Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Zakaj ne morem spati [10 konkretnih nasvetov, kako boste z lahkoto zaspali]

Kar 23% odraslih se sprašuje, zakaj ne morem spati in ima težave s spanjem zaradi stresa in anksioznosti. Z nespečnostjo se srečuje tudi 75% ljudi, ki trpi za depresijo. Ljudje, ki imajo težave s spanjem, pa imajo kar 20-krat večje možnosti za razvoj panične motnje (Vir 1 – Insomnia Statistics – DisturbMeNot).

Vzroke nespečnosti boste lahko odpravili, ko boste v sebi našli pravi razlog, zaradi katerega ne morete spati. Ali je razlog čustvene narave, povezan s psihičnim zdravjem ali pa na nespečnost vplivajo vaše vsakodnevne navade, rutina spanja in fizično zdravje?

Ko boste odkrili vzrok težave, boste nespečnost s pomočjo spodnjih nasvetov uspešno in trajno odpravili.

spanje in počutje

Slika 1: Zgornja slika prikazuje žensko, ki uživa v dobrem fizičnem in psihičnem zdravju.
Dobro fizično in psihično zdravje ima pozitiven vpliv na kvaliteto spanca
in odpravlja razloge za nespečnost.

Končno boste lahko:

 • mirno in neobremenjeno zaspali
 • prespali noč brez zbujanja
 • zjutraj vstali naspani z več življenjske energije in moči
 • kos vsem nalogam (službenim, šolskim, družinskim,…)
 • več časa namenili sebi, svojim najdražjim in stvarem, ki jih imate radi.

V tem zapisu se bom dotaknila…

1. Ne morem spati – najpogostejši razlogi

Razlogi nespečnosti so včasih vezani na očitne začasne vzroke, kot je stres pred izpitom, razgovorom za službo, ločitev, boleča izguba ali zgolj zamenjava časovnega pasu. Takšna nespečnost traja le nekaj dni in izgine sama od sebe.

Kronična nespečnost pa ne izgine tako hitro, zato gre razloge zanjo iskati v psihičnih ali fizičnih težavah.

Najpogostejši vzroki kronične nespečnosti so stres, anksioznost in depresija. Težave s spanjem lahko simptome stresa, anksioznosti in depresije še poslabšajo (Vir 2 – Insomnia – Help Guide). Drugi pogosti čustveni in psihološki vzroki nespečnosti so jeza, žalost, strah, zaskrbljenost, travme in težki dogodki iz preteklosti (Vir 2 – Insomnia – Help Guide  in Vir 3 – Use EFT tapping to treat insomnia – Eft Universe).

zakaj ne morem spati

Slika 2: Zgornji miselni vzorec prikazuje vzroke nespečnosti, ki jih je možno učinkovito in trajno odpraviti z EFT terapijo. Kaj je in kako poteka, najdete na VlastaKuster.

Razlogi, zakaj ne morem spati, so lahko povezani z bolezenskimi stanji (alergije, astma, bolezni ledvic, Parkinsova bolezen, rak,…). Nespečnost lahko povzročajo tudi kronične bolečine.

Na kvaliteto spanja vplivajo tudi številna zdravila (antidepresivi, poživila, zdravila proti visokemu krvnemu tlaku,…) in druga sredstva za lajšanje bolečin, ki vsebujejo alkohol ali kofein.

Vzroki nespečnosti nemalokrat tičijo tudi v naših navadah: dremanje preko dneva, nereden urnik spanja, prekomerno pitje kave, alkohol, uspavalne tablete, premalo gibanja ali telesna vadba v poznih večernih urah, uživanje sladke hrane ali težkih obrokov pred spanjem. Z nespečnostjo ali motnjami spanja se srečujejo tudi ljudje, ki opravljajo večizmensko delo (Vir 2 – Insomnia – Help Guide).

2. Kaj narediti, če ne morete zaspati in vsakemu pomaga? Napotki po korakih

 • 1. Korak: Pred spanjem se s pomočjo EFT tehnike skušajte čimbolj umiriti. Pri tem vam bo pomagal video vodenega tapkanja. Po stresnem dnevu umirite svoje misli, da boste lažje zaspali in se tekom noči tudi manj prebujali.

Video: Tapkanje (osnovni postopek) za spokojno spanje.

 • 2. Korak: Uporabite EFT tehniko tapkanja in predelajte vse stresne situacije ter vsako posamezno negativno čustvo, ki ga nosite v sebi (žalost, jezo, strah,…). Negativna čustva v vašem energijskem sistemu telesa povzročajo blokado (Vir 3 – Use EFT tapping to treat insomnia – Eft Universe).
 • 3. Korak: Misli, ki izražajo vaš obup (“nikoli več ne bom mogel dobro spati”), pretiravanje (“nikoli ne morem spati”) ali misel, da se bo zgodilo nekaj hudega (“če se ne bom naspal, bom slabo izpeljal predstavitev in s tem ogrozil svoje delo”), nadomestite z bolj realističnimi (“nespečnost se da odpraviti, če se osredotočim na iskanje prave rešitve”, “včasih spim bolje, včasih slabše” in “predstavitev lahko dobro izpeljem, četudi ne bom naspan”).
ne morem spati
 • 4. Korak: Poskušajte nevtralizirati tesnobo, ki vam preprečuje, da bi zaspali. Morda se bojite zaspati, ker že vnaprej veste, da več ur ne boste mogli zatisniti očesa ali pa mislite, če ne boste odspali priporočenih osem ur, vaš dan ne bo tako uspešen, kot bi lahko bil (Vir 2 – Insomnia – Help Guide).
 • 5. Korak: Dan skušajte zaključiti s pozitivnimi mislimi in pozitivno naravnanostjo. Pomislite na nekaj dobrega ali zabavnega, kar se vam je zgodilo in se temu nasmejte, skrbi pa odložite in nadaljujte z njihovim reševanjem naslednji dan.

3. 5 učinkovitih nasvetov, ki pomagajo, da lažje zaspite

 • Pred spanjem se izogibajte vsem stresnim situacijam, kot so prepiri in težki pogovori s partnerjem ali družinskimi člani. Kadar smo utrujeni, čutimo več negativnih čustev (žalost, ljubosumje, zaskrbljenost,…) in se na negativne situacije tudi močneje odzovemo (Vir 4 – Sleep on it? When to go to bed angry).
ne morem spati ljubosumje

Slika 3: Na zgornji sliki je prikazana ljubosumna žena, ki v strahu, da bi izgubila moža, začenja težek pogovor v poznih večernih urah. Slika je iz knjige Tapkanje odpravi negativne misli in občutke.

 • Kadar ne moremo spati zaradi stresa ali nepredelanih čustev (kar lahko vodi tudi v depresijo ali anksioznost), marsikdo poišče tolažbo v hrani in pijači. Pred spanjem se je potrebno izogibati uživanju prevelikih količin nezdrave hrane ali pijače, ki vsebuje alkohol in kofein, saj slabe navade lahko prispevajo k temu, da ne moremo dobro spati (Vir 2 – Insomnia – Help Guide).
 • Vzpostavite zdravo rutino priprave na spanje. Možgani se bodo tako navadili, da je čas pred spanjem namenjen sprostitvi. Privoščite si tuš ali kopel brez hitenja, zavrtite si prijetno glasbo, pripravite si skodelico čaja, meditirajte ali pa posezite po kakšni sprostitveni tehniki (Vir 5 – What to do when you can’t sleep).
ne morem spati sprostitev
 • Mirno duševno stanje, zaradi katerega boste lažje zaspali, boste dosegli tako, da sebi odpustite svoje lastne napake in da odpustite ljudem, ki so vas prizadeli. Odpuščanje pomaga zmanjšati jakost jeze in obžalovanja (Vir 6 – Forgiveness is linked to better sleep – Best Life).
 • Prostor, kjer spite, naj bo miren in hladen. Pred spanjem se izogibajte preverjanju sporočil na socialnih omrežjih. Ugasnite luč in vse druge elektronske zaslone (telefon, računalnik, TV,…). Ti namreč oddajajo modro svetlobo, ki moti proizvodnjo hormona melatonina, ki nam pomaga zaspati (Vir 2 – Insomnia – Help Guide).

4. Vrhunska tehnika uspavanja, ki jo morate spoznati

EFT je vrhunska tehnika uspavanja. Izvajamo jo tako, da tapkamo ali nežno udarjamo z blazinicami prstov po osmih akupunkturnih točkah, ki se nahajajo po obrazu in zgornjem delu telesa, hkrati pa smo ves čas osredotočeni na naš problem z nespečnostjo.

EFT tapkanje

Slika 4: Na zgornji sliki je prikazano, kje se nahajajo akupunkturne točke, po katerih pri EFT tapkanju nežno udarjamo z blazinicami prstov. Več o EFT tapkanju vam je na voljo na VlastaKuster EFT tapkanje.

Pri osnovnem EFT-ju tapkamo in obenem ponavljamo stavek: “Kljub temu, da ne morem spati, se imam rad in se sprejemam”. Že po nekaj krogih tapkanja, boste lahko zaspali.

Pri naprednem EFT-ju pa gremo še korak globje, saj poiščemo konkretne vzroke oziroma večje sprožilce stresa v našem življenju. To lahko storite tako, da izberete neko konkretno situacijo, jo med tapkanjem najprej podoživite, takoj za tem pa negativna občutja iz svojega telesa očistite in se čustveno osvobodite.

Rezultati raziskave, ki so bili leta 2012 objavljeni v časopisu Journal of Mental and Nervous Disease dokazujejo, da EFT za 24% zmanjša raven stresnega hormona kortizola v krvi. Zmanjšanje kortizola pa je ključnega pomena, da lažje spimo (Vir 7 – EFT To Solve Sleep Problems – Eft Universe).

kortizol v krvi
Vir slike: Get results with EFT Tapping – Sweet relief center

Slika 5: Zgornja slika prikazuje rezultat raziskave, ki dokazuje, da EFT tehnika zmanjšuje raven stresnega hormona kortizola v krvi za 24%. Zaradi zmanjšane ravni kortizola, lahko spimo veliko bolje.

Tapkanje človeka osvobodi stresa in negativnih čustev. EFT tehnika je vrhunska tehnika uspavanja, ki vam bo pomagala, da boste lažje zaspali in posledično trajno izboljšali kvaliteto spanca.

Včasih pa je nespečnost lahko tako huda, da si z vsemi navedenimi nasveti sami ne boste znali pomagati. Takrat vam lahko pomagam tako, da na EFT terapiji z vami predelam vse vaše stresne dogodke, ki so se zapisali v vašo podzavest in vam povzročajo nespečnost. Po EFT terapiji boste spali spokojno in mirno.

Viri in dodatne informacije na temo “Ne morem spati”

1 – Insomnia Statistics – DisturbMeNot
2 – Insomnia – Help Guide
3 – Use EFT tapping to treat insomnia – Eft Universe
4 – Sleep on it? When to go to bed angry – Psychology Today
5 – What to do when you can’t sleep – Sleep Foundation
6 – Forgiveness is linked to better sleep – Best Life
7 – EFT To Solve Sleep Problems – Eft Universe
8 – Vir slike: Get results with EFT Tapping – Sweet relief Center

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Zakaj ne morem spati [10 konkretnih nasvetov, kako boste z lahkoto zaspali]