Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Mravljinci po telesu [6 učinkovitih nasvetov, da jih ustavimo]

Ko se pojavijo mravljinci po telesu, ki so eden izmed simptomov paničnega napada, ni nič čudnega, če se ustrašite misleč, da se vam bo zgodilo nekaj hudega. Čeprav so fizični simptomi napada panike zelo močni in neprijetni, panični napad sam po sebi ni nevaren (Vir 1 – Panic Attacks and Panic Disorder – Msd Manual).

panični napad
 Vir originalne slike: Panic 101 – Panic and Axiety Coach

Slika 1: Na zgornji sliki lahko vidite prikazane korake, kakšna občutja, misli in čustva se razvijajo v naši notranjosti in kako dojemamo trenutno resničnost v času, ko se v nas razvija napad panike.
Oglejte si video Panični napad – zakaj nastane in kako si pomagati.

Pri občutenju mravljincev po različnih delih telesa, je pomembno, da najdemo pravi vzrok njihovega pojavljanja. V kolikor so mravljinci po telesu fizični simptom napada panike, je dobro poznati konkretne načine, kako simptome zaustaviti in še več – preprečiti nastanek paničnega napada.

Če veste, da so mravljinci fizični simptom paničnega napada:

 • se jih ne boste več ustrašili
 • ne boste več mislili, da ste bolni ali da se vam bo zgodilo nekaj hudega
 • jih boste znali ustaviti in pomiriti svoje telo
 • bo vaše življenje postalo bolj kvalitetno
 • boste spoznali terapijo, ki trajno izbriše pojavljanje paničnih napadov.

V tem zapisu govorim o…

1. Mravljinci po telesu – zakaj se pojavijo? Razlogi, ki jih še ne poznate

Živčni končiči v koži zaznavajo dražljaje v in izven telesa, ki jih nato preko živčnega sistema pošljejo do možganov. Na podlagi dražljajev, ki so neke vrste informacije, možgani tvorijo oziroma interpretirajo zaznane občutke (npr. pritisk na določen del telesa, vroč/hladen občutek).

Mravljinci v telesu se pojavijo takrat, ko je ena od senzoričnih/čutnih poti v človeškem telesu motena ali blokirana (Vir 3 – Numbness – Msd Manual).

Mravljinčenje ali parestezija je neprijeten občutek ščemenja, ščegetanja in zbadanja, ki se običajno pojavi v okončinah, izzove pa tudi nenormalen občutek v koži, ki je podoben žarenju (Vir 4 – Parestezija – Termania).

Mravljinčenje v telesu je lahko:

 • začasno (traja krajše časovno obdobje)
 • kronično (traja daljše časovno obdobje ali je trajno).
mravljinci po telesu

Slika 2: Zgornji miselni vzorec ločuje pojav mravljincev po telesu glede na njihov čas trajanja – mravljinci po telesu so lahko začasni ali pa kronični.
Mravljince iz telesa učinkovito odpravlja EFT tapkanje.

2. Vzroki za začasni pojav mravljincev po telesu

Najpogostejši vzrok za začasni ali trenutni pojav mravljincev po telesu je npr. nerodno naslanjanje na roko ali sedenje s prekrižanimi nogami, pri čemer pritiskamo na živec ali pa se v dotični del telesa zmanjša dotok krvi. Pri takšnem mravljinčenju po navadi rečemo, da nam je zaspala roka ali noga. Kakor hitro spremenimo položaj ali pa ne pritiskamo več na tisti del telesa, živci znova začnejo pošiljati sporočila v možgane in hrbtenjačo in tako občutek mravljinčenja izzveni.

Mravljinčenje se lahko pojavi tudi med paničnimi napadi, ki jih izzove anksioznost.

napad panike

Slika 3: Zgornja slika prikazuje napad panike, ki je ena izmed najbolj grozljivih izkušenj, kar jih človek lahko doživi.
EFT terapija je že mnogim ljudem pomagala trajno odpraviti napade panike.

Ljudje, ki trpijo zaradi anksioznosti, so nagnjeni k hiperventilaciji (prehitro in/ali pregloboko dihanje), ki lahko povzroči občutek, da imamo premalo kisika, čeprav ga imamo v resnici preveč. Takšno dihanje je kontra produktivno in poveča občutek mravljinčenja, ki ga običajno čutimo po obrazu in okončinah (Vir 5 – 4 Ways to Prevent Pins and Needles From Anxiety –  Calm Clinic).

Pri anksioznosti se mravljinci po telesu pojavijo zaradi napačnega stresnega odziva (odziv na “boj ali beg”) na nevarnost. Stalni občutki zaskrbljenosti, strahu, tesnobe in anksioznosti, podzavest lahko zmedejo do te točke, da jih napačno interpretira: podzavest misli, da se nahajamo v fizični nevarnosti, čeprav se v resnici ne. Kri odteče v tiste dele telesa, ki jo najbolj potrebujejo, da bi se v nevarnosti borili ali pobegnili, deli kot so prsti na rokah in nogah ter ustnice, pa ostanejo manj prekrvavljeni, zato se v njih pojavi občutek mravljincev in otrplosti (Vir 6 – How to Stop Numbness and Tingling Caused by Anxiety – Prevent your Panic).

mravljinci po telesu začasni

Slika 4: Zgornji miselni vzorec razčlenjuje dva vzroka začasnega pojava mravljincev po telesu. Eden od vzrokov je anksioznost, ki je velikokrat povod za nastanek paničnega napada.

3. Vzroki za kronični pojav mravljincev po telesu

Kadar se pojavi mravljinčenje brez nekega očitnega sprožilca, je to znak globlje poškodbe živcev. Eden od vzrokov je sindrom karpalnega kanala, pri katerem gre za preobremenjenost zapestja zaradi dlje časa trajajočih in ponavljajočih se monotonih gibov, s katerimi pritiskamo na živec (Vir 7 – What’s Causing the Numbness and Tingling – Back 2 Health Physical Medicine in Vir 8 – Sindrom karpalnega kanala – ABC Zdravja).

Do kroničnega mravljinčenja pride tudi zaradi različnih poškodb hrbtenice, nog, bokov in gležnjev, zaradi katerih pride do pritiska na živce, kar privede do mravljinčenja v stopalih in nogah (Vir 9 – Why are my legs and feet numb – Medical News Today).

Mravljinci po telesu so simptom različnih bolezni in stanj:

 • pritisk na živce (pogosto v nosečnosti, brazgotinsko tkivo, povečane krvne žile, okužba ali tumor)
 • poškodba živca (v vratu ali hernija diska v hrbtenici)
 • vnetje živcev (vnetje ali otekanje hrbtenjače ali možganov, boleč izpuščaj, ki ga povzroča virus noric)
 • stisnjeni živci
mravljinci po telesu bolezni

Slika 5: Zgornji miselni vzorec navaja različna stanja in bolezni, katerih simptom so lahko mravljinci po telesu. EFT terapija je pomagala že velikemu številu ljudi. S kakšnimi težavami so se srečevali, lahko preberete tukaj.

 • zmanjšana oskrba s krvjo
 • dehidracija
 • migrena
 • ugriz žuželke ali živali
 • toksini v morski hrani
 • učinek strupenih snovi (alkohol ali svinec) na živce
 • nenormalna raven vitamina B12, kalcija, kalija ali natrija
 • uporaba nekaterih zdravil
 • kemoterapija, radioterapija
 • otrdelost arterij
 • premalo delujoča ščitnica
 • živčna bolezen (nevroptija)
 • diabetes
 • multipla skleroza
 • možganska kap (Vir 10 – Pins and needles – Better Health in Vir 11 – Why Am I Experiencing Numbness and Tingling – Health Line).

4. Kaj narediti, če se pojavijo mravljinci po telesu? 6 konkretnih nasvetov

Nasvete, s katerimi si lahko pomagate pri odpravljanju mravljinčenja, delimo na kratkoročne in dolgoročne.

4.1. Kratkoročni nasveti, ki odpravijo mravljince po telesu

 • Nadzorujte dihanje: dihanje poskušajte upočasniti in ga nadzorovati tako, da vdihnete skozi nos (vdih naj traja 5 do 7 sekund). Ko so pljuča polna, dih za nekaj sekund zadržite in počasi izdihnite skozi usta, kot da pihate vroč napitek (izdih naj traja približno 7 sekund) (Vir 5 – 4 Ways to Prevent Pins and Needles From Anxiety – Calm Clinic in Vir 6 – How to Stop Numbness and Tingling Caused by Anxiety – Prevent your Panic).
mravljinci po telesu dihanje
 • Vstanite in se gibajte: če se pojavijo mravljinci v rokah ali nogah, okončine upognite in zravnajte. Če čutite mravljince po obrazu, odprite in zaprite oči, prav tako tudi usta. Prizadeti del se bo zopet prekrvavil in mravljinčenje bo izginilo. Pojdite na hitri sprehod ali pa se nekajkrat povzpnite po stopnicah (Vir 6 – How to Stop Numbness and Tingling Caused by Anxiety – Prevent your Panic).
 • Naučite se EFT tapkanja: tapkati začnemo na t.i. karate točki, ki se nahaja na strani dlani. Med tapkanjem oziroma rahlim udarjanjem z blazinicami prstov po strani leve ali desne dlani, izgovarjamo npr. stavek: “Kljub temu, da čutim mravljince po obrazu, se imam rad/-a in se sprejemamm”. Naredimo tri ponovitve.
karate točka

Slika 6: Zgornja slika prikazuje, kje se nahaja karate točka in kako tapkamo nanjo.
Karate točka je prva točka, na katero tapkamo pri EFT tapkanju.

S tapkanjem nadaljujemo po osmih akupunkturnih točkah telesa (na vrhu glave, na notranji strani obrvi ob nosu, na zunanji strani očesa, pod očesom, pod nosom, pod usti, na ključnici in pod pazduho v višini prsi) in zraven ves čas opisujemo svojo težavo: “čutim mravljince po obrazu”, “čutim mravljince po obrazu”,… V kratkem boste začutili olajšanje.

4.2. Dolgoročni nasveti, ki odpravijo mravljince po telesu

 • Pravilno dihanje: dihalno vajo, ki jo opisujem pod kratkoročnimi nasveti, izvajajte večkrat na dan, četudi ne čutite mravljinčenja. Namerno pravilno dihanje bo vaše telo opomnilo na pravilni način dihanja.
 • Anksioznostni premori: v kolikor vas ves čas spremljajo občutki anksioznosti, tesnobe, zaskrbljenosti, raven adrenalina v krvi naraste do točke, da izzove mravljinčenje. Preko dneva si večkrat vzemite kratke premore, da se bo raven adrenalina znižala in da bodo mravljinci popustili. Vzemite si čas zase, za kratek sprehod, 10 minut sedite v tišini v mirnem okolju, najdite notranji mir, poslušajte glasbo in sprostitvene zvoke, privoščite si toplo kopel,…
notranji mir

Slika 7: Zgornja slika prikazuje žensko, ki je spoznala, da se je pomembno znati ustaviti, se umiriti, zaznati svoje občutke in poiskati notranji mir.
Slika je iz knjige Tapkanje odpravi negativne misli in občutke.

 • Poenostavite svoje življenje: do mravljinčenja privede občutek preobremenjenosti. Poenostavite življenje na vseh področjih, kjer je to mogoče (bolje si organizirajte dan, delajte manj, manj se prepirajte, manj časa bodite pred televizijo,…) (Vir 6 – How to Stop Numbness and Tingling Caused by Anxiety – Prevent your Panic).

5. Deli telesa, v katerih čutimo mravljince in kako mravljince po telesu trajno odpravimo

Mravljincev ne čutimo istočasno po celem telesu, pač pa v enem ali večih sledečih delih telesa:

 • v rokah in prstih rok
 • v nogah, v prstih nog in v stopalih
 • po glavi in lasišču
 • po obrazu
 • na ustnicah
mravljinci po telesu deli telesa

Slika 8: Zgornji miselni vzorec prikazuje, v katerih delih telesa najpogosteje čutimo mravljince, ki so fizični simptom napada panike, o katerih preberite na VlastaKuster.si.

Številni ljudje mravljinčenje razlagajo tudi s sorodnimi občutji kot so odrevenelost (npr. odrevenelost obraza), omrtvičenost (npr. omrtvičena noga), otrplost (npr. otrplost telesa), omrtvelost (npr. omrtvelost roke),…

Mravljince, ki jih čutimo po različnih delih telesa, je možno odpraviti trajno z EFT terapijo. EFT terapija je voden proces tapkanja, tekom katerega poiščemo vse boleče dogodke iz naše preteklosti – dogodke, ki so v nas pustili neprijetna čustva (strah, zaskrbljenost, žalost,…) in izvor raznih neprijetnih občutkov (občutek manjvrednosti, nesposobnosti, ponižanosti,…).

Z EFT terapijo ne odpravljamo zgolj simptomov, pač pa vzrok, zaradi katerega so se mravljinci pojavili v našem telesu. Vzrok je tisti, ki vodi v razvoj in nastanek paničnih napadov in tudi vrsto drugih stanj in bolezni. Mravljinci v telesu so torej tudi eden izmed fizičnih simptomov paničnega napada.

Če si z EFT tapkanjem ne boste mogli ali znali pomagati sami, radi bi pa trajno izbrisali tako fizične simptome paničnih napadov, kot tudi panične napade, ki vam povzročajo veliko trpljenja, vam lahko pomagam z EFT terapijo. Skupaj bomo poiskali vzroke za nastanek paničnih napadov in jih izbrisali iz vašega telesa, kar pomeni, da paničnih napadov ne boste več doživljali, prav tako pa tudi mravljinčenja ne.

6. Najbolj pogoste diagnoze ob pojavu mravljincev po telesu

Najpogostejše diagnoze ob pojavu mravljincev po telesu, so povezane s pritiskom na živec. Živec posledično preneha pošiljati signale, oziroma “zaspi”, kot rezultat pa občutimo, da je tisti del telesa zaspal ali otrpnil. Do tega na primer privede sedenje s prekrižanimi nogami ali pa monotono ponavljanje določenih gibov, kar povzroči otekanje, privede pa do sindroma karpalnega kanala. Pritisk na korenino hrbteničnega živca lahko povzroča hernija diska v hrbtenici ali zožitev prehoda hrbtenjače, pritisk neposredno na hrbtenjačo pa tumor, poškodba, hematon ali absces v bližini hrbtenjače.

Zelo pogosti diagnozi ob občutenju mravljincev sta tudi panična motnja (kot posledica anksioznosti) in hiperventilacijski sindrom. Hiperventilacija je eden glavnih vzrokov paničnega napada in močnih simptomov anksioznosti (Vir 3 – Numbness – Msd Manual in Vir 5 – 4 Ways to Prevent Pins and Needles From Anxiety –  Calm Clinic).

Mravljinci po telesu so lahko tudi posledica drugih bolezni ali stanj, kot je vnetje živcev, stisnjeni živci, zmanjšana prekrvavitev, otrdelost arterij, ugriz žuželke, uživanje morske hrane s toksini, učinek strupenih snovi na živce, nenormalna raven vitamina B12 in nekaterih drugih mineralov, nekatera zdravila in zdravljenja (npr. kemoterapija), premalo delujoča ščitnica,  migrena, dehidracija, diabetes, multipla skleroza, možganska kap in drugo (Vir 10 – Pins and needles – Better Health).

7. Ste vedeli, da sta stres in mravljinčenje povezana? Najmočnejša tehnika za obvladovanje stresa

Vsi se dnevno srečujemo s stresom, ki je posledica naših osebnih situacij in okoliščin ter zunanjih dogodkov, na katere nimamo vpliva (Vir 12 – Introduction to EFT Tapping – A Drop of Om). Da sta telo in um eno, se dobro pokaže, ko stres izzove različne fizične simptome. Stres poruši hormonsko ravnovesje, kar pomeni, da telo začne proizvajati več stresnega hormona kortizola. Posledično lahko občutimo mravljince v telesu (Vir 13 – Tingling, prickling or numbnes – Milltain).

Stres je tisti, ki sproži anksioznost, anksioznost pa lahko vodi v napad panike (Vir 14 – What Triggers Anxiety – Health Line), kar potrjuje tudi spodnji diagram.

stres anksioznost panicni napad
Vir originalne slike: Panic Disorder… What is it? – Michalis Khalil

Slika 9: Zgornji diagram prikazuje, da so paničnim napadom bolj podvrženi ljudje, ki so pod stresom in trpijo za anksioznostjo. Rezultati raziskave potrjujejo, da anksioznost vodi do razvoja simptomov paničnega napada. Prisluhnite razlagi, kaj je anksioznost in kako jo trajno odpraviti.

EFT je eno najmočnejših orodij za obvladovanje stresa ker:

 • je preprosta tehnika, ki vas hitro in učinkovito premakne iz t.i. telesne reakcije »boj ali beg« nazaj v mirno in spokojno stanje
 • vse več znanstvenih raziskav potrjuje učinkovitost te metode pri umirjanju stresnega odziva naših teles – rezultati ene od raziskav, objavljeni v Journal of Nervous and Mental Disease, ki je bila izvedena leta 2012 dokazujejo, da EFT pomaga pri zmanjševanju stresa oziroma zmanjša raven stresnega hormona kortizola za 24% (Vir 16 – Looking to Science to Explain the Effectiveness of EFT Tapping – Eft Tapping Training)
 • nam pomaga, da se pripravimo na obvladovanje morebitnega stresa v prihodnosti
 • nam je lahko v veliko pomoč v času povečanega stresa
 • nam pomaga varno predelati čustva
 • nam na enostaven in učinkovit način pomaga spremeniti nezdrave miselne vzorce
 • nam pomaga, da se osvobodimo preteklih travm in fizičnih občutkov, ki so posledica težkih dogodkov, ki so ostali zapisani v našem telesu (Vir 12 – Introduction to EFT Tapping – A Drop of Om).

8. Viri in dodatne informacije na temo “mravljinci po telesu”

1 – Panic Attacks and Panic Disorder – Msd Manual
2 – Vir originalne slike: Panic 101 – Panic and Axiety Coach
3 – Numbness – Msd Manual
4 – Parestezija – Termania
5 – 4 Ways to Prevent Pins and Needles From Anxiety – Calm Clinic
6 – How to Stop Numbness and Tingling Caused by Anxiety – Prevent your Panic
7 – What’s Causing the Numbness and Tingling – Back 2 Health Physical Medicine
8 – Sindrom karpalnega kanala – ABC Zdravja
9 – Why are my legs and feet numb – Medical News Today
10 – Pins and needles – Better Health
11 – Why Am I Experiencing Numbness and Tingling – Health Line
12 – Introduction to EFT Tapping – A Drop of Om
13 – Tingling, prickling or numbnes – Milltain
14 – What Triggers Anxiety – Health Line
15 – Vir originalne slike: Panic Disorder… What is it? – Michalis Khalil
16 – Looking to Science to Explain the Effectiveness of EFT Tapping – Eft Tapping Training

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Mravljinci po telesu [6 učinkovitih nasvetov, da jih ustavimo]