Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Tesnoba in težko dihanje sta lahko znak teže preteklosti

Težko dihanje je lahko povezano z občutkom tesnobe, strahu podobnim čustvenim stanjem. Tesnoba je pravzaprav ena izmed stopenj anksioznosti, tako kot na primer napetost, strah, zaskrbljenost,…

Ob doživljanju tesnobe posamezniki zaznavajo različne telesne spremembe, kot so:

 • oteženo in težko dihanje
 • pospešeno bitje srca
 • potenje
 • tresenje
 • vrtoglavica
 • glavobol
 • slabost,…

Klavdija je ena izmed mladih zaposlenih, ki je obiskovala EFT terapijo. Preko njene zgodbe občutenja tesnobe, težkega dihanja in drugih telesnih znakov tesnobe, vam želim približati moč in pozitivne učinke EFT terapije, ki je že mnogim pomagala trajno odpraviti najrazličnejše težavetudi tesnobo.

V prispevku pišem…

1. Tesnoba, težko dihanje in drugi telesni znaki tesnobe

Klavdija je na uvodnem razgovoru pred začetkom EFT terapije povedala, da je njeno življenje vedno teklo dokaj normalno. Odkar pa se je zaposlila, finančno osamosvojila in zaživela v svojem stanovanju, ji njeno telo pošilja neke znake, ki jih prej ni poznala. Ti jo včasih ovirajo pri njenem delovanju, predvsem pa jo navdajajo s strahom.

Klavdija je začela opažati, da ko se znajde v kakšni stresni situaciji, ki v njej vzbuja tesnobo: 

 • težko diha
tesnoba težko dihanje

Slika 1: Težko dihanje je eden izmed telesnih znakov tesnobe, ki marsikoga zelo prestraši. O tesnobi in drugih težkih občutkih ter simptomih, ki so ji lastni, preberite na VlastaKuster tesnoba.

 • da je njeno dihanje plitko
 • srce ji začne hitreje biti
 • po telesu čuti močno napetost
 • včasih se težko skoncentrira
 • ponoči pa se kdaj tudi zbudi in ne more ponovno zaspati.

Spraševala se je: “Kaj se z mano dogaja? Zakaj ne morem živeti normalno? Hodim v službo, lahko si privoščim svoje stanovanje, kar sem si vedno želela.”

Občasno občuti vznemirjenost in strah.
O teh svojih tegobah je spregovorila že pri osebnem zdravniku, s katerim pa sta vedno našla vzrok v stresnem načinu življenja in sklenila, da se bo naučila spoprijeti in živeti s stresom.

stres, tesnoba, težko dihanje

Slika 2: V današnjem hitrem in stresnem načinu življenja, ljudje pogosto iščejo tehnike, ki bi jim pomagale, da bi se znali naučiti živeti s stresom. Najbolj učinkovite pa so tehnike, ki nudijo več kot le to – tehnike, ki pomagajo stres čistiti iz telesa in tako ponovno sproščeno zaživeti. Poznate EFT tehniko? Preberite več.

2. Od kod izvira Klavdijina tesnobnost?

Na prvi terapiji sem jo vprašala:

Kdaj si prvič v svojem življenju občutila vse te nelagodne občutke tesnobe, vključno s težkim dihanjem? Koliko je stara Klavdija v tebi, ki se je počutila točno tako, kot se počutiš sedaj?”

Njeno na zunaj in po njenih besedah popolno malo življenje, je začelo razkrivati njeno zgodbo in izvor njene čustvene bolečine.

“Ko sem bila majhna, me je bilo velikokrat strah, da ne bomo mogli preživeti. Mami je ob treh majhnih otrocih nekaj časa opravljala polovični delovnik in večkrat sem zalotila očeta, ki se je zaskrbljeno spraševal, kako bomo preživeli. Ta tema je bila še posebej pereča v situacijah, ko so bili predvideni večji izdatki, kot je na primer nakup kurilnega olja, zamenjava pralnega stroja, ker se je pokvaril,… Vsi večji stroški so bili vedno razdeljeni na čim večje možno število obrokov.

Tisto večno težko vprašanje: “Kako bomo?”

Sama si zato velikokrat nisem upala izraziti želje, da bi imela kakšno materialno stvar, kot so jo imele moje prijateljice.”

3. Tesnoba, težko dihanje – je povezano s težo preteklosti?

Ugotovili sva, da je Klavdija že kot majhna deklica izoblikovala resnico v sebi, da denarja za njih ni dovolj in da ne bodo mogli preživeti.

Ko sva nadaljevali s tapkanjem, je Klavdiji na plano privrel še en neprijeten občutek. Njen oče ji ni nikoli dal občutka, da je sposobna, da zmore, ni ji vlival zaupanja vase in nikakor se ni mogel sprijazniti s študijem, ki si ga je izbrala. V njej je več kot očitno zasejal občutek negotovosti in prepričanje, da ne bo zmogla in da ji ne bo uspelo.

negotovost, tesnoba, težko dihanje

Slika 3: Če kot majhni otroci pogosto živimo v negotovosti, prestrašenosti in nezaupanju v svoje sposobnosti, so tovrstna občutja lahko odgovorna za nastanek tesnobe. Sliko najdete v knjigi Tapkanje odpravi negativne misli in občutke.

Klavdija je navkljub vsemu uspešno dokončala študij. Zaposlila se je in delo, ki ga opravlja, ji je všeč. Izpolnila se ji je želja, da se je preselila v mesto in zaživela v svojem stanovanju. Sama sebi in drugim je dokazala, da zmore, da je sposobna. Lahko bi rekli, da ji je življenje končno pokazalo svoj prijazni obraz, ampak – ne.

Teža preteklosti vseh neprijetnih čustev (strahu, žalosti, zaskrbljenosti, prestrašenosti, ponižanosti,…), občutkov in priučenih vzorcev, so jo danes, ko se je fizično ločila od doma, v katerem je bilo vedno dihati zaskrbljenost, dvom in neodobravanje, začeli ovirati in se kazati v obliki simptomov tesnobe.

čustva in občutki

Slika 4: Pogosto so negativna čustva in občutki, ki jih čutimo v sedanjosti, enaki tisti, ki smo jih čutili v preteklosti. Slika je iz knjige Moja nova samopodoba.

Klavdija je obiskovala EFT terapijo, poleg tega pa je tapkala tudi sama. Soočila se je z vsem, kar ji je v življenju zadalo čustveno bolečino.

3.1. Odkrite izvor svojih strahov in neprijetnih občutkov

Z denarjem je morda povezanih veliko vaših strahov in neprijetnih občutkov. Ti morda izvirajo iz vaše preteklosti, ko ste gledali finančno stisko vaših staršev ali pa vas strah navdaja v današnjem trenutku, ko ste morda finančno šibki ali pa ste doživeli kakšen finančni polom. Morda vas skrbi za jutrišnji dan, mesec, leto, saj ne veste, kako boste odplačali vaš kredit. V videu lahko sledite tapkanju, s katerim boste omilili jakost občutka pomanjkanja in prepričanja, da je denarja za vas premalo. Z mislijo na vašo preteklost, pa boste skušali tudi ugotoviti, od kje ta vaš občutek izvira.

Video za zmanjšanje tesnobe in težkega dihanja, ki se pojavi zaradi občutka strahu, pomanjkanja in prepričanja, da je denarja za vas premalo, vam je lahko v veliko pomoč.

4. Rešitev za tesnobo in težko dihanje je v EFT terapiji

EFT terapija temelji na konceptu, da se negativna čustva, ki jih doživljamo tekom življenja, nakopičijo v telesu v obliki blokad v energijskem sistemu telesa. Občutja, ki jih seboj prinaša vsako posamezno čustvo, pustijo sled tako v našem umu (predvsem v podzavestnem delu našega uma), kot tudi na telesu, saj jih občuti vsaka posameznega celica.

Vsako neprijetno čustvo se je namreč rodilo iz neke stresne situacije, tesnoba pa nastane zaradi vsega nakopičenega stresa v telesu. Pri tapkanju gre za nežno udarjanje po akupunkturnih točkah telesa, s čimer je Klavdija odpravila blokade v energijskem sistemu svojega telesa.

tapkanje

Slika 5: O tapkanju in o točkah za tapkanje najdete na Vlasta Kuster EFT tapkanje.

4.1. Spremembe in napredek po tapkanju in EFT terapiji

Klavdija je dejala: “Šele ko sem začela tapkati, sem spoznala, kako močno je povezana naša psiha z našim telesom. Priznam, da me je prej velikokrat skrbelo, če bo moja finančna plat življenja vedno dovolj stabilna, da ne bom čutila pomanjkanja. Ali bom obdržala delo, ki ga opravljam, glede na to, da je bilo v moji podzavesti prepričanje, da nisem sposobna. Skrbelo me je tudi, v kolikor bom kdaj imela svoje otroke, da ne bi kdaj tudi oni občutili pomanjkanje, še bolj pa strah, da ne bomo mogli preživeti.
Sedaj razumem, zakaj sem tolikokrat občutila, da težko diham, da se mi vrti, zakaj sem v mišicah čutila tako močno napetost, zakaj ponoči nisem mogla več spati. Moje življenje je bilo na zunaj urejeno, a moja podzavest je živela drugačno zgodbo.

Po EFT terapiji se je v meni zmanjšala jakost strahu, zaskrbljenosti in žalosti. Tesnoba, težko dihanje in drugi znaki so vedno bolj ostajali v ozadju. Opazila sem, da se je zmanjšala napetost po celem telesu. V stresnih situacijah sem se začela odzivati drugače, nič več po tistih vzorcih, ki sem se jih naučila kot majhen otrok. V sebi čutim, kot da se je vame naselila neke vrste notranja radost.

notranja radost

Slika 6: Da dosežemo notranjo radost moramo osrečiti otroka, ki ga nosimo v sebi. EFT terapija je najboljša pot, ki vam pri tem nedvomno pomaga. Vse informacije, ki jih potrebujete, sem za vas zbrala na učinkovita EFT terapija.

Na prihodnost zrem bolj sproščeno, saj vem, da sem sposobna in da četudi se mi bo kdaj na finančnem področju kaj zalomilo, verjamem, da se bom znašla in znala rešiti situacijo. Našla sem orodje, s katerim si lahko zelo dobro pomagam.

Hvaležna sem, da mi je EFT tako zelo pomagal in še vedno mi pomaga vsakokrat, ko se prebudi kakšen obraz tesnobe, ki ga še nisem predelala.”

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Tesnoba in težko dihanje sta lahko znak teže preteklosti