Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Trema pred nastopom [4 nasveti, kako jo premagati]

Kadar čutimo pred nastopom tremo, se sproži stresni odziv v našem telesu in takrat naš um ne more normalno delovati. Zaradi tega trema povzroči, da delamo napake, da se ne spomnimo pravilnih odgovorov ali da povsem “odpovemo”. Obstaja pa rešitev, s katero se boste za vedno rešili treme in okrepili svojo samozavest.

samozavest

Slika 1: S tem, ko okrepimo samozavest, se trema pred nastopom zmanjša in izgine. Več o samozavesti najdete na samozavest na VlastaKuster.si.

V prispevku pišem…

1. Dobro se pripravite na nastop

Vzemite si dovolj časa, da se pripravite za svoj nastop. Dan pred nastopom pa si privoščite sproščen večer (npr. pojdite v kino, na sprehod, na masažo,…), potem pa se dobro naspite.

2. V mislih si predstavljate svoj nastop

V dneh pred nastopom si v mislih predstavljajte svoj nastop.

 • Bodite pozorni na svoje občutke.
 • Kaj vam pripoveduje vaše telo?
 • Se veselite nastopa in morebitnega uspeha, ki vam ga bo prinesel nastop?
 • Čutite napetost, vam razbija srce, imate potne roke?

Kljub temu, da se bo nastop zgodil čez nekaj dni, boste že lahko ob sami misli na nastop začutili tremo pred nastopom. Ne zanemarite teh občutkov, saj bodo na dan nastopa samo še močnejši.

trema pred nastopom

Slika 2: Glasbenica doživlja tremo pred nastopom in strah pred publiko.
Slika je iz knjige Tapkanje odpravi negativne misli in občutke.

3. Naučite se EFT tapkanja za premagovanje treme pred nastopom

Naučite se tapkati (EFT tapkanja) po osnovnem postopku. Pomembno je, da tapkate toliko časa, dokler ne boste popolnoma mirni ob misli na nastop. Tapkajte in tako premagajte tremo pred nastopom.

Kadar tapkamo na simptome (in to opisujem v nadaljevanju), lahko dosežete takojšnje olajšanje. S tapkanjem si lajšamo neprijetne telesne znake, ki se pojavijo, kadar je pred nami javni nastop.

Kadar vas je strah javnega nastopa, tapkajte tik pred nastopom takole:

 • Na karate točki: “Kljub temu, da me je strah nastopa, se imam rad in se sprejemam.” Na ostalih točkah: “Strah me je nastopa.” ali
 • Na karate točki: “Kljub temu, da mi razbija srce, se imam rad in se sprejemam.” Na ostalih točkah: “Razbija mi srce.” ali
 • Na karate točki: “Kljub temu, da me je strah, da se zmotim, se imam rad in se sprejemam.” Na ostalih točkah: “Strah me je, da se zmotim.” ali
 • Na karate točki: “Kljub temu, da me je strah, kaj si bodo mislili o meni, se imam rad in se sprejemam.” Na ostalih točkah: “Strah me je, kaj si bodo mislili o meni.”

S takim tapkanjem običajno dosežete, da se takoj počutite bolje.

EFT tapkanje

Slika 3: Pri tremi pred nastopom si lahko pomagamo z EFT tapkanjem. Zgornja slika prikazuje 8 točk za tapkanje, po katerih tapkamo takoj po tapkanju na karate točko. Več informacij o EFT tapkanju najdete na www.vlastakuster.si.

Tapkajte toliko časa, da se vam:

 • umiri telo
 • umirijo vaše misli in
 • da greste na oder pred ljudi mirni.

Tak pristop običajno deluje dovolj dobro, vendar rezultati, ki jih dosežemo, niso trajni. Pri naslednjem nastopu se bo strah ponovil. Zato je bolje, da se naučite, kako uporabljati tapkanje na zahtevnejši ravni in s tem trajno odpravite svoje strahove – v našem primeru strah pred javnim nastopom.

4. Za trajno premostitev treme pred nastopom obiščite EFT terapijo

S tapkanjem si lahko pomagate vedno, kadar boste čutili tremo. In verjetno bo vedno delovalo.

Če pa se želite treme rešiti za vedno, pa obiščite EFT terapijo, ki vam bo pomagala, da se boste TRAJNO znebili treme. To pomeni, da se trema pred nastopom sploh ne bo več pojavila. In kako lahko to dosežete?

Trema pred nastopom, ki jo čutite, je posledica naučene reakcije. Ljudje se učimo na podlagi izkušenj. Če imate za seboj neprijetne izkušnje, ki so vas naučile, da ni varno, da nastopate, potem se bo pojavila trema vedno, kadar boste želeli nastopati.

Na vodeni EFT terapiji vam pomagam poiskati tiste dogodke, zaradi katerih je nastala trema. S tapkanjem se “izbriše” negativen vpliv teh dogodkov in vi boste za vedno premagali tremo pred nastopom.

Torej, naj ponovim, kako se spopasti s tremo pred nastopom? Z uporabo EFT tapkanja ali EFT tehnike. Naučite se EFT tapkanja in ga redno uporabljate. Za bolj kompleksne zadeve pa vam pomaga učinkovita EFT terapija.

Z EFT tehniko lahko namreč spreminjamo tako zavestne kot podzavestne navade in na tak način zlahka premagamo tremo za vedno. Vendar pa je za tako delo potrebno malo več izkušenj, zato vam kot EFT terapevtka lahko pomagam in vas varno vodim po labirintu vašega miselnega in čustvenega sveta.

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Trema pred nastopom [4 nasveti, kako jo premagati]