Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Tapkanje & 12 celovitih nasvetov, kako pravilno tapkati

Tapkanje po določenih točkah telesa, točkah, ki jih imenujemo akupunkturne točke ali EFT točke za tapkanje, ustvarja ravnovesje v energijskem sistemu telesa in zdravi čustveno bolečino. Ustanovitelj tapkanja, Gary Craig, predpostavlja, da je vzrok za vsa negativna čustva, motnja v energijskem sistemu telesa.

tapkanje

Slika 1: Tapkanje odpravlja motnjo v energijskem sistemu telesa, odpravlja blokade, ki so v njem nastale zaradi nakopičenega stresa. Tudi vi jih lahko odpravite in se tako čustveno razbremenite.
Več o tem preberite na VlastaKuster EFT tapkanje.

Drugo ime za tapkanje je EFT, EFT tehnika (Tehnika čustvene osvoboditve), nekateri pa tapkanje poimenujejo tudi EFT tapkanje ali EFT metoda.

Spoznajte vse pozitivne učinke, ki jih tapkanje prinaša v vaše življenje.

Tapkanje:

 • sprošča in odpravlja negativna čustva, misli in občutja
 • briše šok, ki je vezan na določen spomin (pretekli boleč dogodek)
 • zmanjšuje stres
 • obnavlja ravnovesje energije v telesu
 • ohranja zdravje, saj vsako neravnovesje energije v telesu, vpliva na nastanek bolezni
 • izboljšuje samopodobo.

V prispevku pišem o…

1. Kaj je tapkanje

Tapkanje temelji na konceptu, da negativna čustva predstavljajo blokade v našem energijskem sistemu telesa. Negativih čustev se ne moremo dotakniti, saj nimajo materialne oblike, lahko jih zgolj čutimo in to kjerkoli v našem telesu. Negativna čustva se torej v našem telesu nahajajo v obliki energije.

Pri tapkanju gre za stimuliranje določenih energijskih oziroma akupunkturnih točk po obrazu in zgornjem delu telesa. S tapkanjem ali nežnim udarjanjem po njih z blazinicami prstov, znižamo raven stresnega hormona kortizola za 24%.

Tapkanje oziroma EFT tehnika ima vpliv na amigdalo. Amigdala je del možganskega sistema, ki pošilja impulze bega in boja – nagonskega odziva na strah. Odgovorna je za čustveno procesiranje informacij, zato jo imenujemo tudi “sedež čustev”. Dokazano je, da amigdalo s tapkanjem pomirimo in reprogramiramo.

Postopek tapkanja je zato enak, pa naj gre na primer za določeno neprijetno čustvo, kot je strah, jeza, žalost ali pa na primer posttravmatsko stresno motnjo, depresijo, anksioznost, panični napad ali pomanjkanje samozavesti,…

Več o tapkanju si lahko preberete v knjigi Tapkanje odpravi negativne misli in občutke.

2. Tapkanje in čustvena osvoboditev

Tapkanje prinaša čustveno osvoboditev na vseh področjih, ki nas v življenju obremenjujejo, omejujejo ali zavirajo. Tapkanje odpravlja:

 • negativna čustva, ki so v nas morda nastala že v otroštvu, v mladosti ali kasneje v življenju: žalost, razočaranje, obup, sovraštvo, zamera, jeza, bes, strah, ljubosumje, zavist, sram,…
 • stres in razne fobije,…
 • negativne občutke: občutke krivde, zapuščenosti, osamljenosti, manjvrednosti,…
 • stanja, kot so: anksioznost, tesnoba, depresija, panični napadi,…
 • negativna podzavestna prepričanja: nisem vreden, nisem dovolj dober, nikoli mi ne bo uspelo,…
tapkanje stimuliranje akupunkturnih točk

Slika 2: Tapkanje ali stimuliranje akupunkturnih točk z nežnim udarjanjem po njih, prinaša čustveno osvoboditev na vseh življenjskih področjih. O akupunkturnih točkah, po katerih tapkamo oziroma o točkah za tapkanje, podrobneje pišem na VlastaKuster.

Tapkanje v vaše življenje prinese:

 • veselje in zadovoljstvo
 • mirnost in sproščenost
 • uspeh v zasebnem in poslovnem življenju
 • boljše medsebojne odnose (doma, na delovnem mestu,…)
 • boljšo samopodobo
 • večjo samozavest.
samozavest

Slika 3: Slika prikazuje žensko, ki je s pomočjo tapkanja izboljšala svojo samozavest.
Slika je iz knjige Moja nova samopodoba.

3. Postopek tapkanja

Obstaja več različic tapkanja, zato vam predstavljam kratek in učinkovit postopek tapkanja, ki ga uči ustanovitelj EFT tehnike, Gary Craig. Gre za osnovni postopek tapkanja, v nadaljevanju pa vam predstavim še napredni postopek tapkanja.

3.1. Osnovni postopek tapkanja

Osnovni postopek tapkanja je preprost in se ga lahko naučite v nekaj minutah. Večina ljudi zaradi tega spregleda, kaj vse lahko doseže s to na videz tako preprosto tehniko…

Osnovni postopek tapkanja je sestavljen iz rahlega udarjanja s prsti po akupunkturnih točkah telesa in sočasnega izgovarjanja besed, s katerimi opisujete svojo čustveno težavo ali neprijeten občutek v telesu (tesnoba v glavi, tiščanje v prsih,…).

Tako se:

 • uglasite z motnjo v energijskem sistemu telesa
 • stimulirate energijske poti in
 • uravnavate energijsko motnjo.

Osnovni postopek tapkanja prinaša takojšnje olajšanje in razbremenitev na čustveni, miselni in telesni ravni.

Tapkate lahko vsakokrat, ko v sebi čutite kakršnokoli neprijetno čustvo (strah, žalost, skrb, razočaranje, obup,…) ali neprijetno občutje (tesnobo, nervozo, ljubosumje,…). Po osnovnem postopku lahko tapkate tudi kadar npr. ne morete spati, vas boli glava,… Vabim vas, da poskusite in začutili boste olajšanje.

3.1.1. Osnovni postopek v petih korakih

Osnovni postopek tapkanja vam želim predstaviti v spodnjih petih korakih. Besede, ki jih uporabljate med tapkanjem, vedno prilagajajte svojemu trenutnemu počutju. Med tapkanjem bodite ves čas osredotočeni na svojo težavo.

3.1.1.1. Prvi korak pri tapkanju: Določite težavo

Predno začnete tapkati izberite:

 • neprijetno čustvo, ki je v vas: žalost, razočaranje, zaskrbljenost, obup, strah, nemir,… ali
 • nelagodno telesno občutje, ki ga zaznavate: tesnoba v prsih, stiskanje v prsih, bolečina v ramenih, bolečina v želodcu,…
tapkanje odpravlja neprijetna čustva
3.1.1.2. Drugi korak pri tapkanju: Določite intenziteto težave

Jakost težave ovrednotite na podlagi lestvice neugodja od 0 do 10, pri čemer:

 • 0 pomeni, da ne čutite nikakršne čustvene jakosti
 • 10 predstavlja največjo možno intenziteto izbranega čustva ali občutja.

Zadošča okvirna ocena, zato ni potrebno, da ste pretirano natančni. Gre za subjektivno oceno oziroma za nekakšen približek ocene trenutnega stanja. Ocena je predvsem pomembna s tega vidika, da vam po vsakem krogu tapkanja pove, za koliko se je vaše počutje izboljšalo. S pomočjo lestvice neugodja namreč merimo tudi napredek, ki ga dosežemo s tapkanjem.

lestvica neugodja pri tapkanju

Slika 4: Lestvica neugodja. Uporabljamo jo pri določitvi jakosti negativnega čustva (strah, žalost,…), telesnega neugodja (cmok v grlu, tiščanje v prsih,…) ali stanja (tesnoba, anksioznost, depresija,…).

3.1.1.3. Tretji korak pri tapkanju: Tapkanje na karate točko

Na začetku vsakega postopka tapkanja, trikrat izgovorite uvodni stavek, ki ga oblikujete na podlagi svoje težave. Prvi del stavka vsebuje opis vašega negativnega počutja, drugi del pa naj govori o tem, da sprejemate samega sebe, kljub temu, da se soočate z določeno težavo oziroma se ne počutite dobro.

Stavek oblikujte takole: “Kljub temu, da … (navedete negativno čustvo, občutek), se imam rad in se sprejemam.” Ta stavek izgovarjajte istočasno, ko tapkate po karate točki in ga trikrat ponovite.

 • Če vas je strah lahko rečete: “Kljub temu, da me je strah, se imam rad in se sprejemam.”
 • Če ste žalostni, lahko rečete: “Kljub temu, da sem žalosten, se imam rad in se sprejemam.”
 • Če vas na primer stiska v prsih, lahko rečete: “Kljub temu, da me stiska v prsih, se imam rad in se sprejemam”.
karate točka pri tapkanju

Slika 5: Karate točka. Po njej tapkamo in izgovarjamo uvodni stavek, ki govori o negativnem čustvu (strah, žalost, jeza,…) stanju ali občutju, ki ga zaznavamo v sebi.

3.1.1.4. Četrti korak pri tapkanju: Tapkajte po točkah po obrazu in zgornjem delu telesa

S tapkanjem nadaljujte po vseh ostalih osmih akupunkturnih točkah in pri vsaki točki izrecite kratek stavek, ki opisuje vašo težavo: npr. “strah me je”.

Tapkajte v naslednjem vrstnem redu:

 • na notranji strani obrvi recite na primer: “strah me je”
 • na zunanji strani očesa: “strah me je”
 • pod očesom: “strah me je”
 • pod nosom: “strah me je”
 • pod usti: “strah me je”
 • na ključnici: “strah me je”
 • pod pazduho: “strah me je”
 • na vrhu glave: “strah me je”.
EFT tapkanje

Slika 6: Zgornja slika prikazuje, kje se nahaja 8 akupunkturnih točk, po katerih tapkamo po postopku,
ki nas uči EFT metoda.

3.1.1.5. Peti korak pri tapkanju: Ponovno preverite jakost težave

Po enem krogu tapkanja ponovno preverite oziroma s pomočjo lestvice neugodja ocenite jakost vaše težave. Le-ta naj bi se po vsakem krogu tapkanja zmanjšala. Včasih ostane enaka (uporabimo malo bolj kompleksni pristop), v kolikor pa naraste, to pomeni, da so se v vas prebudila negativna čustva, za katere pred tem niste niti vedeli, da jih nosite v sebi. S tapkanjem nadaljujte dokler ne dosežete olajšanja.

V večini primerov je potrebno narediti več ponovitev osnovnega postopka tapkanja, da bi negativno čustvo, ki ga čutimo, popolnoma izginilo.

Cilj tapkanja je, da tapkamo toliko časa, dokler negativna čustva ali telesno neugodje ne izgine.

3.2. Napredni postopek tapkanja

Poleg osnovnega postopka tapkanja obstaja tudi napredni postopek tapkanja, ki posamezniku pomaga pri razrešitvi kompleksnejših čustvenih stanj, psiholoških stanj, kot so anksioznost ali depresija, pri odpravljanju paničnih napadov,… Tovrstni postopek tapkanja uporabljam na EFT terapiji in vam tako pomagam:

 • odpraviti pravi vzrok za nastanek določenega stanja
 • poseči v vaša negativna podzavestna prepričanja in jih spremeniti v pozitivna
 • poseči v negativne vzorce, ki jih nosite v sebi in jih preoblikovati v pozitivne
 • trajno odpraviti depresijo, tesnobo, anksioznost, panične napade
 • spremeniti vašo samopodobo.

Na EFT terapiji vam na podlagi bolečih, žalostnih in stresnih preteklih dogodkov in situacij pomagam odstraniti čustveno bolečino, ki je zapisana v vas in s pomočjo tapkanja očistiti nakopičen stres, ki je v vašem energijskem sistemu telesa povzročil nastanek blokad.  

EFT terapija

Slika 7: EFT terapija odstrani nakopičen stres, ki se je tekom let nalagal v vašem energijskem sistemu telesa in povzročil nastanek blokad. Več informacij o EFT terapiji najdete na EFT terapija na VlastaKuster.

Pomagam vam potolažiti vašega notranjega otroka, premostiti ovire, na katere boste naleteli med tapkanjem in vas vzpodbujam, da kljub podzavestnemu odporu, ki ga boste zagotovo doživeli, z delom na sebi ne prenehate, pač pa z vztrajnostjo, potrpežljivostjo in ljubeznijo spremenite lastno osebnost in vaše življenje na bolje. EFT terapija v življenje ljudi prinese številne pozitivne spremembe.  

4. 12 celovitih nasvetov za pravilno tapkanje

V naslednjih 12-ih nasvetih vam želim predstaviti, kako tapkati, s čim si med tapkanjem lahko pomagate, na kaj bodite pri tapkanju pozorni in česa se med tapkanjem ne smete prestrašiti.

V njih boste našli ogromno odgovorov na vprašanja, ki se vam postavljajo v zvezi s tapkanjem. Nasveti vam bodo v veliko pomoč, saj boste le tako pravilno tapkali, tapkanje pa bo tako učinkovito, celostno in bo prineslo pozitivne učinke in rezultate.

Vabim vas tudi k ogledu videa iz oddaje Spoznajmo se: Kako tapkati in v katerih primerih – naučite se osnovnega postopka tapkanja.

4.1. 1. Nasvet: Zaporedje pri tapkanju

Tapkati začnite na karate točki. S tapkanjem nato nadaljujte na notranji strani obrvi, nato ob strani očesa, pod očesom in tako naprej. Pomikajte se po telesu navzdol, na koncu pa tapkajte še na točki, ki se nahaja na vrhu glave. S tapkanjem lahko začnete tudi na glavi, nato pa se pomikate po telesu navzdol.

4.2. 2. Nasvet: S katerimi prsti tapkati in po kateri strani telesa

Tapkate lahko z dvema (kazalec in sredinec) ali tremi prsti (kazalec, sredinec in prstanec). Na točkah, kjer imate več prostora, lahko tapkate tudi s štirimi prsti (na ključnici, pod pazduho, na glavi).

Tapkate lahko s katerokoli roko oziroma s tisto, s katero vam je lažje. Roko lahko med tapkanjem kadarkoli zamenjate.

Tapkate lahko po katerikoli strani telesa.

4.3. 3. Nasvet: Število udarcev z blazinicami prstov

Na vsaki točki tapkajte med 3 krat do 7 krat. Tega vam ni potrebno šteti, saj vam bo tapkanje prej ali slej postalo rutinski postopek.

Lahko si pomagate tako, da udarjate toliko časa, dokler na določni točki ne izgovorite besed, s katerimi opisujete svojo težavo.

4.4. 4. Nasvet: Čas tapkanja

Osnovni postopek ponavljajte toliko časa, dokler negativna čustva in občutja ne izginejo. Tapkate lahko večkrat na dan po nekaj minut. Še bolje pa je, da si enkrat v dnevu vzamete več časa, in sicer takrat, kadar se boste lahko posvetili samo sami sebi. Če ste v čustveno težjem obdobju vam svetujem, da si za tapkanje vzamete vsaj pol ure časa na dan. Če vam časovno znese, lahko tapkate tudi dvakrat na dan, po pol ure. Več kot toliko tapkanja, pa vam ne priporočam, saj soočanje s svojo čustveno bolečino izzove utrujenost, zato je po tapkanju priporočljivo, da si vzamete čas za počitek ali neko sproščujočo dejavnost.

4.5. 5. Nasvet: Tapkate lahko sede ali leže

Pomembno je, da se med tapkanjem namestite tako, da vam bo udobno in da boste čimbolj sproščeni. Med tapkanjem imate lahko zaprte ali pa odprte oči.

Pomembno je tudi, da ste med tapkanjem sami, da se lahko zares posvetite le sebi in svojim občutkom. Pozabite na zunanji svet.

4.6. 6. Nasvet: Tapkajte ob glasbi

Med tapkanjem lahko poslušate glasbo. Priporočam vam, da izberete nekaj čustvenega, pesmi in melodije, ki vam bodo šle do srca in bodo iz vas izzvale čustva, ki jih želite začutiti in prečistiti. S tega vidika morda meditativna glasba ni tako primerna, razen če se želite umiriti ali sprostiti. Izbor glasbe je seveda odvisen od tega, kakšna glasba vam je všeč, pomembno pa je, da vam prodre globoko v dušo in srce.

4.7. 7. Nasvet: Tapkajte, kadar se ne počutite dobro

Tapkajte takrat, kadar se zaradi čustvenega nelagodja ne počutite dobro. Kadar se počutite dobro, vam ni potrebno tapkati in tiste trenutke in dneve raje izkoristite za dejavnosti, ki vas veselijo.

4.8. 8. Nasvet: Tapkajte in vzdržujte čustveno higieno

Vzdrževanje čustvene higiene je delo, ki bi ga morali v svojem vsakdanjiku opravljati vsi ljudje in s tem vzdrževati dobro čustveno kondicijo.

Čustveno higieno lahko vzdržujete s pomočjo tapkanja in tako lahko vsak dan ali pa takrat, kadar se ne počutite dobro, brišete sledi negativnih čustev, ki se v obliki blokad zapisujejo v energijski sistem vašega telesa.

Podobno kot tedaj, ko se tuširate pod tušem, s tapkanjem s sebe odplaknite negativna čustva, ki se v vas nabirajo preko dneva.

4.9. 9. Nasvet: Sestavite seznam stresnih dogodkov

Kadar se resno lotite tapkanja, sestavite seznam vseh negativnih dogodkov, ki ste jih v življenju doživeli. Seznam dogodkov, zaradi katerih so se v vas razvila določena občutja in prepričanja. Tapkate lahko na podlagi čustev in občutij, ki se zaradi napisanih dogodkov prebudijo v vas. Na tak način lahko začnete čistiti negativni vpliv, ki ga imajo ta čustva in občutja na vas še danes.

4.10. 10. Nasvet: Ne bojte se čustvene bolečine

Dokler ne začnete s tapkanjem, ne morete vedeti, koliko čustvene bolečine nosite v sebi. Čustvene bolečine se ne bojte,  sprejmite jo, ne bežite pred njo in med tapkanjem bo postopoma izginila.

4.11. 11. Nasvet: Ne ustrašite se podzavestnega odpora

Kadar med tapkanjem naletite na področje, v katerem je veliko čustvene bolečine, podzavest po navadi tega dela ne želi odpreti in ne želi pokazati, kaj se skriva v njej. V takšnih primerih je priporočljivo, da kljub temu nadaljujete s tapkanjem po osnovnem postopku. Učinkovit uvodni stavek, ki ga lahko uporabite je: “Kljub temu, da ni varno, da se spremenim, se imam rad in se sprejemam”. Nadaljujemo z besedami: “Ni varno, da se spremenim.”

podzavestni odpor

Slika 8: Vsa nakopičena čustvena bolečina bo na prvi pogled videti kot pošast, vendar ste vi močnejši od nje. Kljub podzavestnemu strahu in odporu pred spremembo, ste spremembo sposobni doseči.

Pri podzavesti gre vedno za varnost. Zanjo je varno to, kar pozna in nam ne pusti uvajanja nikakršnih sprememb. S potrpežljivostjo in ljubeznijo pa podzavest lahko prepričamo, da je kljub spremembi še vedno varna.

4.12. 12. Nasvet: Odločite se za EFT terapijo

Če bo čustveno neugodje premočno in ne boste vedeli, kako nadaljevati, vam lahko pomagam z EFT terapijo. EFT terapija prinaša hitre in zelo konkretne rezultate, ki jih opazite v vsakodnevnem življenju.

Tapkanje na osnovni ravni je za večino ljudi le orodje, s katerim si pomagajo, da se trenutno počutijo malo bolje, nimajo pa izkušenj ali znanja, da bi dosegali trajne spremembe. EFT terapija poteka praviloma mnogo hitreje in globlje, kot običajna psihoterapija. Medtem, ko psihoterapija lahko traja leta, EFT terapija traja 3 mesece.

Bistvo EFT terapije je pravzaprav iskanje skrite čustvene bolečine in njeno sproščanje. Predstavlja pokrovček za paro, kjer previdno in počasi spuščamo bolečino iz telesa. Ko sem recimo prvič videla ljudi, ki so prišli k meni na EFT terapijo, je bil njihov obraz videti utrujen od življenja, po nekaj tednih ali mesecih, pa so začeli izžarevati bolj pozitivno energijo. Pogosto se je zgodilo, da je obraz kakšne ženske po nekaj tednih čiščenja čustvene bolečine kar zažarel. Postal je lep. EFT terapija vključuje znanje o tem, kako deluje naš um, kako poseči v podzavestne vzorce in kako spreminjati življenje. Vključuje elemente psihoterapije in mnogih drugih terapevtskih pristopov.

Tradicionalni pristopi zdravljenja kompleksnejših stanj, kot so anksioznost, depresija in panični napadi, so dolgotrajni in velikokrat neuspešni, saj zajemajo dolgotrajno uživanje zdravil (antidepresivov in pomirjeval) in obiskovanje psihoterapije. Po več kot 10-letnih izkušnjah dela z ljudmi, pa dnevno spoznavam, da je z EFT terapijo pri tako težkih stanjih, moč doseči presenetljivo dobre rezultate. Z EFT terapijo se skrajša čas zdravljenja z več let in mesecev na 3 mesece. Pred začetkom terapije, vam je na voljo uvodni razgovor, na katerem oblikujemo strategijo, kako težave, s katerimi se soočate, lahko trajno odpravimo.

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Tapkanje & 12 celovitih nasvetov, kako pravilno tapkati