Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Cmok v grlu [2 pristopa, ki ga zagotovo za vedno odpravita]

Cmok v grlu vam daje občutek, kot da kepe, ki se je “zagozdila” v vašem grlu, nikakor ne morete pogoltniti. Občutek cmoka v grlu nekateri opisujejo tudi kot utripanje, praskanje, napetost ali občutek, kot da se je v grlu zataknila tableta. Cmok v grlu sicer ne ovira in ne moti požiranja ali dihanja, ni boleč, je pa zelo moteč (Vir 1 – Causes of a lump in the throat – MedicalNewsToday).

Ob tovrstnih občutkih cmok najverjetneje skušate in skušate pogoltniti in se znebiti občutka nadležnega tujka, vendar vam ne uspe, nakar pa vas obide strah, da se boste zadušili? Ste se že kdaj opazovali in skušali ugotoviti, ob kakšnih slučajih pride do občutka cmoka v grlu? Ima ta občutek kaj opraviti s tesnobnimi občutki, vašo zaskrbljenostjo, bojaznijo,…?

cmok v grlu

Slika 1: Občutek cmoka v grlu je pogosto povezan s tesnobo. O tesnobi, njenih značilnostih in o tem, kako jo odpraviti, podrobneje pišem na tesnoba VlastaKuster.si.

Svetujem vam, da ugotovite, kaj sproža ta občutek in še več – da odkrijete vzrok te težave, ki najverjetneje ni povezana z dejansko oviro v vašem grlu.

Poskrbite za svoje zdravje, boljše počutje in kvalitetnejše življenje ter:

 • se zjutraj zbudite brez občutka cmoka v grlu
 • odpravite neprijeten občutek, ko cmoka v grlu nikakor ne morete pogoltniti
 • odpravite strah pred tem, da bi se zaradi cmoka v grlu zadušili
 • odpravite težavo, ki v vas zagotovo sproža občutke tesnobe.

Kako ugotoviti vzrok nevšečnosti in na kakšen način jo za vedno odpraviti, sem za vas pripravila v spodnjih točkah…  

1. Zakaj nastane cmok v grlu?

Najpogostejša vzroka za nastanek cmoka v grlu sta:

 • stres
 • tesnoba.

Stres v današnjem času pogosto doživljamo v rutini vsakdanjega življenja, ki pa ima, če gre za preveliko količino, na vsakogar negativni vpliv. Zelo pogosto zanemarjamo dejstvo, da kopičenje stresa v naše telo slabo vpliva na psihično zdravje (cmok v grlu je eden od simptomov tesnobe) in fizično počutje, saj občutek cmoka v grlu, ki je povezan s stresom in tesnobo, najprej vodi v iskanje fizičnih bolezni, ki pa jih pri posamezniku ni moč odkriti.

Dejstvo je, da ste v svojem življenju izkusili že toliko stresnih situacij, da telo bolečino, ki jo nosi v sebi, izraža z občutenjem cmoka v grlu.

stres

Slika 2: Stres, stresni trenutki in ponavljanje le-teh, še posebej takšnih, ki vzpodbujajo nastanek tesnobe, v telesu povzročajo občutek cmoka v grlu. Kakšne občutke in simptome še povzroča, preberite na kaj je tesnoba, kjer pišem tudi o metodah lajšanja njenih simptomov.

Pomislite na svoje življenje in se vprašajte ali je za vami že veliko dogodkov/situacij:

 • zaradi katerih (še) niste mogli izraziti svojih čustev, ker ste jih potlačili globoko v sebi (smrt v družini, ločitev staršev, zapostavljenost,…)
 • ob katerih niste mogli izraziti svojih misli in občutkov, ker so vam to drugi preprečili, prepovedali ali vas prekinili?

Ali v vas domujejo omejujoča podzavestna prepričanja, ki vas ovirajo ob stresnih dogodkih, ko bi bilo prav, da bi se slišal vaš glas, pa se ne, ker se ne morete ali ne znate postaviti zase?

Prepričanja kot:

 • ne morem povedati svojega mnenja
 • moje mnenje ni pomembno
 • ne znam se postaviti zase
 • moje mnenje drugih ne zanima
 • drugi me ne pustijo do besede,…
občutek cmoka v grlu

Ali veste, na podlagi katerih dogodkov so se ta prepričanja osnovala? Zagotovo se strinjate, da je to razlog, da v grlu čutite cmok, ki vas tako močno ovira in otežuje življenje.

2. Kako nastane cmok v grlu?

Kadar je posameznik pod stresom, kadar občuti tesnobo ali pa je zelo čustven, takrat praviloma intenzivneje občuti simptome stresa. Stres namreč povzroča napetost mišic, zato pri občutku cmoka v grlu, lahko v vratnem predelu čuti močno napetost. Kadar je oseba pod stresom ali kakšnim neugodjem, še toliko intenzivneje občuti težavo, ki jo ima. Stres tako izvablja občutek cmoka v grlu, povzroča pa tudi večje izločanje kemičnih snovi in kislin v želodcu, kar sicer vodi v nastanek refluksa (Vir 2 – Globus Pharyngeus – NHS), vendar lahko razberete, da je tudi refluks posledica stresa.

Kadar ste soočeni z neko stresno situacijo, v kateri sicer veste, da bi se morali postaviti zase, da ni prav, da ste bili vzgajani v duhu “potrpi, ne ugovarjaj, bodi raje tiho”, to lahko sproži nastanek cmoka v grlu.

cmok v grlu stres

Slika 3: Cmok v grlu je velikokrat posledica stresa, na posledice stresa
pa zelo učinkovito deluje tapkanje.

Ker ste bili vedno vajeni vse probleme v sebi potlačiti in ker svojega mnenja ali razmišljanja ne morete jasno izraziti, vas v predelu grla lahko začne stiskati, peči, srbeti. Čutite, kot da se so vam zakrčile vse mišice v vratu. V predelu Adamovega jabolka pa se začne nabirati nekakšna tvorba ali moteča ovira v velikosti zrna ali celo v velikosti manjše žogice. Kljub stalnemu poskušanju, da bi oviro, ki ni fizična, pogoltnili, vam to ne uspe. Požirate in požirate, vendar cmok ostaja. Pogosto si najbrž pomagate s požirkom vode, vendar to težave ne reši. Ker se cmoka nikakor ne morete rešiti, vas to napolnjuje s strahom, da se vam bo kaj hudega zgodilo, kar pa močno vzpodbuja tesnobna občutja in lahko vodi celo do napada panike.

napad panike

Slika 4: Ženka na zgornji sliki je doživela panični napad, saj je občutek cmoka v grlu, ki se ga ni uspela rešiti, povečeval njeno tesnobo, kar se je sprevrglo v skrajno neprijetno izkušnjo napada panike.

3. Kaj po navadi ni vzrok za nastanek cmoka v grlu?

Ljudje, kljub napredku in razvitosti, še vedno ne dajejo zadostne teže dejstvu, da je iz našega energijskega sistema telesa potrebno odpraviti vse motnje, ki so nastale kot posledica bolečih, travmatičnih ali stresnih dogodkov. Svojim težavam skušajo najti smo fizični izvor.

Vzrok za nastanek cmoka v grlu zato pogosto ni povezan:

 • z refluksom
 • z raznimi vnetji (vnetje sinusov, grla, žrelnice ali mandljev)
 • s prehladom
 • z virusnimi okužbami
 • z alergijskimi reakcijami.

Občutek cmoka v grlu je najpogosteje simptom tesnobe, ki se pojavi, ko ste izpostavljeni neki stresni situaciji (nastopanju pred publiko, izkušanju krivice, bojaznijo pred mnenjem drugih, strahom pred tem, da boste izgubili službo,…).

tesnoba

Slika 5: Cmok v grlu je eden tipičnih simptomov tesnobe, zaradi katerega posameznik pogosto občuti strah. Slika je iz knjige Tapkanje odpravi negativne misli in občutke.

Zaradi občutkov nelagodja in strahu, saj imate za seboj že veliko podobnih neprijetnih izkušenj, ki so prispevale k nastanku vaše tesnobe, obmolknete, se ne znajdete in se ne uspete postaviti zase. Vse to vas polniti s frustracijo, ker:

 • se zavedate, da vaša samopodoba ni zgrajena na dobrih temeljih
 • (še) ne veste, da je vzrok pojavljanja cmoka v grlu možno odpraviti in
 • ker (še) ne veste, da lastno samopodobo lahko ponovno izgradite na zdravih temeljih, kjer ne bo več prostora za zaskrbljenost, za neodločnost, za strah pred življenjem,… Lahko se spremenite!
kako se spremeniti

Slika 6: Kako se spremeniti? Kako spremeniti lastno samopodobo? Z rušenjem vseh temeljev, na katerih je vaša samopodoba postavljena. Pri tem vam pomaga EFT metoda.  

4. 2 pristopa, ki odpravljata občutek cmoka v grlu

V nadaljevanju vam želim predstaviti 2 pristopa, ki pomagata odpraviti cmok v grlu…

4.1. Cmok v grlu ublaži EFT tehnika

EFT tehnika je odlična metoda, ki se je lahko naučite sami in vam učinkovito pomaga pri zmanjševanju občutka cmoka v grlu. Vsakokrat, ko boste pred neko situacijo, katere vas je strah, skušajte z njeno pomočjo občutek cmoka v grlu zmanjšati.

Najprej s pomočjo lestvice neugodja (od 0 do10) skušajte ugotoviti, kako močno zaznavate ta tesnobni simptom, in sicer močneje, ko ga čutite, bolj bo številka na lestvici neugodja blizu številki 10.

S tapkanjem začnite na karate točki, ki se nahaja na strani dlani. Z udarjanjem po njej izgovarjajte: “Kljub temu, da čutim cmok v grlu, se imam rad in se sprejemam”. Ta stavek ob istočasnem tapkanju po karate točki ponovite 3x.  

S tapkanjem nato nadaljujte po vseh akupunkturnih točkah, ki jih uporabljamo pri EFT tapkanju. Na vsaki točki rahlo udarjajte s prsti toliko časa, dokler ne izgovorite: “cmok v grlu”.

EFT tapkanje

Slika 7: Zgornja slika prikazuje, kje se nahajajo točke za tapkanje, ki jih uporabljamo pri EFT tapkanju. Poskusite tapkati tudi vi in preizkusite, kako učinkovito je EFT tapkanje.

Občutenje jakosti cmoka v grlu se bo po nekaj krogih tapkanja zagotovo zmanjšalo, kar lahko preverite s ponovnim ovrednotenjem težave.

4.2. Občutek cmoka v grlu trajno odpravlja EFT terapija

EFT terapija je terapevtski proces, ki trajno odpravlja najrazličnejše kompleksne težave, med katere sodi tudi tesnoba, anksioznost, depresija,… Dela se lotimo sistematično in vedno izhajamo iz vaše čustvene bolečine, ki je posledica negativnih, neprijetnih in žalostnih izkušenj. Bolj kot odpravljamo posledice, ki so v vašem energijskem sistemu ostale zaradi preteklih stresnih izkušenj, bolj se približujemo točki, ko ne čutite več tako pogosto cmoka v grlu, niti same tesnobe. S strokovnim, sočutim in varnim pristopom, vas privedem do globoke čustvene razbremenitve, ki vas za vedno reši tesnobe.

EFT terapija

Slika 8: EFT terapija v zelo kratkem času privede do globoke čustvene razbremenitve. Želite izvedeti, kako lahko pomaga tudi vam? Obsežnejše je predstavljena je na www.vlastakuster.si.

Petra, ki je nedavno tega obiskovala EFT terapijo prav zaradi cmoka v grlu, je svojo izkušnjo opisala takole: “… Strah je tisto čustvo, zaradi katerega sem se v življenju velikokrat slabo počutila. Kazal se je v obliki “cmoka”, ki se mi je pojavljal v grlu in mi tako onemogočal veliko stvari, tudi veselja. Lahko rečem, da sem po dolgem času spet začutila sebe, tisto osebo, ki je bila veliko časa v senci tega “cmoka”Vsak dan se počutim bolje, srečna sem, ponosna nase, polna pozitivne energije,… V sebi čutim moč, ki mi daje voljo za vse cilje, ki jih imam v življenju…”.

EFT terapija je Petri pomagala, da je odpravila cmok v grlu in tesnobo, ki ji je v obliki strahu vedno predstavljala nešteto ovir. Če imate težave s cmokom v grlu tudi vi in vam to močno zmanjšuje kvaliteto vsakdanjika, čimprej poiščite pomoč in zaživite čustveno razbremenjeno življenje.

Viri in dodatne informacije na temo “Cmok v grlu”

1 – Causes of a lump in the throat – MedicalNewsToday
2 – Globus Pharyngeus – NHS

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Cmok v grlu [2 pristopa, ki ga zagotovo za vedno odpravita]