Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Zdravljenje depresije [4 načini, kako si pomagati]

Zdravljenje depresije – kako, na kakšen način? Je depresijo sploh možno pozdraviti? Kaj pa, če postavim še bolj drzno vprašanje, in sicer: ali mislite, da je depresijo možno za vedno odpraviti iz vašega življenja? Odgovor je več kot pritrdilen. Obstaja način, s pomočjo katerega se da čustveno tako močno osvoboditi in razbremeniti, da depresija enostavno izzveni.

Naj vam najprej na spodnji sliki pokažem psihološke kazalce zdravja, na katere ima metoda, ki jo imenujemo EFT tehnika, zelo pozitivne učinke. Med njimi je tudi depresija, ki s pomočjo EFT tehnike pade za 35%.

psihološki kazalci zdravja
Vir slike: MindHeartConnect – EFT Improves Multiple Physiological Markers of Health

Slika 1: Zgornja slika prikazuje izboljšanje psiholoških znakov zdravja, med katere je uvrščena tudi depresija. Sproščujoča EFT tehnika prispeva k temu, da se občutje depresije zmanjša za 35%.

Rada bi vam torej predstavila načine, ki:

  • pomagajo prepoznati in najti vzrok nastanka depresije
  • pomagajo izkoreniniti depresijo
  • pomagajo, da zopet najdete smisel svojega življenja
  • pomagajo do ponovnega občutenja volje, energije in motivacije do življenja.

Nadaljujte z branjem prispevka, v katerem najdete…

1. Zdravljenje depresije – kako si pomagati in odpraviti depresijo?

Za zdravljenje depresije je bistvenega pomena to, da se ne ustavimo zgolj na nivoju simptomatike. Ukvarjanje samo s simptomi depresije bi pomenilo, da nas vzrok za nastanek depresije ne zanima.

V nadaljevanju vam zato želim predstaviti 4 načine, ki pomagajo depresijo in njene znake ter simptome blažiti, predloge, kaj vpeljati in spremeniti v življenju, da bo pripomoglo k boljšemu počutju, začela pa bom kar z najpomembnejšo točko, ki zadeva zdravljenje depresije, in sicer z nasvetom, kako depresijo trajno odpraviti.

zdravljenje depresije

Slika 2: Način zdravljenja depresije oziroma odpravljanja depresije, ki ljudem prinaša najboljše in trajne rezultate, je še mnogim nepoznana blagodejna EFT terapija.

1.1. Zdravljenje depresije z EFT terapijo

Depresijo lahko za vedno odpravite z EFT terapijo. EFT terapija je terapevtski proces, v katerem pričnemo delo na podlagi konkretnih stresnih preteklih dogodkov in v njih poiščemo izvor vaše čustvene bolečine. Ugotoviti je potrebno, od kje izvirajo vaša negativna čustva, v katerih situacijah ali ponavljanju le-teh, so se v vas izoblikovala določena podzavestna prepričanja, vzorci, in tako naprej.

Na EFT terapiji s pomočjo tapkanja razkrijemo vse, kar je bolečega in bolečino podoživimo, kar nam pomaga pri tem, da jo lahko začnemo počasi odstranjevati in čistiti iz naše notranjosti. Gre za globoko in korenito notranjo osvoboditev na čustveni ravni, kar ima na posameznika zelo dober in blagodejni vpliv.

Veliko ljudi, ki je obiskovalo EFT terapijo zaradi depresije, je povedalo podobno, kot Anja:

“Dolgo let sem se borila z depresijo. Jemala sem antidepresive, ki so pripomogli k temu, da se je stanje nekoliko izboljšalo. V sebi pa sem čutila, da je vsa žalost in vsa čustvena bolečina ostajala v meni. Čustvene bolečine antidepresivi niso pozdravili in ne izbrisali. Z mojo čustveno bolečino in notranjo žalostjo, se ni ukvarjal nihče. Na EFT terapiji pa je bilo ključnega pomena prav to: podoživeti, pozdraviti, odpraviti vso globoko žalost. Čustvena bolečina se je tako manjšala in postajala vedno manj pomembna. Na EFT terapiji sem doživela globoko preobrazbo, ki me je nekako potegnila v nov dan mojega življenja, v katerem nisem več čutila bremena preteklosti. Vrnila se je volja in moč do življenja. Depresija je izzvenela.”

1.2. Z EFT tehniko do olajšanja

Kako uporabljati EFT tehniko se lahko naučite zelo hitro. Pomembno je, da veste, da jo lahko uporabite kadarkoli, ko v sebi začutite bodisi:

  • prisotnost negativnih čustev (žalost, obup, razočaranje, prizadetost,…)
  • prisotnost neugodnih občutij (napetost, razdraženost, agresivnost, tesnobo, občutke krivde,…).

S pomočjo lestvice nelagodja ovrednotite svoje stanje, nato pa začnite tapkati po točkah za tapkanje oziroma po akupunkturnih točkah. Po končanem tapkanju ponovno preverite stanje v sebi – ali in za koliko se je nelagodje zmanjšalo.

Več o tej tehniki razložim v spodnjem videu, zato priporočam, da si ga ogledate in nato tapkate na podlagi enega izmed vaših negativnih čustev ali občutij, ki je trenutno v vas.

1.3. Izrazite svoja čustva in občutja

Naj vas ne zadržuje mišljenje, da je izražanje čustev in občutij znak vaše šibkosti in ranljivosti. Stvari, ki jih nosite v svoji notranjosti delite z drugimi, zaupajte se osebi, ki vam je blizu in vas ima rada. S tem, da poveste svoja čustva in občutja, boste lahko tudi bolje razumeli samega sebe in vse tisto, kar nosite v sebi in kar se vam dogaja. Prisluhnite tudi svojemu razpoloženju. Vse to so načini, ki pomagajo, da v sebi prepoznate morebitne znake depresije.

Ko delite stvari, ki jih nosite v sebi, bodo ljudje, ki vas imajo radi vedeli, kaj se z vami dogaja in s čim se borite. Lahko vam bodo pomagali poiskati ustrezno pomoč. Z njihove strani boste tako lahko tudi deležni vzpodbude, v kolikor se boste odločili za uvajanje kakšnih pozitivnih sprememb v življenje, ki pomagajo k boljšemu počutju, razpoloženju in mišljenju, kot so npr.:

  • odločitev za telesno aktivnost
  • izbira sprostitvenih tehnik in meditacij, ki pozitivno vplivajo na vaš um
zdravljenje depresije sprostitev
  • postavljanje dosegljivih ciljev, ki ne vodijo v frustracijo
  • uvajanje novih navad, ki v vašem vsakdanu razbijejo rutino,… (Vir 1 – Cómo curar la depresión – TherapyChat).

1.4. Spremenite način razmišljanja

Razmišljanje je osnovano na podlagi tega, kar nosimo v sebi. Zelo enostavno je reči, da je negativne misli potrebno nadomestiti s pozitivnimi. Seveda se lahko trudimo, da vsakokrat, ko se zalotimo v negativnem razmišljanju, tok negativnih misli poskušamo čimprej prekiniti. Potrebno pa je iti globje.

1.4.1. Kako EFT terapija pomaga spremeniti način razmišljanja?

EFT terapija lahko poseže v človekovo podzavest. V njej so zapisane “resnice” o nas samih. Morda se boste prepoznali, v kateri izmed njih: nisem sposoben, nisem dovolj dober, ne bo mi uspelo, vsi me zapostavljajo, nihče me ne mara, nikomur nisem pomemben, zame ni prihodnosti,… Podzavest se je oblikovala, ko smo bili še otroci – v tistem življenjskem okolju, v katerem smo živeli in bili priča dogodkom in situacijam, ki so imele na nas tak vpliv, da smo “resnice” vzeli za svoje. Te vzorce in prepričanja, pa EFT terapija lahko spremeni.

življenjsko okolje

Slika 3: Tako pozitivni kot negativni vzorci in prepričanja, so se izoblikovali v življenjskem okolju, v kakršnega smo bili kot otroci postavljeni. Sliko najdete v knjigi Moja nova samopodoba, v kateri tudi pišem o tem, kako jih spremeniti.

Anja, ki je obiskovala EFT terapijo, je bila prežeta s posledicami negativnega družinskega vzdušja. Pri mami, ki je ostala samohranilka, je vsak dan spoznavala, da življenje nima smisla, da se nič ne splača, da vse, kar bo poskusila, ne bo imelo pozitivnih rezultatov,… Čeprav je bila v Anji velika želja, da postane uspešna ženska, jo je na poti izobraževanja pogosto ustavljalo negativno prepričanje o njej sami, in sicer: da ni sposobna in da ji ne bo uspelo. Kljub temu, da je skušala negativne misli nadomeščati s pozitivnimi – da je sposobna in da ji bo uspelo, je v to ves čas po tihem dvomila. Navkljub uspešnemu študiju, jo je neugodna situacija na trgu dela privedla do brezposelnosti, kar je Anjo dokončno potisnilo v depresijo.

depresija

Slika 4: Depresija, s katero se bori ženska na sliki, je nastala kot posledica preobilne čustvene bolečine. Čustveno bolečino pomaga predelati in odpraviti EFT tapkanje, o katerem pišem na VlastaKuster.si.

Vendar ima zgodba pozitiven konec: Anji je uspelo. Depresijo je s pomočjo EFT terapije odpravila, spremenila pa je tudi svoje negativne podzavestne vzorce in prepričanja. Sedaj živi osvobojena vse čustvene bolečine.

2. Zakaj nastane depresija?

Depresija je duševno stanje, ki je močno povezano z negativnimi čustvi in občutki, ki so se v obliki stresa zarezali v energijski sistem našega telesa. Ljudje, ki trpijo za depresijo, so pogosto žalostni, otožni, agresivni, razdražljivi,… Vendar od kje vse to izvira? Kdaj se je vse to negativno naselilo v posameznika?

Odgovor najpogosteje, poleg tega, da so k depresije bolj nagnjeni ljudje, katerih starši se tudi borijo z njo, najdemo v vsem doživetem stresu oziroma v stresnih, žalostnih, neprijetnih in tudi tragičnih dogodkih našega življenja. Dogodki, ki so v nas pustili globoko žalost, razočaranje, prizadetost,… Bolj konkretno lahko rečem, da ste morda doživeli kakšno izgubo ali smrt ljubljene osebe, morda ločitev svojih staršev,…

negativna čustva

Slika 5: Neprijetni, žalostni, boleči dogodki v človeku puščajo raznovrstna negativna čustva. O tem, kako jih predelati in osvoboditi svoje telo njihovega negativnega vpliva, pišem v knjigi
Tapkanje odpravi negativne misli in občutke.

Zagotovo pa ste doživeli tudi mnogo situacij, ki se na prvi pogled zdijo nepomembne, vendar so vas močno zaznamovale, saj so v vas pustile sled prepričanj, kot so: vse je brez pomena, življenje nima nobenega smisla, vse je pretežko, nič se ne da narediti, nič se ne da spremeniti, vse je zaman,… Vse to so sprožilci, ki prispevajo k nastanku depresije, saj se vse negativno, kar je v vas, izraža v vseh nadaljnjih podobnih situacijah življenja.

3. Zakaj je zdravljenje depresije pomembno?

Zdravljenje depresije je pomembno, ker depresija ne vpliva dobro na psihično in telesno počutje posameznika. Obvladovanje milejše oblike depresije je lažje in tudi posamezniku ne povzroča toliko notranje bolečine, čeprav to ne pomeni, da kakšni od njenih simptomov na čas niso intenzivnejši.

Simptomi depresije (utrujenost, nespečnost, slaba koncentracija, tiščanje v prsih, žalost,…) lahko trajajo nekaj tednov ali mesecev, depresija pa lahko napreduje v močnejšo obliko in postane tudi kronična.

Zdravljenje depresije je pomembno tudi zato, ker je pomembno vaše življenje. Zakaj bi vam depresija preprečevala lep, poln in kvaliteten vsakdan? Zelo pomembno je, da ne odlašate, pač pa pomoč poiščete čimprej.

Naj vas ne zaustavlja ali prestraši splošno mnenje, da zdravljenje depresije ni enostavno, da je za to potrebnega veliko časa in truda. EFT terapija depresijo odpravi v treh mesecih, na njej pa vas vodim na nežen način in kljub temu, da na njej odpiramo čustveno bolečino, terapija človeka ne izčrpa, pač pa prinese tako veliko olajšanje in razbremenitev, da lahko prve rezultate zaznate že po prvem obisku ali po nekaj tednih. Zdravljenje depresije z EFT terapijo je pomembno tudi zato, ker človeku omogoči, da se depresija v nadaljnjih letih ne ponovi. Rešite se tega težkega duševnega stanja čimprej in zaživite svobodno!

Viri in dodatne informacije na temo “Zdravljenje depresije”

1 – Cómo curar la depresión – TherapyChat
2 – Vir slike: MindHeartConnect – EFT Improves Multiple Physiological Markers of Health     

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Zdravljenje depresije [4 načini, kako si pomagati]