Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Strah pred boleznijo – kako ta strah sprostiti in odpraviti?

Strah pred boleznijo občutijo nekateri bolj, drugi manj. Pravijo, da je zdravje naš največji zaklad. S to mislijo se zagotovo strinja popolnoma vsak človek in če ne prej, se zave, kaj pomeni biti zdrav takrat, ko ga obišče bolezen. Bolezen je stanje, ko se v delovanju našega organizma nekaj zalomi. Marsikdo pa nosi v sebi strah pred bolezenskim stanjem še predno do tega dejansko pride. Kako si pomagati in ta strah sprostiti ter ga odpraviti?

O tem pišem v nadaljevanju…

1. Strah pred boleznijo lahko sprostite s tapkanjem

Za tapkanje lahko uporabimo desno ali levo roko in s konicami prstov tapkamo na akupunkturne točke po desni ali po levi strani telesa. Tehniko prikažem v spodnjem videu na temo tapkanja za sprostitev strahu pred boleznijo. Ob posnetku tapkajte z menoj.

Preden začnete tapkati, lahko vzamete tudi list papirja in določite intenzivnost strahu pred boleznijo, ki ga čutite v tem trenutku. Uporabite lestvico od 0 do 10, pri čemer:

  • 10 pomeni največjo možno intenziteto in
  • 0 pomeni, da ne čutite nobene čustvene intenzivnosti.

1. korak: opravite 1 krog tapkanja (tapkajte z menoj ob video posnetku).

2. korak – znova preverite jakost strahu pred boleznijo.

3. korak – ponovite 1. in 2. korak.

Opisani postopek lahko ponovite tudi za zmanjšanje kateregakoli drugega negativnega občutka – jeze, tesnobe, žalosti,… V tem primeru uporabite osnovni postopek tapkanja. Če pa se negativnih občutkov želite rešiti za vedno, vam pomaga EFT terapija.

2. Soočite se z vsakim strahom

Z vsakim strahom se je v prvi fazi potrebno soočiti, zato se soočite s strahom pred tem, da bi zboleli (npr. za koronavirusom) vi ali vaši najdražji.

strah pred boleznijo

Slika 1: Strah pred boleznijo lahko odpravimo le tako, da se z njim soočimo. Enako velja za vse strahove, ki jih čutimo, za vse negativne občutke in težave, kot so tesnoba, naporna anksioznost, depresija,…

Ko med tapkanjem zares pogledamo strahu v oči, se njegova jakost običajno poveča. To je normalen odziv našega telesa, ki se ga ne prestrašite, pač pa samo nadaljujte s tapkanjem.

V naslednjem koraku občutkom strahu dovolimo, da počasi odidejo in tako se telo očisti stresa in vsega neprijetnega. Z vnašanjem pozitivnih misli pa naš um usmerimo proti upanju, dobremu, proti optimizmu. Naša izbira postane ta, da pričnemo zaupati v življenje. Vsa napetost v telesu popusti in začutili boste olajšanje.

3. Hvaležnost za drobne stvari

Video, ki vas vodi pri sproščanju strahu pred boleznijo, lahko razumete tudi kot neke vrste dar v teh nejasnih časih. Kot drobno stvar, ki vam je poklonjena z namenom, da dneve v teh mesecih stopate po poti, na kateri boste znali pomagati sebi, vašim bližnjim, prijateljem in konec koncev vsem, ki jim ne želite drugega, kot dobro.

Ko boste tapkanje osvojili, boste imeli v rokah znanje, ki bo lahko v trenutkih strahu pomagalo tako vam, kot ljudem, ki vas obkrožajo.

4. Zakaj nastane strah pred boleznijo?

Ko gre za strahove, nam je odlično izhodišče znan slovenski pregovor: Kogar je pičila kača, se boji tudi zvite vrvi. Če čutite močan strah pred boleznijo, potem ste gotovo doživeli nekaj, zaradi česar ste razvili strah pred boleznijo. Lahko je to bolezen koga od bližnjih, morda vam je umrl kdo, ki ste ga imeli radi, morda ste doživeli kaj drugega…

5. Kako odkrijemo vzrok strahu?

Vzrokov je lahko več. Več kot jih odkrijete in razrešite, bližje boste osvoboditvi. Na EFT terapiji vam pomagam najti vzrok vaših strahov, zaradi katerih čutite strah pred boleznijo. Včasih so vzroki nenavadni in jih sami ne boste mogli prepoznati, kljub temu, da boste veliko razmišljali o tem. Gre namreč za našo podzavest, ki nam včasih ne razkrije vsega, kar je pomembno ali pa je pomembno nekaj, kar si nikoli ne bi mislili, da ima tako velik vpliv.

6. K zdravniku ali terapevtu?

Kadar pa je strah nenehno prisoten in brez pravega vzroka, veliko ljudi poišče pomoč pri osebnem zdravniku. Ta jih večinoma napoti naprej ali jim predpiše zdravila, ki pa niso prava rešitev, temveč le začasna pomoč. V tem primeru poskusite naravno, hitro in učinkovito rešitev, brez zdravil, EFT terapijo, ki bo vaš strah pred boleznijo zagotovo odpravila.

EFT terapija

Slika 2: EFT terapija je terapevtski proces, ki učinkovito in trajno odpravlja najrazličnejše strahove – tudi strah pred smrtjo. Preberite več.

7. Ne prebirajte preveč literature na to temo

Velikokrat prebirate članke o zdravju? Se vam je že zgodilo, da bolj kot ste brali simptome za raka, bolj se vam je dozdevalo, da raka že imate? Priporočam vam, da knjige in podobne priročnike na to temo opustite, saj energija teče ravno tja, kamor jo usmerjate. Svojo pozornost raje usmerite na pozitivno. Odločite se, da boste strahove premagali. EFT terapija vam pomaga trajno odpraviti vaše strahove.

Rešite se svojih strahov in stopite naprej v življenje s polnimi pljuči!

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Strah pred boleznijo – kako ta strah sprostiti in odpraviti?