Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Optimizem [Kako v 4 korakih do večjega optimizma]

Ljudje imamo v sebi moč, da vodimo sami sebe. In kdor bo obvladoval svoj um, ta bo obvladoval svoje življenje. Včasih je težko v sebi gojiti optimizem, vendar se splača intenzivno delati na tem. Optimizem namreč spodbuja k pozitivnemu razpoloženju in nas na nek način varuje pred strahovi, tesnobo in depresijo. Zato je izjemno pomembno, da se naučite prepoznavati lastna čustva, da ste pozorni na to, kakšno je vaše odzivanje na življenjske situacije in da izboljšate lastno morebitno slabo samopodobo ter tako okrepite samozavest. Optimizem namreč spodbujamo prav s tem, da izboljšamo svojo samozavest.

optimizem

Sika 1: Trdna samozavest pomaga in prispeva k optimističnemu pogledu na življenje.

Preberite, kateri koraki vam pomagajo k večjemu optimizmu…

1. Bodite hvaležni za vse dobro v vašem življenju

Verjetno vsi poznate primer pesimista in optimista na primeru na pol nalitega kozarca. Pesimist bo rekel, da je kozarec napol prazen, optimist pa, da je napol poln. Isto je v življenju. Na stvari lahko gledamo ali z dobre strani in vedno poskušamo videti dobro, ali pa se ustavljamo ob napakah in vse vidimo slabo. Pot do optimizma je v bistvu čisto preprosta. Večina od nas nima vsega, kar bi si želela. Vendar je verjetno še kdo na svetu, ki ima manj. Pomembno je, da ste hvaležni za vse, kar vam je bilo v življenju dano in podarjeno. Iz tega naredite največ, kar lahko. Sprejmite to, kar je bilo, cenite to, kar imate in bodite hvaležni za vse, kar še pride. Hvaležnost je zelo, zelo pomembna in če bomo hvaležni za vse, kar nam je življenje dalo, bomo odprti, da nam da še več…

2. Zmanjšate vpliv negativnih stvari v svojem življenju

Pot do sreče in veselja vsebuje prepoznavanje pozitivnih stvari in negativnih stvari. Vedeti moramo, kaj je vir negativnih stvari in energije ter to izločiti in se temu izogibati. Če so to negativni ljudje, se jih moramo izogniti, če so to negativna poročila na TV-ju ali drugi negativni vplivi, potem to lahko odstranimo iz svojega življenja. Velikokrat pa je glavni problem negativnost v nas, ki je globoko zasidrana in jo sami težko izkoreninimo. V tem primeru je najbolje, da obiščete EFT terapijo, na kateri vas vodim globoko v vaše negativne vzorce in vam jih pomagam izkoreniniti.

EFT terapija

Slika 2: Negativnost in negativne vzorce pomaga odpraviti EFT terapija. Več o terapiji najdete na EFT terapija VlastaKuster.si.

3. Imejte radi sebe

Zelo pomembno je tudi to, da najdete samega sebe in se sprejmete takšnega, kot ste. Za optimizem je pomembno tudi to, da najdete moč in spremenite, kar se da spremeniti ter sprejmete to, česar se ne da spremeniti.

Verjamem, da ste že slišali, da moramo najprej imeti radi samega sebe, šele nato lahko ljubimo ostale. Osrečite samega sebe. Privoščite si užitek in razvajanje. Najdite to, kar vas osrečuje in se s tem ukvarjajte. Najdite nekaj, za kar se je vredno truditi. Za veliko ljudi je to šport, na primer plavanje, tek, hoja v naravi, kolesarjenje,… Nekateri se najdejo bolj v meditaciji, jogi, pilatesu, ustvarjanju raznih izdelkov,… IMEJTE SE RADI… POGLEJTE SE V OGLEDALO IN SE POPOLNOMA SPREJMITE… IMEJTE SE RADI… VEČKRAT NA DAN SI RECITE, DA SE IMATE RADI…

4. Pomagajte si z EFT

Vsakemu se je v življenju zgodila kakšna neprijetna stvar. Na optimizem negativno vpliva npr. smrt bližnjega, razpad zakona, zloraba, travme v otroštvu,… Morda je prišlo do kakšnih fobij in strahov ali paničnih napadov. Spominov in izkušenj za nazaj ne moremo spremeniti, vendar pa lahko spremenimo naš čustven odziv nanje. To so zadeve, ki so boleče in težke. Z EFT metodo pa se jih da premagati na EFT terapiji. Na srečanjih, kjer povečate optimizem, se naučite veliko tega, kar vam kasneje koristi, da si, kadarkoli boste v stiski, strahu ali tesnobi, pomagate sami.

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Optimizem [Kako v 4 korakih do večjega optimizma]