Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Simptomi depresije – 8 značilnih simptomov depresije pri ženskah in moških

Simptomi depresije so različni. Nekateri ljudje zaznavajo vse simptome depresije, ki jih opisujem v spodnjem prispevku, medtem ko drugi čutijo le nekatere izmed njih.

Simptome, ki jih opisujem, lahko občuti tudi posameznik, ki ni depresiven, res pa je, da več, kot jih zaznavate, močnejši kot so in če trajajo dlje časa, večja verjetnost je, da trpite za depresijo.

simptomi depresije

Slika 1: Zgornji miselni vzorec razčlenjuje 8 simptomov depresije.
Več o sami depresiji najdete na VlastaKuster.si.

Simptome depresije lahko blažimo z EFT metodo, depresijo pa odpravimo s pomočjo EFT terapije.

Spoznajte moč EFT tapkanja in:

  • odpravite svoje čustvene bolečine
  • odpravite depresijo
  • zaživite svobodno in polno življenje.

V nadaljevanju pišem o…

1. Utrujenost

Ljudje, ki so depresivni, tožijo o tem, da so pogosto utrujeni, brez prave volje, brez energije. Utrujenost čutijo kljub temu, da ne delajo nič napornega in kljub temu, da veliko spijo. Depresija ljudem pobere vso življenjsko moč in ti ljudje so kar naprej utrujeni. Nimajo energije za opravila, ki so jih prej z lahkoto opravljali. Njihova produktivnost se zelo zmanjša. Komaj opravljajo svoje delo ali pa ga sploh ne morejo več opravljati. Kar naprej bi počivali. Izgubijo zanimanje za stvari, ki so jih prej veselile in začnejo se zapirati pred ljudmi, saj jim je vsaka interakcija z ljudmi preveč naporna.

2. Nespečnost

Depresijo pogosto spremlja tudi nespečnost, kar še bolj pripomore k temu, da so ljudje utrujeni in brez volje. Težave s spanjem se kažejo tako, da se ljudje zbujajo prekmalu, na drugi strani pa imamo ljudi, ki spijo preveč ur na dan.

3. Slaba koncentracija

Slaba koncentracija je tudi eden izmed simptomov depresije. V obdobju depresije naši možgani ne morejo normalno funkcionirati, ljudje se težko zberejo, težko opravljajo delo, ki so ga včasih opravljali z lahkoto. Kognitivne funkcije so okrnjene. Težko se osredotočijo, študentje težko študirajo. Ne morejo se zbrati, misli jim begajo, ko berejo komaj vedo, kaj berejo.

4. Tiščanje v prsih

Običajni znak depresije je tudi tiščanje v prsih. Mnogi ljudje se tega prestrašijo in opravijo različne medicinske preiskave, ki pa ne pokažejo nobene nepravilnosti na srcu ali na pljučih ali na katerem koli organu. Kadar je telo organsko zdravo in se kljub temu pojavlja bolečina v prsih, je to jasno znamenje depresije. Običajno pa se poleg depresije pojavlja še tesnoba oziroma anksioznost, za katero je tipično tiščanje v prsih, pritisk v glavi, cmok v grlu ali bolečine v želodcu.

5. Pri moških razdražljivost

Simptomi depresije pri moških so ponavadi nekoliko drugačni kot pri ženskah. Tako kot je za žensko značilna žalost in jokavost, se pri moških kaže razdražljivost. Moški ponavadi svoja neprijetna občutja nekako prekrijejo in na zunaj pokažejo le agresijo.

6. Pri ženskah žalost

Simptomi depresije, ki so značilnejši za žensko je žalost, otožnost, jokavost, občutki krivde in manjvrednosti.

7. Sprememba apetita

Pogosto pride tudi do spremembe apetita, kar pomeni, da nekateri ljudje popolnoma izgubijo apetit in začnejo hujšati, drugim pa se apetit močno poveča in se močno zredijo.

8. Izguba zanimanja za spolnost

Zanimanje za spolnost je ena izmed prvih stvari, ki jih depresija vzame. Ljudje v depresiji nimajo nobene volje za življenje, kaj šele za spolnost. So povsem brez življenjske energije in zaradi tega trpijo tudi njihovi partnerski odnosi.


Konkretni nasvet, ki lajša simptome depresije in depresijo odpravlja

Z veseljem vam sporočam, da obstaja tudi rešitev, ki lajša simptome depresijeEFT metoda in EFT terapija, ki depresijo za vedno odpravi.

Z EFT metodo lahko zmanjšate jakost posameznega simptoma depresije. S številko od 0 do 10 na lestvici neugodja ocenite, kako močno čutite izbran občuten simptom depresije. Številka 10 pomeni, da izbran simptom čutite zelo močno. 

lestvica neugodja

Slika 2: Lestvica neugodja 0-10.

Tapkati začnete na karate točki in 3x ponovite npr. “Kljub temu, da me tišči v prsih, se imam rad in se sprejemam”. Nadaljujete s tapkanjem po akupunkturnih točkah, pri čemer izgovarjate “tišči me v prsih”. Po nekaj krogih tapkanja bo jakost tiščanja v prsih popustila in bo ob ponovni meritvi vedno bližje številki 0.

EFT terapija pa je podobno kot psihoterapija proces 3 mesečne individualne terapije, kjer poiščemo vaše največje čustvene bolečine, ki so nastale v težkih, stresnih in bolečin situacijah vašega življenja. S pomočjo tapkanja “očistimo” čustveno bolečino iz vašega telesa. Posledično vas začnejo preplavljati pozitivni občutki: občutki hvaležnosti, upanja in ljubezni. Prav tako se vaše negativne misli umaknejo in namesto njih se vam porajajo pozitivne misli o tem, da ste varni, da je vse dobro in da lahko živite sproščeno in polno življenje.

čustvena bolečina

Slika 3: Čustvena bolečina je kot energijska zver, ki jo nosite v sebi in iz vas izpije vso vašo moč. 
EFT terapija VlastaKuster.si pa briše in iz telesa prežene to energijsko zver in vam povrne notranji mir in veselje do življenja. 

Odpiranje čustvenih ran ni prijetno za nikogar, vedeti pa moramo, da je vsaka čustvena bolečina zapisana v nas in čeprav mislimo, da smo jih že pozabili, imajo še vedno močan vpliv na naše življenje. Skrite so namreč v naši podzavesti in so naš tihi spremljevalec skozi življenje. Proces zdravljenja čustvenih ran ni ravno prijeten, vendar je potrebno iti skozi bolečino, se vanjo potopiti, zraven tapkati in samo tako jih lahko očistimo iz našega telesa. Ko odpravimo pravi vzrok za nastanek depresije, bo depresija za vedno izzvenela. Preprosto ne bo je več.

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Simptomi depresije – 8 značilnih simptomov depresije pri ženskah in moških