Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Dušenje [3 stvari, ki jih je dobro vedeti, ko čutite dušenje]

Dušenje je pogost pojav, ki nastane zaradi nakopičenega stresa v telesu. Občutki, da bi ostali brez kisika ali da se bomo zadušili, so zelo neprijetni. Ljudje pogosto zaman iščejo pomoč pri zdravniku, saj obsežni pregledi ne pokažejo nobene nepravilnosti ali bolezni, katere simptom je dušenje. Dušenje pa je eden izmed simptomov, ki ga doživljajo tesnobni ljudje.

dušenje

Slika 1: Dušenje je eden tipičnih simptomov tesnobe. Kako se izražajo še ostali simptomi,
razlagam na www.vlastakuster.si.

Eden najpogostejših vzrokov za občutek dušenja v današnjem svetu je torej stres in z njim tesno povezana tesnoba.

Ali poznate EFT terapijo? EFT terapija namreč pogosto deluje tam, kjer ne deluje nič drugega, zato se z njeno pomočjo lahko znebite dušenja v kratkem času.

Ko boste odpravili pojavljanje dušenja boste:

  • odpravili strah pred tem, da je vaše življenje ogroženo
  • razbremenili svoje telo stresa in strahu
  • končno zadihali v zavedanju, da ste varni
  • ponovno zaživeli veliko lažje.

V pomoč vam bodo naslednje točke…

1. Katere so najpogostejše diagnoze dušenja?

Veliko ljudi se sooča z občutkom dušenja in njihova prva misel je, da je z njimi nekaj resno narobe. Ljudje pomislijo, da so resno zboleli in se takoj obrnejo na nujno medicinsko pomoč. V večini primerov opravijo potrebne raziskave, vendar zdravniki ne najdejo kakšnega resnega vzroka. In takrat jim dajo odgovor, da je to le zaradi stresa. Ljudje gredo domov po eni strani pomirjeni, po drugi pa še bolj zbegani, saj dušenje ponavadi ne mine samo od sebe.

Kadar je dušenje povezano s preveliko količino stresa (sedanjega, kot tudi preteklega), s katerim je obteženo vaše telo, je dušenje lahko:

  • posledica stresnih reakcij, kot je tesnoba, anksioznost, depresija ali panična motnja.  
tesnoba in dušenje

Slika 2: Dušenje je posledica tesnobe, ki hromi tudi žensko na zgornji sliki. O tem, kako si pomagati pri tesnobi, si preberite tudi v knjigi Tapkanje odpravi negativne misli in občutke.

V primeru, ko je dušenje povezano z nekim bolezenskim stanjem, ki ga diagnosticira zdravnik, pa lahko kot najpogostejše vzroke navedem srčne bolezni, vnetja na dihal (pljučnica, bronhitis), kronične bolezni (astma), poškodbe prsnega koša, alergične reakcije, tujki v dihalih, anemija in drugo.

2. Dušenje je res posledica nakopičenega stresa v telesu

EFT tehnika temelji na konceptu, da so negativna čustva – torej nakopičen stres v telesu pravzaprav blokade v energijskem sistemu telesa. Te blokade pa se na zunaj kažejo v obliki dušenja, cmoka v grlu, stiskanja v želodcu,… To so iste blokade, ki jih mojstri akupunkture odstranjujejo s pomočjo iglic. Ko zdravniki pregledujejo en organ za drugim, ne najdejo nobene resne okvare, vendar energijske blokade vseeno obstajajo, saj nas duši, stiska v prsih, smo nemirni in vsekakor zelo prestrašeni.

stiskanje v prsih

Slika 3: Tudi stiskanje v prsih, ki je tudi eden izmed simptomov tesnobe, vas lahko zelo prestraši.

Ko govorim o negativnih čustvih, za katere pravim, da so blokade v energijskem sistemu telesa, mislim na negativna čustva, ki so smo jih občutili ob raznovrstnih preteklih stresnih, žalostnih, bolečih, travmatičnih situacijah – v otroštvu, v mladosti, v bližnji preteklosti.

Res pa je, da so pogosto občutki, ki jih čutimo v sedanjosti, enaki občutkom, ki smo jih čutili v preteklosti. Kljub temu, da je med preteklo izkušnjo in sedanjim dogajanjem preteklo že veliko časa, se stara občutja in čustva prebudijo. Da bi ta negativna občutja in čustva predelali ter očistili iz telesa, je najbolje poseči po EFT tehniki in EFT terapiji.

2.1. Kako si pri dušenju lahko pomagate sami?

Kadar vas začne dušiti, vas zagotovo preplavi strah pred tem, da ste v življenjski nevarnosti. Lahko pride tudi do napada panike.

napad panike in dušenje

Slika 4: Napad panike je skrajna oblika tesnobe, ki nastane kot kombinacija strahu in fizičnega simptoma tesnobe -dušenja, saj drug drugemu ojačujeta jakost. Ali znate odreagirati ob paničnem napadu? Naučite se na neprijeten napad panike.

V takem slučaju se vam lahko zgodi, da ne boste sposobni drugega kot to, da začnete tapkati. EFT tapkanje po vseh akupunkturnih točkah pošilja signal v amidgalo (center za stres), ki bo postopoma povzročil, da se boste sprostili in umirili. Ko tapkate, lahko na vsaki točki ponavljajte besede “varen sem”.

2.2. Ali in kako lahko dušenje preprečite?

EFT tehniko lahko uporabljate že tudi kot neko preventivno tehniko čustvenega osvobajanja. S tem mislim na to, da se je naučite uporabljati in si ob raznih čustveno napornih in stresnih situacijah pomagate tako, da jih predelate s tapkanjem, kar pomeni, da v prvi vrsti intenziteto nekega čustva (strah, jeza, ljubosumje,…) zmanjšate, nato pa ga tudi odpravite iz telesa. S tem poskrbite, da bo blokad v vašem telesu vedno manj oziroma poskrbite, da ne nastajajo nove.

EFT tehnika

Slika 5: Osvobajajoča EFT tehnika pomaga zmanjšati intenziteto občutenih negativnih čustev in občutkov. Zakaj je ne bi preizkusili tudi vi?

To pomeni, da tudi preprečujete nastanek tako težkih simptomov tesnobe, kot je dušenje, tiščanje v prsih, stiskanje v prsih,… in dokončen nastanek tesnobe. Naučite se tehnike čustvene osvoboditve in poskrbite zase.

3. Zakaj EFT terapija pogosto pomaga pri dušenju, ko ne pomaga nič drugega?

Občutek dušenja je torej v večini primerov posledica nakopičenega stresa v telesu in EFT terapija je edini način, da naredimo obraten proces – da korak za korakom ta nakopičen stres odstranimo iz telesa.

Na EFT terapiji vam pomagam, da poiščeva vse te blokade – vse stresne in boleče dogodke, vse v telesu skrite negativne občutke in čustva. S tapkanjem nato začneva vse te blokade odstranjevati. Če se želite osvoboditi vseh neprijetnih občutkov in čustev, je potrebno v domišljiji potolažiti vašega notranjega otroka – otroka, ki ga nosimo v sebi, torej vas same v tistem obdobju, ko ste nekaj težkega in stresnega doživeli.

notranji otrok

Slika 6: Potolažite svojega notranjega otroka in zaživite čustveno osvobojeni.
Naj tudi vam pomaga učinkovita EFT terapija.

Le tako lahko dosežete čustveno osvoboditev, saj vse negativno odtapkate iz telesa, v vaši notranjosti pa se boste posledično počutili mnogo bolje, saj bo moč vseh negativnih spon popustila. EFT terapija je podobna psihoterapiji, le da je proces, ki traja 3 mesece, zelo hiter in učinkovit.

EFT terapija pogosto deluje tudi tam, kjer ne deluje nič drugega.

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Dušenje [3 stvari, ki jih je dobro vedeti, ko čutite dušenje]