Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Kako izboljšati samozavest [7 učinkovitih korakov]

Samozavestne osebe vedo, kdo so in kaj hočejo, imajo močno zaupanje vase in se ne počutijo ogrožene ob najmanjši malenkosti. Samozavestne osebe lahko prepoznamo že na prvi pogled in nič ni lepšega kot to, da postanemo samozavestni tudi sami.

Samozavest je ključna na vsakem področju našega življenja. Ljudje namreč lahko dosežemo samo toliko, kolikor nam dopušča naša samozavest. In zato je nujno samozavest izboljšati, če želimo izboljšati katerokoli področje svojega življenja.

kako izboljšati samozavest

Slika 1: Ko izboljšamo svojo samozavest, nedvomno izboljšamo svoje življenje v vseh pogledih. Želite izboljšati svojo samozavest tudi vi? Preberite na www.vlastakuster.si.

Če izboljšate svojo samozavest, boste izboljšali:

 • odnos do drugih ljudi
 • vaš partnerski odnos
 • poslovni uspeh
 • finančno stanje,…

Če vam manjka samozavesti, preberite spodnjih 7 korakov…

1. Zavedajte se svojih prednosti

Samozavestni ljudje vedo, kdo so. Poznajo sami sebe in vedo, kje so njihove prednosti. Ne poskušajo biti najboljši v vsem, ampak le na tistem področju, ki jih veseli.

Prvi korak do večje samozavesti je ta, da se zavedate svojih prednosti, svojih talentov in darov, da poznate področja, na katerih ste res dobri in da postanete ponosni na vse svoje prednosti.

2. Kako izboljšati samozavest? Napišite seznam

Posvetite se sami sebi in sestavite seznam vseh vaših majhnih in velikih uspehov, ki ste jih kadarkoli dosegli. Čestitajte si za vse dosežke in si oprostite vse napake, ki ste jih naredili na svoji poti. To krepi vašo samozavest.

samozavest

Slika 2: Ženska na zgornji sliki je ponosna na vse svoje uspehe, ki imajo pozitiven vpliv na njeno samozavest. O samozavesti pišem tudi v knjigi Moja nova samopodoba, v kateri tudi najdete zgornjo sliko.

3. Vedeti morate, kdaj se oblikuje samozavest

Ko smo bili še otroci, smo bili na nek način nepopisan list papirja. In preko dogodkov v našem življenju smo si nabirali izkušnje in si oblikovali predstavo o sebi (izoblikovala se je naša samopodoba) in o svetu.

Če so bile naše izkušnje pozitivne, to pomeni, da smo odraščali med ljudmi, ki so nam znali pokazati, da nas imajo radi, ki so nam znali dati občutek varnosti. V takem življenjskem okolju smo oblikovali pozitivna podzavestna prepričanja o sebi in o svetu.

Naučili smo se:

 • dovolj sem dober
 • vreden sem
 • zaslužim si
 • varen sem,…

Kadar pa so nas naši starši in vzgojitelji veliko kritizirali, ali če smo bili veliko sami, ali pa je bilo med starši veliko prepira,…

… potem smo sprejeli take podzavestne resnice:

 • nisem dovolj dober
 • drugi so boljši od mene
 • nisem varen
 • ne zaslužim si,…
življenjsko okolje

Slika 3: V otroštvu se v našo podzavest zapišejo pozitivna in negativna prepričanja. Tako se izoblikuje naša samopodoba in naša samozavest. Preberite, kako izboljšati samopodobo.

4. Sestavite seznam vseh bolečih dogodkov

Napišite si seznam vseh bolečih dogodkov iz svojega življenja. Vsakič, ko vas je nekdo prizadel, ko vas je nekdo kritiziral, vsakič, ko ste doživeli neuspeh,… Vsak tak trenutek vam je ukradel del vaše samozavesti. Čeprav je minilo od tega nekaj dni ali nekaj let, ima vse doživeto še vedno vpliv na vas

Nekje v vaši podzavesti je vse to zapisano in vedno, ko boste hoteli poseči po več – po več ljubezni, po več uspeha, po več priznanja,… vedno se bo oglasil tihi podzavestni glas iz vaše notranjosti in vam rekel: “Saj veš, da dobre stvari niso zate, saj veš, da ti ne bo uspelo…”.

podzavestni glas

Slika 4: Podzavestni tihi glasovi imajo svojo veliko moč. Sliko najdete v knjigi Tapkanje odpravi negativne misli in občutke.

5. Odkrijte tista prepričanja o sebi, ki vas omejujejo

Sedaj, ko razumete, kako se oblikujejo naša prepričanja, je trenutek, da povem kaj več o tem, kako izboljšati samozavest z EFT tehniko: poiščite pri sebi tista prepričanja, ki vas omejujejo. Zavedati se morate, da so to temelji vaše osebnosti, na katerih stoji vse vaše življenje.

Zaprite oči in se vprašajte:

 • ali se čutite dovolj dobre
 • ali si res zaupate
 • ali se res počutite varne v tem svetu
 • ali čutite, da vam bo uspelo
 • ali čutite, da ste lahko srečni,…

Bodite res iskreni do sebe in odgovorov ne iščite v vaši logiki, ampak v vašem srcu.

6. Kako izboljšati samozavest z EFT tehniko?

Sistematično uporabite EFT tehniko in odstranite iz svoje podzavesti vse boleče občutke. Spominov ne boste mogli izbrisati, lahko pa odlično izbrišete čustveno bolečino, ki spremlja boleče spomine. In z vsakim – na tak način “predelanim” dogodkom, boste po poti do odgovora na vprašanje, kako izboljšati samozavest, naredili en nov majhen korak.

čustvena bolečina

Slika 5: EFT tehnika je zelo učinkovito orodje, ki pomaga brisati čustveno bolečino. O EFT tehniki obširneje razlagam na VlastaKuster.si.

Še več – kadar boste to naredili sistematično za najtežje boleče spomine, se bo vaša samozavest že v nekaj tednih močno povečala. In ljudje okoli vas bodo opazili, da ste postali drugačni, bolj zadovoljni, bolj mirni, bolj sijoči,… In vi se boste počutili mnogo bolje.

7. Zamenjajte omejujoča prepričanja

Omejujoča prepričanja, ki ste jih odkrili pri sebi, je torej treba zamenjati za drugačna, pozitivna. Npr.: če se ne čutite dovolj dobri, potem je treba nekaj narediti, da se ponovno čutite dovolj dobri. Nekateri ljudje lahko to naredijo tako, da se preprosto odločijo. Pri večini drugih ljudi pa bo to kar težka naloga in potrebujejo pomoč EFT terapije.

V procesu EFT terapije namreč vsakodnevno pomagam ljudem, da izboljšajo svojo samozavest. S pomočjo tapkanja najhitreje spreminjamo negativna podzavestna prepričanja. Potrebno je iti v globine svojega srca, poiskati situacije, ob katerih smo se naučili teh resnic. Kot EFT terapevtka vam hitro pomagam najti te spomine, tudi če jih sami ne najdete.

EFT terapija

Slika 6: EFT terapija vam najhitreje pomaga izboljšati samozavest. O EFT terapiji preberite tukaj.

Vsi ljudje bi se morali truditi, da izboljšajo svojo samozavest. Žal se mnogi trudijo, pa ne vedo, kako to narediti. Samo branje knjig in obiskovanje seminarjev ne bo dosti pripomoglo, saj leži ključ do izboljšanja samozavesti v globinah naše osebnosti. Samo s pomočjo EFT terapije lahko dostopamo dovolj globoko, da lahko naredimo vidne in trajne spremembe. EFT terapija je zato prava rešitev za povečanje vaše samozavesti.

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Kako izboljšati samozavest [7 učinkovitih korakov]