Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Ljubosumje in posesivnost [7 konkretnih nasvetov, kako ju premagati]

Ali veste, da ljubosumje in posesivnost izvirata iz čustvenih ran, ki smo jih doživeli v našem otroštvu? Ali veste, da se običajno zaljubimo v takšnega partnerja, ki nam bo odpiral čustvene rane? In da je partnerstvo namenjeno temu, da bi v njem čistili svoje čustvene bolečine in osebnostno ter duhovno rastli (Vir 1 – Tapkanje odpravi negativne misli in občutke – Vlasta Kuster)?

Ljubosumje naj bi kazalo 30% ljudi, občuti pa ga kar od 40% do 90% posameznikov. Študije so pokazale, da ljubosumje in posesivnost vodita k nezadovoljstvu v odnosu in k destruktivnemu vedenju (Vir 2 – What percentage of people are jealous? – Quora). Dobrodošla mera ljubosumja v odnosu je le tolikšna, da posameznika vzpodbuja k boljšemu ter da si prizadeva za bolj kakovosten odnos (Vir 3 – 5 Causes of Jealousy – Power of Positivity).

Dve osebi so na podzavestni ravni združile prav njune čustvene rane. Njuno obnašanje in dejanja pa drug drugemu te rane odpira in kot rezultat je v njunem odnosu lahko prisotno ljubosumje in posesivnost.

ljubosumje in posesivnost

Slika 1: Na zgornji sliki je prikazana ljubosumna ženska, v kateri se prebudijo občutki strahu,
da bo izgubila svojega partnerja in strah, da ni dovolj dobra.
Slika je iz knjige Tapkanje odpravi negativne misli in občutke.

V nadaljevanju boste izvedeli:

 • kako ljubosumje in posesivnost omiliti in trajno odpraviti
 • kako očistiti čustvene rane iz preteklosti
 • kako izboljšati svojo samopodobo
 • kako zaživeti v odnosu polnem zaupanja.

Teme, ki se jim bom posvetila v tem zapisu…

Ljubosumje in posesivnost – vzroki za njun nastanek in kako jih odpraviti

Ljubosumje in posesivnost izvirata iz čustvene bolečine, ki smo jo v veliki meri doživeli v našem otroštvu. Pri čustveni bolečini gre za mešanico strahu, zavrženosti, za občutek ločenosti, izgubljenosti  in nepripadnosti – za občutek močne življenjske ogroženosti.

Naš um želi, da nas čustvena bolečina ne bi motila, zato jo pospravi na varno, vendar čustvena bolečina s tem ne izgine. Še vedno obstaja in ima močan vpliv na naše življenje.

Tiho delovanje čustvene bolečine lahko povzroči ljubosumje in druge težave kot je tesnoba, anksioznost, depresija. Povzroči lahko tudi agresivno vedenje in različne strahove. Čustvena bolečina na človeka vedno deluje zelo razdiralno.  

Pomagamo si lahko tako, da poiščemo izvor čustvene bolečine in jo očistimo iz našega telesa. Najboljše rezultate čiščenja čustvene bolečine iz našega telesa prinaša EFT terapija.

čustvena bolečina

Slika 2: Čustvena bolečina je kot energijska zver, ki jo nosite v telesu in čaka, da bo napadla vas ali vaše bližnje. Poiščite njen izvor in jo izbrišite s pomočjo EFT tapkanja.
Preverite, kako EFT tapkanje učinkuje.

Ljubosumje in posesivnost nastaneta zaradi:

 • slabe samopodobe
 • nezaupanja
 • občutka osamljenosti
 • strahu pred zapuščenostjo
 • strahu pred zavrnitvijo ali zapostavljenostjo
 • negativnih izkušenj s preteklimi odnosi

(Vir 4 –  Dealing With Possessiveness in a Relationship –  Psychology Today in Vir 5 – La posesividad del amor – La mente es maravillosa).

ljubosumje in posesivnost vzroki

Slika 3: Zgornji miselni vzorec prikazuje vzroke za nastanek ljubosumja in posesivnosti.
Ljubosumje in posesivnost lahko za vedno odpravite s pomočjo EFT terapije, o kateri pišem na VlastaKuster.si.

Posesivnost pa je lahko tudi del naše narave. Ljudi, katerih potreba po nadzoru ne izhaja iz čustvenih ran, ki so nastale v njihovem otroštvu, pač pa je potreba po nadzoru del njihove narave, imenujemo dominantne osebe.

Dominantni ljudje so zelo samozavestni. Ves svoj trud vložijo v to, da dosežejo svoj cilj, hkrati pa se svoje posesivnosti ne zavedajo.

V partnerskem odnosu po navadi sprejemajo odločitve ne da bi se posvetovali s partnerjem (Vir 6 – The “D” Personality Style – Discinsights).

Slaba samopodoba – kako jo izboljšati, da ne vpliva na ljubosumje in posesivnost

Samopodoba se oblikuje nekje do našega sedmega leta starosti. Slaba samopodoba se v otroku oblikuje takrat, ko je priča dogodkom, ob katerih doživlja žalost, osamljenost, prestrašenost,…

Če otroku nihče ne razloži, kaj se dogaja v dogodkih, v katere je vpleten, bo doživeta negativna čustva in občutke v sebi predelal tako, da bo o samem sebi oblikoval slabo podobo. Mislil bo, da je z njim nekaj narobe. To je trenutek, ko se v otroku oblikujejo negativna prepričanja “nihče me nima rad”, “drugi so pomembnejši od mene”,  “nisem vreden”, “nisem varen”,…

Samopodoba je zbirka podzavestnih prepričanjpozitivnih in negativnih. Lastnost podzavesti je ta, da ne želi sprememb, pač pa izvršuje le tisto, kar je vstavljeno vanjo. Ko boste želeli podzavestna prepričanja spremeniti, boste ob tem doživeli močan podzavestni odpor. Podzavest ne bo želela spremembe.

podzavestni odpor

Slika 4: Vsa nakopičena čustvena bolečina izzove podzavestni odpor. Čustvena bolečina bo videti kot pošast, vendar ste vi močnejši od nje in tapkanje vam pomaga spremeniti negativna podzavestna prepričanja.

Dobra novica pa je ta, da se negativna podzavestna prepričanja vsekakor da spremeniti. Prepričanje “nihče me nima rad”, se da spremeniti v prepričanje “ljudje me imajo radi”, prepričanje “drugi so pomembnejši od mene”, se da spremeniti v “pomemben sem”. In tako tudi vsa ostala.

Ko bodo v vašo podzavest vstavljena nova pozitivna prepričanja, ne boste več doživljali izpadov ljubosumja in posesivnosti (Vir 7 – Moja nova samopodoba – Vlasta Kuster).

Nezaupanje – kako ga odpraviti, da ne vpliva na ljubosumje in posesivnost

Svojemu partnerju boste lahko zaupali, če se najprej naučite zaupati sami sebi. Pomagate si lahko z EFT tapkanjem. Prisluhnite spodnjemu videu in tapkajte z menoj. Gre za nivo tapkanja, v katerem skušamo omiliti občutek nezaupanja vase in se zbližati z idejo, da lahko zaupamo sami sebi.

Ob tapkanju se vam lahko zgodi, da se boste spomnili dogodkov, ob katerih ste v otroštvu čutili nezaupanje s strani vaših staršev, vzgojiteljev ali prijateljev. To so dogodki, zaradi katerih je v vas nastalo podzavestno negativno prepričanje “nihče mi ne zaupa”. Zaradi občutka, da vam nihče ne zaupa, tudi vi ne zaupate v druge, kar vas velikokrat vodi k ljubosumnemu in posesivnemu vedenju. Težave z zaupanjem sem že mnogim ljudem pomagala rešili na EFT terapiji.    

Strah pred zapuščenostjo in osamljenostjo – kako odpraviti negativne občutke

Z vami želim deliti primer ljubosumne žene, ki se je sramovala svojih dejanj stalnega preverjanja in zasliševanja svojega moža. Mož ji je bil sicer zelo zvest, vendar se je v njej prebujal strah, da ga bo izgubila in da ni dovolj dobra zanj. Na EFT terapiji je odkrila, da je bila kot deklica velikokrat sama ter da sta bila občutka osamljenosti in neljubljenosti njena pogosta spremljevalca.

Svojo čustveno bolečino je ozavestila in ponovno začutila. S pomočjo EFT tapkanja jo je tudi lahko izpustila, da je zapustila njeno telo in um. Na boleče dogajanje je lahko pogledala z drugimi očmi. V njej se je pojavilo globoko olajšanje tako na telesni ravni, kot tudi na ravni misli in občutkov.

čustvena bolečina sprejemanje

Slika 5: Za sliki je prikazana ženska, ki je ozavestila čustveno bolečino, zaradi katere se se je v njej velikokrat prebudilo ljubosumje in posesivnost.

Ko je s pomočjo EFT tapkanja zmanjšala jakost vseh negativnih občutkov iz preteklosti, se je njeno ljubosumje začelo zmanjševati (Vir 7 – Moja nova samopodoba – Vlasta Kuster).

Kaj je ljubosumje

Ljubosumje je pogosto močan občutek negotovosti glede morebitne izgube ali nepravične razdelitve materialnih stvari. Ljubosumje lahko opišemo kot strah, da bi nam druga oseba vzela nekaj, kar je naše. Ljubosumje se pojavi takrat, ko človek sumi, da njegova ljubljena oseba čuti ljubezen ali naklonjenost do druge osebe. Lahko mu daje občutek, da ima tistega človeka raje, kot njega.

Z izrazom ljubljena oseba nimam v mislih samo partnerja ali zakonca. Ljubosumno vedenje se lahko pojavi tudi pri drugih oblikah ljubezni (starševska ljubezen do otrok, bratska ljubezen, prijateljstvo,…).

ljubosumje in posesivnost v prijateljstvu

Ljubosumni smo lahko tudi na materialne stvari, ki jih ne želimo deliti ali posojati, pač pa jih želimo imeti le zase in svoj užitek (Vir 5 – La posesividad del amor – La mente es maravillosa in Vir 8 – Jealousy – Good Therapy).

Kaj je posesivnost

Posesivnost je tesno povezana z ljubosumjem. Ljubosumje napaja posesivnost, pojavi pa se kot posledica pretirane želje po tem, da mislimo, da ljubljena oseba pripada samo nam. Gre za samouničevalno čustvo, ki je povezano s strahom, negotovostjo in nezaupanjem. Posesivnost je čustvo, ki deluje počasi, vztrajno in običajno privede do tega, da se partnerski odnos konča. Če posesivni odnos primerjamo z odnosom, kjer vlada ljubezen in zaupanje, zaznamo le ljubosumje, nezaupanje in sebičnost.

ljubosumje in posesivnost v odnosu

Oseba, ki je v zvezi s posesivnim človekom, v odnosu ne najde svobode in miru, zato je odnos po navadi obsojen na propad (Vir 5 – La posesividad del amor – La mente es maravillosa in Vir 9 – Cuando los celos nos hacen perder la cabeza – La mente es maravillosa).

7 konkretnih nasvetov, kako premagati ljubosumje in posesivnost

 • Priznajte, da ste ljubosumni: Prvi korak za spopadanje z neprijetnimi občutki je sprejemanje in priznanje, da imate težave z ljubosumjem in posesivnostjo.
 • Delajte na zaupanju: Pogovorite se sami s seboj, začnite zaupati sami vase in si recite, da zaupate tudi svojemu partnerju. Zaupate mu zato, ker ga ljubite.
 • Premagajte negotovost in izgradite boljšo samopodobo: Ko se boste naučili imeti radi sami sebe, ne boste več čutili negotovosti. Posledično tudi ne boste več ljubosumni na druge ljudi. Dobra samopodoba je dobra obramba pred negotovostjo
ljubosumje in posesivnost rešitev

Slika 6: Zgornji miselni vzorec prikazuje, kako premagati ljubosumje in posesivnost. Pri izgradnji boljše samopodobe vam lahko pomaga knjiga Moja nova samopodoba.

 • Osredotočite se na pomembne stvari: Posesivnost dobiva moč tudi takrat, ko človek preveč globoko razmišlja o malenkostih. Poskusite se osredotočiti na pomembne življenjske zadeve (Vir 10 – How to overcome jealousy in life – Mr Stingy).
 • Analizirajte svoja občutja ljubosumnosti in posesivnosti: Vprašajte se, kdaj občutite ljubosumje. Kaj je tisto, kar v vas sproži ljubosumje? Ali ste videli fotografijo “popolnega življenja” na družbenem omrežju in se je v vas prebudilo ljubosumje, ker ima nekdo boljše pogoje za življenje? Se je kdo nasmehnil vašemu dekletu? Se počutite kot zguba, ko se primerjate s svojimi prijatelji? Ali dvomite v to, da vas ima vaš mož rad?

Ločite se od vaše situacije in si predstavljajte, da ste nevtralna tretja oseba, ki vašo ljubosumje in posesivnost opazuje od zunaj.

 • Naučite se EFT tapkanja: naučite se, kako s preprostim tapkanjem po akupunkturnih točkah telesa, olajšati občutke ljubosumja in posesivnosti.
 • Pomagajte si z EFT terapijo: Če si z EFT tapkanjem ne boste znali pomagati sami in bi radi posegli v globino svoje podzavesti ter za vedno spremenili negativna podzavestna prepričanja, ki vodijo k izbruhom ljubosumja in posesivnosti, si preberite več o vodenem procesu EFT terapije.

Kako prepoznati posesivnega partnerja

Naslednja vedenja so značilna posesivnemu partnerju:

 • svoje vedenje opravičuje s tem, da vse, kar počne, počne iz ljubezni. Ni se dobro skrivati za partnerjevo “ljubeznijo”. Ne opravičujte njegovega destruktivnega vedenja.
ljubosumni in posesivni partner
 • je čustveni in psihični manipulator: s takšnim početjem zmanjšuje vašo samozavest. S svojim čustveno nasilnim vedenjem vas lahko prepriča, da vi ne veste, kaj je dobro za vas. 
 • ne spoštuje vaših meja, saj ne zna vrednotiti vašega osebnega prostora. Preveč posega v čas, prostor in stvari, ki jih enostavno potrebujete zase.
 • želi biti vključen v vsako odločitev, ki so sprejmete. Pogosto lahko občutite celo pritisk z njegove strani, da bi se odločili tako, kot želi on.
 • ves čas vas spominja na dejstvo, da ste središče njihovega sveta. Zatrjuje, da ne potrebuje drugih prijateljev ali družabnega življenja, saj ima vas.
 • skuša prekiniti vsa vaša prijateljstva. Odvrača vas od druženja s prijatelji, kolegi ali vašo družino. To počne tako, da jih začne kritizirati, pogreva pretekle težave, ki ste jih imeli z njimi ali si o ljudeh, s katerimi preživljate čas, začne izmišljevati laži.
 • želi, da ugodite vsaki njegovi želji. Če tega ne naredite, vam lahko začne nagajati, včasih celo groziti in pa vas čustveno izsiljevati.
ljubosumje in posesivnost izsiljevanje
 • ves čas vas zalezuje, tako da preverja vaše račune na družabnih omrežjih, preverja vaša zasebna sporočila, e-maile, zgodovino internetnega brskalnika,… (Vir 11 – Possessive partner – Lonerwolf ).

Spoznajte znake posesivnega odnosa

Dober partnerski odnos je tisti, v katerem ni prostora za ljubosumje in posesivnost, če pa že, naj bo posesivnega in ljubosumnega vedenja čim manj. V partnerskem odnosu je pomembno to, da ima vsak posameznik dovolj prostora za rast in zorenje.

Znake posesivnega vedenja najdemo tako pri moških, kot pri ženskah.

5 znakov posesivnega odnosa pri moških

 • Preveč posega v vaše družabno življenje. Partner vas morda pokliče večkrat na dan z namenom, da bi izvedel, kje ste, s kom se družite in zakaj. V kolikor je v ozadju samo ljubezen, s takšnim početjem ni nič narobe, če pa gre za znak posesivnosti, takšno početje ni dobro.
ljubosumni in posesivni partner preverjanje
 • Če ste bili nekaj časa zunaj, bo morda želel vedeti, kje ste bili in celo zahteval pojasnilo.
 • Ni mu všeč, če prepogosto obiščete svojo družino. Obiske vam morda dovoli le takrat, ko mu je ta ideja všeč. Morda celo pričakuje, da ga za obisk družine prosite za dovoljenje.
 • Morda ima preveč besede pri izboru vaših oblačil, ker želi, da se oblačite tako, kot je všeč njemu in ne vam. To je do neke mere sprejemljivo, vendar če se v to obregne preveč pogosto, gre za znake posesivnosti. V nekem trenutku lahko celo na agresivni način pokaže neodobravanje vašega izbora oblačil in vas prisili, da nosite, kar se zdi prav njemu (Vir 12 – Important causes and signs of possessiveness – India Study Channel).
 • Morda ne odobrava vašega prijateljevanja s tistimi, za katere meni, da ste si preblizu. Takšna prijateljstva vam tudi strogo odsvetuje. Vaši prijatelji mu preprosto niso všeč.
ljubosumni in posesivni partner prijateljstvo

4 znaki posesivnega odnosa pri ženski

 • Morda ima dvojna merila glede vaših in njenih denarnih prejemkov. Morda želi, da ji izročite vašo plačo, ki jo bo potrošila za družinske potrebe. Meni, da je vaša odgovornost, da krijete vse skupne stroške, svoj denar pa bo varčevala na bančnem računu.
 • Nad vami morda poskuša izvajati tak nadzor, kot da je vaša nadrejena. Morda želi, da se ne glede na vaše mnenje, strinjate z njenim stališčem, v nasprotnem primeru pa vas bo morda celo psihično kaznovala in to na tak način, da se ne bo odzivala na vaša vprašanja.
 • Težko sprejme dejstvo, da se pogovarjate z drugimi ženskami. Situacijo lahko poslabša, če prejmete telefonski klic katere od vaših ženskih kolegic, pa čeprav gre za pomembno stvar. To jo lahko vodi v preverjanje klicev in sporočil na vašem telefonu.
ljubosumna in posesivna partnerka nadzor
 • Morda namesto, da vi svoje starše povabite k sebi na obisk, raje vidi, da jih obiščete vi, ona pa ima medtem nekaj časa zase (Vir 12 – Important causes and signs of possessiveness – India Study Channel).

Ljubezen ni lastništvo

Na začetku se posesivnost lahko razume kot znak ljubezni in oseba, ki je v odnosu s posesivnim človekom misli, da jo ima resnično rad. Ljubosumen in posesiven odnos pa ima korenine v globokih občutkih ne samozavesti. Posesivne ljudi je namreč strah, da bi jih ljubljena oseba prenehala ljubiti. Strah jih je, da bi ne bili več v središču pozornosti in se bojijo, da bi jih ljubljena oseba zapustila. Posesivni ljudje so čustveno zelo odvisni in v sebi zelo negotovi.

Ker ta svoja občutja zelo težko upravljajo, se lahko zgodi, da jih ljubosumje povsem preplavi ter se njihovo vedenje sprevrže v zelo nadzorujoče in tudi agresivno.

Posesivni ljudje lahko mislijo, da je njihov partner njihova last, kar pomeni, da zanj tudi sprejemajo odločitve brez upoštevanja njegovih želja. Takšno početje lahko privede do raznih psihičnih zlorab, saj žrtev lahko izgubi objektivni pogled na realnost.

V ljubezni gre za svobodo, spoštovanje in zaupanje, zato je zelo pomembno, da so v vsakem odnosu postavljene meje (Vir 13 – Possessive and Controlling Men – Exploring your mind).

Ljubezen je spoštovanje in svoboda

Zdrav odnos je tisti, v katerem vladata ljubezen in spoštovanje, kjer ni prostora za ljubosumje in posesivnost. Graditi se začne takrat, ko vsak posameznik začne spreminjati samega sebe od znotraj navzven (Vir 14 – How to Retain Freedom in a Relationship – Exploring your mind).

V partnerstvu lahko doživljamo veliko lepega, odpre pa tudi največ čustvene bolečine. Če sta partnerja pripravljena, čustveno bolečino lahko predelata in skupaj zrasteta.

Ljubosumen partner je na vsakem koraku videl ženino nezvestobo, zaradi česar je bila njegova izbranka že čisto obupana. Ni več vedela, kako naj se zagovarja. Njuna zveza je bila na močni preizkušnji. Ker pa sta se imela zelo rada, sta bila pripravljena delati na sebi.

Mož je odkril nekaj dogodkov iz svoje preteklosti, v katerih se je počutil nepomembnega. Spomnil se je situacij, v katerih je čutil, da je njegov brat pomembnejši od njega. Prepričanje “drugi so pomembnejši od mene”, je postalo temelj za razvoj njegovega ljubosumja.

Moževo nezaupanje pa je v ženi prebudilo čustveno bolečino iz njenega otroštva. Ob svojem bratu je pogosto doživljala trenutke nemoči in občutek, da je nima rad. V njej je prebivalo prepričanje “nihče me nima rad”

Ob čiščenju čustvene bolečine sta doživela velik podzavestni odpor. Podzavest ju je želela obdržati na varnem. Za podzavest je varno samo tisto, kar pozna. Z EFT tapkanjem pa sta premostila vse ovire, ki jima jih je podzavest postavila na pot.

podzavestni odpro ovire

Slika 7: Kadar se trudimo, da bi se spremenili, nas podzavest želi ustaviti in tako obvarovati. To počne tako, da nam na pot postavlja razne ovire.
Vse ovire pa lahko premostimo s pomočjo EFT tehnike.
Preberite, če zares deluje na EFT tehnika na VlastaKuster.si.

Na EFT terapiji sta predelala svoje stare občutke in negativna prepričanja, ki sta jih nosila v sebi. Očistila sta tudi negativno energijsko polje, ki ju je do takrat pravzaprav negativno povezovalo. Končno sta dala prostor medsebojni ljubezni, spoštovanju in svobodi.

Najbolj učinkovita rešitev, ki trajno odpravi ljubosumje in posesivnost

Ljubosumje in posesivnost se da omiliti in tudi trajno odpraviti. Če ste se prepoznali v tem zapisu in ste ljubosumna ali posesivna oseba ali pa žrtev teh lastnosti ljudi, s katerimi ste v kakršnem koli odnosu, vedite, da imajo vaše težave rešitev.

“Ljudje odpirajo v nas čustvene rane, ki smo jih dobili kot otroci”. … “Odnos z osebo, ki v nas prebuja čustveno bolečino v sedanjem trenutku, se VEDNO čudežno razreši, ko sprostimo čustveno bolečino iz preteklosti (Vir 7 – Moja nova samopodoba – Vlasta Kuster)”.

Sebi ali pa osebi, za katero veste, da trpi zaradi ljubosumja in posesivnosti, lahko pomagate tako, da se naučite EFT tapkanja. Če sami svojim podzavestnim prepričanjem ne boste kos, pa se lahko udeležite brezplačnega uvodnega razgovora, na katerem se pogovorimo o vaših težavah in oblikujemo strategijo, kako jih trajno odpraviti. Na EFT terapiji vam bom pomagala poiskati pravi vzrok za nastanek ljubosumja in posesivnosti in ljubosumje in posesivnosti za vedno odpraviti.

Viri in dodatne informacije na temo “ljubosumje in posesivnost”

1 – Tapkanje odpravi negativne misli in občutke – Vlasta Kuster
2 – What percentage of people are jealous? – Quora
3 – 5 Causes of Jealousy – Power of Positivity
4 –  Dealing With Possessiveness in a Relationship –  Psychology Today
5 – La posesividad del amor – La mente es maravillosa
6 – The “D” Personality Style – Discinsights
7 – Moja nova samopodoba – Vlasta Kuster
8 – Jealousy – Good Therapy
9 – Cuando los celos nos hacen perder la cabeza – La mente es maravillosa
10 – How to overcome jealousy in life – Mr Stingy
11 – Possessive partner – Lonerwolf
12 – Important causes and signs of possessiveness – India Study Channel
13 – Possessive and Controlling Men – Exploring your mind
14 – How to Retain Freedom in a Relationship – Exploring our mind

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Ljubosumje in posesivnost [7 konkretnih nasvetov, kako ju premagati]