Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Poporodna depresija – 4 ukrepi za zaščito pred poporodno depresijo

Poporodna depresija je duševna stiska, s katero se po porodu srečata vsaj ena ali dve ženski od desetih in morda je doletela tudi vas. Poleg sreče, da ste postali mamica, se v vas pojavlja cel kup neprijetnih občutkov. Doživljate občutke strahu in anksioznosti, pogosto ste otožni in jokate, skratka – doživljate stalna nihanja razpoloženja.

poporodna depresija

Slika 1: Za poporodno depresijo je značilno, da ženska občuti celo paleto neprijetnih občutkov.
Veliko mamic je rešitev iz duševne stiske našlo na EFT terapiji.
O tem, kako deluje, izveste na EFT terapija na VlastaKuster.si.

Verjetno vas je sram govoriti o tem, kar doživljate, saj bi vendar morali biti srečni. Naj vas pomirim. Povsem normalno je, da čutite tudi neprijetne občutke.

Prvi korak, h kateremu vas vabim, da ga naredite, je ta, da sprejmete sebe z vsemi neprijetnimi občutki vred in da se ne obsojate. Drugi korak, ki vam bo pomagal premagati to naporno obdobje pa je v tem, da se naučite EFT metode in spoznate EFT terapijo, ki vam pomagata spremeniti negativne občutke v pozitivne.

Vesele in razbremenjene boste, ko:

 • boste odpravile žalost, otožnost, strah in anksioznost
 • boste preobrazile svoja negativna občutja, misli in podzavestne vzorce v pozitivne
 • boste odpravile ali preprečile nastanek poporodne depresije
 • boste pridobile zaupanje vase, da boste dobro opravile najlepšo nalogo, ki vam je zaupana
 • boste kos vsem spremembam, ki jih je rojstvo otroka prineslo v vaše življenje
 • boste čutile samo še srečo.

V nadaljevanju se bom dotaknila…

1. Prepoznajte svoje neprijetne občutke

Neprijetnih občutkov se ponavadi sramujemo in jih želimo skriti pred sabo in pred drugimi ljudmi. Še posebej sedaj, ko je v vašem naročju novo bitje, najbrž ne razumete, zakaj je na plano prišlo toliko neprijetnih občutij, misli, prepričanj,…

Morda vas je strah, če boste kos novim zahtevam, ki jih v vaše življenje prinaša novorojeni otrok. Morda ste malo jezni na otroka, ki je vaše življenje postavil na glavo. Morda ste neprespani, utrujeni in naveličani. Morda otročku potiho celo malo zamerite, da vam je vzel svobodo, morda si želite uiti stran od pleničk in stekleničk in dojenčkovega joka… Morda ste žalostni, morda zamerite partnerju…

Mnogi neprijetni občutki pridejo na plano tudi zaradi nove odgovornosti, na katero se nikoli ne moremo pripraviti v zadostni meri ali pa smo sami sebi postavljali previsoka pričakovanja. Na plano pridejo tudi zaradi preobremenjenosti in stresa, težjega prilagajanja na nov način življenja in novo rutino, zahteve, ki jih prinaša starševstvo in spremembe, ki jih otrok vnese v partnerski odnos. Marsikateri neprijeten občutek lahko povzroči tudi vključevanje preostale širše družine v prevzemanje njihovih vlog.

Vsa ta občutja in misli so v času po porodu nekaj povsem normalnega in z njimi se srečuje veliko žensk. O njih sicer ne govorijo rade. Mislijo, da je z njimi nekaj narobe, ker jih doživljajo in da jih druge ženske ne. Mislijo, da niso dovolj dobre mame in da je to znak, da ne znajo dobro poskrbeti za otroka ter da niso zmožne obvladati nove situacije. Pogosto je v njih prepričanje, da pri partnerju in drugih ljudeh ne bodo našle razumevanja in podpore.

O tem, kaj doživljajo ženske po porodu, se žal ne govori veliko. Najbolj nevarno in nezdravo pa je občutja ignorirati, jih potiskati pod preprogo, si jih ne priznati in se z njimi ne soočiti. Zato vas želim vzpodbuditi, da to naredite in to čimprej. Samo tako ste že korak bližje temu, da z ustrezno pomočjo odpravite poporodno depresijo ali pa preprečite njen nastanek.

1.1. Kdaj nastane poporodna depresija

1.1. Kdaj nastane poporodna depresija

Poporodna depresija največkrat nastane 4 do 6 tednov po porodu, lahko pa nastane tudi kasneje, tudi leto dni po porodu.

Poznamo tri vrste poporodnih stisk, in sicer:

 • poporodno otožnost: z njo se sreča 50 od 100 žensk, izzveni pa običajno že po nekaj dneh;
 • poporodna depresija: je najpogostejša poporodna stiska, za katero trpita 1 ali 2 ženski od 10 žensk. Traja nekje od treh do šest mesecev, lahko pa traja tudi več časa;
poporodna stiska
 • poporodna psihoza: doleti 1 od 1000 žensk.

1.2. Znaki poporodne depresije

Znake poporodne depresije vsaka ženska občuti na drugačen način. Pojavljajo se lahko samo nekateri od naštetih znakov ali pa nastopijo v različni kombinacijah. Značilni so znaki, ki jih občutimo pri depresiji in/ali pri anksioznosti, zato jih bom razdelila v dve skupini.

Depresivni znaki, ki jih lahko občuti mamica:

 • žalost, otopelost, potrtost, jokavost
 • obup
 • nemir
 • občutki nesposobnosti in nemoči
 • občutki krivde
 • občutki manjvrednosti
 • pretirani občutki osamljenosti in zapuščenosti
 • brezvoljnost in nemotiviranost
 • vsako opravilo predstavlja velik napor
poporodna depresija napor
 • nezanimanje za dogajanje v okolici
 • nezanimanje za otroka ali pretirana skrb zanj
 • slabo počutje, močna utrujenost in pomanjkanje energije
 • težave s spanjem, nespečnost
 • nezbranost
 • počasno razmišljanje in velika neodločnost
 • glavobol
 • nezanimanje za spolnost
 • povečan ali zmanjšan apetit
 • občutek, da bo znorela
 • nezanimanje in nezadovoljstvo ob vsakdanjih dejavnostih in dejavnostih, ki jih je vedno rada počela.

Anksiozni znaki, ki jih ima lahko mamica:

 • tesnoba
tesnoba znak poporodne depresije

Slika 2: Ženska, ki trpi za poporodno depresijo lahko zaznava občutke tesnobe.
Slika je iz knjige Tapkanje odpravi negativne misli in občutke.

 • strah pred neuspehom v materinstvu
 • vsiljive misli ali podobe
 • napadi panike
 • razmišljanje o tem, da bi poškodovala sebe ali otroka
 • neprijetni telesni občutki (tiščanje v prsih, oteženo dihanje, pospešen in/ali nereden utrip srca, mravljinčenje v rokah in nogah, vrtoglavica, glavobol).

2. Ne obsojajte se zaradi svojih neprijetnih občutkov

Kadar se pojavijo neprijetni občutki, nam to seveda ni všeč. Najpogostejša misel, ki se poraja je: “Zakaj se to dogaja ravno meni?” ali pa: “Le kaj je narobe z mano?”

Naj vam še enkrat zagotovim, da z vami ni nič narobe. To ni trenutek, ki je namenjen temu, da bi iskali lastno krivdo. Takšno početje bi občutke krivde, nemoči, nesposobnosti in vseh preostalih negativnih občutkov le še ojačalo in začeli bi se vedno bolj utapljati v depresiji.

  

Slika 3: Obsojanje samega sebe zaradi zaznavanja neprijetnih občutkov, nas vleče v vedno večjo depresijo. Več o tem, kakšna bolezen je depresija, vam je na voljo na VlastaKuster depresija.

Pomembno je, da se ne obsojate zaradi svojih občutkov. Sprejmite, da se to dogaja ravno vam. Sprejmite se take, kot ste. In potem poglejte, kako si lahko zares pomagate.

Težko obdobje, ki vas je doletelo skušajte videti kot priložnost, v kateri boste osebnostno zrasli. Pomagajte si s spodnjimi nasveti, ki vam bodo zagotovo v pomoč pri lajšanju znakov poporodne depresije.

Najbolj globoke spremembe v svoji osebnosti pa boste dosegli, če boste odkrili pravi vzrok za nastanek poporodne depresije in s pomočjo EFT terapije, o kateri pišem v zadnjem odstavku, preoblikovali lastno samopodobo. To delo ne bo prineslo pozitivnih sprememb samo v vaše življenje, pač pa tudi v življenje otroka. Vi ste namreč tisti, ki ga boste vzgajali. Kakšno samopodobo bo oblikoval, je odvisno tudi od tega, kaj boste prenesli nanj na nezaveden način.   

2.1. Kako si lahko pomagate, da preprečite nastanek poporodne depresije?

 • Naučite se EFT metode: EFT (Emotional Freedom Technique) je izredno učinkovita tehnika, s katero se boste zanesljivo zaščitili pred poporodno depresijo. Ne poznam nobene bolj učinkovite tehnike kot je EFT. Gre za tapkanje na akupunkturne točke, pri tem smo v mislih osredotočeni na neprijetno čustvo, ki ga čutimo. Recimo, da vas je strah, da boste kaj naredili otroku. V mislih se osredotočite na ta vaš strah, vmes tapkate na akupunkturne točke in vaš strah se bo v nekaj minutah zmanjšal ali povsem izginil.

2.2. Kako si lahko pomagate pri premagovanju poporodne depresije?

 • Pogovarjajte se o svojih občutjih: o vseh neprijetnih občutjih in mislih, skrbeh in strahovih, se pogovarjajte s svojim partnerjem in ljudmi, ki jim zaupate. Nikoli se ne zapirajte vase in občutij ne potlačite v sebi.
 • Poskrbite za svoje zdravje in gibanje: uživajte zdravo hrano polno vitaminov in mineralov in pojdite z dojenčkom na sprehod, ki vam bo koristil bolj, kot si mislite.
 • Razbremenite se in poskrbite zase: za pomoč prosite partnerja in svoje bližje. Naj vas ne bo sram prositi za pomoč. Vsak dan si vzemite nekaj časa samo zase.

3. Poiščite pravi vzrok za nastanek poporodne depresije

Poporodna depresija pogosto nastopi zaradi hormonskega in kemičnega neravnovesja v telesu, težke izkušnje poroda, morebitnih zdravstvenih težav novorojenčka, splava ali izgube rojenega otroka.

K nastanku poporodne depresije prispevajo tudi razne zahteve materinstva, kot na primer težave z dojenjem, premalo spanja, sprejemanje sprememb na svojem telesu, odnos in podpora partnerja. 

Z vsem tem pa se prepletajo različni dejavniki povezani z vašo osebnostjo, stresom, ki se je tekom življenja nalagal v vaše telo in vašim odzivanjem na nove stresne okoliščine.

Vprašajte se: od kje pravzaprav izvirajo vsa neprijetna občutja, ki prihajajo na plano po porodu?

poporodna depresija neprijetni občutki

Ali vas navdajajo občutki krivde, ker ste vi sami v svojem otroštvu doživljali situacije, ob katerih vam je bilo pogosto rečeno, da ste nekaj naredili narobe, da niste dovolj dobri, da ste nesposobni? Ali ste odraščali v okolju, kjer ste bili pogosto zapostavljeni, vaši bratje ali sestre pa so bili pomembnejši od vas? Je zato v vas nastal občutek manjvrednosti? Morda vas navdaja strah, ker ste se že kot otrok naučili, da vas mora biti strah vsake nove stvari ali pa da boste zagotovo naredili kaj narobe? Ste odraščali v pomanjkanju in vas skrbi, da novorojenčku ne boste zmogli zagotoviti vseh potrebnih materialnih stvari? Ste morda odraščali v družini, kjer so bili pogosto prisotni konflikti? Sta se starša morda ločila, vas pa je to napolnilo z občutkom zapuščenosti ali pa vam je eden od staršev vzbujal občutek, da je zaradi vas izgubil svobodo? Vam je smrt vzela kakšno drugo ljubljeno osebo in ste pogosto doživljali občutke osamljenosti? Ste morali že kot otroci prevzemati preveliko odgovornost in imate ob tem, ko gledate svojega dojenčka občutek, da ne boste zmogli, saj čutite vso odgovornost na sebi?

Gre za nešteto neprijetnih čustev, občutij, misli, vzorcev in podzavestnih prepričanj, ki so nastali ob raznovrstnih čustvenih bolečinah. Nešteto težkih dogodkov ali ponavljanje le-teh, ki so v obliki stresa zapisali v vas in v vašem energijskem sistemu telesa povzročili blokade

4. Spoznajte EFT terapijo

EFT terapija je individualni proces, na katerem vas spremljam in pomagam izbrisati stres, ki ga nosite v sebi. Stres, ki je nastal kot posledica travmatičnih in bolečih dogodkov in situacij iz vaše bližnje in daljne preteklosti.

S pomočjo tapkanja vam pomagam poseči v vas zapisana podzavestna prepričanja in vzorce, ki ste se jih naučili v lastni družini. Že velikokrat ste morda ugotovili, da ne prinašajo nič dobrega, nikakor pa jih niste mogli odstraniti iz vašega življenja. Z EFT terapijo lahko posežemo v podzavest in kljub temu, da boste doživeli podzavestni odpor, jih boste tudi za vedno spremenili.

Če pomislite, da vam je zaupano novo bitje, ki ga morate vzgojiti in pripraviti na samostojno življenje, mu vseh tistih lastnih prepričanj in vzorcev, za katere veste, da niso dobri, ne želite predati. Ker pa je naše vedenje in odzivanje podzavestno, jih kljub temu, da jih nočemo prenesti, žal posredujemo naprej. V EFT terapiji tako lahko najdete pomoč tako zate in neposredno tudi za vašega otroka. Na osnovi pozitivnih podzavestnih prepričanj in vzorcev lahko izgradite novo in močno samopodobo, v kateri ne bo prostora za depresijo in anksioznost.

poporodna depresija močna samopodoba

Razbremenite se oklepa negativnega počutja. In spet boste polni veselja, hvaležnosti za svojega otroka in za življenje, ki vam je dano. Poskrbite zase, naredite korak naprej. Ne dovolite, da živite v takem stanju. Ne dovolite, da vas zajame poporodna depresija, če pa že trpite za poporodno depresijo, ne dovolite, da traja predolgo časa. Z EFT terapijo jo premagate v treh mesecih in tako poskrbite tudi za to, da se vam ob morebitnem naslednjem porodu ne bo ponovno izrazila. Premagajte jo čimprej, saj vaš otrok potrebuje srečno in zadovoljno mamico. V nasprotnem primeru bo vaš otrok čutil vaše razpoloženje in to ni najboljša popotnica za njegovo mlado življenje.

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Poporodna depresija – 4 ukrepi za zaščito pred poporodno depresijo