Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Stiskanje v prsih [4 stvari, ki jih je dobro vedeti, ko vas stiska v prsih]

Stiskanje v prsih oziroma bolečina v prsnem košu je eden najpogostejših razlogov, zaradi katerega ljudje poiščejo zdravniško pomoč.

Bolečina v prsih ni nujno znak resne bolezni. V večini primerov je posledica čustvenega šoka, ki smo ga doživeli ali pa dolgotrajnega kopičenja stresa v našem telesu.

Vsak posameznik stres občuti na drugačen način in vsakdo na stresne situacije odreagira drugače. Koliko stresa doživite in kako nanj odreagirate, pa lahko privede do številnih zdravstvenih težav, če se pravočasno ne ustavite in ne poiščete načinov, kako ga zmanjšati ali pa celo izbrisati iz svojega telesa.

Ko izbrišite čustveni šok in stres, ki se je tekom let nabral v vas:

 • izgine stiskanje v prsih
 • se ostali simptomi tesnobe ne pojavljajo več
 • izgine strah pred tem, da je vaše življenje ogroženo
 • lahko v miru zadihate in zaživite
 • postanete bolj sproščeni in na življenje gledate z drugačnimi očmi.

V tem zapisu pišem o…  

1. Zakaj stiskanje v prsih nastane

V današnjem času veliko zdravnikov ljudi v dvajsetem ali tridesetem letu starosti napoti k psihologom in terapevtom zaradi tega, ker mladi občutijo nerazložljivo bolečino v prsih, katere vzrok gre iskati v stresnem načinu življenja.

Naše telo in naša duševnost sta povezana in vplivata drug na drugega. Dokler je eden od njiju šibak, ne moreta biti v harmoniji in ravnovesju.

Stres, tesnoba in anksioznost lahko povzročijo, da človek občuti simptome, kot je stiskanje v prsih.

stiskanje v prsih

Slika 1: Stiskanje v prsih je zelo pogost simptom tesnobe. O tesnobi, drugih njenih simptomih in obrazih, bolj podrobno pišem na tesnoba na VlastaKuster.si.

Drugi simptomi, ki jih lahko izvabijo tesnoba, stres in anksioznost, so:

 • hitro bitje srca
 • omotica
 • potenje
 • tresenje
 • suha usta
 • slabost
 • bolečine v trebuhu in
 • mišična napetost.

Neverjetno in presenetljivo je, da je za nastanek tolikih fizičnih simptomov pogosto v ozadju čustveni vzrok.

1.1. Stiskanje v prsih ima pogosto čustveni vzrok

Čustveni stres, kot je na primer jeza ali tesnoba, lahko povzroči spremembe v živčnem sistemu, ki nadzoruje srčni utrip ter sproži spremembe na koronarnih arterijah. Obstajajo dokazi, da lahko t.i. “zlomljeno srce”, do katerega pride zaradi prekinitve partnerske zveze, privede do kardioloških posledic.

Ženske pogosteje kot moški občutijo nenadno in intenzivno bolečino v prsih, ki je posledica porasta stresnega hormona kortizola, kar povzroči čustveni dogodek, kot je končanje zveze ali boleča izguba.

stres in kortizol

Slika 2: Čustveni stres lahko izvabi stiskanje v prsih, saj stres vpliva na zvišanje ravni stresnega hormona kortizola v krvi. Znanstvene raziskave potrjujejo, da EFT tehnika, si katero si lahko pomagate tudi vi, znižuje raven kortizola v krvi za 24%.

Tudi žalost lahko – tako kot v prejšnjem primeru, povzroči bolečino v prsih. Stres, tesnoba ali žalost izvabijo simptome, kakršne občutimo pri srčnem infarktu. To se zgodi zaradi bioloških sprememb v našem telesu, natančneje v našem vegetativnem oz. avtonomnem živčevju.

Kot že rečeno: naša psiha vpliva na naše telo in naše telo, kadar ni zdravo, vpliva na našo psiho. Fizičnih bolečin ne gre prezreti. To pomeni, da tudi stiskanja v prsih ne smemo ignorirati ali pa bolečine, ki jo mnogi opisujejo kot tiščanje v prsih. Bolečina v prsih lahko vodi v resne bolezni, še posebej, če je stiskanje v prsih posledica kroničnega stresa.

V primeru bolečin v prsih se je dobro posvetovati z zdravnikom. V večini primerov pa se zgodi, da so vsi patološki testi negativni, zato je vzrok stiskanja v prsih treba iskati globlje.

Vzrok za nastanek fizičnih simptomov običajno tiči v čustveni plati.

Stiskanje v prsih je torej zelo pogosto posledica nakopičenega stresa in vaše telo vam sporoča, da tako ne gre več naprej. Kaj se torej dogaja v našem telesu?

2. Kako občutek stiskanja v prsih razložimo

Stiskanje v prsih najlažje razložimo z novim konceptom, ki ga je postavil inženir Gary Craig, ustanovitelj EFT tehnike. Dejal je, da zaradi tega, ker se stres kopiči v naše telo, nastane motnja v našem energijskem sistemu telesa. Kadar se znajdemo v stresni situaciji, se v nas kreirajo negativna čustva (strah, jeza, zaskrbljenost, žalost, sovraštvo, prizadetost, razočaranje,…), ki se nalagajo v energijskem sistemu telesa in predstavljajo blokade.

razočaranje

Slika 3: Ženska na zgornji sliki se počuti tako, kot se je počutila kot majhna deklica, ko je bila okregana. Razočarana, žalostna,… V njej se tudi razvije prepričanje, da mora biti popolna. Slika je iz knjige Tapkanje odpravi negativne misli in občutke.

V naši notranjosti se tekom življenja oblikujejo tudi negativni vzorci, ki so povezani z negativnimi čustvi. Če smo v otroštvu ali v mladosti doživeli neko stisko, se je v nas npr. oblikoval vzorec, “moram biti popoln”. Ta vzorec se je zgradil ob tem, ko smo npr. starše večkrat zalotili pri prepiranju in v tistih za nas stresnih dogodkih smo sklenili, da če bomo pridni, ubogljivi, popolni, se starša ne bosta več kregala.

Krivdo za njune prepire smo prevzeli nase in posledično smo se in se še vedno v vseh podobnih stresnih situacijah (v šoli, na delovnem mestu, v partnerskem odnosu,…) obnašamo tako, da skušamo dosegati perfekcionizem.

Zgodi pa se, da telo v nekem trenutku ne zmore več nositi vsega tega čustvenega zalogaja. S fizičnimi simptomi, kot je npr. tudi stiskanje v prsih, nas začne opominjati, da je nakopičenega stresa preveč in da ne zmore več normalno delovati.

2.1. Stiskanje v prsih in težnja po perfekcionizmu

“Ali moram zares biti popoln?”
“Ali moram res vedno vse narediti na perfekten način?”
“Ali moram res vedno vse narediti prav?” Nihče ni popoln in nikoli ne bo.

Oglejte si video, spoznajte EFT tehniko in tapkajte skupaj z menoj. Naučili se boste, kako vam EFT tehnika lahko pomaga pri občutenju vaših bodisi negativnih čustev, občutij ali pa – kot to pokažem v videu (po principu osnovnega postopa tapkanja) – kako s tapkanjem zmanjšujete jakost podzavestnih vzorcev in prepričanj.

Vodeno tapkanje vam bo pomagalo, da podzavestno prepričanje “moram biti popoln”, ne bo več tako močno zakoreninjeno v vas in ga boste nadomestili s prepričanjem “dovolj je, če dam vse od sebe”. Ob tem ohranim mirno vest in prihranim nekaj časa tudi zase.

3. Odzivanje na stresne situacije sproži stiskanje v prsih

Stresna situacija, v kateri odreagirate tako, kot ste se naučili, ko ste bili majhni, sproži verigo dogodkov. Vaše telo začenja sproščati adrenalin, hormon, ki začasno povzroči, da se vaše dihanje in srčni utrip pospešita, dvigne se krvni tlak. Takšna reakcija vas pripravi na soočanje s situacijo – odziv “boj ali beg”. Ob vsem tem pa v prsih začutite, da vas začenja stiskati. Ob nastanku stiskajoče bolečine, ki je posledica motnje v energijskem delu telesa, marsikdo pomisli, da bo doživel srčni napad.

Stiskanje v prsih je namreč simptom, ki je enak tistemu, ki ga občuti oseba, ki dejansko doživi srčni infarkt. Ker pa ob stiskajoči bolečini lahko postanemo vznemirjeni, saj mislimo, da srčni napad resnično preži na nas, se posledično vznemirjenost še poveča.

Strah in vznemirjenost pa v prsih povzročita dodatno nelagodje. Stiskajoča bolečina in tesnoba si podajata roki in nehote se znajdemo v začaranem krogu.

tesnoba in stiskanje v prsih

Slika 4: Zaradi strahu in vznemirjenosti sta tesnoba in stiskajoča bolečina v prsih še intenzivnejši. Začarani krog, v katerem se tako lahko hitro znajdete, EFT tapkanje lahko povsem umiri in odpravi.

4. Kako se lahko rešite stiskanja v prsih za vedno?

Priporočljivo je, da prepoznate izvor vašega stresa oziroma tisto, kar vas spravlja pod stres. Če obstaja način, da neko stresno situacijo lahko zapustite, potem to storite čimprej in ugotovite, kaj lahko spremenite.

Če pa nimate vpliva na tisto, kar vas spravi pod stres, pa bodite pozorni na svoje reakcije ter začnite iskati načine, kako se sprostiti.

Stiskanja v prsih pa se za vedno lahko rešite s pomočjo EFT terapije. Gre za proces, ki je obraten procesu nalaganja stresa v telo, kar pomeni, da stres postopoma odstranjujemo iz telesa.

EFT terapija

Slika 5: EFT terapija je proces, pri katerem iz telesa odstranjujemo stres in vse motnje iz energijskega sistem telesa, ki vplivajo na nastanek tesnobe in drugih kompleksnih težav. Kako terapija poteka, najdete na VlastaKuster.si.

S pomočjo tapkanja na akupunkturne točke odpravljamo motnje (v akupunkturi bi za to uporabljali igle, mi pa dosežemo še večji učinek z rahlim udarjanjem po točkah ta tapkanje, osredotočenostjo na našo težavo in brisanjem vzroka stresa in tesnobe) in osvobajamo svoje telo.

Za občutkom stiskanja v prsih je po navadi skrita kompleksna osebna zgodba, zato vam je na razpolago EFT terapija, na kateri vas nežno vodim z enim samim s ciljem:

 • da odpravite motnje v vašem energijskem sistemu telesa. Stiskanje v prsih bo tako za vedno izginilo.

Kar nekaj raziskav je pokazalo, da terapije, ki vključujejo psihološke kot tudi socialne vidike, odlično delujejo pri zmanjševanju posledic stresa na bolezni srca in ožilja in preprečujejo nastajanje drugih težav ali bolezni.

EFT terapija na pozitiven način spremeni življenje, saj se z njeno pomočjo očistite stresa, ki se je tekom let kopičil v vašem telesu. Doživite močno olajšanje in spet boste lahko normalno funkcionirali. Poskusite.

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Stiskanje v prsih [4 stvari, ki jih je dobro vedeti, ko vas stiska v prsih]