Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

3 nasveti, ko čutite strah pred porodom

Se bojite poroda? Tak strah je lahko zelo neprijeten tako za mamico kot za otroka, dobra novica pa je ta, da ga lahko EFT terapija hitro in trajno odstrani.

Vabim vas, da preberete spodnje nasvete…

1. Strah pred porodom morate zmanjšati

Strah odpravite čimprej. Vsak strah, ki ga doživlja mamica na nek način čuti tudi otrok.

Znanstveni poskusi pri podganah so dokazali, da stres, ki ga doživlja breja podgana vpliva na to, kako se bo razvijal zarodek. Imeli so dve podgani, ki so jima vstavili gensko enak zarodek (klon). Prvi podgani so nudili optimalne pogoje za bivanje in ni bila izpostavljena nobenim stresnim situacijam. Druga podgana pa je imela zelo stresno nosečnost – bila je izpostavljena hrupu, neprijetni svetlobi, ni imela dovolj hrane… In ko sta obe podgani skotili svoje potomce, so se ti razlikovali – prvi mladiček je imel dosti bolj razvite možgane, drugi pa mišice. Kot da bi narava želela pripraviti zarodek na življenje po rojstvu.

2. Ne poslušajte neprijetnih zgodb o porodu

Strah pred porodom lahko odpravite tudi tako, da ne poslušate neprijetnih zgodb o porodu in se ne osredotočate na to, kar bi lahko šlo narobe. Poskusite razmišljati o porodu kot o dogodku, ki vam bo dal vašega otroka. Porod je res naporen, boli, zelo boli, ampak na milijone žensk rojeva vsak dan. In naše telo je narejeno tako, da ženske vseeno zdržimo. In porod je podobno kot hoja na vrh – naporna je, prepotimo se, utrudimo se, ampak na koncu pozabimo na vse težave in zadovoljni uživamo ob čudovitem razgledu. In ko se boste po porodu spočile, se navadile na majceno bitje, bo porod samo nekaj, kar je bilo pač treba “prestati”.

3. Strah pred porodom lahko popolnoma odstranite

Kadar je strah pred porodom premočan, vam svetujem, da pridete na EFT terapijo, kjer vam pomagam najti različne vidike tega vašega strahu – morda vas je strah bolečine, morda vas je strah, da bo z otrokom kaj narobe, morda vas je strah, da bi lahko šlo kaj narobe… Morda ste slišali take in drugačne zgodbe in vi sedaj kar pričakujete, da se bo tudi vam zgodilo kaj slabega. V procesu EFT terapije boste predelali vsak posamezen vidik vašega strahu pred porodom (tudi morebitno tesnobo ali pa anksioznost). In ko boste zaključili s terapijo, boste spet sproščeni, lažje boste prenašali vse težavice, ki jih prinaša nosečnost in z veseljem boste pričakovali trenutek, ko boste v rokah držali svojega otroka.

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: 3 nasveti, ko čutite strah pred porodom