Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

EFT tehnika [5 stvari, ki jih je dobro vedeti o tapkanju]

EFT tehnika oziroma EFT tapkanje je nastalo kot kombinacija modrosti vzhodne in zahodne kulture. Roko sta si podali akupunktura, ki jo je razvila vzhodna kultura in psihologija, ki je prispevek zahodne kulture. Dobili smo nekaj najlepšega, kar si lahko predstavljamo: preprosto in učinkovito EFT metodo, ki je vsakomur na dosegu rok – tudi vam!

EFT tehnika

EFT metoda pomaga:

 • sprostiti stres na čustvenem in fizičnem nivoju
 • odpraviti nespečnost
 • odpraviti ljubosumje
 • odpraviti depresijo, tesnobo in anksioznost
 • odpraviti panične napade
 • izboljšati samozavest in samopodobo
 • vzpostaviti kvalitetnejše življenje, polno uspeha in zadovoljstva. 

V nadaljevanju vas vabim, da preberete o…

1. Kaj je EFT tehnika?

Meditacija, masaža, akupunktura – to je samo nekaj stvari, ki smo jih prevzeli od vzhodne medicine z namenom, da bi živeli bolj zdravo in bolj celostno.

Vsem tem koristnim pristopom pa se pridružujejo tudi nova odkritja na področju energijske psihologije, med katerimi je še posebno zanimiva EFT tehnikaEmotional Freedom Technique – imenovana tudi EFT tapkanje, EFT metoda ali preprosto tapkanje.

Tisto, kar je pri EFT metodi edinstvenega je to, kako kombinira modrost vzhodne medicine, in sicer akupunkturo s tradicionalno zahodno psihoterapijo.

Postopek EFT tapkanja izgleda tako, da s prsti tapkamo na določene akupunkturne točke, medtem pa na primer govorimo o neprijetnem spominu in/ali o različnih neprijetnih čustvih, ki so vezana nanj.

EFT tapkanje

Slika 1: Kako EFT tapkanje uporabljati in kako vam lahko pomaga,
najdete na VlastaKuster EFT tapkanje.

2. Kako EFT tehnika deluje?

Znanstvenik, dr. Church, ki preiskuje EFT že več kot 10 let, razlaga, da tapkanje na akupunkturne točke pošilja signale direktno v center za stres v srednjih možganih, brez posredovanja prednjih režnjev možganov, ki so odgovorni za miselne procese (Vir 1 – EFT Universe – Dawson Church).

Z EFT tehniko simultano dosežemo sprostitev stresa na fiziološkem in na čustvenem nivoju. EFT tapkanje nam daje prednosti za oba svetova – za telo in za naš um, podobno kot bi dobili še masažo medtem, ko bi bili na psihoterapiji.

EFT je izredno učinkovita metoda, saj ima sposobnost, da doseže amigdalo, to je za mandelj velik del možganov, ki sproža stresni odgovor telesa – odgovor na strah, ki mu pravimo beg ali boj.

3. Pri katerih težavah koristi EFT tapkanje?

S tem, ko zmanjšamo stres, lahko EFT tehnika pomaga pri mnogih problemih. V vsakem športu je določena stopnja stresa, prav tako v poslu in pri finančnih pritiskih, kot tudi pri večini bolezni. Kadar zmanjšamo stres na enem področju življenja, nam to koristi tudi na drugih življenjskih področjih.

Dr. Church ocenjuje, da EFT tapkanje uporablja preko 10 milijonov ljudi in tisto, kar je tukaj res navdušujočega je to, da hitro odpravi zadeve kot so:

 • depresija
 • anksioznost
 • panični napadi
 • tesnoba
 • nespečnost
 • prav tako pa tudi PTSD
 • fizično bolečino in bolezen (Vir 2 – The Tapping Solution – The Science and Research).

Prisluhnite spodnjemu videu, v katerem vam povem več o EFT metodi.

4. Kako lahko EFT tehnika reši resne zdravstvene probleme?

Sedaj se verjetno sprašujete – podobno, kot se sprašujejo inteligentni in razumni ljudje – kako je to možno? Kako lahko EFT tapkanje razreši resne zdravstvene probleme?

Dr. Church je skupaj z dr. Davidom Feinsteinom dokazal, da ima tapkanje pozitiven učinek na nivo kortizola (Vir 2 – The Tapping Solution – The Science and Research).

Kortizol je znan kot stresni hormon, ki se sproži, kadar naše telo doseže stanje “fight or flight” ki mu pravimo stanje bega ali boja. Stresni odgovor telesa je originalno zastavljen tako, da nam je pomagal preživeti v divjini, ko so se naši predniki v divjini srečali z grozečo nevarnostjo – na primer z medvedom.

Tak stresni odgovor telesa pa nam ne koristi prav veliko v današnjih časih. Kadar smo pod kroničnim stresom in nam telo kar naprej preplavljajo stresni hormoni, ima to resen vpliv na naše fizično, mentalno in čustveno zdravje. Življenje pod konstantnim stresom povzroča raka, debelost, razvije se depresija, anksioznost in mnoge druge bolezni in stanja…

5. Kaj pravi znanost o EFT?

Dr. Church je naredil študijo, v kateri je bilo 83 udeležencev razporejenih v 3 skupine. V eni od skupin so 1 uro izvajali EFT metodo, druga skupina je bila deležna ene ure pogovora, tretja skupina pa ni bila deležna nobene posebne aktivnosti.

V skupini, ki je izvajala EFT tehniko, je koncentracija kortizola v krvi padla za 24%, pri ostalih dveh skupinah, pa ni bilo zaznati padca stresnega hormona kortizola.

EFT tehnika in kortizol v krvi

Slika 2: Na zgornji sliki so prikazani rezultati raziskave, ki potrjujejo, da EFT tehnika zmanjšuje raven stresnega hormona kortizola v krvi za 24%. Stres zmanjšuje in odpravlja tudi EFT terapija, kar posledično blagodejno vpliva na naše fizično in psihično zdravje.

Skupina, pri kateri so izvajali EFT metodo, je kazala tudi manj fizioloških znakov depresije in anksioznosti. Raziskava je pokazala, da je EFT metoda tako učinkovita zato, ker uravnoteži parasimpatični in simpatični živčni sistem.

Dr. Church ugotavlja, da EFT tapkanje na akupunkturne točke doseže nevtralni čustven odziv, ki je zlati standard fizičnega in psihičnega zdravja ter dobrega počutja.

fizično in psihično zdravje

Slika 3: Zgornja slika prikazuje žensko, ki zaradi uporabe EFT metode uživa v dobrem psihičnem in fizičnem zdravju. Slika je iz knjige Tapkanje odpravi negativne misli in občutke.

Podobne rezultate so ljudje tisočletja skušali doseči z meditacijo, jogo in drugimi sprostitvenimi aktivnostmi. Podobno kot z vodo umivamo svoje telo na zunaj, prav tako s tapkanjem umivamo svoje telo od znotraj. Uporabljajte tapkanje vedno, kadar čutite, da ste nemirni, žalosti, jezni ali pod stresom,… Tapkanje nas “opere” vseh neprijetnih občutkov. Počutili se boste zelo dobro.

Več o EFT tehniki oziroma o EFT tapkanju in v kakšnih primerih se ga uporablja, si lahko preberete tukaj.

Viri in dodatne informacije na temo “EFT metoda”

1 – EFT Universe – Dawson Church
2 – The Tapping Solution – The Science and Research

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: EFT tehnika [5 stvari, ki jih je dobro vedeti o tapkanju]