Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Tesnoba v glavi – zakaj nastane in kdaj jo lahko sami odpravite

Tesnoba v glavi povzroča zelo neprijetno in neugodno počutje. Tesnobo na splošno zaznavamo kot strahu podobno čustveno stanje in nelagodno telesno napetost. Gre za neke vrste strah in zaskrbljenost, s katero zremo v prihodnost.

Kako zaznavamo tesnobo v glavi, zakaj nastane, kakšni slučaji jo izzovejo in kako se jo da odpraviti, vam želim približati preko osebne zgodbe ženske, ki je obiskovala EFT terapijo.

Tudi vi lahko dosežete, da tesnoba v glavi postane del preteklosti in se tako:

 • izvijete iz primeža zaskrbljenosti in pritiska v glavi
 • izvijete iz primeža ogromne količine stresa
 • podate v nov dan, kjer bo prostor za nove ideje in načrte.

V prispevku preberite…

1. Tesnoba v glavi – kaj jo pravzaprav izzove?

Sandra je opravljala delo, ki ji je bilo sicer všeč, vendar zanj ni bila pravično plačana. Tesnobo v glavi je občutila ob različnih stresnih situacijah. Razne zahteve, pritiski in kratki časovni roki so v njej prebujali občutke, da ni spoštovana, da ni cenjena, da njeno delo ni pravično ovrednoteno,… Občutki so jo navdajali s tesnobo, saj je vedela, da ji denar, ki ga vsak mesec prejme, omogoča le kritje osnovnih življenjskih potrebščin.

Kaj pa, če pride do česa nepredvidenega? Strah pred tem, da prosi za povišico. Strah pred tem, da zamenja službo. Zaskrbljenost in strah pred prihodnostjo,…

Sandra je pogosto trpela zaradi glavobolov, vrtoglavice, bolečin v želodcu, čutila je napetost v mišicah in včasih se je težko zbrala. Velikokrat se je zalotila v miselnem toku, ko je razmišljala o tem, da se ji godi krivica, da so nekateri njeni sodelavci plačani bolje in imajo boljše delovne pogoje, kljub temu, da opravljajo manj odgovorno delo. To razmišljanje je le še večalo tesnobo, ki jo je občutila v glavi.

tesnoba v glavi

Slika 1: Zaradi občutenja tesnobe v glavi se je pogosto težko zbrati, negativno razmišljanje pa tesnobo le še bolj krepi. O tem telesnem nelagodju si preberite na naporna tesnoba.

Kadar v sebi zaznavamo občutek tesnobe, pa najsi gre za tesnobo v glavi ali splošen občutek tesnobe, želimo najti rešitev in odgovor, zakaj se nam to dogaja.

2. Telesni znaki tesnobe

Težava nastane takrat, ko se tesnoba začne izražati tako, da v našem telesu občutimo znake, ki jih prej nismo poznali.

Tesnoba lahko povzroči:

 • napetost v glavi
 • glavobol
 • vrtoglavico
 • pospešeno bitje srca
 • težko dihanje
težko dihanje in tesnoba

Slika 2: Tesnoba nemalokrat povzroči tudi občutek težkega dihanja.
Kako ukrepati v takem slučaju, najdete tukaj.

 • napetost v mišicah
 • bolečine v želodcu
 • tresenje
 • potenje,…

Zaradi tesnobe imamo lahko težave s koncentracijo, lahko pa nas muči tudi nespečnost.

Dokler so ti simptomi blagi, jim ne pripisujemo posebne pomembnosti, kadar pa je jakost simptomov zelo močna, se bolečin in fizičnih znakov lahko zelo ustrašimo.

Fizični simptomi, ki jih je čutila Sandra, so bili vse pogostejši in močnejši, zato je odšla k zdravniku v prepričanju, da se z njo dogaja nekaj hudega. Pa ni bilo tako. Pri Sandri ni šlo za težave na fizičnem nivoju telesa, ampak za težave, ki so bile povezane z energijskim sistemom njenega telesa.

energijski sistem

Slika 3: Težave, ki povzročajo občutja kot je tesnoba v glavi, najpogosteje niso povezane s fizičnim nivojem človeškega telesa, pač pa z energijskim sistemom telesa. O njem lahko preberete v knjigi Tapkanje odpravi negativne misli in občutke.

3. Podzavestni del uma vpliva na nastanek tesnobe v glavi

Pogoj za to, da človek dobro funkcionira, je zdrava celota telesa in uma.

Ljudje imamo pogosto težave s podzavestnim delom uma, saj vsebuje priučene vzorce, prepričanja in resnico, po kateri smo se naučili živeti in funkcionirati.

Sandrina prepričanja so bila:

 • “nisem dovolj dobra”
 • “nisem sposobna”
 • “nihče me ne ceni”
 • “ne zaslužim si več”
 • “ne znam se postaviti zase”
 • “moram vsem ustreči”.

Naučila se jih je že v otroštvu, v domačem življenjskem okolju.

življenjsko okolje

Slika 4: V pozitivnem življenjskem okolju se v otroka zapišejo pozitivna, v negativnem pa negativna podzavestna prepričanja. Četudi so v vas negativna prepričanja, jih lahko spremenite z EFT tapkanjem. O tem kako, pišem na www.vlastakuster.si.

Sami si lahko sestavite tabelo, v katero zapišite omenjena in podobna negativna prepričanja, ter ocenite, če za vas držijo oziroma jim s številkami od 0 do 10 pripišite jakost občutka, ki se ob misli na posamezno prepričanje vzbudi v vas.

3.1. Kdaj nastanejo podzavestni vzorci in prepričanja?

Vsi negativni vzorci, ki so se oblikovali v vaši notranjosti, so povezani z negativnimi čustvi (žalost, razočaranje, jeza,…). Negativno prepričanje “nisem dovolj dober/nisem dovolj dobra” se je zgradilo ob nekem bolečem dogodku, npr. ob doživetju kritike.

razočaranje

Slika 5: Ženska se počuti tako, kot se je počutila, ko je bila majhna, ko jo je okregal oče. Razočarana, žalostna, prizadeta,… Ali veste, da si lahko pomagate z EFT tehniko, ki blaži jakost negativnih čustev? Več informacij vam je na voljo na osvobajajoča EFT tehnika.

Prepričanja in vzorci so postali del vaše podzavesti. Ko se danes znajdete v neki neugodni ali stresni situaciji, se nanjo odzovete točno tako, kot ste se naučili v otroštvu ali mladosti, saj je vaš odziv podzavesten.

Sandra se je na delovnem mestu v stresnih situacijah odzivala točko tako, kot se je kot majhna deklica naučila doma.

Ves stres, ki se ustvari v stresnih in bolečih dogodkih ter situacijah, se v obliki blokad nalaga v energijski sistem našega telesa. Blokade pa so dolg seznam neprijetnih čustev in občutkov, kot je strah, žalost, jeza, bes, sovraštvo,… ki smo jih v teh negativnih dogodkih občutili.

Ko pa je nakopičenega stresa preveč, telo pove, tako kot je povedalo Sandrino, da ne zmore več. In to se začne odražati v občutenju tesnobe, zato je pri nekaterih ljudeh tesnoba v glavi zelo pogosta.

tesnoba

Slika 6: Do tesnobe zelo pogosto pride pri tistih ljudeh, katerih telo je prenasičeno s stresom, zato je tapkanje pri tesnobi zelo dobrodošlo.

4. Kako si pri tesnobi v glavi pomagati?

Sandra je začela obiskovati EFT terapijo in tapkati.

Pri EFT je zelo pomembno, da razumete, kako deluje naš um. Pomembno je, da najdete pretekle dogodke, ki so povezani z negativnimi čustvi, pomembno je, da ovrednotite negativna prepričanja, ki so se zapisala v vas. S tapkanjem po osmih akupunkturnih točkah telesa lahko zmanjšujete jakost neugodja, ki ga čutite (npr. občutek tesnobe v glavi), iz telesa očistite nakopičen stres in preoblikujete stare vzorce.

EFT terapija se od EFT tehnike, pri kateri gre v osnovi za zmanjševanje jakosti neugodja, razlikuje po tem, da ima moč poseči v podzavest osebe in tako ustvariti korenite spremembe v nadaljnjem podzavestnem odzivanju osebe. EFT terapija tako prinaša zelo dobre rezultate, ko gre za kompleksne težave, kot je na primer tesnoba.

EFT terapija proti tesnobi v glavi

Slika 7: EFT terapija pomaga premagati kompleksne težave kot je tesnoba, anksioznost, panični napadi,… Na kakšen način in kaka poteka, najdete na učinkovita EFT terapija.

Sandra je ob zaključku EFT terapije dejala:

“S terapevtko sva predelali mojo življenjsko zgodbo in odkrila sem, od kje izvirajo moji občutki manjvrednosti, ki so me zavirali in zaradi katerih nisem imela moči in poguma, za kaj več. Veliko sva pretapkali skupaj, veliko pa sem pretapkala tudi sama doma. Tapkanje vedno prinese zelo močno olajšanje, kot da bi ti nekdo odvzel veliko breme. Očistila sem se svojih čustvenih bolečin.

Ne morem verjeti, da se tako močno zapisana prepričanja, resnično da spremeniti. Delo sicer ni lahko, saj se ti sproti odpirajo nove stvari, ki jih je potrebno predelati. Za takšno delo na sebi je potrebne veliko vztrajnosti. V mojem življenju je sedaj veliko sprememb in nekatere spremembe so zelo velike.”

4.1. Tesnoba v glavi po tapkanju popusti

S spodnjim videom si lahko pomagate in tapkate, če želite zmanjšati tesnobo v glavi, ki jo čutite ob stresu zaradi financ. V vodenem tapkanju se lahko osredotočite na svoje prihodke in na občutke, ki se porajajo ob misli na njih. Čutite hvaležnost, frustracijo, zamero, strah, zaskrbljenost, ki vas lahko vodi tudi do občutenja tesnobe? Negativne občutke lahko očistite iz telesa in dosežete velike pozitivne spremembe.

Naučite se EFT tehnike in si s tem pomagajte pri zmanjševanju intenzitete kateregakoli negativnega občutka ali čustva. Kadar pa boste želeli narediti globlje in korenite spremembe v svojem življenju, k čemur vas bo morda primoralo pogosto občutenje nekega telesnega simptoma tesnobe, tesnoba v glavi ali na splošno tesnoba sama in si ne boste znali pomagati sami, vam to težavo pomagam trajno razrešiti na EFT terapiji.

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Tesnoba v glavi – zakaj nastane in kdaj jo lahko sami odpravite