Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Kako deluje na anksioznost EFT terapija ter kako le-ta poteka?

Terapija anksioznosti z EFT (Emotional Freedom Technique) je novost tudi na svetovnem tržišču. Združuje znanje mnogih različnih terapij, ki so se razvile na Zahodu, hkrati pa vsebuje tudi komponente modrosti Vzhodnega dela našega planeta.

Kako se torej s pomočjo EFT terapije odpravi naporna anksioznost? Gre za 3 temeljne komponente terapije…

1. EFT terapija za anksioznost vsebuje najprej temeljit pogovor

Preden začetkom EFT terapije si moram kot terapevtka ustvariti celostno sliko o vas. Uvodni razgovor mora prinesti 3 pomembne informacije:

a) Kako se anksioznost konkretno pri vas kaže:

 • v katerih situacijah se pojavi anksioznost
 • v kakšnem obsegu
 • kateri simptomi oziroma znaki vas spremljajo
 • koliko časa se že srečujete s temi težavami
 • kakšen vpliv ima anksioznost na kvaliteto vašega vsakdanjega življenja oziroma, kje in kako vas naporna anksiozna motnja ovira pri vsakdanjem življenju.

b) Kateri so ključni stresni dogodki, ki bi lahko potencialno prispevali k nastanku vaše anksioznosti. Najpogostejši stresni dogodki, ki imajo močan vpliv na vaše stanje, so običajno:

 • smrt bližnje osebe
 • resne bolezni najbližjih oseb
 • situacije, v katerih ste doživeli življenjsko ogroženost.

Lahko so tudi:

 • kakšni večji poslovni polomi
 • večje težave na delovnem mestu
 • resne zdravstvene težave,…

c) Katera omejujoča podzavestna prepričanja so tista, ki so pri vas prispevala k nastanku anksioznosti. Najpogostejša podzavestna prepričanja so:

 • nisem dovolj dober
 • nisem vreden
 • moram biti popoln
 • moram vsem ustreči
 • moje potrebe niso pomembne,…

2. EFT terapija vsebuje tapkanje po akupunkturnih točkah po glavi in po zgornjem delu telesa

Ko najdemo ključne, specifične dogodke, jih je potrebno predelati na tak način, da postanejo nevtralni. To pomeni, da ko pomislimo nanje, ob tem ne občutimo več nobenega čustvenega ali fizičnega nelagodja.

Boleče spomine namreč s pomočjo EFT terapije transformiramo na tak način, da izbrišemo čustveno oziroma telesno neugodje, samega spomina pa ne moremo brisati. Da bi premagali anksioznost, je potrebno torej nekako “izbrisati” negativna čustva, ki so se ob specifičnih bolečih dogodkih vtisnila v telo. Ko “predelamo” dovolj stresnih dogodkov iz življenja, s tem dosežemo, da se energijski sistem telesa toliko sprosti, da anksioznost preprosto izgine. Konkretno izgleda to tako, da v procesu EFT terapije v mislih podoživimo negativen dogodek in sočasno tapkamo s prsti na akupunkturne točke po glavi in po zgornjem delu telesa.

EFT terapija

Slika 1: Na EFT terapiji s pomočjo tapkanja po akupunkturnih točkah telesa preoblikujemo vaše boleče spomine na tak način, da izbrišemo neugodje, ki ga sprožijo spomini. O EFT terapiji si preberite še na VlastaKuster.

V kratkem času jakost negativnih občutkov pade, spomin postane nevtralen, kar pomeni, da ob misli nanj ne čutimo več žalosti, jeze, strahov.

Oseba se umiri, začuti olajšanje in res močno notranjo spremembo.

Kako si lahko pri anksioznosti lahko pomagate sami, najdete na www.vlastakuster.si. Različne pristope samopomoči pri anksioznosti lahko uporabite že pred začetkom EFT terapije, v obdobju treh mesecev, ko EFT terapijo obiskujete (v kolikor jih boste potrebovali) in tudi kasneje, ko se boste znašli v kakšni stresni situaciji in bi vam bila neka metoda sprostitve dobrodošla.

3. Pri EFT terapiji želimo dobiti merljive rezultate

Ko z vami predelam vaše najtežje dogodke iz vašega življenja, se v naslednjem koraku lotimo še spreminjanja omejujočih podzavestnih prepričanj.

Na koncu morajo kot posledica EFT terapije izginiti tudi vsi negativni simptomi. Ob tem ves čas spremljamo rezultate. EFT terapija traja 3 mesece in v tem času iz tedna v teden beležimo napredek in beležimo tista področja, ki se še niso izboljšala.

Proces EFT terapije je torej zelo kontroliran proces, v katerem se intenzivno poglobim v vašo psiho. Na vsakem srečanju naredim pomemben premik do vašega notranjega miru in do notranje radosti. Spremembe so zelo globoke, trajne in se takoj poznajo v vašem vsakdanjem življenju. Začutite, da simptomi anksioznosti  izginjajo, začnete pridobivati na samozavesti, se rešite nespečnosti, nemira in tesnobe.

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Kako deluje na anksioznost EFT terapija ter kako le-ta poteka?