Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Ali je generalizirana anksiozna motnja (GAM) duševna bolezen?

Ali je generalizirana anksiozna motnja duševna bolezen? Po mojem mnenju NI. Je pa zelo neprijetna anksiozna motnja, ki močno vpliva na kvaliteto življenja, vendar po mojih 10-letnih izkušnjah z ljudmi, ki so trpeli za to motnjo, to ni bolezen.

Pa poglejmo najprej, kako nastane anksioznost oziroma, kako nastane ta konkretna vrsta anksiozne motnje. Generalizirana anksiozna motnja nastane zaradi nakopičenega stresa, ki ga telo ne more več obvladovati. Gre predvsem za občutke strahu in ogroženosti, ki smo jih običajno doživeli kot otroci, lahko pa tudi kasneje v življenju.

generalizirana anksiozna motnja

Slika 1: Generalizirana anksiozna motnja je ena od vrst anksioznosti, ki nastane zaradi akumulacije stresnih dogodkov, ki so bili napolnjeni s strahom in drugimi negativnimi občutji.
O anksioznosti natančneje pišem na tukaj.

V prispevku najdete…

1. Neprijetni dogodki iz preteklosti se zapišejo v nas

Gary Craig, ustanovitelj EFT tehnike, je predpostavil, da negativna čustva niso v naši glavi, ampak da so motnja v energijskem sistemu našega telesa. Ljudje tekom življenja doživljamo takšne in drugačne situacije. Ob neprijetnih situacijah doživljamo tudi neprijetna čustva. Ta čustva pa ne izginejo, ampak se na nek način zapišejo v naše telo. To najlažje razumemo, če pomislimo na boleč dogodek izpred več deset let in ob misli nanj še vedno čutimo neprijetne občutke.

Vabim vas, da si ogledate spodnji video, katerega rdeča nit je, da ni pomembno, kaj se je v resnici zgodilo, pomembno pa je, kako je to vplivalo na nas. Svoje življenjske zgodbe ne moremo spremeniti, lahko pa s tapkanjem spremenimo zapise znotraj nas, ki so nastali tekom našega življenja. In tako lahko začnemo spreminjati naše življenje v sedanjosti. 

2. Nakopičeni občutki strahu in ogroženosti lahko povzročijo generalizirano anksiozno motnjo

GAM nastane zaradi nakopičenih neprijetnih čustev, pri tem pa gre predvsem za čustva strahu in občutke ogroženosti. Nekje na vaši življenjski poti je bilo teh občutkov preprosto preveč in danes vaše telo ne zmore več normalno funkcionirati. Včasih se ljudje točno spomnimo specifičnih dogodkov, ob katerih smo doživeli strah in občutke ogroženosti, pogosto pa so ti občutki iz zgodnjega obdobja našega življenja in se dogodkov ne spomnimo več.

Generalizirana anksiozna motnja je zbirka vseh negativnih občutkov, ki smo jih doživeli v življenju. Kot bi se vse zbralo skupaj v enem velikem kontejnerju. Dokler je tega malo, so ti občutki skriti nekje v telesu in se jih ne zavedamo – nimajo vpliva na naše življenje in nimajo vpliva na to, kako se počutimo. Ko pa je teh občutkov preveč, pa se začnejo oglašati navzven in začnejo vedno bolj vplivati na naše življenje.

Nimajo neposredne veze z našo sedanjostjo, pač pa so zbirka vsega negativnega iz naše preteklosti. Vendar ima ta zbirka moč, da posega v našo sedanjost. Kot da bi imeli spečega velikana v sebi, ki se zbudi takrat, ko to najmanj pričakujemo ali želimo. In tako neka situacija v sedanjosti sproži negativnosti iz preteklosti. In postaja vedno močnejša in močnejša. In počasi prevzema oblast nad našim življenjem.

Začnemo se omejevati, opuščati obiskovanja večjih družabnih srečanj, izogibamo se tujim ljudem (razvije se socialna anksioznost), in mnogim drugim situacijam,… In to se imenuje generalizirana anksiozna motnja, saj se posploši na različna življenjska področja.

3. Generalizirana anksiozna motnja je energijska bolezen

GAM ni toliko duševna bolezen, kot je energijska bolezen. Zato jo lahko rešujemo na energijskem nivoju. Vsi naši občutki, naše misli in naša čustva so namreč na energijskem nivoju. Negativne občutke in negativna čustva si lahko predstavljamo kot blokado na energijskem nivoju. Z uporabo EFT tehnike v sklopu EFT terapije in postopkov, ki so namenjeni za samopomoč pri anksioznosti, te blokade odstranjujemo.

Večina ljudi, ki že dolgo let trpi za generalizirano anksiozno motnjo potrebuje pomoč nekoga, ki ga zna voditi skozi boleče spomine. Skozi boleče spomine vas vodim na EFT terapiji in vam pomagam, da generalizirano anksiozno motnjo za vedno odpravite in zaživite svobodno in rešeni vseh negativnih občutkov.

Slika 2: Generalizirano anksiozno motnjo uspešno in trajno odpravlja EFT terapija, o kateri pišem na www.vlastakuster.si.

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Ali je generalizirana anksiozna motnja (GAM) duševna bolezen?