Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Napad anksioznosti & 5 najpogostejših razlogov zanj iz slovenske prakse

V zadnjih 10-letih sem srečala veliko ljudi, ki so trpeli za napadi anksioznosti. Vsi so imeli podobne simptome, vendar pa so bili razlogi, zakaj je prišlo do paničnih napadov, različni.

Vsem ljudem, v katerih je prebivala anksioznost in ki so se soočili z napadi anksioznosti, je bilo skupnega to, da so v preteklosti doživeli močne občutke strahu in ogroženosti.

Nekateri so imeli težko otroštvo in so dan za dnem, teden za tednom, mesec za mesecem, leto za letom doživljali stresne situacije. Drugi so doživeli samo eno ali dve močni stresni situaciji. Tretji morda sploh ne vedo, kaj je bilo tako težkega v njihovem življenju, da jim je kot posledico pustilo te napade. Nekateri pa so s pretiravanjem na tem ali onem življenjskem področju, svoje telo potisnili čez rob (mnogi so premalo spali, mnogi preveč delali, uživali preveč substanc,…) in telo jim je z napadom anksioznosti pokazalo, da morajo nekaj spremeniti.

Napad anksioznosti je vedno opozorilo telesa, da je potrebno narediti spremembo, da je mera polna, da tako ne gre več naprej.

Pa si poglejmo bolj podrobno, kateri so najpogostejši razlogi, ki privedejo ljudi do tega stanja…

1. Razlog za napad anksioznosti: Težko otroštvo

Mnogi ljudje, ki iščejo pomoč zaradi napadov anksioznosti, so imeli težko otroštvo. To pogosto pomeni, da so živeli v družinah, kjer je bilo prisotno nasilje, alkohol, različne vrste zlorab,…

Otroci alkoholikov živijo v konstantnem strahu, vedno so v pričakovanju, kdaj se bo kaj hudega zgodilo… V veliki večini gre za nepredvidljivega očeta alkoholika. Namesto, da bi otroku prinašal občutke varnosti, mu prinaša občutke negotovosti. Včasih je trezen in je v družini lepo, spet drugič je pod vplivom alkohola in družini prinaša nemir, pogoste prepire, tudi fizično nasilje… In kadar tega očeta ni doma, so vsi člani družine napeti, v kakšnem stanju se bo vrnil domov. Ali bo trezen, ali bo pijan? Ali bo mama spet trpela?

Otroci alkoholikov doživljajo mnogo negativnih občutkov in vsi ti občutki jih spremljajo tudi v odraslo dobo. In ko so odrasli, si življenje običajno lepo uredijo, vendar jim občutki iz otroštva ostanejo. V sebi čutijo anksioznost, neopredeljen strah pred različnimi ljudmi (socialna anksioznost), občutek, da se bo kaj slabega zgodilo.

Razvijejo prepričanje, da je z njimi nekaj narobe, da niso dovolj dobri oziroma, da morajo biti popolni… In tako živijo kot odrasle osebe v dveh različnih svetovih – na zunaj so lahko uspešni in produktivni člani družbe, lahko so ljubeči starši in dobri partnerji v romantičnih razmerjih… na znotraj pa se počutijo točno tako, kot so se počutili kot otroci.

Predvsem ljudje, ki se borijo z anksioznostjo ali paničnimi napadi, se običajno ne počutijo varno v svojem življenju. Zato vas vabim, da si ogledate spodnji video za pridobitev občutka varnosti. Vodeno tapkanje vam pomaga, da lahko navkljub težkim spominom, dogodkom ali izkušnjam, ki ste jih doživeli v svojem življenju, sprostite neprijetne občutke, nemoč, strahove, občutek ogroženosti in razvijete zaupanje v življenje.

Kako opravite test občutka varnosti?

  • Preden začnete tapkati, vzemite list papirja in določite intenzivnost občutka pomanjkanja varnosti. Uporabite lestvico od 0 do 10, pri čemer 10 pomeni največjo možno intenzivnost (torej se sploh ne počutite varno) in 0 pomeni, da se počutite povsem varno.
  • Opravite 1 krog tapkanja – tapkajte s menoj ob video posnetku.
  • Znova preverite jakost svoje težave.

2. Razlog za napad anksioznosti: Smrt osebe, na katero so bili zelo močno čustveno navezani

Smrt ljubljene osebe velikokrat povzroči napade anksioznosti. Pri tem gre včasih za bolečo izkušnjo izgube ljubezni, ki ste jo prejemali od te osebe, drugič bolj za boleče srečanje z minljivostjo,…

Pa si poglejmo primer: deklica ali deček je močno navezan na babico ali na dedka. Vez med njima je zelo močna, otrok občuti veliko ljubezni. Za otroka je ta oseba tista, ki ima zanj največ časa, ki ga brezpogojno sprejema takšnega, kot je. Pri njej vedno najde zatočišče, mu predstavlja varnost in neizmerno ljubezen. In potem nekega dne ta babica ali dedek umre in otroku se podere svet. Kar naenkrat izgubi osebo, ki jo je imel najrajše na svetu, osebo, od katere je prejel največ ljubezni. In ta otrok razvije globoke občutke strahu in negotovosti.

Šok se nekako zapiše v nezavedni del osebnosti tega otroka in tam ostane leta, desetletja. Ta otrok odraste in vsi ti nezavedni občutki se združijo še z drugimi občutki strahu, negotovosti, nemoči, izgube ljubezni,… in tako se razvije neprijetna anksiozna motnja, ki v skrajnem primeru preraste v napade anksioznosti.

In pri tem ni pomembno, koliko let je minilo od smrti ljubljene osebe. Lahko so to leta ali celo desetletja… Pomembno je dejstvo, da se je ta močna izkušnja bližine smrti in izkušnje izgube ljubezni tako močno zapisala v telo in dušo človeka, da ima nanj lahko vpliv še desetletja. In neredko lahko takšna izkušnja povzroči tudi fizične bolezni…

3. Doživetje bližine smrti in močnih občutkov življenjske ogroženosti

Včasih pri izkušnji smrti ne gre toliko za izgubo ljubezni, kot za travmatično srečanje z bližino smrti. Za nekoga je to lahko prvo resno soočenje s smrtjo, z minljivostjo tega sveta. Lahko gre za smrt osebe iz vsakdanjega življenja in ni nujno, da smo nanjo navezani. Lahko gre za izkušnjo resne bolezni koga od bližnjih. Na primer: kadar mamica doživi, da ima njen otrok vročinske krče, se mamica v tistih trenutkih ustraši, kot da bo njen otrok umrl. In čeprav se otrok pozdravi in njegovi vročinski krči izginejo in se nikoli več ne vrnejo, v mamici še vedno živo živijo slike otročka, ki obrača oči, ko je sredi vročinskega krča… Za tako mamico je doživetje vročinskega krča otroka enako travmatično, kot bi ji otrok umrl. In zaradi tega šoka, mamice kasneje pogosto doživijo napad anksioznosti.

Nastanejo lahko tudi zaradi kakšnega nepredvidljivega zapleta pri operaciji, kjer je življenje osebe dejansko viselo na nitki. Ali zaradi izkušnje utapljanja ali težje prometne nesreče.

Vedno, kadar oseba doživi močne občutke življenjske ogroženosti ali kakršne koli bližine smrti, se v podzavest ti občutki zelo močno vtisnejo. In v kombinaciji s še kakšnimi drugimi negativnimi življenjskimi izkušnjami, se razvijejo napadi anksioznosti.

4. Daljše obdobje neuravnoteženega življenja

Napadi anksioznosti lahko nastanejo tudi kot posledica daljšega obdobja neuravnovešenega življenja. Kot primer vam navajam primer osebe, ki v svojem poslu preveč dela. Ta oseba se zaradi takih ali drugačnih razlogov tako posveti svojemu delu, da ne vidi več nič drugega. Pozabi na družino, na prijatelje, na razvedrilo, na počitek, samo še dela… In tako se znajde v začaranem krogu, kjer dela po 16 ur dnevno. In to dan na dan, mesec za mesecem, lahko celo leto za letom.… Ta oseba premalo spi, njeni obroki so neredni, rešuje mnogo različnih stresnih situacij in to dan za dnem…

In nekega dne jo telo opozori, da pretirava, da je šla čez mejo, da telo enostavno takega življenja ne zdrži več. Ta oseba je fizično zdrava, vendar če bo tako nadaljevala svoje življenje, ne bo dobro. Telo jo želi opozoriti, da je treba uvesti spremembe, da je treba počivati, da se je treba ustaviti.

Napadi anksioznosti so tako močno opozorilo, da se vsakdo ustavi, začne obiskovati zdravnike, začne iskati rešitve, kaj naj naredi, da bi se počutil bolje. In počasi začne spreminjati svoje življenje.

Če želimo takemu človeku pomagati, je potrebno najprej uravnotežiti njegovo življenje, mu pomagati, da bo dovolj spal, da bo njegova prehrana zdrava in kvalitetna, da bo imel čas tudi za razvedrilo, za družino in za prijatelje. Potrebno je poiskati vzroke, da se je prekomerno gnal… Do določene mere mu lahko pomaga tudi samopomoč pri anksioznosti.

Velikokrat imajo te osebe globoko v sebi vgrajen občutek, da niso dovolj dobre oziroma, da morajo biti popolne. In tako same sebe ženejo toliko časa, da dosežejo popolno izčrpanost in izgorelost. Napadi anksioznosti so del teh simptomov.

5. Razlog: Uživanje drog (marihuana)

Pri nekaterih ljudeh lahko napad anksioznosti sproži kajenje trave. Doživijo ga, kadar so pod vplivom marihuane. Napad anksioznosti je za njih tako močna izkušnja, da se nikoli več ne upajo kaditi marihuane ali uživati THC-ja v kakšni drugi obliki.

Vedeti pa moramo, da v takih primerih marihuana ni vzrok napadov anksioznosti, je le sprožilec občutkov, ki so bili v osebi že prej. Oseba je lahko imela v sebi mnogo negativnih bolečih občutkov iz preteklosti, ki pa so bili varno spravljeni, nekako potuhnjeni, speči. Po kajenju marihuane se lahko sproži napad, ki vse te občutke potegne na plano. Kot bi odprli Pandorino skrinjico… In takrat se čustveni pekel osebe šele začne.


Ne glede na to, kakšen je vzrok nastanka napadov anksioznosti, pa lahko s 3-mesečno EFT terapijo te napade za vedno preprečite, odpravite anksioznost, sebi pa povrnete normalno kvalitetno življenje brez napadov. V treh mesecih je namreč možno izbrisati občutke ogroženosti in strahu. Telo se sprosti, napadi izginejo. Poleg tega pa izgine tudi strah pred ponovnimi napadi.

EFT terapija

Slika 1: V več kot 10-letih mojega dela je učinkovita EFT terapija pomagala že mnogim ljudem odpraviti napade anksioznosti in ponovno normalno zaživeti.

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Napad anksioznosti & 5 najpogostejših razlogov zanj iz slovenske prakse