Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Panična anksioznost – kaj pomeni, kdaj se razvije in pri kom

Termin “panična anksioznost” uporabljajo mnogi, ko govorijo o panični motnji. Anksioznost je vrsta strahu, ki nastane v posamezniku, kadar oceni, da nastale situacije ne bo mogel obvladovati in da nastala situacija presega njegove zmožnosti.

Tovrstni strah kdaj pa kdaj izkusi vsaka oseba, vendar, ko človek redno čuti nesorazmerne stopnje anksioznosti, se lahko razvije anksiozna motnja.

Panična motnja ali panična anksioznost se razvije pri tistih ljudeh, ki trpijo za ponavljajočimi se paničnimi napadi. Ti ljudje prav tako živijo v strahu pred ponovno izkušnjo paničnega napada, hkrati pa jih strah pred napadom panike ovira pri vsakodnevnih dejavnostih.

V nadaljevanju lahko preberete…

1. Panična anksioznost in naša preteklost

Panični napad je doživela tudi Valentina, ko je z vozilom zapeljala v avtopralnico. Pojavil se je nenadoma, popolnoma nepričakovano in iznenada. Zaznala ga je kot nek rušilni val znotraj sebe. Pranje vozila v avtopralnici zanjo ni bilo nič novega, saj ga v avtopralnici prala že večkrat. Tisto sobotno izkušnjo pa si bo zapomnila za vedno. EFT terapija je bilo mesto, kjer je svoje doživljanje in občutke opisala takole:

“Ko so se vrtljive krtače približevale vozilu, me je prevzel močan strah.” Panična anksioznost ji ni bila tuja, saj je panični napad že enkrat izkusila in je vedela, kaj se z njo dogaja. “Čeprav sem si želela zbežati iz avtomobila, je v meni k sreči ostalo toliko razsodnosti, da sem vedela, da me krtače lahko poškodujejo. Oblil me je močan val vročine in nadvse sem hitela, da bi slekla plašč. Dušilo me je, strah me je bilo, da mi bo v zaprtem avtu zmanjkalo kisika in čutila sem, kako hitro mi bije srce.”

K sreči je na sovoznikovem sedežu sedel njen partner. Na hitro mu je rekla: “Andraž, grabi me panika. Pomagaj mi!” Andraž jo je hitro objel in miril, da je to, kar se ji dogaja neresnično, naj samo globoko diha, kar ji bo po njegovem mnenju pomagalo, da se bo čimprej pomirila. “Močno me je držal v objemu in prepričeval, da je to samo panika in da bo vse v redu. V tistem trenutku sem se počutila, kot da jaz nisem jaz, da se vse to dogaja v meni, vendar jaz nisem v sebi. Ko je bilo hude in intenzivne izkušnje napada panike konec, sem ostala v partnerjevem objemu dokler se niso odprla vrata avtopralnice. Končno sem lahko zapeljala ven, se nadihala svežega zraka in zaznala, da sem jaz spet jaz.”

Če posameznik doživi en panični napad ali dva, to še ne pomeni, da se je v njem razvila panična anksioznost, če pa ga posameznik doživi večkrat, pa se v njem že lahko začenja razvijati panična anksioznost.

2. Zakaj doživimo panični napad?

Do paničnega napada lahko pride brez očitnega razloga. Lahko ga doživimo na popolnoma mirnem kraju ali pa celo, ko spimo. Panični napad bi v Valentini lahko nastal zaradi tega, ker se je tako zelo prestrašila krtač, vendar če se jih ni še nikoli do takrat, to najbrž ni bil pravi razlog. Panični napad lahko doživimo tudi kot odziv na neko stresno situacijo.

Valentina je na EFT terapiji povedala, da se počuti povsem izmučeno, da je kljub zadostni količini spanca zelo utrujena, utrujena od konstantnega stresa. Zdravniki so ji, preden je začela obiskovati EFT terapijo, dejali, da trpi za anksioznostjo, v njej pa so zaznali tudi sledi depresije. Predpisali so ji ustrezna zdravila – antidepresive.

V sebi se je zavedala, da je glavni krivec za njeno slabo počutje stres, zato si ni predstavljala, da bi jo te “tegobe” ozdravile zdravila, saj bo stres v njenem življenju še vedno prisoten. Spraševala se je, kako si lahko pomaga sama. Prvič v življenju se je znašla na točki, ko je verjela, da obstaja še kakšna druga pot. Odkrila je samopomoč pri anksioznosti in EFT terapijo.

Video: kako se znebiti panike in zakaj nastanejo panični napadi

V samem začetku videa se dotaknem zavestnega (razmišljujočega) in podzavestnega (čustvenega) dela uma ter dejstva, da se vse, kar se dogaja v našemu umu, odraža na našem telesu. Prisluhnite, kaj je anksioznost, kaj je depresija, kaj so panični napadi in zakaj nastanejo…

Anksioznost nastane kot posledica nalaganja stresnih dogodkov v naše telo, v katerih je prevladujoče čustvo strah. Prevladujoče čustvo pri depresiji pa je žalost. V življenju vsak človek izkusi raznorazne boleče dogodke, v katerih sta prisotni ti dve emociji. Panični napadi nastanejo, kadar je v naši podzavesti veliko občutkov močnega strahu, izkušnja bližine smrti, izčrpanost,… Telo smo na nek način porinili čez rob.

Prisluhnite mi, kako odpraviti anksioznost in depresijo…

3. Kako odpraviti panično anksioznost z EFT terapijo?

Če Valentina ne bi poiskala in našla rešitve, bi njene težave lahko vodile v nastanek panične anksioznosti.

Sestavila je seznam vseh bolečih dogodkov, v katerih sta bili prevladujoči čustvi strah in žalost. Ta seznam je bil ključ do njenih paničnih napadov.
Na seznamu je Valentina izpostavila zanjo zelo stresen dogodek, ko je izvedela za mamino bolezen. Strah za mamino zdravje je v Valentini živel praktično celo njeno življenje.
V njej je ostal močno zapisan dogodek, ko je oče izgubil delo in je v družini posledično vladala skrb za preživetje.
Z žalostjo jo je zaznamovala tudi izguba nadvse ljubljenega dedka, ki ji je v otroštvu dajal občutek varnosti.
Valentina je šla tudi čez rob svojih zmožnosti, ko je nekaj časa poleg svojega rednega dela, za katero je prejemala minimalno plačilo, opravljala še dodatna dela. To je počela zato, ker jo je nekje močno v njej skrbelo, da njena plača ne predstavlja zadostnega denarnega prispevka za pokrivanje življenjskih stroškov družine, ki jo je začela graditi s svojim partnerjem.

S tapkanjem je Valentina iz podzavestnega uma izbrisala močno čustveno reakcijo, ki se je v njej prebudila, ko sva na EFT terapiji predelovali vsak posamezni boleči dogodek. Spominov iz svojega življenja ne moremo izbrisati, lahko pa izbrišemo šok iz telesa, ki smo ga v bolečem preteklem trenutku doživeli. Valentinino telo je bilo prepojeno predvsem s strahom in tapkanje ji je pomagalo to negativno čustvo izbrisati iz telesa.

Svojih težav v veliki večini primerov ne moremo rešiti zgolj s pozitivnim razmišljanjem. Pozitivno razmišljanje namreč vpliva samo na zavestni del našega uma. Svoje telo lahko razbremenimo le, če iz podzavesti izbrišemo vsa neprijetna čustva, ki smo jih doživeli v stresnih situacijah. Anksioznost in depresija tako lahko popolnoma izzvenita.

Valentini je s tapkanjem in EFT terapijo uspelo, da se je v nekaj mesecih izvila iz primeža anksioznosti in depresije. Ni ji bilo potrebno poseči po antidepresivih in paničnega napada ni več doživela. Tudi do stanja, ki mu pravimo panična anksioznost, pri njej k sreči ni prišlo.

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Panična anksioznost – kaj pomeni, kdaj se razvije in pri kom