

Večina ljudi se prestraši, ko v sebi začuti tesnobo. Mislijo, da je nekaj narobe z njihovim zdravjem, da imajo težave s srcem ali z dihali. Takoj obiščejo zdravnika in želijo vedeti, kaj je z njimi narobe. Zdravnik jih ponavadi napoti na različne preiskave, ki najpogosteje ne pokažejo kakšne resne okvare. Marsikateri zdravnik na koncu previdno predlaga uvedbo antidepresiva.

Sodobna medicina človeka obravnava kot fizično bitje. Osebe, ki se jih loti tesnoben občutek, so običajno fizično po vseh merilih sodobne medicine povsem zdrave, kljub temu pa se ne počutijo tako. In kje je vzrok?

Razlog je preprost: oseba je fizično zdrava, energijsko pa je izčrpana, kar lahko vodi tudi v izgorelost, saj je v telesu nakopičenih veliko negativnih občutkov.

izčrpanost

Problem za nastanek občutka tesnobe torej ni na fizičnem nivoju, ampak na energetskem, zato tudi rešitev ne moremo iskati na fizičnem nivoju, ampak na energetskem.

2. Prepoznajte tesnobo in se soočite z njo

Občutek tesnobe se v vas morda pojavlja vedno v podobnih situacijah. Bodite pozorni na to. Naj navedem nekaj primerov: občutek tesnobe vas morda navdaja, ko je pred vami kakšna težka naloga, za katero ne veste, če jo boste zmogli izpeljati. Občutek tesnobe vas morda obišče, ko se morate izpostaviti v družbi, v vas pa se oglaša glas, da tega ne boste dobro izpeljali. Morda čutite tesnobo, ker vas je strah prihodnosti, saj ne zaupate v svoje znanje, sposobnosti in v življenje, da se bo vse odvilo tako, da bo redu.

tesnoba, občutek tesnobe

Slika 2: Občutek tesnobe se velikokrat sproži v podobnih situacijah, zato bodite pozorni, katere ga najbolj izzovejo. O tem, kako se spopadati s tesnobo, pišem tudi v knjigi
Tapkanje odpravi negativne misli in občutke.

Ali prepoznate v zgornjih vrsticah skrite “resnice”, ki prebivajo v vas: nisem zmožen, nisem dovolj dober, ne zaupam vase,… Vam kateri od negativnih notranjih vzorcev konstantno vzbuja občutek tesnobe?

3. Rešitev je potrebno iskati ne na fizičnem nivoju, ampak na energijskem nivoju

Pri tesnobi gre za nakopičene negativne občutke, ki jih ljudje čutimo v telesu. Včasih jih čutimo bolj na čustvenem nivoju, drugič bolj na fizičnem. Lahko pride do:

 • napetosti v glavi
 • mravljincev po vsem telesu
 • tiščanja v prsih
tiščanje v prsih

Slika 3: Tiščanje v prsih je eden izmed simptomov tesnobe, ki se ga ljudje zelo prestrašijo.

 • mehkih nog
 • bolečin v želodcu ali kaj drugega.

Vzrok za nastale težave je treba iskati v stresu, ki ste ga doživeli v življenju. In stres se je nakopičil v obliki blokad v energijskem sistemu telesa. Te blokade pa niso nič drugega kot občutki strahu, žalosti, groze, nemira, jeze, sovraštva,… Ko je vsega tega nakopičenega stresa preveč, vam da telo jasno vedeti, da ne more več. In to se kaže v občutku tesnobe.

4. Analizirajte svoje negativne občutke

Od kod izvira občutek: nisem zmožen, nisem dovolj dober, ne zaupam vase,…? Ta občutja so morda v vas že od samega otroštva, ko ste morda doživljali, da vam starši ne zaupajo tako, kot zaupajo vaši starejši ali mlajši sestri. Prepričanje, da niste dovolj dobri, je morda v vas, ker vas starši ali vzgojitelji niso nikoli znali pohvaliti ali dati ustreznega priznanja, za vse, kar ste se trudili. Vedno ste bili deležni le kritike, kar pa vas je polnilo z žalostjo in razočaranjem.

razočaranje

Slik 4: Odrasla ženska na zgornji sliki se počuti točno tako, kot se je počutila, kot majhna deklica, ko si je prizadevala, da bi starši videli njen trud, deležna pa je bila le kritike. V njej je nastalo prepričanje “nisem dovolj dobra”. EFT tapkanje pa ima moč, da tovrstna prepričanja preoblikuje.

Tudi prepričanje nisem zmožen je morda nastalo v kakšni stresni situaciji v vaših zgodnjih letih.

Negativnih občutkov, ki jih ljudje nosimo v sebi, je lahko zelo veliko in so zelo raznoliki. Gre za občutja, ki so nas napolnila tudi z raznimi negativnimi čustvi. Žalost ali razočaranje ob tem, ko vidite, da vam vaš partner ne zaupa. Strah pred tem, da ne boste zmožni dobro izpeljati projekta, ki vam je bil zaupan v službi. Morda je odnos z vašo taščo takšen, da vam s svojim vedenjem in komentarji stalno vzbuja občutek, da niste dovolj dobri. 

Od kje torej izvirajo vsa ta negativna občutja, ki danes v vas prebujajo tesnobna občutja? Na to vprašanje lahko odgovorim, da veliko občutij in vzorcev izvira iz našega otroštva, ko se je oblikovala naša podzavest.

4.1. Skrajna oblika občutenja tesnobe je napad panike

Kadar je v našem telesu že toliko blokad in toliko stresa, da občutek tesnobe že dosega skrajnost, se lahko zgodi, da pride do napada panike.

napad panike

Slika 5: Ženska na zgornji sliki je doživela napad panike, kar je skrajna oblika občutka tesnobe. O tem, kako se odzvati pri paničnem napadu, pišem na neprijeten napad panike.

Izkušnja je zares neprijetna, saj človeka preplavijo občutja strahu, da bo umrl, da bodo izgubili nadzor nad seboj ali da se mu bo zmešalo. Dobro je, da je za človeka že sam občutek tesnobe – četudi se ne pojavlja pogosto, opozorilni znak, da njegovo telo potrebuje pomoč v obliki sprostitve in razbremenitve. Zato je prav, da vsakdo pozna EFT tehniko, ki je namenjena temu, da lajša ali zmanjšuje jakost negativnih občutij in čustev, ki jih vsakdo nosi v sebi.    

5. EFT terapija v zaupnem okolju

Kot že rečeno zgoraj, je EFT tehnika odlično orodje za zmanjševanje intenzitete negativnih čustev, občutij in vsega fizičnega in psihičnega nelagodja. To dosežemo tako, da tapkamo po končnih točkah meridianov oziroma točkah za tapkanje ter s tem v možgane (v center za stres) pošiljamo pomirjujoč signal. Po tapkanju nelagodje popusti.

EFT terapija pa je terapevtski proces, na katerem odkrijemo stresne dogodke, ki so odgovorni za nastanek občutka tesnobe – odkrijemo izvor nastanka tesnobe, s pomočjo tapkanja predelamo nakopičen stres, odstranimo blokade v energijskem sistemu telesa, posežemo globoko v podzavest osebe in preoblikujemo negativne vzorce v pozitivne ter s tem dosežemo globoko notranje olajšanje, osvoboditev in sprostitev. Ker se težave – v našem primeru občutka tesnobe lotimo pri njenem izvoru, jo lahko tudi trajno odpravimo.

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Vam je občutek tesnobe znan? Vzroki zanj tičijo drugje, kot si običajno predstavljamo