Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Depresija – znaki [4 znaki, ki spremljajo depresijo]

Znaki depresije so številni, v tem prispevku pa se bom osredotočila na štiri, ki so pri depresiji zelo pogosti in po katerih depresijo tudi zelo hitro prepoznamo. Znaki depresije se pojavljajo tako na telesu, v vedenju, kot tudi v miselnih in čustvenih procesih.

znaki depresije

Slika 1: Zgornji miselni vzorec razčlenjuje 4 znake depresije, znake, ki jih zaznamo na telesu, pri vedenju, v čustvih in mislih. Podrobneje o depresiji pišem na VlastaKuster.

Depresivni ljudje zelo pogosto občutijo žalost in pomanjkanje veselja, volje in smisla do življenja. Nekateri znaki vsekakor izstopajo bolj kot drugi, se pa med seboj prepletajo in vplivajo drug na drugega.

Dobra novica pa je ta, da si lahko pri depresiji najlažje pomagamo z  EFT terapijo, ki:

  • pomaga blažiti znake depresije
  • trajno odpravlja depresijo
  • povrne kvalitetno in volje polno življenje.

V nadaljevanju bom podrobneje opisala…

1. Pomanjkanje energije

Depresijo spremlja pomanjkanje energije na vseh življenjskih področjih. Na pomanjkanje energije vpliva slab življenjski slog, delo in delovno okolje, težave s fizičnim in duševnim zdravjem. Vse to se kaže kot utrujenost in pomanjkanje zanimanja za stvari, ki so nas veselile pred tem. Prihaja tudi do pomanjkanja energije za medsebojne odnose, umikanja v samoto, pomanjkanja energije za spolnost. Zelo značilni znak depresije je tudi opuščanje skrbi zase, poležavanje in težave z nespečnostjo.   

pomanjkanje energije

Slika 2: Depresija – znaki, kot je pomanjkanje energije, je tudi znaki izčrpanosti,
ki lahko vodi v izgorelost.

2. Žalost pri ženskah in razdražljivost pri moških

Depresijo spremljajo močna negativna čustva, pri ženskah je to ponavadi žalost, potrtost, otopelost, občutek nemoči in krivde, razočaranje in občutek manjvrednosti. Velikokrat pride do joka brez vidnega razloga. Pri moških pa se pojavljajo nekoliko drugačni občutki: poveča se razdražljivost, napetost, jeza in celo agresija ter tesnoba.

depresija znaki žalost

Slika 2: Pri odpravljanju žalosti, ki je zelo tipičen znak depresije pri ženskah,
je zelo učinkovito EFT tapkanje.

3. Bolečine v telesu

Eden od znakov depresije so tudi bolečine v različnih delih telesa. Znano je dejstvo, ki pravi, da depresija boli. Pogosto se pojavlja stiskanje v prsih ali tiščanje v prsih, glavobol, bolečine v mišicah, mravljinci po telesu. Bolečina pa se lahko pojavi tudi kjerkoli drugje v telesu. Depresija – znaki pogosto sprožijo misel, da je nekaj narobe z našim fizičnim zdravjem, v resnici pa imamo težave s tem, ker je naše telo prenasičeno s stresom in negativnimi čustvi.

4. Črne misli

Ljudje v depresiji so pod močnim vplivom ne samo svojih neprijetnih občutkov, temveč tudi neprijetnih misli. O sebi razmišljajo kot o nesposobnem, o nevrednem človeku, o nekom, ki ga nihče ne mara. Pogosto se sprašujejo o smislu, sprašujejo se, zakaj je prišlo do tega,… Najraje bi kar obupali, v njihovem razmišljanju so tudi misli o smrti in samomoru. Depresivni ljudje ne vidijo prihodnosti in težko vidijo kaj pozitivnega.


Pri depresiji si lahko pomagamo z EFT metodo, saj z njo lajšamo in spreminjamo svoje neprijetne občutke v trenutku, ko jih zaznamo in želijo preplaviti naše telo.

Pozitivne in predvsem trajne spremembe pa prinaša EFT terapija, pri kateri posežemo v podzavest osebe. Tam so shranjeni vsi boleči spomini, ki so vzrok za nastanek depresije.

Ko sistematično predelamo najtežje stresne dogodke iz življenja osebe, se oseba razbremeni in sprosti. Njeno telo postane sproščeno, mirno, ponovno začne funkcionirati. Povrneta se volja do življenja, prava energija in notranja moč.

Pri EFT terapiji uporabljamo poleg pogovora tudi tapkanje na akupunkturne točke. Na tak način zmanjšujemo moč negativnim čustvom in pri tem pomagamo tako svojemu telesu kot svojemu srcu.  Iz tedna v teden se počutje po EFT terapiji izboljšuje, dokler se nekega dne ne zbudite spet polni zaupanja v življenje. 

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Depresija – znaki [4 znaki, ki spremljajo depresijo]