Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Samopomoč pri anksioznosti [6 učinkovitih postopkov]

Samopomoč pri anksioznosti zajema različne postopke, po katerih lahko posežete, kadar občutite to strahu podobno čustveno stanje. Pri anksioznosti občutimo strah pred nečim, kar bo življenje v prihodnosti prineslo, pred nečim, kar se še ni zgodilo in se morda tudi nikoli ne bo.

Različni postopki samopomoči pri anksioznosti vam lahko pomagajo vedno, ko boste zaskrbljeni, ko vas bo strah, ko si ne boste upali soočiti z neko stvarjo ali situacijo.

samopomoč pri anksioznosti

Slika 1: Obstajajo različni postopki samopomoči pri anksioznosti, zelo dobro pa se je tudi bolj natančno poučiti o tem, kakšna motnja je anksioznost in o tem, da so jo mnogi ljudje že trajno odpravili.

Samopomoč pri anksioznosti pa je zelo dobrodošla tudi takrat, ko intenzivneje zaznavate simptome anksioznosti. Pristopi nudijo zelo učinkovito pomoč pri vseh zmernejših oblikah anksioznosti, če pa se srečujete s močnejšo obliko anksioznega stanja, pa v prispevku najdete tudi nasvet, po kakšni strokovni pomoči je priporočljivo poseči v takem primeru.

Spoznajte vse učinkovite postopke, ki pomagajo:

 • lajšati psihične in fizične simptome anksioznosti
 • odpraviti strah pred morebitnim soočenjem s neko stvarjo, osebo ali situacijo
 • doseči čustveno olajšanje
 • z lažjim srcem stopati po poti življenja
 • za vedno odpraviti sledi anksioznosti.

V prispevku predstavljam…

1. Kateri so najučinkovitejši postopki za samopomoč pri anksioznosti?

V nadaljevanju predstavljam učinkovite postopke, ki pomagajo pri lajšanju anksioznosti, ki so povzeti v:

 • dveh oblikah samopomoči pri anksioznosti, ki vam pomagata blažiti jakost anksioznosti (EFT tehnika in dihalne vaje)
 • dveh oblikah samopomoči pri anksioznosti, ki pomagata k izboljšanju kvalitete vašega življenja (sprememba življenjskega sloga in odprava nespečnosti)
 • predstavitvi strokovne pomoči, ki anksioznost odpravlja trajno
 • predstavitvi knjige, ki tudi služi kot odlična samopomoč pri anksioznosti.

1.1. Samopomoč pri anksioznosti – EFT tehnika

Pri lajšanju anksioznosti, vam pomaga EFT tehnika (tehnika čustvene osvoboditve) ali na kratko EFT. Gre za obliko psihološke akupresure, katere utemeljitelj je Gary Craig. Temelji na konceptu, da je vzrok za vsa negativna čustva motnja v energijskem sistemu telesa.

Tapkanje deluje na predpostavki, da ne glede na to, kateri del vašega življenja je potrebno izboljšati, vedno na poti stojijo nerazrešena čustvena vprašanja  ali težave. Čustveni stres ovira naravni zdravilni potencial človeka. Bolj, kot ga uspete razrešiti, več razbremenitve, miru in čustvene svobode vam prinese.

Samopomoč pri anksioznosti, ki vam je vedno in povsod pri roki, je torej EFT tehnika, ki jo nekateri imenujejo tudi EFT tapkanje ali preprosto tapkanje.

EFT tehnika zajema 5 korakov, ki se jih je enostavno naučiti, in sicer:

 • definirajte svojo težavo (zaskrbljenost, strah, težko dihanje, tiščanje v prsih,…)
 • ovrednotite njeno jakost
 • začnite s tapkanjem po karate točki
 • nadaljujte s tapkanjem po ostalih točkah, ki jih uporabljamo pri EFT tapkanju
EFT tapkanje

Slika 2: Na zgornji sliki so prikazane točke, ki jih uporabljamo pri EFT tapkanju. Spoznajte učinkovito EFT tapkanje in z njegovo pomočjo blažite anksioznost.

 • ponovno ovrednotite jakost težave, zaradi katere ste tapkali.

Tudi raziskave dokazujejo, da gre za učinkovito tehniko, ki lajša težave z anksioznostjo (Vir 1 – About EFT Tapping – EFT Universe).

1.2. Samopomoč pri anksioznosti – dihalne vaje

Samopomoč pri anksioznosti je po mnenju strokovnjakov možna z rednim, vsakodnevnim izvajanjem globokega sproščanja. Probleme z anksioznostjo lahko olajšate ali se jih popolnoma znebite. Dober začetek vaše poti do umirjenosti so dihalne vaje. Ne glede na dihalno vajo, je za uspeh bistvenega pomena to, da vadite vsak dan vsaj 5 minut. Postopki sproščanja bodo tako postali del vašega vsakdana in ko bo anksioznost spet izrazitejša, imate na dosegu roke dragoceno orodje za umirjanje notranjega viharja.

pomoč pri anksioznosti

Učenje pravilnega dihanja je zelo učinkovito orodje za obvladovanje anksioznosti. Vaš običajni dihalni vzorec neposredno kaže, koliko napetosti nosite v telesu.

1.2.1. Samopomoč pri anksioznosti s tehniko preponskega dihanja

Kadar ste pod stresom, običajno dihate plitko, hitro, včasih celo zadržujete dih, predvsem pa vaše dihanje poteka visoko v prsnem košu. Kadar ste sproščeni, pa je vaše dihanje počasnejše, globlje in poteka “iz trebuha”. Praktično je nemogoče dihati iz trebuha in biti obenem napet. Da bi dosegli sprostilni odziv t.i. dihanja s trebušno prepono, poskusite z naslednjo vajo.

Lahko jo izvajate leže ali sede, sledite pa naslednjim korakom:

1. Preverite stanje trenutne napetosti. Opazujte ali čutite kakršno koli zategnjenost, kakšno je vaše dihanje in ali čutite kakšne neprijetne občutke. Napetost ocenite od 1 (popolna sprostitev) do 10 (popolna napetost).
2. Položite si roko na trebuh, tik pod rebra.
3. Počasi in globoko vdihnite skozi nos, pri čemer počasi preštejte do štiri. Če dihate s trebušnimi mišicami, se bo vaša roka dvignila skupaj s trebuhom.
4. Za trenutek se ustavite in zadržite dih.
5. Počasi izdihnite skozi nos ali usta, pri čemer počasi preštejte do štiri. Z nekaj vaje izdih še upočasnite in štejte do šest. Pomembno je, da izdihnete ves zrak. Telesu dovolite, da se ob tem sprosti.
6. Ponovno za trenutek počijte.
7. Nadaljujte z dihanjem tako, da znova sledite 3. do 6. koraku ter vztrajajte 5 minut. Če se vam začne vrteti, za petnajst ali dvajset sekund prenehajte in začnite znova.
8. Ponovno preverite stanje napetosti v telesu, tako da jo ocenite od 1 do 10.

Vajo ponavljajte vsaj enkrat na dan po pet minut, deset dni zapored. Tako bo trebušno dihanje postalo zdrava navada, s katero boste dosegli sproščenost v zelo kratkem času.

1.2.2. Samopomoč pri anksioznosti s tehniko pomirjujočega dihanja

Kadar uporabljate kot samopomoč pri anksioznosti tehniko pomirjujočega dihanja (prirejena po jogi), lahko zelo hitro dosežete globoko sprostitev.

Tehniko pomirjujočega dihanja izvajate leže ali sede, pri čemer sledite naslednjim korakom:

1. Počasi s prepono vdihnite skozi nos. Vdihujte toliko časa, dokler počasi ne preštejete do pet (“ena … dve … tri … štiri … pet”).
2. Zadržite dih in znova preštejte do pet.
3. Počasi izdihnite skozi nos ali usta. Izdihujte toliko časa, dokler ne preštejete do pet (ali več, če izdih traja dlje). Pomembno je, da izdihnete ves zrak.
4. Dvakrat vdihnite v svojem normalnem ritmu.
5. Ponovite cikel 1-4. Vztrajajte vsaj tri do pet minut oziroma vsaj deset ponovitev. Če se vam vmes zavrti, se za trideset sekund ustavite in nato začnite znova.

Dihajte ves čas s prepono – gladko in enakomerno, brez požiranja zraka ali hitrega izdihovanja. Ob vsakem izdihu si lahko v mislih rečete kakšno pomirjajočo besedo, npr. “sprosti se”, “pomiri se”, ipd.
Vajo izvajajte pet minut na dan vsaj dva tedna. Če je mogoče, vsak dan ob istem času, da postane navada. Če z izvajanjem nadaljujete mesec ali dlje, boste sčasoma več dihali s trebušnimi mišicami, kar pomeni, da boste ves čas bolj sproščeni.

1.3. Spremenite življenjski slog

V svoje življenje vnesite naslednje spremembe:

 • začnite se gibati
 • posezite po zdravi hrani
 • izogibajte se alkoholu, kofeinu in tobaku
 • poskrbite sami zase.

Pri skrbi zase je zelo pomembno, da v svoj urnik vnesete takšne dejavnosti (sprehod, počitek, branje, meditacija,…), za katere ugotovite, da imajo resnično pozitiven vpliv na vas.

Zgodi se, da se ljudje, ki trpijo za raznimi anksioznimi motnjami odločijo, da bodo v svoj urnik vnesli nekaj minut na dan, ki bodo namenjene prav njim, v upanju, da jim bodo koristile. Ko napoči čas za njihovih 20 minut, ki jih npr. želijo nameniti branju, pa jih preplavijo simptomi anksioznosti, lahko doživijo pravi tesnobni napad ali celo panični napad. To pa vsekakor ni bil njihov namen.

Ljudje z anksioznimi motnjami lahko trenutke premora za sprostitveno aktivnost razumejo kot dejavnost, ki jo “morajo” opraviti, da se bodo počutili bolje in ne kot nekaj, kar je zares dobro za njih. Pogosto se v času, ki ga namenijo sebi, ukvarjajo z mislimi o tem, kaj vse morajo še postoriti, kaj vse bi lahko storili že sedaj v tem trenutku,… Lahko postanete zasvojeni z idejo, da je (ali mora biti) tudi za vas sprostitev tisto, kar je za mnoge druge in tako se lahko po vsakem neuspelem poskusu počutite le še slabše. Vse to je veliko znamenje, da se morate ustaviti in zares ugotoviti, kaj je tisto, kar je resnično dobro za vas, kaj je tisto, kar vas resnično sprosti (Vir 2 – People with Anxiety – HealthLine).

1.4. Odpravite nespečnost

Vsak človek potrebuje zadostno količino spanca (odrasel človek potrebuje nekje od 7-8 ur spanja na dan). Zelo pomembno pa je tudi, da je spanec kvaliteten. Raziskave kažejo, da ima kar 50% odraslih ljudi, ki trpijo zaradi generalizirane anksiozne motnje (ena od oblik anksioznosti), težave s spanjem (Vir 3 – Link Between Anxiety and Insomnia – HealthLine). O rešitvi, ki zares odpravlja nespečnost, ki je povezana tudi z anksioznimi motnjami, podrobneje pišem v spodnji točki 1.5.   

nespečnost

Slika 3: Anksiozna motnja je pogosto povezana z nespečnostjo.

1.5. Poiščite strokovno pomoč

Veliko ljudi se v današnjem času odloči za strokovno pomoč, ki jo nudi EFT terapija, saj prinese tisto rešitev, po kateri vsi ljudje najbolj hrepenijo – EFT terapija namreč anksioznost trajno odpravi.

Anksioznost odpravi zato, ker odpravlja vzroke njenega nastanka. Poseže v čustveno bolečino posameznika in mu pomaga, da jo tekom terapevtskega procesa ustrezno predela in izpusti iz svojega telesa. Poseže tako globoko v njegov energijski sistem, da iz njega izbriše vse motnje, ki so nastale kot posledica preteklih stresnih in žalostnih dogodkov. Obenem pa vam pomaga, da predelate in se čustveno osvobodite tudi vseh neprijetnih misli, čustev in občutkov, ki so posledica le-teh.

EFT terapija

Slika 4: EFT terapija je terapevtski proces, ki vam pomaga odpraviti vzroke nastanka vaše anksioznosti, proces, ki vas čustveno razbremeni neprijetnih čustev in občutij, ki jih nosite v sebi in omogoči, da spet normalno zaživite. Kako poteka, najdete na EFT terapija na VlastaKuster.si.

EFT terapija vam omogoči, da ponovno zaživite normalno sproščeno življenje, v katerem ne bo več prostora za stalno napetost, bojazen, strah pred življenjem in prihodnostjo. Tudi na podzavestnem nivoju vam bo pomagala spremeniti mnoge vzorce in prepričanja, kar vam bo pomagalo, da se življenjskih situacij, katerih ste se do sedaj skušali bolj kot ne izogibati, ne boste več bali, ampak se boste znali z njimi pogumno in konstruktivno soočili.

EFT terapija vam prinese močno razbremenitev na vseh področjih, odpravlja raznovrstne kompleksne težave, kot je depresija, panični napadi,… in tudi nespečnost ter vam spet podarja vstopnico v vaše svobodno življenje.     

1.6. Knjige za samopomoč pri anksioznosti

Odlična knjiga za samopomoč pri anksioznosti je knjiga z naslovom Tapkanje odpravi negativne misli in občutke. V veliko pomoč vam je lahko zato, ker na logičnem nivoju razlaga vse, kar se v vas dogaja tekom terapevtskega procesa EFT terapije. Med drugim namreč govori o tem:

 • kaj je anksioznost
 • zakaj nastane
 • kako na njen nastanek vpliva vaša preteklost in
 • kako na njen nastanek vpliva vsa vaša čustvena bolečina, ki je posledica stresnih situacij in dogodkov, ki ste jih doživljali tekom svojega življenja.

Zelo celovito pa predstavlja tudi EFT tehniko in osnovni postopek tapkanja, ki služi kot samopomoč pri anksioznosti in občutenju njenih simptomov. EFT deluje pri čustveno najbolj ranjenih ljudeh in deluje tudi, če v to tehniko ne verjamete. V knjigi je predstavljena tudi EFT terapija, vsi njeni pozitivni vidiki in osebne zgodbe mnogih ljudi, ki so zahvaljujoč EFT terapiji ponovno našli moč do svojega življenja.

Viri in dodatne informacije na temo “Samopomoč pri anksioznosti”

1 – About EFT Tapping – EFT Universe
2 – People with Anxiety – HealthLine
3 – Link Between Anxiety and Insomnia – HealthLine

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Samopomoč pri anksioznosti [6 učinkovitih postopkov]