Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Strah pred seksom [3 razlogi, zakaj nastane strah pred seksom]

Strah pred seksom nastane zaradi različnih vzrokov, vsi pa imajo skupni imenovalec, in sicer ta, da gre za neke neprijetne čustvene izkušnje iz preteklosti. K sreči pa obstaja rešitev, ki se ji reče EFT terapija, s pomočjo katere lahko ta strah odpravimo, saj lahko odstranimo posledice neprijetnih dogodkov, ki so povzročili, da je strah pred seksom sploh nastal.

1. Spolna zloraba v preteklosti

Ljudje smo v svojem življenju doživeli takšne in drugačne izkušnje, zaradi katerih je pri marsikom nastal strah pred seksom. Pogosteje ta strah občutijo ženske, velikokrat pa tudi moški, le da o tem ne govorijo radi. Pri ženskah gre pogosto za spolno zlorabo, ki so jo doživele v preteklosti. Ta grenka izkušnja je mnoge tako zaznamovala, da se ne morejo več sprostiti in uživati v spolnosti. In pri tem ni pomembno, kdaj se je spolna zloraba zgodila – v podzavesti se vse dogaja tukaj in zdaj. Čeprav imajo sedanjega partnerja rade, se nekje v njih prižiga rdeča luč za nevarnost, takoj ko bi lahko bila situacija podobna bridki izkušnji. Razvije se strah pred seksom in mnoge ženske si same ne morejo pomagati, tudi če bi rade.

2. Strah pred čustveno bližino

Strah pred seksom lahko nastane tudi zaradi strahu pred čustveno bližino. Tudi ta strah ima temelje nekje v preteklih izkušnjah. Ni nujno, da je oseba, ki doživlja strah pred čustveno bližino doživela spolno zlorabo, lahko je na nek način doživela le čustveno zlorabo, manipulacijo, zlorabo zaupanja,… In bolj kot je bila ta oseba čustveno ranjena, večji je strah pred čustveno bližino, kar pa se lahko kaže tudi v odporu pri spolnosti.

3. Strah pred intimnostjo

Strah pred seksom je lahko povezan tudi s samim strahom pred intimnostjo, kar pomeni, da je taka oseba doživela nekaj, kar jo je prepričalo, da intimnost z nasprotnim spolom ni varna. Vse to pa se dogaja na podzavestnem nivoju. Na zunaj si taka oseba želi seksa, ampak ko bi lahko prišlo do tega, se umakne ali pa se čustveno zapre.

Vabimo vas, da se odločite za EFT terapijo, na kateri vam pomagam trajno in relativno hitro odstraniti strah pred intimnostjo ali pa morebitne druge strahove, ki jih nosite v sebi.

Pomagam vam odpraviti tudi najrazličnejša negativna čustva, občutke in misli, kot tudi različna čustvena stanja, kot so tesnoba, anksioznost, depresija,…

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Strah pred seksom [3 razlogi, zakaj nastane strah pred seksom]