Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Točke za tapkanje [5 napotkov za učinkovito uporabo]

Točke, ki jih uporabljamo pri tapkanju ali EFT tehniki, so končne točke meridianov, katerih sistem je temelj sodobne akupunkture. EFT (Emotional Freedom Technique) je izpeljanka akupunkture, ki združuje znanje Vzhoda in Zahoda, znanje akupunkture in sodobne psihologije. Zato točke za tapkanje poimenujemo tudi akupunkturne točke.

EFT tapkanje

Slika 1: Zgornja slika prikazuje akupunkturne točke, ki jih uporabljamo pri EFT tapkanju. Veliko uporabnega o EFT tapkanju vam je na voljo na www.vlastakuster.si.

Pri EFT tapkanju namesto zabadanja igel tapkamo po akupunkturnih točkah in s tem odpravljamo:

 • čustveno nelagodje in
 • fizično nelagodje.

V nadaljevanju pišem o…

1. Tapkanje točke – 8 točk za tapkanje

Pri EFT tehniki tapkamo oziroma rahlo udarjamo z blazinicami dveh ali več prstov po osmih akupunkturnih točkah (končnih točkah meridianov, energijskih točkah) našega telesa, ki se nahajajo na glavi in po zgornjem delu telesa.

Točke za tapkanje so:

 • na glavi (na vrhu glave)
 • na notranji strani obrvi (na začetku obrvi, tik ob začetku nosu)
 • na strani očesa (na zunanji strani očesa, na kosti); tapkanje po tej točki sprošča jezo
 • pod očesom (na kosti pod očesom); tapkanje po tej točki sprošča strah
 • pod nosom (med zgornjo ustnico in pod nosom); tapkanje po tej točki nam pomaga, kadar nas je sram
 • pod usti (v gubi med spodnjo ustnico in brado); tapkanje po tej točki nam pomaga, kadar čutimo nelagodje
 • na ključnici (oziroma na stičišču ključnice in prsnice)
 • pod pazduho (ob strani telesa, eno dlan pod pazduho).

Tudi v spodnjem videu nazorno pokažem, kje se nahajajo energijske točke, ki si jih je izumitelj EFT tehnike, Gary Craig, izposodil iz akupunkture.

Meridiani so energijski kanali, ki so očem nevidni, po njih pa se pretaka življenjska energija, ki hrani notranje organetkiva in skrbi za telesne funkcije.

Osnovni meridiani so simetrično porazdeljeni po levi in desni strani telesa in so poimenovani po glavnih organih, s katerimi so tesno povezani. Motnje v meridianih se odražajo v zdravstvenih spremembah na telesni in duševni ravni.

2. Tapkanje točke – Karate točka

Karate točka je prva točka, ki jo uporabljamo pri tapkanju.

Nahaja na roki, in sicer na zunanji strani dlani, med zapestjem in mezincem.

Pri tapkanju rahlo upognemo prste roke, po kateri bomo tapkali (poljubno izbrane roke), z drugo roko pa z blazinicami kazalca, sredinca in lahko tudi prstanca, rahlo udarjamo oziroma tapkamo na karate točko.

karate točka

Slika 2: Zgornja slika prikazuje karate točko, prvo točko, na katero tapkamo.
Slika je iz knjige Tapkanje odpravi negativne misli in občutke.

3. 5 napotkov za učinkovito tapkanje po točkah za tapkanje

 • 1. Napotek: Za tapkanje po akupunkturnih točkah uporabite desno ali levo roko. Roki med tapkanjem lahko tudi zamenjate, prav tako pa lahko tapkate z obema rokama hkrati.
 • 2. Napotek: Tapkajte z blazinicami kazalca, sredinca in lahko tudi prstanca. Naredite od 3 do 7 rahlih udarcev oziroma toliko, dokler ne izgovorite uporabljenih besed, s katerimi opisujete svojo težavo (npr. žalosten sem, strah me je, boli me rama,…).
 • 3. Napotek: Tapkate lahko po desni ali po levi strani telesa in tako stimulirate akupunkturne točke.
stimuliranje akupunkturnih točk

Slika 3: Tapkanje in s tem stimuliranje akupunkturnih točk, točk za tapkanje ter istočasna osredotočenost na čustveno ali fizično težavo, težavo učinkovito odpravi.

4. Napotek: Tapkate lahko sede, leže, doma v sobi ali v naravi, tam, kjer se dobro počutite in vam ustreza.

5. Napotek: Pomembno je, da ste med tapkanjem po akupunkturnih točkah v mislih osredotočeni na težavo, ki jo želite rešiti.

4. 2 postopka tapkanja

Po točkah za tapkanje lahko tapkate po osnovnem in po naprednem postopku:

 • Osnovni postopek: bodite osredotočeni na izbrano čustveno ali fizično nelagodje, ki ga med tapkanjem po akupunkturnih točkah (točkah za tapkanje) opisujete in s tem zmanjšujete jakost neprijetnega počutja.
tapkanje točke

Slika 4: Tapkanje po točkah za tapkanje uporabljamo pri osnovnem in naprednem postopku tapkanja. Napredni postopek tapkanja uporabljam na EFT terapiji, ki odpravlja kompleksne težave. Katere in kako vam lahko pomaga, najdete na VlastaKuster.

Osnovni postopek uporabljajte pri vsaki čustveni težavi, vsaki telesni težavi, vsaki težavi v zvezi s poslovnim, športnim ali drugim uspehom. Ni pomembno, kako majhen ali kako velik je problem ali kako zapleten je videti, vedno uporabimo isti osnovni postopek.

 • Napredni postopek: za napredni postopek tapkanja je potrebno nekaj več spretnosti in znanja. Tovrstni postopek tapkanja uporabljam na EFT terapiji, ki je namenjena odpravljanju kompleksnih težav, kot je depresija, anksioznost in panični napadi.

S tapkanjem se da poseči v podzavest osebe. S tem, da odstranimo nakopičen stres, ki se je vanjo nalagal vsa pretekla leta, jo pripeljemo do čustvene osvoboditve. Čustveno osvoboditev pa oseba občuti tudi zato, ker tekom EFT terapije naredi korenite spremembe na področju svojih podzavestnih vzorcev in prepričanj – naredi pomembne spremembe v svoji samopodobi.

4.1. Pozitivna izkušnja s tapkanjem

EFT terapijo je obiskoval tudi Tilen, ki je svojo izkušnjo opisal za zelo pozitivno. Pravi pa takole:

“Preden sem prišel na prvo EFT terapijo pri Asji Dominko, sem vedel zgolj to, da gre za metodo tapkanja, in sicer tako, da tapkamo po določenih akupunkturnih točkah s ciljem, da odpravimo neko fizično bolečino ali mentalno motnjo.

Že po prvi terapiji sem spoznal, da z EFT metodo lahko neko mentalno motnjo ne le lajšamo, ampak v celoti odpravimo.

EFT gre namreč učinkovito do samega stebra problema. Spoznal sem, da s tapkanjem dosežemo, da se temelj oz. steber problema (v mojem v primeru govorim o mentalnih blokadah) dejansko zamaje, in kar je majavo, lažje nadomestimo z novim temeljem, kar pa ob tapkanju dosežemo še s pravilnimi na glas izgovorjenimi frazami, ki so izgovorjene v pravilnem vrstnem redu. Ne rečem, da se z navedenim postopkom izbrišejo življenjski dogodki, ki so postavili napačne temelje, temveč temelje nadomestimo z novimi, in ko se nato srečamo s podobnimi situacijami, nanje ne reagiramo več kot na oviro, ampak kot na izziv oz. ne več stresno, ampak sproščeno.

Terapije same potekajo v sproščenem vzdušju, kar dodatno pripomore k učinkovitejši osvojitvi tehnike, ki jo lahko nato kadarkoli izvajamo sami doma ali v službi, potrebujemo le nekaj minut miru in časa.”

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Točke za tapkanje [5 napotkov za učinkovito uporabo]