Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Strah pred temo [5 stvari, ki jih je dobro vedeti]

Strah pred temo je posebna vrsta strahu oziroma fobije, ki jo imenujemo tudi niktofobija. Zanjo je značilen iracionalen strah pred temo, ki pri odraslem človeku vpliva tako na kakovost življenja, kot tudi na spanec.

Teme se običajno bojimo v nekem trenutku v otroštvu, toda pri številnih odraslih lahko ti občutki vztrajajo tudi v odraslo dobo in vplivajo na njihovo funkcionalno sposobnost, kar pomeni, da je težavo potrebno rešiti. Tudi otroci lahko zelo trpijo zaradi različnih strahov in eden od teh strahov je prav strah pred temo. Ponavadi samo pogovor ni dovolj, da bi otroka strah minil, zato mu lahko pomagate na drugačen način. Kako?

Preberite v nadaljevanju prispevka, v katerem pišem…

1. Kakšne vrste strah je strah pred temo?

Strah pred temo je do neke meje normalen, ko pa je ta strah neracionalen ali nesorazmeren, postane fobija.

Raziskave so pokazale, da se ljudje bojijo teme zaradi tega, ker ne vidijo svoje okolice. Tema namreč povzroči, da v možganih pride do t.i. “prestrašenega odziva”, ki poveča anksioznost. Zato se ljudje, ki se bojijo teme, radi izogibajo vsem situacijam, kot je taborjenje v naravi, hoja po neosvetljenih ulicah in poteh, zadrževanje v temačnih prostorih,…

2. Zakaj nastane strah pred temo?

Poznamo 3 razloge za nastanek strahu pred temo:

  • Negativna neposredna izkušnja: travmatična izkušnja s predmetom ali situacijo, ki se je bojimo (morda nas je kdo kdaj pustil samega v temi v nevarnih okoliščinah,…)
  • Negativna izkušnja pri opazovanju drugih: morda smo kdaj videli koga drugega, ki se je soočil s predmetom ali situacijo, ki se je je bal, morda smo kdaj videli koga, ki se je v temi poškodoval, morda se je kdo od naših staršev bal teme,…
  • Informativno učenje: morda smo se o strahu pred temo naučili iz knjig ali televizije, kjer je tema pogosto prikazana kot bolj nevarna in sumljiva, kot je v resnici (Vir 1 – What Is Fear of Darkness – Very well Health).

3. Strah pred temo pri otrocih

Pomembno je, da otroku, ki ga je strah teme prisluhnete, ko vam govori o svojih občutkih. Za otroke je večinoma kar težko, da opredelijo točno, kako se počutijo. Običajno povedo, da jih je strah, če ugasnete luč in želijo spati kar pri lučki. Ne obsojajte jih, ne ponižujte jih, ampak najprej sprejmite njegove občutke. Ne poskušajte jim razložiti, da je to neumno, če se bojijo teme. Raje sprejmite otrokove občutke in mu dajte vedeti, da ga imate radi kljub temu, da ga muči strah pred temo.

4. Strah pred temo omilite s tapkanjem

Če vas je strah teme, si pomagajte s tapkanjem. Tapkajte po karate točki in vmes izgovarjajte: “Kljub temu, da me je strah teme, se imam rad in se sprejemam.” Ta stavek ponovite 3x. Nato s tapkanjem nadaljujte po vseh ostalih točkah za tapkanje in izgovarjajte: “Strah me je teme”.

strah pred temo

Slika 1: Strah pred temo lahko hitro in učinkovito omilimo in zmanjšamo, če se odločimo za tapkanje.

Ko tapkate skupaj z vašim otrokom, mu pomagajte in usmerite, da med tapkanjem po karate toči izgovarja: “Kljub temu, da me je strah teme, sem v redu otrok”. To z njim ponovite 3x. Nato z otrokom tapkajte še po ostalih točkah za tapkanje po obrazu in po zgornjem delu telesa rekoč: “Strah me je teme”.

Preden začnete tapkati naj vam otrok z rokicami pokaže, kako velik je strah, ki ga čuti. Po končanem tapkanju pa naj vam še enkrat pokaže, če je strah zdaj kaj manjši kot prej. Običajno se strah zmanjša po vsakem krogu tapkanja, ki ga naredimo z otrokom.

Otroci običajno tapkanje sprejmejo z odprtimi rokami in kaj hitro ga izvajajo tudi sami, ko so v različnih čustvenih stiskah. Običajno to naredijo brez prisotnosti staršev, saj je delo z njihovimi čustvi njihova intimna stvar.

5. Strah pred temo trajno odpravite z EFT terapijo

Strah pred temo vam lahko pomagam odpraviti na EFT terapiji. Na EFT terapiji vam pomagam odkriti, zakaj je vaš strah pred temo nastal, v naslednjem koraku pa vam pomagam, da s pomočjo tapkanja ta strah predelate in se ga popolnoma osvobodite.

EFT terapija

Slika 2: EFT terapija je prava izbira, ko želimo odpraviti najrazličnejše strahove in fobije – tudi strah pred temo.

Ključ rešitve je torej v tem, da poiščemo pravi vzrok nastanka strahu pred temo in pretapkamo vsak dogodek ali situacijo, ki se je spomnimo, da nas je morda že kot majhnega otroka navdala s tem strahom. Vzrokov je namreč lahko več. Na tak način se očistimo in osvobodimo vseh starih vzorcev in strahov iz otroštva.

Zato je tako pomembno, da naučite tapkati tudi svojega otroka. Ne morete mu narediti večje usluge za življenje, kot da ga naučite, kako si lahko pomaga, ko ga je strah ali ko je žalosten. In tako bo svoje morebitne blokade čistil sproti, ne pa tako kot mi odrasli, ki smo s tapkanjem začeli pri 30, 40 ali 50 letih.

Vendar tudi če s tapkanjem začnete kasneje v življenju, ni prepozno – nikoli ni prepozno! Predlagam vam, da se tapkanja naučite še danes in ga uporabljate za lajšanje strahu pred temo. Če pa je strah pred temo tako močan, da zmanjšuje kakovost vašega življenja, potem pa je EFT terapija prava rešitev za vas, ki vas bo tega strahu za vedno rešila.

Viri in dodatne informacije na temo “Strah pred temo”

1 – What Is Fear of Darkness – Very well Health

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Strah pred temo [5 stvari, ki jih je dobro vedeti]