Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Napad panike simptomi: 10 najpogostejših simptomov & kako si najhitreje pomagati

Napad panike in simptomi, ki jih posameznik čuti v navalu močnega strahu, tesnobe in nelagodja, ga soočijo s travmatično izkušnjo. Nenapovedano se pojavijo različni intenzivni in neprijetni telesni in duševni simptomi, ki telo popolnoma ohromijo. Ko pa se pojavijo vsi simptomi hkrati, pa ima človek, ki to doživlja, občutek, kot da je tik pred smrtjo ali tik pred tem, da se mu zmeša

telesni in duševni simptomi napada panike

Slika 1: Zgornji miselni vzorec simptome napada panke deli na telesne in na duševne simptome. O paničnih napadih bolj poglobljeno pišem na www.vlastakuster.si.

Poznamo 10 najpogostejših simptomov napada panike in najhitrejšo ter najučinkovitejšo rešitev, ki pomaga ublažiti simptome, pomaga pa tudi odpraviti razlog, zaradi katerega je panični napad nastal – EFT tehnika in EFT terapija.

Spoznajte ju in izkusite življenje:

 • brez strahu pred razvojem simptomov paničnega napada
 • brez strahu pred ponovnim paničnim napadom
 • iz katerega izbrišete pretekli stres
 • ki se je očistilo čustvene bolečine
 • vam nudi sproščen vsakdan.

V nadaljevanju pišem o…

1. Najpogostejših 10 simptomov napada panike

Poznamo telesne in duševne simptome paničnega napada in ob napadu panike, posameznik doživlja vsaj štiri simptome paničnega napada ali več.

napad panike simptomi

Slika 2: Na zgornjem miselnem vzorcu so navedeni najpogostejši telesni in najpogostejši fizični simptomi, ki so značilni pri napadu panike.

Telesni simptomi paničnega napada so:

 • razbijanje srca
 • vrtoglavica in slabost
 • mravljinci po telesu
 • vročina po telesu ali mrazenje
 • pritisk v glavi
 • občutek dušenja.

Značilna je tudi:

 • bolečina in/ali stiskanje v prsih
 • omotičnost
 • temnenje pred očmi.

Duševni simptomi: 

 • močan strah pred smrtjo
 • spremenjeno zaznavanje resničnosti
 • strah, da se človeku zmeša
 • strah pred strahom.

Lahko je prisoten tudi:

 • občutek depersonalizacije (občutek, da je človek oddaljen od sebe).

1.1. Telesni simptomi

Telesni simptomi paničnega napada so:

1.1.1. Razbijanje srca

Ta simptom je prisoten praktično pri vseh ljudeh, ki doživijo napad panike. Panični napad se lahko pojavi nenadoma, brez opozorila, v situaciji, ki je lahko čisto običajna. In ko naenkrat začne razbijati srce, so ljudje zelo presenečeni, zmedeni in posebej na začetku ne vedo, kako bi si pomagali. Napad lahko traja nekaj minut, včasih tudi do pol ure, v redkih primerih tudi dalj časa. In ves čas je telo v agoniji, srce razbija, posledično pa se ljudje začnejo tudi potiti, pospešeno dihajo in težko komunicirajo z okolico.

razbijanje srca

1.1.2. Vrtoglavica in slabost

Mnogi ljudje tekom napada občutijo vrtoglavico in slabost. Ostali simptomi napada panike so bolj tipični kot ta, ki tudi ne nastopi pri vseh ljudeh. Je pa zelo neprijeten, saj imajo ljudje občutek, da bodo kar padli. Včasih začutijo poleg tega še mehke noge. Ko opravijo različne medicinske preiskave, se ponovno pokaže, da ni nobenega resnega organskega vzroka za vrtoglavico in slabost.

Problem pri paničnem napadu je v tem, da nastopi več različnih simptomov hkrati in vsi so zelo intenzivni, tako da je izkušnja paničnega napada resnično ena najbolj intenzivnih izkušenj, kar jih ljudje lahko doživimo.

1.1.3. Mravljinci po telesu

Panični napad pogosto spremljajo tudi simptomi mravljinčenja. To se lahko pojavi po različnih delih telesa, lahko po rokah, lahko po nogah, lahko po glavi ali kjerkoli drugje. Mravljinci se pojavijo naenkrat in izzvenijo, ko napad panike preneha, kar pomeni, da gre pri paničnem napadu za začasni pojav mravljincev po telesu.

mravljinci po telesu

Slika 3: Mravljinci po telesu, tako kot prikazuje zgornji miselni vzorec so lahko začasni – pri paničnem napadu ali kronični pojav.

Včasih jim telo drgeta, drugič čutijo, kot bi se jim mravljinci premikali gor in dol po telesu.

1.1.4. Vročina po telesu ali mrazenje

Naslednji simptom, ki spremlja panični napad, je lahko tudi vročina, ki jo ljudje čutijo po vsem telesu ali pa mrazenje.

Telo v času napada enostavno ne more normalno uravnavati telesne temperature.

Lahko nastopi najprej mrazenje, ki ga zamenja občutek vročine ali pa se pojavi le eno od opisanih stanj. Ko se napad konča, mrazenje ali občutek vročine postopoma izgine.

1.1.5. Pritisk v glavi

Včasih ljudje čutijo močan pritisk v glavi, imajo občutek, da jim bo glavo razneslo. Včasih pa čutijo pekočo bolečino v glavi, lahko tudi v ušesih ali za ušesi. Vsi ti občutki so močni, zelo zelo naporni, vendar niso nevarni. Ljudje zaradi tega ne umrejo, se jim ne zmeša in ne zbolijo. Edino, kar se zanje začne, je vsakodnevna bitka s svojimi občutki, vsakodnevno razmišljanje o njih. Postopoma se začnejo celo izogibati situacij, ki so privedle do teh občutkov.

pritisk v glavi

1.1.6. Občutek dušenja

Ljudje, ki doživijo panični napad, imajo pogosto občutek, da ne morejo dihati. Pojavi se močan pritisk v prsih in ljudje imajo občutek, da jih bo kar zadušilo in da bodo umrli. Vsi ti občutki sčasoma izzvenijo, ljudje pa se pomirijo, vendar jih ta izkušnja vedno spremlja in začnejo svoje življenje oblikovati glede na njo.

1.2. Duševni simptomi

Med duševne simptome paničnega napada štejemo:

1.2.1. Močan strah pred smrtjo

Napad panike spremlja zelo močan strah pred smrtjo. Ljudje, ki so doživeli napad panike, opisujejo to kot eno najhujših izkušenj v svojem življenju.

Strah je tak, da jih v trenutkih napada popolnoma ohromi in težko ga skrijejo pred okolico.

Ko se panični napad pojavi prvič, se ljudje ustrašijo, da bodo umrli, da imajo:

 • kakšno resno bolezen
 • ali da so doživeli infarkt
 • ali srčno kap
 • ali kaj podobnega.

Čutijo grozo in brezizhodnost. Občutki jim preplavljajo njihovo telo, ljudje pa samo nemočno čakajo, da nastopi smrt.

Panični napadi nikoli ne pomenijo resnične smrti niti neke resne nevarnosti za zdravje. Kljub temu, da so občutki tako intenzivni in tako grozeči, se v resnici ne zgodi nič hudega in po napadu se telo umiri.

Ljudje praviloma obiščejo nujno medicinsko pomoč, kadar imajo tak panični napad prvič ali drugič. Medicinske preiskave običajno ne pokažejo nobene nepravilnosti. Kljub zdravniškim zagotovilom, da je oseba zdrava, pa ljudje napada ne pozabijo nikoli. Razvije se namreč strah pred strahom, kar pomeni, da so od napada naprej vedno v pričakovanju, da se bo spet zgodilo kaj slabega.

Torej prvi in najtežji duševni simptom, ki spremlja napad panike je STRAH. Močan strah, ki se razvije tekom napada in potem vedno prisoten strah, da se bo napad spet pojavil.

1.2.2. Spremenjeno zaznavanje resničnosti

Med napadom panike ljudje pogosto doživljajo, da se okolica nenavadno spreminja pred njihovimi očmi. Včasih se jim slika spreminja, včasih vidijo vse mnogo manjše, včasih večje. Včasih se spreminjajo barve ali oblike okolice. Včasih vidijo vse kvadratno, včasih okroglo….

spremenjeno zaznavanje resničnosti

Možno je karkoli… vse to še poveča občutek, da se bo človeku zmešalo, da bo postal nor, da ne bo več mogel normalno funkcionirati.

1.2.3. Strah, da se človeku zmeša

Napadi panike so še vedno precej nepoznana težava pri večini ljudi, zato predstavljajo toliko večji šok, ko se pojavijo kot strela z jasnega. Pojavi se močan strah pred smrtjo, ki pa se mu pridruži ravno tako močan strah pred tem, da se bo človeku zmešalo. Ta strah izhaja iz nepoznavanja narave paničnih napadov, vendar je lahko zelo, zelo močan. V resnici se nikomur ne bo zmešalo zaradi paničnih napadov.

Gre le za to, da se je v telesu nakopičilo preveč stresa in telo ne more več normalno funkcionirati. In panični napad je resno opozorilo, da tako ne gre več naprejda je treba telesu pomagati, da se razbremeni nakopičenega stresa. Pri odpravi paničnih napadov se je kot najučinkovitejša pokazala EFT terapija, saj na nek način “brišemo” nakopičene težke občutke, ki se nahajajo nekje v telesu.

Poleg odprave paničnih napadov pa je potrebno odpraviti tudi strah pred tem, da se ponovno pojavi panični napad. In šele takrat lahko človek začne normalno funkcionirati.

1.2.4. Strah pred strahom

Strah pred strahom se lahko razvije po tem, ko doživimo panični napad. Ljudje od prvega napada panike naprej, ves čas živijo v pričakovanju, kdaj bo nastopil nov napad. To je strah pred strahom, pozna ga pa ga vsakdo, ki je že kadarkoli doživel to težko izkušnjo. Strahu pred strahom je potrebno nameniti posebno pozornost in ga potrpežljivo odstraniti.   

2. Ob simptomih paničnega napada si pomagajte z EFT tehniko

Simptomi paničnega napad so zelo siloviti in vsakega posameznika navdajajo s strahom. Strahom pred smrtjo, pred tem, da se mu bo zmešalo, da bo izgubili nadzor. Nič od naštetega se vam ne bo zgodilo, saj panični napad in njegovi simptomi ne ogrožajo vašega življenja.

napad panike

Slika 4: Ženska, ki je doživela napad panike, je hkrati čutila strah pred smrtjo in strah pred tem, da bi izgubila nadzor nad seboj. Slika je iz knjige Tapkanje odpravi negativne misli in občutke.

Ko se pojavi nelagodje in ko simptomi začnejo pridobivati na svoji jakosti, je najboljša rešitev ta, da uporabite EFT tehniko – začnite tapkati po akupunkturnih točkah telesa in s tem stimulirajte te energijskih točke.

Tapkanje ima namreč pozitivni vpliv na amigdalo (del možganskega sistema), ki je center za stresni odgovor našega telesa. Odgovorna je za čustveno procesiranje informacij. V navalu simptomov paničnega napada misli, da je telo v nevarnosti, zato pošlje stresni odgovor, ki ga imenujemo “boj” ali “beg”. Tako pride do pretiranega telesnega in čustvenega odziva in do napada panike.   

Za EFT tehniko je značilno, da lajša simptome marsikatere težave in vsekakor lajša tudi simptome paničnega napada. Daje nam možnost, da prevzamemo nadzor nad svojim čustvenim svetom.

2.1. Kako tapkati pri simptomih paničnega napada?

Ob paničnem napadu tapkajte na nivoju simptomov, ki jih občutite. Začnite na karate točki in s tremi ponovitvami recite:

 • kadar npr. čutite mravljince po telesu, tapkajte po karate točki rekoč: “Kljub temu, da čutim mravljince po telesu, se imam rad in se sprejemam.” Nadaljujete s tapkanjem po ostalih osmih akupunkturnih točkah in zraven ponavljajte: “čutim mravljince po telesu”, “čutim mravljince po telesu”,…
 • kadar vam razbija srce: “Kljub temu, da mi razbija srce, se imam rad in se sprejemam.” …nadaljujte: “razbija mi srce”, “razbija mi srce”,…
 • kadar vas je strah, da boste umrli: “Kljub temu, da me je strah, da bom umrl, se imam rad in se sprejemam.” …nadaljujte: “strah me je, da bom umrl”, “strah me je, da bo umrl”,…

Ker pa je panični napad nekaj tako grozovitega in intenzivnega, se vam lahko zgodi, da ne boste sposobni oblikovati teh stavkov. Takrat samo tapkajte. Ko in če boste lahko, si med tapkanjem po akupunkturnih točkah lahko ponavljate besedo: “varen sem”, “varen sem”, “varen sem”,… Tapkanje vas bo pomirilo in zmanjšalo jakost simptomov.

3. Z EFT terapijo odpravite vzrok paničnega napada

Poslanstvo EFT terapije je, da v vam v individualnem vodenem procesu pomagam odpraviti vzrok, zaradi katerega ste doživeli panični napad. Dela se lotimo sistematično.

Panični napad je kaplja, ki se je prelila čez rob, saj ste v življenju nekaj ali veliko stvari delali tako, da ste se pretirano udejstvovali. Morda ste preveč delali, saj vas je vodilo prepričanje, da morate biti popolni in nezmotljivi, morda ste nase prevzemali vso odgovornost in vas je to breme pripeljalo od točke preobremenjenosti, morda je nastopila izgorelost, morda ob vsakem konfliktu na plano privrejo vaša občutja in čustva, ki ste jih kot otrok doživljali v situaciji, ko so vam starši in vzgojitelji, dali občutek, da niste dovolj dobri, da niste vredni, da… Govorim o vseh stresnih situacijah vašega življenja, o podzavestnih vzorcih in prepričanjih, o nakopičenem stresu, ki se že leta nalaga v vas… in vse to je razlog, ki je pripeljal do izbruha paničnega napada.

Panični napad je znak, da je vaše telo energetsko izčrpano in da potrebuje pomoč. Pomoč vam lahko ponudim v obliki EFT terapije, na kateri z vami korak za korakom s pomočjo tapkanja predelam vse, kar je v vas negativnega, vam pomagam, da se čustveno razbremenite in osvobodite.

EFT terapija

Slika 5: EFT terapija pomaga, da se čustveno razbremenite in osvobodite. S pomočjo EFT tehnike oziroma tapkanja vam pomagam, da za vedno odpravite panične napade in zaživite bolj kvalitetno življenje. Več o tem, kako EFT terapija poteka, najdete na VlastaKuster.si.

Negativne vzorce je moč nadomestiti s pozitivnimi in tako lahko zaživite novo življenje bolj kvalitetno in bolj sproščeno. Vabim vas na uvodni razgovor in v nekaj mesecih ima lahko tudi vaša zgodba tako dober zaključek, kot zgodba Uroša, ki mi je po končani EFT terapiji poslal spodnji zapis.

3.1. EFT terapija me je rešila paničnih napadov

Uroš je zapisal takole:

“Po zastrupitvi s hrano, se bolečine v črevesju niso hotele umiriti. Te so me zbujale ponoči in postajalo me je čedalje bolj strah, saj uradna medicina ni ničesar odkrila. Naenkrat je pripeljalo do točke, ko nisem mogel več zaspati. Nekaj, kar je bilo prej samoumevnega, se je spremenilo v nočno moro.

Poleg neprespanosti pa je iz mene izbruhnila še anksioznost s paničnimi napadi ter depresija. Pristal sem na čistem dnu in nisem vedel, kam naj se zatečem. Po naključju, ki to, zdaj vem, ni bilo, sem naletel nate Vlasta, ki si mi s svojim edinstvenim pristopom začela počasi odpirati rane iz otroštva in iz mene začela sproščati vso to potlačeno energijo, ki je dolgo “spala” v meni.

Ko so se začeli pojavljati mravljinci in pot, sem fizično začutil, kako močan je ta proces. Ugotovil pa sem tudi to, da so s tvojo pomočjo, Vlasta, terapije bolj intenzivne kot takrat, ko sem “vajo” ponavljal sam doma. Počasi se mi je začelo izboljševati počutje, minili so panični napadi in tudi spanje se je uravnalo.

Premalo vrstic je, da bi lahko opisal občutke hvaležnosti, da sem te spoznal, Vlasta. Ne le s terapijo, tudi posebnim čutom do sočloveka in poglobljeno psihoterapijo, si osvetlila pomembne aspekte, ki jim prej nisem dajal pomena in me naučila, da si od zdaj naprej lahko pomagam sam, ko mi kdaj ne bo šlo najbolje.

Vesel sem za vse tiste, ki se bodo odločili zate, ker vem, da bodo v dobrih rokah.” 

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Napad panike simptomi: 10 najpogostejših simptomov & kako si najhitreje pomagati