Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

7 naravnih zdravil v obliki zelišč proti tesnobi [+ naravni antidepresiv]

Z naravnimi zdravili proti tesnobi lahko zmanjšate občutke tesnobe, ne da bi morali poseči po antidepresivih, katerih jemanje ima tudi številne stranske učinke.

tesnoba naravna zdravila

Slika 1: Tesnoba, naravna zdravila – pomislek vsakogar, ki si pri svojih tegobah želi pomagati na ne invaziven način. Spoznajte, kaj v vašem telesu povzroči stres in kaj dobrega vam ponuja EFT tapkanje.

Preobremenjenost in preveč stresa v poklicnem življenju, izguba ali grožnja izgube delovnega mesta, negotova prihodnost, težave v partnerstvu in razne negativne misli, pogosto izzovejo napetost, živčnost, različne strahove in tesnobo.

Obstaja več načinov za spopadanje s temi neprijetnimi občutki in vsakdo mora poiskati tistega, ki mu najbolj ustreza.

Lahko si pomagate:

 • z naravnimi zdravili, ki jih ponuja narava in blažite simptome tesnobe ali
 • z raznimi tehnikami sproščanja, ki lajšajo simptome tesnobe.

Najbolj pa vam lahko pomaga:

 • EFT terapija, ki ne odpravlja simptomov tesnobe, pač pa odpravlja pravi vzrok nastanka tesnobe.  

Predstavila vam bom:

1. 7 naravnih zdravil proti tesnobi

Pri lajšanju simptomov tesnobe si lahko pomagate s sedmimi naravnimi zdravili oziroma zelišči, ki na naraven način pripomorejo k zmanjševanju tesnobe in na vaše počutje delujejo kot balzam.

1.1. Baldrijan (Valeriana officinalis)

Baldrijan ali zdravilno špajko nekateri opisujejo tudi kot naravno pomirjevalo. Za lažje prenašanje stresa in odpravljanje težav z nespečnostjo, so ga že pred tisočletji uporabljali v Grčiji, Rimu in na Kitajskem. Šele v sredini 20. stoletja pa je v Ameriki postal priznano zdravilo za nespečnost in tesnobo.
Nabiramo in uporabljamo zgolj koreniko s koreninami, iz katere pripravimo čaj, tinkturo ali izvlečke. Zmlete korenine so na voljo tudi v obliki kapsul.
Grenčine v baldrijanu skupaj z eteričnimi olji, delujejo na možganske celice ter odpravljajo stres, živčnost in strah.

strah

Slika 2: Baldrijan, pomaga pri odpravljanju strahu. Na mnoge blagodejno vpliva tudi EFT tehnika, o kateri najdete več na sproščujoča EFT tehnika.

Znanstveno potrjeno baldrijanovi pripravki pomirjajo in ugodno vplivajo na spanec, priporočajo pa se tudi za pomirjanje pred pomembnimi dogodki ali za zmanjševanje treme.
Baldrijanovi pripravki imajo grenak in neprijeten okus, zato ne ustrezajo vsakomur. Zeliščarji in raziskovalci opozarjajo, da baldrijan deluje le pri nekaterih ljudeh. Če želimo preveriti njegove učinke, ga začnimo uporabljati.

tesnoba naravno zdravilo baldrijan

V nasprotju s sintetično izdelanimi zdravili namreč nima stranskih učinkov in ne povzroča odvisnosti.

1.1.1. Nasvet za lajšanje tesnobe z baldrijanom

Narežite 25 g svežih korenin baldrijana in jih 8-10 ur namakajte v 600 ml hladne vode. Spijte 1 skodelico do 3-krat na dan.

1.2. Šentjanževka (Hypericum perforatum)

Šentjanževka izvira iz Evrope ter se že od zgodnjih stoletij naprej uporablja kot vsestransko naravno zdravilo. Zaradi znanstveno potrjenega pozitivnega delovanja na razpoloženje je učinkovita zlasti pri zdravljenju:

 • blagih oblik depresije
depresija

Slika 3: Blago obliko depresije pomaga blažiti šentjanževka. Depresijo pa je moč ne le blažiti, pač pa premagati. O tem preberite na VlastaKuster depresija.

 • tesnobe in anksioznosti
 • živčne nemirnosti.

Na voljo je v obliki kapsul, tablet, čajev, tinktur ali olja. Ti pripravki vsebujejo hipericin in hiperforin, ki delujeta podobno kot antidepresivi:

 • sproščata
 • izboljšata razpoloženje
 • zmanjšata razdražljivost in napetost
 • pripomoreta k dobremu spanju ter vnašata duševno svežino.

Zaradi delovanja šentjanževke je v možganih na voljo več serotonina, tako imenovanega hormona sreče.

tesnoba naravna zdravila šentjanževka

1.2.1. Nasvet za lajšanje tesnobe s šentjanževko

2 čajni žlički posušene šentjanževke prelijte z 1/8 l vrele vode, pokrijte in 10 minut namakajte. Nato čaj odcedite in ga po potrebi osladite z medom. Večkrat na dan popijte po 1 skodelico več tednov zapored.
Nasvet za varno uporabo šentjanževke:
Pred uporabo šentjanževke se posvetujte z zdravnikom, saj vpliva na številna predpisana zdravila (lahko npr. poveča delovanje antidepresivov ali zmanjša delovanje kontracepcijskih tablet). Med zdravljenjem se izogibajte neposrednemu soncu, saj šentjanževka povečuje občutljivost kože za sončne žarke.

1.3. Melisa (Melissa officinalis)

Melisa tako sprošča, kot krepi živčni sistem. Že v srednjem veku so čaj uporabljali za izboljšanje spanca in zmanjševanje stresa. Danes se melisa v večini uporablja:

• pri tesnobi

tesnoba

Slika 4: Melisa ima v sebi zdravilno moč proti tesnobi. Kakšna tegoba je pravzaprav tesnoba in kako je odpraviti za vedno, pišem na VlastaKuster.

 • depresiji
 • živčni napetosti in povezanih prebavnih motnjah.

Zdravilna moč melise proti tesnobi je v njenih listih, ki vsebujejo terpene, pomembne za pomirjanje in tanine s protivirusnimi lastnostmi. Iz njih pripravljamo čaj, izvlečke, tinkture in olja, na voljo pa je tudi v obliki kapsul. Eterično olje, ki ima limoni podoben vonj, je zelo cenjeno v aromaterapiji ter se uporablja za izboljšanje razpoloženja ter sproščanje telesa.

tesnoba naravna zdravila melisa

1.3.1. Nasvet za lajšanje oziroma zdravljenje tesnobe z meliso

2 čajni žlički svežih ali suhih listov prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut in precedimo. Vsak dan spijemo od 2 do 3 skodelice čaja. Svežo ali posušeno meliso lahko uživamo tudi v prehrani, kjer predstavlja piko na i določenim jedem.
Nasvet za varno uporabo melise:
Eteričnega olja melise ne smemo uživati. Jemanje izvlečka ali kapsul lahko povzroči slabost, bruhanje, trebušne bolečine in omotico, zato je potrebno upoštevati priložena navodila ali priporočila zeliščarjev.

1.4. Sivka (Lavandula angustifolia, Lavanda officinalis)

Sivka je naravno zelišče, ki slovi zaradi svojih aromatičnih sivo-vijoličastih cvetov. Znana je kot vsestransko naravno zdravilo, ki pomaga pri lajšanju:

• nespečnosti

nespečnost

Slika 5: Sivka poleg tega, da lajša tesnobo, blagodejno vpliva tudi na boljši spanec. Sliko najdete v knjigi Tapkanje odpravi negativni misli in občutke, v kateri najdete tudi nasvete, ki pripomorejo k boljšemu spancu..

 • utrujenosti
 • slabosti
 • želodčnih težav ter
 • s stresom povezanih glavobolov.

Njeni cvetovi so cenjeni zaradi blažilnega in pomirjevalnega učinka. Iz njih pripravimo čaje, eterična olja za masažo, kopeli, tinkture, masažna olja, mazila in obkladke. Uporablja se tudi v kuhinji kot del začimbnih mešanic.

1.4.1. Nasvet za lajšanje tesnobe s sivko

V običajno dišečo svetilko nakapajte od 3 do 5 kapljic naravnega eteričnega olja. Takšna aromaterapija s sivko je zelo blagodejna, saj krepi živčevje, pomirja in sprošča. Lahko pripravite tudi sivkino kopel: iz 70 gramov sivkinih cvetov in litra vode naredite poparek in ga zlijte v vodo za kopel.

tesnoba naravna zdravila sivka

Nasvet za varno uporabo sivke:
Eteričnega olja sivke ne smemo uživati. Sivka prav tako ni primerna za osebe z žolčnimi kamni ali obstrukcijo črevesja, saj lahko spodbudi izločanje žolča. V redkih primerih lahko draži kožo.

1.5. Hmelj (Humulus lupulus)

Hmelj je najbolj znan zaradi grenkega okusa, ki ga daje pivu, prav tako pa je v ljudski medicini že dolgo uveljavljen tudi kot pomirjevalno sredstvo in se uporablja tako za težave z živci, kot s prebavo. Klinične raziskave v Nemčiji so potrdile, da je učinkovito zdravilo za odpravljanje tesnobe in motenj spanja.

tesnoba naravna zdravila hmelj

Sestavine v hmelju, med katere spadajo grenke kisline, pospešijo delovanje gama amino butrične kisline (GABA), ki uravnava tesnobne misli.
Izdelki iz hmelja so na voljo v obliki tablet, kapsul, čajev, tinktur in praškov, za pomiritev in boljši spanec pa koristijo tudi zeliščne blazinice, ki jih položimo pod vzglavnik.

1.5.1. Nasvet za lajšanje tesnobe s hmeljem

2 žlički posušenih hmeljnih storžkov zavremo v 1 veliki skodelici mleka, dodamo 1 čajno žličko medu in pokrijemo. Čez 7 minut precedimo in hmeljno mleko popijemo tik pred spanjem. Hmelj redko uporabljamo sam, temveč v kombinaciji z drugimi zdravilnimi zelišči kot sta glog in baldrijan.
Nasvet za varno uporabo hmelja:
Njegovi uporabi se je treba odpovedati, če jemljete pomirjevala, saj lahko okrepi njihovo delovanje. Ker poleg pomirjujočih učinkov deluje tudi uspavalno, ga ne bi smeli uživati pred delom s stroji, vožnjo z avtomobilom ali pred drugimi opravili, ki zahtevajo popolno zbranost.

1.6. Bergamotka (Citrus bergamia)

Bergamotka je citrus, ki ga ne uporabljamo v prehrani. Zelo razširjena je v italijanskem ljudskem zdravilstvu. Zaradi nežnega in poživljajočega vonja jo pogosto priporočajo tistim, ki trpijo zaradi tesnobe in nespečnosti.

tesnoba naravna zdravila bergamotka

Bergamotkino eterično olje ni zdravilno le zaradi učinkov prijetnega vonja, temveč vsebuje tudi druge učinkovine, kot je npr. linalool z rahlo sedativnimi in pomirjujočimi učinki.

1.6.1. Nasvet za lajšanje tesnobe z bergamotko

V kopel kanemo 5-8 kapljic bergamotkinega olja. Nakapamo ga lahko tudi v izparilnik, ki ga postavimo ob posteljo in pustimo delovati čez noč. Zmešan z jojobinim ali olivnim oljem se lahko uporablja kot zmes za masažo, ki zmanjša tesnobo. Bergamotko uporabljajo tudi za aromatiziranje črnega čaja earl grey.
Nasvet za varno uporabo bergamotke:
Eteričnega olja ne smemo uživati. Ena od sestavin olja je fototoksična, zato se po njegovi uporabi ne smemo izpostavljati sončni svetlobi.

1.7. Sveta bazilika (Ocimum tenuiflorum, Ocimum sanctum)

Sveta bazilika, znana tudi kot tulsi, velja za eno izmed najpomembnejših rastlin v ajurvedi. Njena uporaba v zdravilne in kulinarične namene je razširjena v Aziji, južni Evropi, severni Afriki in na bližnjem vzhodu.
Zaradi številnih zdravilnih snovi dobro vpliva na uravnavanje glukoze v krvi, stresne hormone in žleze. Zaradi adaptogenih lastnosti je koristna pri premagovanju utrujenosti in stresa, saj:

 • izboljša telesno vzdržljivost, koncentracijo in spomin.
stres

Slika 6: Za premagovanje stresa lahko posežemo po naravnem zdravilu – svet baziliki. Jakost stresa pa učinkovito zmanjšajte tudi z uporabo EFT metode, ki jo podrobno opisujem na www.vlastakuster.si.

Osebam z generalizirano anksiozno motnjo pomaga:

 • zmanjšati tesnobo, stres in depresijo.

Za terapevtske namene se običajno uporablja v obliki zeliščnega čaja, lahko pa tudi v obliki kapsul ali zeliščnih napitkov.

tesnoba naravna zdravila sveta bazilika

1.7.1. Nasvet za lajšanje tesnobe s sveto baziliko

Čajno vrečko bazilike ali čajno žličko posušenih listov namočimo v vrelo vodo in pustimo stati 2 do 3 minute. Poparek ohladimo in pijemo 3- do 4-krat na dan.
Nasvet za varno uporabo svete bazilike:
Njenih pripravkov ne smejo uporabljati nosečnice, doječe matere in pari, ki želijo spočeti otroka.


Uporabo zgoraj navedenih zdravilnih rastlin lahko za večji učinek vedno kombiniramo tudi z drugimi metodami za lajšanje tesnobe. Ena od teh je t.i. EFT tehnika ali tehnike čustvene osvoboditve.

2. Naravni antidepresiv

Kot naravni antidepresiv lahko v “prenesenem pomenu” imenujemo EFT tehniko, ki zmanjšuje jakost tesnobe in njenih simptomov, kot so:

 • pospešeno bitje srca
 • napetost mišic
 • tresenje
 • hiperventilacija (prehitro in pregloboko dihanje)
 • vlažne roke
 • suha usta ali davljenje v grlu
 • nespečnost
 • glavoboli in
 • težave s koncentracijo,…

Temelji na spoznanju, da je motnja v energijskem sistemu telesa vzrok za vsa naša negativna čustva. Ta motnja povzroči blokado, ki pa jo lahko z nežnim udarjanjem s prsti (tapkanjem) po končnih točkah glavnih meridianov ter s sočasnim govorjenjem o težavi, sprostimo.

tapkanje

Slika 7: Tapkanje pomaga sprostiti blokade, ki so v telesu nastale zaradi motnje, ki jo je povzročil stres oziroma boleči dogodki v preteklosti.

S tem po energijski poti pošiljamo vibracije, ki očistijo emocionalne blokade ter ponovno vzpostavijo telesno ravnovesje.

Pri lajšanju simptomov tesnobe si torej pomagajte z naravnimi zdravili proti tesnobi in tehnikami sproščanja, rada bi vas pa tudi vzpodbudila, da razmislite tudi o možnosti, ki jo ponuja EFT terapija.

Zakaj ne bi odstranili vseh blokad iz svojega energijskega sistema telesa, ki so jih povzročili stresni dogodki in tako enkrat za vselej odstranili tisti pravi razlog, zaradi katerega tako pogosto doživljate občutek tesnobe? Odločite se in tesnobo za vedno premagajte s pomočjo EFT terapije!  

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: 7 naravnih zdravil v obliki zelišč proti tesnobi [+ naravni antidepresiv]