Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Depresija pri mladostnikih – vzroki in pomoč pri depresiji pri mladostnikih

Depresija pri mladostnikih se pojavlja vse pogosteje zaradi vseh pritiskov, ki jih doživljajo v šoli, med vrstniki in doma. Doživljanje občutka žalosti ali zaskrbljenosti zaradi dogodkov, kot so izpiti, prepiri z družino, sovrstniki, selitev ali zamenjava šole, je sestavni del življenja. Kadar pa občutki žalosti, pomanjkanje motivacije in volje do življenja trajajo več tednov ali mesecev, je to znak, da mladostnik trpi za depresijo.

depresija pri mladostnikih

Slika 1: Na zgornji sliki je dekle, ki trpi za depresijo.
O depresiji podrobno pišem na depresija VlastaKuster.si.

Obstaja pa preprosta in zelo učinkovita rešitev, ki bo vašemu mladostniku hitro olajšala vse čustvene težave.

Spoznajte jo in mu pomagajte, da:

  • depresijo trajno odpravi
  • se depresija ne bo ponovila
  • se nauči delati s svojimi čustvi in občutji
  • se povrne veselje, volja in energija do življenja.

V nadaljevanju članka bom govorila o…

1. Zakaj nastane depresija pri mladostnikih

Kljub temu, da se nam včasih zdi, da so mladostniki brezskrbni in da imajo lepo življenje, pa jih vedno več trpi zaradi depresije. Mladostniki doživljajo mnoge neprijetne trenutke med vrstniki, v šoli in morda tudi doma. Mnogi ne zdržijo pritiska v šoli ali pritiska med vrstniki. Zaradi tega se jim razvije slaba samopodoba, ki pa je samo še korak do depresije.

2. Kako se kaže depresija pri mladostnikih

Mladostniki, ki so depresivni, se pogosto počutijo manjvredne, imajo močne občutke, da niso v redu, da je z njimi nekaj narobe. Velik del takšnih podzavestnih prepričanj in misli, se je v njih oblikovalo že v njihovem otroštvu. Pomembno pa je vedeti, da jih lahko spremenijo.

spreminjanje podzavestnih prepričanj

Slika 2: V zgornji tabeli je naštetih nekaj negativnih podzavestnih prepričanj, ki jih je možno spremeniti v pozitivna prepričanja. Pri spreminjanju negativnih prepričanj mladostniku lahko pomaga tudi knjiga Tapkanje odpravi negativne misli in občutke.

Mladostniki se velikokrat počutijo, kot da ne pripadajo nikamor, niti med vrstnike, niti v družino. Na zunaj se sicer prilagajajo okolici, na znotraj pa so zelo, zelo osamljeni. Na zunaj se trudijo pokazati srečen in vesel obraz, v notranjosti pa niso zadovoljni niti s sabo niti s svojim življenjem. Začnejo se zapirati vase, opuščajo dejavnosti, ki so jih pred tem veselile. Ponavadi pade tudi šolski uspeh, saj se v takem težkem čustvenem stanju ne morejo učinkovito učiti.

3. Kako pomagam mladostnikom z EFT terapijo

EFT terapija pri svetovalnem delu z mladostniki uporablja EFT metodo. EFT metoda je kombinacija akupunkture in moderne psihologije in dosega izjemno velik razcvet po vsem svetu.

Znanstvenik dr. Dawson Church ocenjuje, da vsaj 10 milijonov ljudi po vsem svetu vsakodnevno uporablja tapkanje.

Znanstvene raziskave so pokazale presenetljiva odkritja, da se med tapkanjem spreminja fiziološki odziv telesa. Ali povedano preprosto – podobno kot se stuširamo, kadar smo preznojeni, podobno s tapkanjem “speremo” negativne občutke iz telesa. Mladostnikom je tak način običajno zelo všeč, saj lahko hitro doživijo izboljšanje svojega počutja.

EFT terapija je torej podobno kot psihoterapija, le da poleg pogovora uporabljamo še telesno komponento – tapkanje po akupunkturnih točkah. Zaradi dodanega tapkanja, je ta proces bistveno hitrejši kot običajna psihoterapija, rezultati pa so globlji, olajšanje je res veliko. Tako mladostniki poleg iskrenega pogovora o njihovih težavah dobijo tudi hitro in močno olajšanje njihovih težkih občutkov.

In v treh mesecih bo vaš mladostnik spet poln energije in veselja. Tako bo tudi skrb, da bi se depresija ponovila, odveč. Mladost je lahko tudi lepa in imamo samo eno, zato je vredno poskusiti tudi nekaj novega in pomagati mladostniku, da se bo lažje znašel v kaosu občutkov, ki divjajo po njem.

Kasneje pa se bo vaš mladostnik tapkanja lahko naučil tudi sam, tako da bo tudi v prihodnje kos vsemu kaosu občutkov, ki se nahajajo v njegovem telesu

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Depresija pri mladostnikih – vzroki in pomoč pri depresiji pri mladostnikih