Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

…in huda anksioznost je pri Leji postala preteklost

Huda anksioznost pomeni, da ste “dosegli” najvišjo stopnjo anksioznosti. Dejstvo je, da vsak človek kdaj v življenju občuti določeno stopnjo anksioznosti, saj se vsi srečujemo s situacijami, v katerih je povsem normalno, da se v nas pojavi takšno čustveno stanje, vendar naj bi naporna anksioznost minila takoj, ko se določena stresna situacija ali dogodek konča. Težava nastane takrat, ko občutek anksioznosti čutite čedalje pogosteje ali pa ste v njenem primežu ves čas.

Poznamo tri stopnje anksioznosti, in sicer:

  • blago
  • zmerno in
  • hudo anksioznost.

Pri hudi, najvišji stopnji anksioznosti, lahko občutite:

  • močan strah
  • vznemirjenost
  • zmedenost
  • težko jasno razmišljate
  • hitreje pričnete dihati
  • pospeši se srčni utrip  
  • v vseh mišicah občutite močno napetost.

Huda anksioznost posega in ovira posameznikovo življenjsko rutino, saj človeka zelo izčrpa.

Lejina izkušnja s hudo anksioznostjo

Leja je zaradi hudih anksioznih napadov trpela dolgih 17 let. Hodila je na razne terapije, za katere je njena mama potrošila veliko denarja. Leja je večji del tega dolgega obdobja uživala antidepresive.

Na prvi terapiji (na terapiji je terapevt uporabljal EFT tehniko oz. tapkanje), je terapevt spoznal, da se Leja spopada z ekstremnim občutkom samozavedanja. Bila je zelo nezaupljiva in stalno zaskrbljena. Leje je bilo strah srečevanja ljudi (socialna anksioznost), še posebej moških in tega, kaj jim ob snidenju sploh reči. Ves čas je živela z občutkom krivde, do sebe je gojila sovraštvo, da bi ubežala svojemu strahu, pa je zapadala tudi v popivanje. Opažala je močno bitje in razbijanje srca.

Živela je pri svoji mami, saj zaradi stalnih napadov anksioznosti, zaradi nezaupljivega odnosa in strahu pred ljudmi, ni bila sposobna opravljati dela. Leja je bila izjemno nesrečna, depresivna in utrujena od stalnega slabega počutja.

Na prvi terapiji sta se s terapevtom dogovorila, da bo od sedaj naprej vsak dan tapkala tudi sama. Naredila sta načrt: tapkati je morala vsakič, predno je kam šla ali se s kom srečala, tapkati je morala, če je občutila anksioznost in razbijanje srca.

Že s prve ure terapije je Leja odšla z občutkom sproščenosti, kar je bilo zanjo nekaj popolnoma novega. Terapija jo je tudi močno utrudila.

Čez nekaj dni jo je terapevt poklical, da bi se dogovorila za naslednje srečanje. Oglasila se je Lejina mama, ki mu je povedala, da Leje še nikoli ni vedela tako sproščene. Tudi Leja mu je povedala, da se zares počuti bolj sproščeno, da je zelo mirna, a še vedno zelo utrujena. Vse pretekle dni je zelo veliko spala. Terapevt ji je dejal, da bo njena utrujenost čez nekaj časa minila in da glede na to, da se je toliko časa počutila tako slabo, njeno telo očitno potrebuje veliko počitka in spanja.

Med tapkanjem lahko posameznik izkusi različne fizične reakcije kot so jok, potenje, mravljinci, glavobol, utrujenost,… To se zgodi takrat, kadar gre posameznik v globino svojih čustev, ko se sooči z neprijetnimi dogodki, ki jih je doživel in želi spremeniti vzorce, ki so zapisani v njegovi podzavesti. S tapkanjem se začnejo sproščati blokade v vašem energijskem sistemu telesa, kar se pokaže preko različnih fizičnih reakcij. Fizične reakcije so pri tapkanju nekaj povsem normalnega, zato se jih ne smete ustrašiti. So le znak, da se blokade in stres začenja sproščati in čistiti.

EFT tehnika omili in odpravi simptome anksioznosti, kar pa bi bilo potrebno zapisati z velikimi črkami, je: EFT terapija pa ne opravi zgolj simptomov anksioznosti, ampak odpravi tudi vzrok, zaradi katerega je anksiozna motnja sploh nastala. Enako velja tudi za hudo anksioznost.

Tako kot je terapevt pomagal Leji, vam lahko tudi jaz pomagam na EFT terapiji. Na EFT terapiji poiščete boleče dogodke in trenutke, ki so vas močno zaznamovali, se potopite se v njihovo bolečino, jih podoživite, hkrati pa z blazinicami prstov nežno udarjate oz. tapkate po akupunkturnih (tlačnih točkah) točkah vašega telesa.

Med tapkanjem lahko poslušate glasbo, ki neprijetna čustva še bolj izvabi na površje. Očistite se negativnih občutkov in neprijetnih čustev.

Ko med tapkanjem tolažite otroka v sebi (ali mlajšo verzijo sebe) lahko s pomočjo vizualizacije otroka v sebi popeljete na vam ljub kraj, kjer se bo otrok dobro počutil, kjer bo občutil veselje in končno zadihal s polnimi pljuči.

Učinkovita EFT terapija je namenjena tudi spreminjanju vaših negativnih vzorcev, ki vam otežujejo vaše življenje. Sprostili se boste, napetost v telesu bo popustila. Po tapkanju se boste počutili, kot po zelo dobri masaži. Osvobojeni negativne čustvene teže boste šli veliko lažje v jutrišnji dan.

Leja se je terapevtu zahvaljevala, da ji pomaga postaviti njeno življenje nazaj na noge, a terapevt ji je dejal, da on nima nič pri tem. To se je zgodilo zahvaljujoč EFT-ju in temu, da je svoje okrevanje vzela resno ter tapkala vsak dan oziroma tudi večkrat dnevno, če je bilo to potrebno.

Leja je imela v sebi vedno več energije, postajala je vedno srečnejša, bolj zaupljiva oseba in vedno bolj se je veselila življenja. Mama je bila nadvse navdušena, da ji je EFT vrnil nazaj njeno predrago hči. Leja še vedno vsako jutro tapka in v kolikor se čez dan sreča s kakšnim težjim dogodkom, ga takoj predela s pomočjo tapkanja. Začela je celo delati. Leja je prav tako začela opuščati antidepresive, saj jih njeno telo ne potrebuje več.

EFT je najboljše darilo, kar jih lahko prejmete, zato ga je nujno deliti naprej.

EFT terapija človeka osvobodi posledic vsega težkega, s čimer se je moral srečati v ranih letih svojega življenja, v mladosti in na splošno tekom svojega bivanja. Pomaga vam preoblikovati negativna prepričanja, ki gospodujejo v vaši podzavesti, ki vam preprečuje, da bi v neki stresni situaciji odreagirali na še kakšen drugačen način, kot ste ga bili do sedaj vajeni. Podzavest namreč ne mara sprememb. EFT terapija pa ima v sebi moč, da poseže prav vanjo. Poleg tega, da se osvobodite neprijetnih čustev in občutkov, se osvobodite tudi svojega starega jaza.

Viri in dodatne informacije

1 – Is anxiety affecting you – CABA
2 – Different Levels of Anxiety – The recovery village
3 – EFT Relieves Severe Anxiety Attacks – EFT Universe

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: …in huda anksioznost je pri Leji postala preteklost