Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Depresija pri moških – 5 nasvetov, kako se rešiti depresije pri moških

Depresija pri moških se kaže nekoliko drugače kot pri ženskah. Ženske se nagibajo bolj k žalosti in jokavosti, medtem ko se moški nagibajo bolj k razdražljivosti in celo agresiji. Vzrok za depresijo pa je pri obeh spolih enak.

Moški z depresijo običajno čutijo veliko utrujenost in občutek nemoči, imajo pa pogosteje kot ženske tudi težave s spanjem. Moški, ki trpijo za depresijo izgubijo zanimanje za delo, družino in hobije.

depresija pri moških

Slika 1: Depresija pri moških se kaže v drugačni obliki, kot pri ženskah.
Depresija je bolj podrobno opisana na depresija VlastaKuster.si.

Depresija lahko prizadene vsakega moškega v kateri koli starosti. Dejstvo pa je, da depresijo lahko s pravilnim pristopom odpravimo. Obstaja namreč preprosta metoda, s katero si lahko izredno učinkovito pomagate.

Vabim vas, da spoznajte EFT metodo in:

  • poiščete pravi vzrok za nastanek depresije
  • depresijo odpravite
  • si povrnete zanimanje za delo, družino in hobije.

V nadaljevanju bom govorila o…

1. Prepoznajte depresijo pri moških

Depresija pri moških izgleda nekoliko drugače kot pri ženskah, zato jo je tudi nekoliko težje prepoznati. Medtem, ko so ženske predvsem jokave, otožne, razočarane, brez volje do življenja, so simptomi depresije pri moških povsem drugačni.

Depresiven moški postane razdražljiv, agresiven. V sebi pogosto zaznava občutek tesnobe in nemira, brezupa in praznine. Težje se zbere in težje se spomni podrobnosti. Lahko pride do tega, da ni več zmožen izpolnjevati delovnih, družinskih in drugih pomembnih odgovornosti.

Depresija pri moških se kaže v umiku od družine in prijateljev. Težave s spanjem se kažejo tako, da ali ne morejo spati ali pa spijo preveč. Izgubijo tudi željo po spolnosti. Lahko se zgodi, da začnejo zavračati hrano ali pa se prenajedati.

depresija pri moških simptomi

Slika 2: Zgornja slika prikazuje moškega, ki kaže simptome depresije z umikom od družine in prijateljev. Več o simptomih depresije si lahko preberete v članku Simptomi depresije.

Hitro bitje srca, glavobol, krči in prebavne motnje so pogosto znak težav z duševnim zdravjem. Veliko moških obišče zdravnika zaradi fizičnih simptomov in ne zaradi čustvenih simptomov.
Moški težko poiščejo pomoč za čustvene težave, saj jim ni prijetno govoriti o svojih čustvih. Ponavadi si želijo pomagati sami.

Pogosto posegajo po adrenalinskih športih (sem spada tudi prehitra, agresivna vožnja). Poveča se poseganje po alkoholu in drugih substancah, ki omilijo neprijetne občutke.

2. Pomagajte si sami z EFT metodo

Podobno kot adrenalinska vožnja, alkohol in druge substance vplivajo na naše občutke, da se bolje počutimo, prav tako EFT metoda spreminja naše občutke. Prednost tapkanja pa je v tem, da nima stranskih učinkov in da ne povzroča zasvojenosti 😊
Depresiven moški pogosto je pogosto razdražljiv in jezen. Ko najde vzrok, ki se skriva za občutkom jeze, ta občutek lahko spremeni v občutenje miru.

jeza

Slika 3: Na zgornji sliki je prikazan jezen moški.
EFT metoda mu je pomagala, da je v svoje življenje znova vnesel mir.

Tapkanje na akupunkturne točke pošilja signale direktno v center za stres v srednjih možganih brez posredovanja prednjih režnjev možganov, ki so odgovorni za miselne procese.

Z EFT simultano dosežemo sprostitev stresa na fiziološkem in na čustvenem nivoju.

EFT je izredno učinkovita metoda, saj ima sposobnost, da doseže amigdalo, to je za mandelj velik del možganov, ki sproža stresni odgovor telesa – odgovor na strah, ki mu pravimo beg ali boj.

3. Obiščite EFT terapijo

Depresija pri moških ima podoben izvor kot depresija pri ženskah – v telesu se je tekom let nakopičilo preveč stresa. Kljub temu, da se depresiven moški drugače odziva kot depresivna ženska, pa lahko obema učinkovito pomagam z individualno EFT terapijo.

Stresni dogodki iz poslovnega ali osebnega sveta so namreč ostali “zapisani” v našem telesu. Kljub temu, da je od tega neprijetnega dogodka minilo 10, 20 ali več let, jih naša podzavest obravnava, kot bi se dogajali ta trenutek. In podzavest vpliva na vse, kar se nam dogaja.

Kot primer lahko navedem nek konkretni dogodek ali zaporedje več teh, ko ste v svojem otroštvu in mladosti doživljali občutek zapostavljenosti s strani vaše družine ali sovrstnikov. To vas je zagotovo žalostilo in večkrat tudi jezilo. Občutek zapostavljenosti je ostal zapisan v vaši podzavesti in ga še danes občutite vsakokrat, ko je nekdo drug bolj pomemben in bolj zaželen od vas.

zapostavljenost

Slika 4: Starši namenjajo več pozornosti mlajšemu bratu, zaradi česar se starejši brat počuti zapostavljeno, kar ga žalosti in tudi jezi. Občutke zapostavljenosti, ki so ostali v naši podzavesti, učinkovito pomaga izbrisati EFT terapija VlastaKuster.si.

Na EFT terapiji poiščemo tak neprijeten dogodek in re-programiramo naš um, da ta pretekli dogodek nima več vpliva na naše življenje. Rezultati so vidni že po enem srečanju. Predno se odločite, da depresijo trajno odpravite z EFT terapijo, vam je na voljo uvodni razgovor, na katerem se pogovorimo o vaših težavah in skupaj začrtamo strategijo, kako se težave lotiti in jo za vedno odpraviti.

4. Poiščite zadovoljstva v življenju

Ko boste z EFT izboljšali svoje počutje, pa poskrbite, da najdete tudi dejavnosti, ki vas bodo osrečevale. Poskrbite, da boste imeli dovolj časa zase, za dejavnosti, ki vas bodo izpolnjevale. Družite se s pozitivnimi ljudmi, ki vam bodo dali nove energije.

5. Postavite si nove cilje

Ljudje, ki imajo cilje in se trudijo zanje, ponavadi niso depresivni. Najdite nekaj, kar vam bo dalo energijo vsako jutro, ko vstanete. Svoj um zapolnite z navdušenjem nad novimi projekti in novimi idejami. Poiščite sanje v sebi in jim sledite.

S pomočjo depresije vam vaše telo sporoča, da je treba narediti spremembo v vašem življenju. Vzemite si čas zase in se resno vzemite v roke. Rešitev pa ni tako daleč stran od vas…

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Depresija pri moških – 5 nasvetov, kako se rešiti depresije pri moških