Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Ho’oponopono tehnika [4 stavki, ki pomagajo pri vseh težavah]

Ho’oponopono tehnika izhaja iz starodavne havajske tradicije. Je tehnika za doseganje sprave, notranjega odpuščanja, tehnika za brisanje misli, vzorcev in posledic negativnih spominov ter tehnika za reševanje konfliktov.

ho'oponopono tehnika

Kadar so ljudje želeli rešiti nek medsebojni konflikt, so se po pomoč vedno obrnili k višji sili. Bili so namreč mnenja, da če se dva človeka zapleteta v spor, je tudi človek, ki je bil napaden s strani drugega, soodgovoren, za kar se je zgodilo (Vir 1 – Ho’oponopono – Web consultas). Bistvo rešitve svojih težav so torej razumeli v sprejemanju soodgovornosti in v tem duhu in pripravljenosti, si lahko danes pomagate tudi vi. 

Ho’oponopono je tehnika umske higiene, pri kateri s pomočjo 4 ključnih stavkov dosežete, da:

 • spustite bremena, ki jih nosite
 • odpravite vse negativno
 • dospete do globokega notranjega odpuščanja
 • dosežete notranji mir
 • v kombinaciji s tapkanjem hitreje dosežete globoko osebno transformacijo.

V nadaljevanju prispevka podrobneje opisujem…

1. Ho’oponopono tehnika & sprejemanje popolne (so)odgovornosti

Klinični psiholog, dr. Hew Len, se je pred leti zaposlil v havajski psihiatrični bolnišnici, v kateri so bili hospitalizirani kriminalci s težkimi psihičnimi težavami. Razmere na instituciji so bile zelo težke, zato se je osebje pogosto menjalo, saj nihče od zaposlenih ni zdržal dolgo časa na svojem delovnem mestu.

Dr. Hew Len je delo v ustanovi prevzel kot izziv, vendar ni želel delati po ustaljenem načinu, saj klasična psihoterapija v preteklosti ni prinesla sadov. Izbral je svoj način dela, čeprav so ga na začetku mnogi imeli za čudaka. Zaprl se je v svojo pisarno in skrbno preučil kartoteke pacientov. S tem, da je sprejel delo v bolnišnici, je skladno s prakso ho’oponopona sprejel tudi široko soodgovornost.

Dejal je takole: “Če so ti ljudje prišli v moje življenje, sem jaz na nek način soodgovoren, da se je to zgodilo – to pomeni, da sem jih na nek način jaz pritegnil in sem za to jaz soodgovoren”.

Gre za zelo močne besede in težko je razumeti in prevzeti dejstvo o soodgovornosti. Težko je na primer reči:

 • “ostal sem brez službe in na nek način sem soodgovoren za to, čeprav ne vem, zakaj” ali pa
 • “imel sem težko otroštvo in sem na nek način soodgovoren, čeprav ne vem, zakaj”.

2. Orodja ho’oponopona – 4 ključni stavki

Dr. Hew Len je uporabil teorijo ho’oponopona in pri svojem delu, medtem, ko se je obrnil k višji sili, ponavljal naslednje 4 ključne stavke. Uporabite lahko katerokoli besedo, ki vam je bliže; Bog, energija, višja sila, vesolje,…

Dr. Hew Len se je torej obrnil k višji sili in dejal:

 • Bog, prosim oprosti za vse, kar sem jaz soodgovoren, da se je to zgodilo;
 • Bog, žal mi je;
 • Bog, hvala;
 • Bog, ljubim te.

Ko je ponavljal te 4 stavke, ni prosil za rešitev, pač pa se zanjo zahvaljeval.

Dr. Hew Len s pacienti ni nikoli delal osebno. Med pregledovanjem njihovih kartotek je delal sam na sebi in s tem, ko je delal na sebi, so pacienti začeli ozdravljati.

Najboljši način, da izboljšate samega sebe je ta, da se imate radi. Preko tega, da postajate boljši, tudi svet postaja boljši.

Institucijo so v roku dveh let zaprli, saj se je stanje pacientov tako izboljšalo, da so jo lahko zapustili, dr. Hew Len pa je tako ostal brez zaposlitve. 

3. Bistvo ho’oponopono tehnike in kako deluje

Celotno bistvo dela, ki ga je opravljal Dr. Hew Len, je zajeto v zgoraj omenjenih 4 stavkih. Vse, kar je potrebno storiti je torej to, da se obrnete k višji sili in rečete, da ste soodgovorni za vse, kar se dogaja vam, vašim otrokom, vaši družini,…

Ob tem ima vsak posameznik v sebi neke svoje občutke in ko te občutke predeluje ter jih pomeša z navedenimi štirimi stavki, se njegova notranjost začne čistiti.

ho'oponopono

Čisti se naša podzavest, čistijo se stari vzorci, podzavestna prepričanja in stvari, za katere sploh ne vemo, zakaj je tako, kakor je. Gre za proces čiščenja znotraj nas samih, učinki in rezultati pa se začnejo odražati na zunaj. Ne prosimo za rešitev, vendar se zanjo zahvaljujemo in izražamo ljubezen. Pri tem delu je potrebne veliko ponižnosti, saj ponavljamo besedo “soodgovoren sem“. Logično gledano gre za nesmisel in tudi dr. Hew Len ni bil soodgovoren za zločine, ki so jih v preteklosti zagrešili njegovi pacienti.

Ho’ponopono je močna tehnika, ki prevzame veliko soodgovornost, rezultate dela pa se da doseči in videti v zelo kratkem času. Tehniko ho’ponopono lahko uporabljate tudi tako, da med tem, ko izgovarjate in ponavljate 4 ključne stavke, tapkate.

4. Ho’oponopono tehnika in EFT tapkanje

Zelo učinkovita je kombinacija EFT tapkanja in ho’oponopono tehnike, saj daje zares dobre rezultate. Usmerite se v nek vaš konkretni problem, ga začutite, tapkajte po osmih akupunkturnih točkah za tapkanje in ob tem v pravem zaporedju izgovarjate 4 ključne stavke.

ho'oponopono tehnika in EFT tapkanje

Slika 1: EFT tapkanje v kombinaciji s tehniko ho’oponopono prinaša zelo dobre in hitre rezultate.

Osredotočite se na svojo težavo, tapkajte po točkah za tapkanje in na vsaki točki izgovorite enega izmed stavkov, kot jih narekuje ho’oponopono tehnika:

 • Bog, prosim oprosti za vse, kar sem jaz soodgovoren (da imam npr. slabo samopodobo, da imam panične napade, da imam slabe odnose z določenimi ljudmi, da se borim z neko boleznijo, da sem izgubil delo, da sem doživel finančni polom,…), da se je to zgodilo;
 • Bog, žal mi je (čeprav ne vem, kaj sem naredil narobe,…);
 • Bog, hvala (za rešitev, ker sam te težave ne znam in ne morem rešiti);
 • Bog, ljubim te.

Tapkajte in v tapkanje vključite ho’oponopono vsakokrat, ko se boste znašli v stiski, ko vas bo strah, ko ne boste vedeli, kako naprej. Tehnika absolutno deluje in z njo boste prebili velike ovire v sebi.  

4.1. Ho’oponopono tehnika in tapkanje na podlagi stresnih dogodkov

Pri tapkanju se praviloma nanašamo na konkretne pretekle dogodke, ki so v nas pustili najrazličnejša neprijetna čustva in občutke, na dogodke, ki imajo močan vpliv na našo sedanjost, česar se mnogi ljudje žal ne zavedajo.

EFT terapija zato v okviru terapevtskega procesa na podlagi preteklih bolečih dogodkov išče vse tiste trenutke, ki nosijo (so)odgovornost za vaše trenutno ali splošno slabo počutje, obremenjujoče občutke, negativne miselne vzorce, omejujoča podzavestna prepričanja,… in na podlagi tega odstranjuje negativna čustva, misli, občutke, spreminja slaba podzavestna prepričanja, trajno odstranjuje kompleksne težave, kot so tesnoba, anksioznost, depresija, panični napadi. Posamezniku pomaga spremeniti lastno samopodobo in s tem tudi izboljšati njegovo samozavest.

EFT tapkanja in ho’oponopono tehnike pa se lahko poslužite tudi takrat, ko na primer ne najdete dogodka; takrat ne iščite za nazaj, temveč pojdite neposredno v konkretni problem, čustvo ali občutje, s katerim se soočate. Verjemite, da ima vsak od nas marsikaj za sčistiti, četudi se mu ne zdi tako, zato tapkajte, da vas bo oblil notranji mir in da se boste napolnili z občutkom, da bo vse dobro.

5. Zavestni in podzavestni del človeškega uma

Človeški um predstavlja največjo moč vsega ustvarjenega. Sestavljen je iz zavestnega in podzavestnega dela.

 • Zavestni del uma:

vsebuje vse, česar se naučimo (izobrazba) in ima možnost izbire.  

 • Podzavestni del uma:

oblikuje se nekje do 7. leta starosti, torej v obdobju, ko otrok še nima razvitih kognitivnih funkcij. Ena izmed njenih ključnih značilnosti je, da mora sprejeti, zato ji vse, kar je vanjo vgrajenega, predstavlja “sveto resnico”.

Predstavljajte si otroka, ki živi v vzpodbudnem okolju, ki mu daje vedeti, da je dovolj dober, v katerem je deležen pohval in ljubezni. V takšnem okolju otrok lahko razvije kvalitetne vzorce in pozitivna podzavestna prepričanja. Otrok vidi, da je svet dober in da v njem živijo dobri ljudje.

Kadar pa je otrok izpostavljen konfliktom, prepirom in kritiziranju, takrat doživlja raznovrstne stiske in negativna čustva (žalost, strah, razočaranje,…). V njegovi podzavesti se oblikujejo negativna prepričanja kot so: nisem dovolj dober, ne bo mi uspelo, nihče me nima rad,…

razočaranje

Slika 2: Če rastemo v ne vzpodbudnem okolju polnem konfliktov in sporov, se v nas oblikujejo negativna podzavestna prepričanja. Odrasla ženska na sliki se počuti enako, kot se je počutila, ko je bila kot majhna deklica večkrat okregana. Žalostna in razočarana je, saj čuti, da ni dovolj dobra.
Sliko najdete v knjigi Tapkanje odpravi negativne misli in občutke.

Ko ta otrok odraste in šteje 30, 40 ali 50 let, je ta resnica še vedno v njem in še vedno je v njem prepričanje: nisem dovolj dober. To se več ne dogaja na logičnem nivoju, to je avtomatski pilot, ki teče v človeku. Podzavest želi vedno poustvariti enako čustveno okolje, kakršnega smo imeli kot otroci. V nas so še vedno ista čustva in občutja, kot takrat, ko smo bili majhni.

5.1. Notranji otrok potrebuje tolažbe

Dr. Hew Len je prepričan, da je najbolj pomembno dejstvo, kakšen je odnos med našo zavestjo in podzavestjo. Sama podzavest naj bi predstavljala našega notranjega otroka, v katerem je zapisano in shranjeno vse, kar je doživel – vse lepo in vse težko. Zato je tako pomembno, da sedaj, ko smo odrasli, sprejmemo odgovornost za našega notranjega otroka in ga potolažimo ter pomirimo.

notranji otrok

Slika 3: S tapkanjem potolažimo notranjega otroka, ki ga nosimo v sebi in si na tak način omogočimo, da spremenimo našo samopodobo, podzavestne vzorce in prepričanja.
Slika je iz knjige Moja nova samopodoba.

Če želite spremeniti svoje življenje, če želite spremeniti način svojega čustvovanja, občutenja in interpretiranja samega sebe, je potrebno ozavestiti bolečino iz preteklosti, jo podoživeti in s pomočjo tapkanja in tudi elementov ho’oponopono tehnike počasi spustiti iz telesa.

Skozi proces spuščanja bolečine in razbremenjevanja telesa, ki je toliko let živelo pod bremenom nakopičenega stresa, vas nežno vodim na EFT terapiji, kjer je zelo pomembno, da v določenem trenutku pridemo tudi do točke, na kateri v domišljiji potolažimo vašega notranjega otroka.

Notranjemu otroku v vas damo ljubezen, mu povemo, da ga imate radi, da je z njim vse v redu,… in s tem rešimo vašo sedanjost in tudi vašo prihodnost.

Tako postanete vi kot odrasla oseba drugačen človek. Spreminjamo vašo matrico, spreminjamo vaše vzorce in tako spreminjamo vašo samopodobo.

Viri in dodatne informacije na temo “Ho’oponopono tehnika”

1 – Ho’oponopono – Web consultas

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Ho’oponopono tehnika [4 stavki, ki pomagajo pri vseh težavah]