Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Entuziazem – Učinkovita pot, kako do več navdušenja in entuziazma

Entuziazem pogosto enačimo z navdušenjem, vendar je med njima pomembna razlika. Entuziazem je stopnja nad navdušenostjo, in sicer je entuziazem velika navdušenost ali zavzetost za kaj. Je vzhičenost duha, ki nastane zaradi nečesa, kar občudujemo ali nas očara.

entuziazem

Slika 1: Kako v svoje življenje vnesti več navdušenja in entuziazma? Pri tem zagotovo pomaga močna samozavest, ki jo lahko izgradite tudi vi. Kako? Preberite na samozavest na VlastaKuster.si.

Verjetno si tudi vi želite, da bi bilo vaše življenje polnejše tega pozitivnega vzhičenja duha, da zunanji vplivi in vaš notranji svet ne bi imel prevelike moči, ki žal zelo pogosto utiša vaša iskrena želenja? Kako se povzpeti tako visoko in se dvigniti nad vse zunanje in notranje prepreke?

Tako visoko se lahko povzpnete, če:

  • odpravite negativne misli
  • odložite bremena preteklosti
  • iz telesa očistite vso čustveno bolečino in odpravite vse čustvene blokade
  • dosežete notranji mir, spokojnost in sproščenost
  • postavite temelje notranje trdnosti, sigurnosti in neomajnosti.

Kako vse to doseči, razložim v sledečih poglavjih…

1. Kaj je entuziazem in kaj pomeni?

Ko govorimo o entuziazmu, govorimo o čustvu, ki za nekaj časa prevzame naše splošno razpoloženje. Entuziazem velja za eno najbolj pozitivnih stanj duha, kar jih človek lahko občuti. Je sila, ki prihaja iz naše notranjosti

Entuziazem izhaja iz grške besede entheos, kar pomeni “v Bogu”, “imeti Boga v sebi” ali “posedovati božjo esenco”. Entuziastično osebo vodi božja moč in modrost. Do občutenja entuziazma pride, ko ste čustveno povezani z neko idejo in vaša energija narašča in se stopnjuje. S tem, ko vaša energija narašča, narašča tudi vaša vibracija in to so trenutki, ko dobivate dobre ideje. Gre za tihi glas znotraj vas, ki vas usmerja in vodi naprej (Vir 1 – Entusiasmo – Concepto.de). 

Vsakega človeka pa vodi še en notranji glas, in sicer podzavestni glas, ki je posameznika sposoben dobro usmerjati in voditi naprej takrat, kadar je zdrav, pozitiven in konstruktiven.

podzavestni glas

Slika 2: Podzavestni glas je tisti, ki vam pove, kakšna podzavestna prepričanja nosite v sebi. Četudi so ta negativna, vam jih pomaga preoblikovati učinkovito EFT tapkanje.

Entuziastična oseba ima v sebi zdrave temelje, ki stojijo na pozitivnih podzavestnih prepričanjih in vzorcih, ki so odgovorni za to, da verjame vase in v svojo idejo. Z idejo se je zmožna povezati na takšni ravni, da gre preko vseh zunanjih vplivov, ki jo morda kdaj skušajo zaustaviti. Ker je dovolj močna v svoji notranjosti, je idejo zmožna realizirati. Četudi se ji na poti kdaj zalomi ali pa spozna, da mora spremeniti smer svojega delovanja, tega ne dojema kot neuspeh, vendar kot pot, ki jo je potrebno prehoditi do zastavljenega cilja. In entuziazem ostaja.  

2. Zakaj so nekateri ljudje polni entuziazma, drugi pa ne?

To je v veliki meri povezano z okoljem, v katerem ste živeli in v katerem se je izoblikovala vaša podzavest. Kakšni podzavestni vzorci so v vas, vam pove vaš notranji glas. Ali vas pri neki nalogi, zadolžitvi ali ideji vzpodbuja ali ovira? Nekaj popolnoma drugega je, če vam prigovarja: “zmoreš, uspelo ti bo, sposoben si, vse bo dobro” ali pa če je negativen, ki ponavlja: “ne bo ti uspelo, nisi dovolj dober, nisi sposoben, drugi so boljši od tebe”.

življenjsko okolje

Slika 3: Življenjsko okolje je tisto, v katerem se je izoblikovala vaša podzavest in vaši notranji vzorci. O podzavesti si lahko preberete več v knjigi Moja nova samopodoba, iz katere je tudi zgornja slika.

Zato je tako pomembno, da je življenjsko okolje, v katerem živite ali ste živeli kot otroci pozitivno in vzpodbudno. V pozitivnem okolju namreč prevzamemo dobre podzavestne vzorce in prepričanja, medtem ko nam negativno okolje v veliki meri posreduje nekvalitetne vzorce.

Okolja, v katerem ste živeli kot otroci, ne morete spremeniti, lahko pa spremenite svoja lastna podzavestna prepričanja in si na tak način omogočite boljše življenje in kar je najpomembneje: lastnih negativnih podzavestnih vzorcev in prepričanj ne prenašate na svoje otroke.

Zelo škodljiva prepričanja, ki vam morda tudi niso tuja so: nič se ne splača, vse je brez pomena, vse je brez smisla, zakaj bi se trudil,… to so zelo nevarne misli in prepričanja, ki ljudem ne dopuščajo občutiti navdušenja, kaj šele entuziazma. Zelo škodljive, ker zaradi njih lahko nastane depresija. Na izgubo navdušenja in entuziazma ima torej velik vpliv ves stres in vsi stresni dogodki, ki so se zgodili v vašem življenju, saj so se njihove posledice močno zarezale v vaše telo in duha.       

3. Kakšna je razlika med entuziazmom in navdušenjem?

Navdušenje je veliko veselje, volja in pripravljenost za kakšno delo ali dejavnost. Navdušenje je zelo pozitiven in intenziven čustveni odnos ali zanimanje do nečesa ali nekoga, entuziazem pa je še stopnja nad tem.

Pri navdušenju se pogosto zgodi sledeče: ko se zgodi nekaj dobrega, se ljudje navdušijo, takoj, ko pa se zgodi nekaj slabega, pa postanejo slabe volje. To se zgodi zato, ker dovolijo, da zunanje okoliščine nadzirajo njihovo razpoloženje. Dober primer je na primer uslužbenec, ki v navdušenosti podvoji svoja prizadevanja, če ve, da bo njegov trud nagrajen s povišanjem plačila. Ko pa ugotovi, da je bil ves njegov napor zaman, navdušenost zagotovo ugasne. Navdušenje se ne rodi zaradi tega, ker zadolžitve opravljamo dobro, pač pa je navdušenje tisto, ki nas žene, da neko nalogo ali delo opravimo dobro.

navdušenje in entuziazem

Slika 4: Navdušenje zelo pogosto nadzirajo zunanje okoliščine, zato spoznajte tapkanje in z njegovo pomočjo izgradite močno samopodobo, ki pripomore k temu, da zunanje okoliščine ne bodo imele več vpliva na vaše notranje razpoloženje.

Veliko razliko lahko opazimo pri primeru dveh študentov, ki sta na isti fakulteti izbrala študij za isto poklicno pot. Prvi je navdušen, da je dosegel vse zastavljene cilje, saj bo lahko opravljal poklic, ki ga tako veseli. Ni zgolj navdušen, pač pa je poln entuziazma, ki ga je gnal in ves čas študija hranil z idejami. Njegov kolega pa tekom celotnega študija v sebi ni bil siguren, če se je odločil prav, ko se je odločil za študij na izbrani fakulteti. Nesigurnost mu je preprečevala, da bi bil navdušen nad tem, da je opravil izpite in da se lahko vpiše v višji letnik. 

4. Kaj povzroči izgubo navdušenja in entuziazma?

Veliko ljudi svoje naravno navdušenje izgubi po raznih razočaranjih, prevarah ali izgubah.

Navdušenje običajno izgubimo zaradi:

  • Nezadovoljstva: značilno je za ljudi, ki so osredotočeni na to, kar bi si želeli in so polni pričakovanj in želja, ki izhajajo iz pomanjkanja. Ko se nekaj ne izteče tako, kot so pričakovali, nastopi razočaranje, jeza in druga negativna občutja. Vse, kar se dogaja, vidijo zelo negativno.
  • Pomanjkanja občutka za pravo ovrednotenje: navdušenje izgine, ko ljudje ne vedo, kako izkoristiti to, kar imajo, to pa jim preprečuje, da bi v sedanjim trenutku ustvarili nekaj čarobnega. Zaprejo se vase in ne vidijo priložnosti, ki se jim v sedanjem trenutku ponuja kot darilo.

Kako ravnate in kako se odzovete na dogajanje okoli vas, je odvisno od tega, kakšni so zapisi v vaši podzavesti.

Obstajajo ljudje, ki se kljub temu, da so doživeli nekaj težkega odločijo, da se bodo iz nastalega nekaj naučili in zadevo zaključijo na pozitiven način. Za njih lahko trdimo, da so v njih zapisani dobri “programi”, da so imeli v svojem otroštvu ob sebi ljudi, ki so pripomogli k temu, da so se v njih zapisali pozitivni podzavestni vzorci in prepričanja. Mnogi pa v sebi prepoznate vsaj kakšen podzavestni zapis, ki je posledica neke boleče situacije iz vaših zgodnjih let, ki se izrazi v neki vaši današnji reakciji, v kateri podvomite vase in si rečete: “nisem dovolj dober”, “ne bo mi uspelo”, “ne vem, kaj želim”, “vedno se odločim narobe”, “nisem siguren vase”,…

5. Učinkovita pot do navdušenja in entuziazma

Pot do več navdušenja in entuziazma je samo ena, in sicer:

  • Potrebno je spremeniti vaša negativna podzavestna prepričanja in vzorce.

Do tega vas vodim in usmerjam tekom terapevtskega procesa EFT terapije. Pri vsakem posameznem prepričanju nas zanima, kdaj je nastalo, kdaj ste se na primer naučili, da niste dovolj dobri? S tapkanjem nato predelava pretekli travmatični dogodek, vas očistiva negativnih misli in občutij in tako spreminjamo vaša podzavestna prepričanja. Eno za drugim.

EFT terapija

Slika 5: EFT terapija je terapevtski proces, ki trajno spremeni vaše podzavestne vzorce in prepričanja. Več o EFT terapiji najdete na www.vlastakuster.si.

Ko se boste nato znašli v situaciji, ko vam bo nekdo skušal “zlomiti duha ali krila”, se boste odzvali z novim, pozitivnim podzavestnim prepričanjem v sebi: “dovolj dober sem, uspelo mi bo, nič ni narobe, če se zmotim,…”

Dosegli boste točko, ko zunanje okoliščine ne bodo več odločale o vaši navdušenosti. To bo trenutek, ko boste iz neke stresne situacije znali narediti pozitiven zaključek in jo znali uporabiti v lastno korist in osebno rast. Navdušenje ne bo imelo tako kratkega roka trajanja, gnalo vas bo veselje in volja do življenja.

In še več: kadar vas bo prevzel entuziazem, boste imeli občutek, da zaradi velikega navdušenja lahko sledite svojim idejam. Vi in ideja boste postali eno. Pri uresničevanju njih ne bo več ne zunanjih ovir in ne ovir znotraj vas – podzavest se ne bo več oglašala rekoč: “ne, ne, ne moreš, nisi se prav odločil, nikoli nisi bil siguren vase, ne bo ti uspelo”. Vzpodbujal vas bo tihi notranji glas in imeli boste občutek, kot da vas vodi božja moč in modrost.

Viri in dodatne informacije na temo “Entuziazem”

1 – Entusiasmo – Concepto.de

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Entuziazem – Učinkovita pot, kako do več navdušenja in entuziazma