Trajno se rešite depresije, anksioznosti in paničnih napadov

Zakaj zdravljenje anksioznosti z antidepresivi morda ni najboljša rešitev

Zakaj zdravljenje anksioznosti z antidepresivi morda ni najboljša rešitev

Zdravljenje anksioznosti lahko poteka tudi v kombinaciji s psihoterapijo in jemanjem antidepresivov, za katere se je izkazalo, da dejansko pomagajo bolje kot placebo (Vir 1 – Antidepressant drugs & depressive disorder – The Lancet).

Jemanje antidepresivov pa ima tudi svojo manj prijetno plat, za katero nekdo, ki ima anksioznost, pogosto izve šele tedaj, ko dobi v roke listek z navedenimi stranskimi učinki.

Kaj je torej dobro vedeti, preden se pri zdravljenju anksioznosti odločite za to možnost?

1. Za zmanjšanje anksioznosti obstajajo tudi drugi načini

V mojih člankih Naravno zdravljenje anksioznosti in Zdravljenje anksioznosti brez zdravil, so našteti preizkušeni načini, s katerimi lahko sami zmanjšate anksioznost.

Včasih je za zmanjšanje anksioznosti dovolj že:

  • primerna telesna aktivnost
  • sprehod po gozdu
  • boljše prehranjevalne navade, kar pogosto ne stane ničesar.

V spodnjem posnetku izveste bolj natančno, kaj je anksioznost, s kakšnim preprostim testom je možno ugotoviti, da ne gre za kakšno drugo resno bolezen.

2. Jemanje antidepresivov lahko privede do odvisnosti

Stranskih učinkov antidepresivov je – brez izjeme – veliko. Farmacija sicer trdi, da naj antidepresivi ne bi prinašali odvisnosti, hkrati pa proizvajalci sami priznavajo odtegnitvene simptome, ki lahko nastanejo, kadar jih prenehate jemati.

Še več – leta 2017 opravljena študija o jemanju SNRI antidepresivov priča, da odtegnitveni simptomi nastopijo pri prav vseh SNRI antidepresivih (Vir 2 – SNRI Antidepressants – Anxiety Centre).

3. Antidepresive je potrebno v nekaterih primerih jemati celo življenje

Če antidepresive ob zdravljenju anksioznosti prenehate jemati predčasno, se vam poleg odtegnitvenih simptomov lahko ponovno pojavijo tudi simptomi, ki so značilni za anksiozno motnjo, zaradi katere ste trpeli. Več o različnih vrstah anksioznih motenj, si lahko preberete na VlastaKuster.

Ob ponovnem pojavu simptomov je potrebno jemati antidepresive dlje časa, tudi več let, če ne do konca življenja.
Kaj pa EFT terapija? EFT terapija odpravlja vzrok anksioznosti, energetske blokade, medtem ko tablete odpravljajo – simptome.

4. Zdravljenje anksioznosti z antidepresivi ne učinkuje takoj

Za razliko od pomirjeval, ki se jih NE uporablja za zdravljenje anksioznosti, ali za razliko od EFT terapije, pri kateri olajšanje občutite takoj, antidepresivi potrebujejo svoj čas.

Antidepresive je potrebno jemati vsaj nekaj tednov, da občutite učinek. Včasih učinka tudi ni. Zakaj ne bi poiskali načinov samopomoči, ki jih lahko uporabite pri določeni anksiozni motnji? Ustrezna samopomoč pri anksioznosti je v veliko primerih lahko zelo dobrodošla.

5. Tudi če jemljete antidepresive, ni nujno, da bodo pomagali ravno vam

Na začetku leta 2018 objavljeni rezultati študije zdravljenja anksioznosti s pomočjo antidepresivov kažejo na to, da antidepresivi vendarle delujejo bolje kot placebo (Vir 3 – Mental Health and Substance Use – WHO). Toda to ne pomeni, da učinkujejo vedno in da bodo učinkovali tudi pri vas.
In če sploh ne delujejo? Verjetno vam bodo predpisani novi, za katere tudi ni nujno, da bodo delovali.

6. Uporaba antidepresivov je povezana z višjo stopnjo samomorilnosti

Število samomorov po svetu narašča. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (World Health Organization), vsako leto naredi samomor že okoli 800.000 ljudi, pri čemer še posebno skrbi podatek, da je pri mladih med 15 in 29 letom starosti, samomor kot vzrok smrti naveden na visokem drugem mestu (Vir 3 – Mental Health and Substance Use – WHO). Slovenija žal ni izjema – v letu 2017 si je po uradnih podatkih vzelo življenje 411 ljudi – 40 več kot leto pred tem.

Kaj imajo pri tem antidepresivi? Razpoložljivost.

Po raziskavi, opravljeni na University of Colorado Anschutz Medical Campus, je bilo preko 1/3 od 27.876 poskusov samomora opravljenih s pomočjo predpisanih antidepresivov, večina le-teh je bila sicer namenjenih proti anksioznosti. Bili so namreč – zlahka dosegljivi (Vir 4 – Suicide Attempts – NCBI).

Vlasta Kuster je specialistka EFT in magistrica temeljnih medicinskih znanosti. S pomočjo EFT terapije ljudem pomaga, da se v treh mesecih trajno rešijo anksioznosti, tesnobe, depresije in paničnih napadov. 

7. Viri in dodatne informacije na temo “anksioznost – antidepresivi”

1 – Antidepressant drugs & depressive disorder – The Lancet
2 – SNRI Antidepressants – Anxiety Centre
3 – Mental Health and Substance Use – WHO
4 – Suicide Attempts – NCBI

Prispevek: Zakaj zdravljenje anksioznosti z antidepresivi morda ni najboljša rešitev

Želite ostati povezani z mano?

Vsak teden vam bom poslala kakšno prijazno sporočilo o tem, kako lahko zaživite sproščeno in mirno 💜 🌸 🍀