Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Krivda [3 načini, kako preženete občutek krivde]

Krivda je občutek “skrbi” ali nezadovoljstva, ki izhaja iz dejstva, da smo nekaj naredili narobe (Vir 1 – Guiltiness – Cambridge Dictionary) – da smo drugemu ali sebi povzroči nekaj slabega. Krivda je tesno povezana tudi z občutkom odgovornosti.

Živeti z občutkom krivde ni “zdravo”, saj ima negativen vpliv na našo samopodobo in samozavest, zato je zelo pomembno, da občutek krivde odpravimo in zopet zaživimo s sproščenim srcem.

krivda

Slika 1: Krivda je negativni občutek, ki vpliva na posameznikovo samozavest, zato je dobro, da se tega občutka čimprej rešimo. O pomembnosti zdrave samozavesti preberite na VlastaKuster samozavest.

V prispevku pišem o…

1. Zakaj je krivda koristna

Če čutimo veliko krivdo, je to možnost za razmislek o drugačnih možnostih reševanja svojih težav, ki bodo temeljile na resnici in dobri komunikaciji. Dobra stran krivde nas motivira, da delamo pozitivne stvari: spodbuja nas, da se odzivamo na klice prijateljev, ko nas v težkih časih potrebujejo, vodi do sočutja, iskrenosti, zvestobe in lojalnosti, odgovornosti za svoja dejanja, pa tudi k samospoštovanju.

2. Preko krivde do odgovornosti

Pomembno je, da sami sebi priznamo krivdo. S tem postanemo odgovorni in vse moči usmerimo v to, da se negativna izkušnja ne bo več ponovila. Krivda nam omogoči učenje na napakah. Krivda je lahko poziv vesti, poziv k poštenosti. Krivdo moramo jemati kot sredstvo za popravljanje smeri in ne kot kazen. Odgovornost je torej močno povezana z odnosom do napak. Na svoje napake lahko gledamo kot na nekaj zelo slabega, lahko pa jih sprejmemo, si odpustimo, se iz njih nekaj naučimo in gremo naprej.

3. Kakšni so torej izhodi iz krivde? Kako razrešiti krivdo?

Ne glede na to ali smo dejansko krivi ali se tako le počutimo, je pomembno, da pri sebi prepoznamo te občutke krivde.

Naslednji korak pa je uporaba EFT tehnike, s katero v nekaj trenutkih zmanjšamo te občutke krivde, si oprostimo in sprejmemo, da se je pač zgodilo, kar se je zgodilo. EFT tehnika deluje na principu, da so vsa negativna čustva pravzaprav motnje v energijskem sistemu telesa.

Izpeljana je bila iz akupunkture in namesto zabadanja igel vsebuje nežno tapkanje s prsti po obrazu in zgornjem delu telesa, medtem ko smo v mislih osredotočeni na svoje neprijetne občutke, torej občutke krivde.

V lažjih primerih si lahko pomagate sami, pri težjih primerih pa vas popolnoma vse krivde lahko osvobodim na EFT terapiji. EFT terapija je izredno učinkovit terapevtski proces, v katerem vam pomagam, da prepoznate vzroke, ki so privedli do tega, da ste se do sebe ali do drugih vedli tako, da se je v vas naselil občutek krivde. S pomočjo tapkanja boste odpravili točno te vzroke, kot tudi vse občutke krivde in spet zaživeli normalno in sproščeno.

EFT terapija

Slika 2: EFT terapija vam pomaga predelati in odpraviti popolnoma vse občutke krivde. O terapiji si preberite na www.vlastakuster.si.

Viri in dodatne informacije na temo “Krivda”

1 – Guiltiness – Cambridge Dictionary

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Krivda [3 načini, kako preženete občutek krivde]