EFT Metoda in 5 stvari, ki jih je dobro vedeti o EFT tehniki

piše: Vlasta Kuster
EFT Metoda nastane, ko skombiniramo modrost vzhodne kulture in modrost zahodne kulture, in sicer v tem primeru dobimo nekaj najlepšega, kar si lahko predstavljamo. Ko si podata roke akupunktura, ki jo je razvila vzhodna kultura in moderna psihologija, ki jo je prispevala zahodna kultura. Preprosta, učinkovita, na dosegu roke, za vsakogar…..tudi za vas!

Kaj je EFT metoda?

Meditacija, masaža, akupunktura – to je samo nekaj stvari, ki smo jih prevzeli od Vzhodne medicine z namenom, da bi živeli bolj zdravo in bolj celostno.

Vsem tem koristnim pristopom pa se pridružujejo tudi nova odkritja na področju Energijske psihologije, posebno zanimiva pa je EFT – Emotional Freedom Technique – imenovana tudi tapkanje.

Tisto, kar je pri EFT metodi edinstveno, je to, kako kombinira modrost Vzhodne medicine in sicer akupunkturo s tradicionalno Zahodno psihoterapijo.

Postopek izgleda tako, da tapkamo s prsti na določene akupunkturne točke med tem, ko govorimo o neprijetnem spominu in o različnih neprijetnih čustvih.

Kako EFT metoda deluje ?

Znanstvenik dr. Church, ki preiskuje EFT že več kot 10 let, razlaga, da tapkanje na akupunkturne točke pošilja signale direktno v center za stres v srednjih možganih brez posredovanja prednjih režnjev možganov, ki so odgovorni za miselne procese.

Z EFT simultano dosežemo sprostitev stresa na fiziološkem in na čustvenem nivoju. EFT nam daje prednosti za oba svetova – za telo in za naš um, podobno kot bi dobili še masažo med tem, ko bi bili na psihoterapiji.

EFT je izredno učinkovita metoda, saj ima sposobnost, da doseže amigdalo, to je za mandelj velik del možganov, ki sproža stresni odgovor telesa – odgovor na strah, ki mu pravimo beg ali boj.

Kje vse nam EFT koristi?

S tem, ko zmanjšamo stres, lahko EFT tehnika pomaga pri mnogih problemih.

V vsakem športu je določena stopnja stresa, prav tako v poslu in pri finančnih pritiskih, prav tako pri večini bolezni. Kadar zmanjšamo stres na enem področju življenja, nam to koristi tudi na drugih področjih življenja.

Dr. Church ocenjuje, da preko 10 milijonov ljudi na svetu uporablja tapkanje in tisto, kar je tukaj res navdušujoče, je to, da hitro odpravi zadeve kot so

  • – depresija,
  • – anksioznost,
  • – nespečnost,
  • – prav tako pa tudi PTSD,
  • – fizično bolečino in bolezen.

Kako lahko tapkanje reši resne zdravstvene probleme?

Sedaj se verjetno sprašujete – podobno kot se sprašujejo inteligentni in razumni ljudje – kako je to možno?

Kako lahko tapkanje razreši resne zdravstvene probleme?

Skupaj z dr. Davidom Feinsteinom je dr. Church dokazal, da ima tapkanje pozitiven učinek na nivo kortizola.

Kortizol je znan kot stresni hormon, ki se sproži, kadar naše telo doseže stanje – Fight or flight – ki mu pravimo stanje bega ali boja.

Stresni odgovor telesa je bil originalno zastavljen tako, da nam je pomagal preživeti v divjini, kot so se naši predniki v divjini srečali z grozečo nevarnostjo – npr. z medvedom.

Problem pa nastane, ker nam tak stresni odgovor telesa ne koristi prav veliko sedaj v modernih časih. Kadar smo pod kroničnim stresom in nam telo kar naprej preplavljajo stresni hormoni, ima to resen vpliv na naše fizično, mentalno in čustveno zdravje.

Življenje pod konstantnim stresom povzroča raka, debelost, depresijo in mnoge druge bolezni…

Kaj pravi znanost o EFT?

Dr. Church je naredil študijo, v kateri je bilo 83 udeležencev razporejenih v tri skupine.

V eni od skupin so 1 uro izvajali EFT metodo, druga skupina je bila deležna 1 urnega govora, tretja skupina pa ni bila deležna nobene posebne aktivnosti.

V skupini, ki je izvajala EFT metodo, je padla koncentracija kortizola za 24%, pri ostalih dveh skupinah pa ni bilo zaznati padca stresnega hormona kortizola. Skupina, pri kateri smo izvajali EFT metodo, je kazala tudi manj fizioloških znakov depresije in anksioznosti.

Raziskava je pokazala, da je EFT metoda zato tako učinkovita, ker uravnoteži naš parasimpatični in simpatični živčni sistem.

Dr. Church ugotavlja, da tapkanje na akupunkturne točke doseže nevtralni čustven odziv, ki je zlati standard zdravja in dobrega počutja. Podobne rezultate so ljudje tisočletja iskali z meditacijo, jogo in drugimi sprostitvenimi aktivnostmi.

Podobno kot z vodo umivamo svoje telo na zunaj, prav tako s tapkanjem umivamo svoje telo od znotraj.

Uporabljajte tapkanje vedno, kadar čutite, da ste nemirni, žalosti, jezni, ali pod stresom…

In tako kot nas voda očisti in opere, prav tako nas tapkanje “opere” vseh neprijetnih občutkov – in počutili se boste tako dobro…

Če kliknete tu, lahko preberete še več o tem, kako in v kakšnih primerih je bila EFT tehnika uporabljena. Članki so sicer v angleškem jeziku.

Vlasta Kuster je po poklicu magistrica temeljnih medicinskih znanosti, pri svojem delu pa uporablja EFT metodo, s katero pomaga ljudem za vedno odpraviti panične napade, depresijo in anksioznost. Pri tem dosega uspešnost rezultatov v vsaj 95% primerih.

V košarici ni izdelkov.