Čustvene motnje - 3 stvari, ki jih je dobro vedeti o čustvenih motnjah

piše Vlasta Kuster

Več kot 60% čustvenih motenj nastane zaradi tega, ker doživimo neko slabo psihološko izkušnjo.

Za veliko večino psiholoških motenj so krive psihološke travme in stres.

Če nekoga, ki se bori z depresijo, vprašamo po življenjskih dogodkih, ki so se mu zgodili, tik preden je zapadel v depresivno stanje, bo tako kot mnogi drugi omenil npr.

 • ločitev
 • izgubo dela
 • smrt v družini
 • začetek študija
 • rojstvo otroka ali kakšen drug stresni dogodek.
 • Čustvene motnje so vsakdanji spremljevalec sodobnega človeka. Problem je le v tem, da pogosto ne poznamo orodja, s katerim bi si znali pomagati in čustvene motnje premostiti.

  Ljudje posegajo po jogi, meditaciji, športu, zdravilih, vendar nobeden od teh pristopov ni dovolj učinkovit.

  1. Čustvene motnje so povsem normalne težave

  Čustvene motnje so povsem normalne težave, s katerimi se sooča mnogo ljudi.

  Časi, v katerih živimo, niso enostavni in dan za dnem smo izpostavljeni mnogim stresnim situacijam in pritiskom. Na stresne situacije se ljudje različno čustveno odzivamo – postanemo žalostni, jezni, prestrašeni, zaskrbljeni,…

  Čustva namreč odražajo človekov vrednostni odnos do zunanjega sveta in do samega sebe, sprožijo pa se v situacijah, ki jih interpretiramo za pomembne.

  Čustva imajo na naše telo in našo psiho tako pozitiven kot tudi negativen učinek. V nas se nalagajo dan za dnem, teden za tednom, mesec za mesecem, leto za letom. Po mnogih stresnih situacijah nastanejo čustvene motnje v našem energijskem sistemu telesa in človek pod njihovo težo lahko kloni ter ne more več normalno funkcionirati.

  Čustvene motnje pa ne nastanejo vedno zgolj zaradi stresa, pač pa na njihov nastanek lahko vplivajo tudi naslednji dejavniki:

  Video: EFT tehnika – tehnika čustvene osvoboditve

  Kaj je tehnika EFT oziroma tapkanje ?

  Zakaj tehniki EFT pravimo tudi “tehnika čustvene osvoboditve” ?

  Zakaj EFT deluje, ko si s klasičnimi pristopi pri čustvenh motnjah ne moremo pomagati ?

  Video razlaga 5 osnovnih korakov tapkanja:

  1.kaj pred tapkanjem najprej določimo; na kaj se osredotočimo
  2.določitev lestvice občutkov
  3.tapkanje na karete točki in sestava ustreznega stavka za tapkanje
  4.tapkanje na dodatnih 8 točkah z opisovanjem stanja
  5.kako preverite učinek tapkanja, ki ste ga pravkar izvedli

  EFT postopek je razložen ob tapkanju za sprostitev oziroma omilitev občutka

  Vpliv genetike

  Če kakšen od vaših staršev, starih staršev ali sorodnikov trpi za katero od čustvenih motenj, obstaja večja možnost, da bo zaradi biološke in genetske predispozicije za neko konkretno čustveno motnjo trpel še kdo drug v družini.

  Raziskave kažejo, da imajo ljudje, katerih družinski člani kažejo motnje v razpoloženju, 2 do 3 krat večjo možnost, da jih doleti enaka psihološka motnja.

  Po drugi strani pa lahko za katero od čustvenih motenj zboli tudi oseba, ki nima tovrstnih težav v družinskem deblu. Veliko strokovnjakov je mnenja, da imajo velik vpliv na razvoj čustvenih motenj tudi okoljski in psihosocialni dejavniki.

  Vloga biokemije

  V možganih potekajo biokemični procesi, ki imajo odločilne učinke (ali pa ne) za pojav čustvenih motenj.

  Nevrotransmiterji: ljudje, ki trpijo za depresijo, imajo nizko raven hormona serotonina. Serotonin uravnava naša čustva in kadar beležimo nizko raven serotonina, smo običajno bolj ranljivi in nestabilni.

  Endokrini sistem: Raziskave kažejo, da obstaja povezava med nastankom depresije in med hormonom kortizolom. Kadar smo pod stresom, raven kortizola naraste, visoko raven kortizola pa beležimo tudi pri ljudeh z motnjo v razpoloženju.

  Osebnost: Nekateri ljudje imajo ponavljajoče se negativne misli. Imajo tudi nizko samopodobo, lokus kontrole (psihološki termin, ki se nanaša na prepričanje osebe o tem, kaj povzroča dogodke v njihovem življenju) in se po navadi preveč ukvarjajo z življenjskimi okoliščinami.

  Zaradi tovrstne osebnosti so bolj nagnjeni k temu, da razvijejo čustvene motnje.

  Najpogostejše čustvene motnje so:

  • velika depresivna motnja (klinična depresija),
  • distimija ali kronična depresija (milejša oblika depresije),
  • bioplarna motnja,
  • ciklotimija (blažja oblika bipolarne motnje).

  Tudi tesnoba je čustvo, zato med čustvene motnje prištevamo še generalizirano anksiozno motnjo (GAM), panično motnjo, fobije in obsesivno-kompulzivno motnjo. Čustvena motnja ne nastane nujno zaradi tega, ker doživimo neko psihološko travmo. Nekateri ljudje so preprosto bolj nagnjeni k temu, da se v njih razvije.

  Stres pa le pospeši mehanizme, ki vodijo do njenega nastanka.Kot že omenjeno na začetku članka, pa vseeno ne gre zanemariti dejstev,

  • da več kot 60% čustvenih motenj nastane zaradi doživete slabe psihološke izkušnje,
  • da je do psiholoških motenj prišlo zaradi psiholoških travm in stresa ter da
  • negativna čustva okrnijo energijski sistem našega telesa.

  2. Čustvene motnje lahko učinkovito odpravite s pomočjo EFT terapije…

  Ustanovitelj EFT Gary Craig je postvail povsem nov koncept, na katerem temelji EFT terapija. Predpostavil je, da se naša negativna čustva (strah, žalost, jeza,…) ne nahajajo v naši glavi, ampak v obliki blokade v energijskem sistemu našega telesa.

  Ta koncept je nam zahodnjakom precej tuj, saj se v šoli nikoli nismo učili o energijskem sistemu telesa. Mojstri akupunkture z zabadanjem igel v akupunkturne točke odstranjujejo blokade iz našega telesa, pri EFT terapiji pa gremo še korak naprej, saj se v mislih osredotočamo na konkretni trenutek, v katerem je blokada nastala. Namesto zabadanja igel s konicami prstov tapkamo na iste točke, kamor bi zabadali igle.

  Izkaže se, da lahko v nekaj minutah zmanjšamo jakost svojih negativnih čustev – zmanjša se strah, jeza, skrb, žalost,…

  Prav tako pa se zmanjšajo tudi telesni občutki, ki spremljajo negativna čustva – zmanjša se napetost v telesu, cmok v grlu, pritisk v prsih, lažje zadihamo, bolečina v želodcu popusti.

  Video: prikaz točk za tapkanje

  V spodnjem videu lahko prisluhnite kratki razlagi EFT tehnike. V njem je natančno razložen osnovni postopek EFT tehnike, v katerem sledimo 5 korakom, po katerih stopamo med procesom tapkanja.

   

  1. Zaznajte, kaj se z vami dogaja oziroma opredelite, kaj čutite ?

  2. Ovrednotite jakost negativnega občutka.

  3. Tapkajte na karate točko s trikratno ponovitvijo in zraven izgovarjajte uvodni stavek, ki temelji na negativnem čustvu ali občutku.

  Na primer:

  »Kljub temu, da sem napet/-a,…«,

  »kljub temu, da me je strah…«, ali

  »kljub temu, da sem jezen/-a, se imam rad/-a in se sprejemam«.

   

  4. Nadaljujte s tapkanjem po akupunkturnih točkah.

  5. Preverite vaše počutje.

  Ali v sebi zaznate kakšno spremembo?

  Vaša občutja ponovno ovrednotite.

   

  Opravite test učinkovitosti EFT – kliknite tu in tapkajte ob video posnetku za odpravo kateregakoli negativnega občutka – tudi, kadar vas je strah, ste žalostni ali jezni – po osnovnem EFT postopku

  3. …in lahko jih odpravite tudi za vedno

  Gary Craig je tehniko EFT preizkusili z vietnamskimi vojnimi veterani. Skušal jim je pomagati premagati grozne spomine, ki so jih imeli na vojno. Nekdanji vojaki so trpeli za t.i. posttravmatsko stresno motnjo (spada pod ankiozno motnjo), ki je ena najtežjih oblik čustvene motnje. Trpeli so za različnimi fobijami, ki so v njih sprožile močno čustveno bolečino, zaradi katere niso mogli spati. Po uporabi EFT tehnike je vsaka sled njihovih težav izginila. Gary Craig je dejal: »Uporabili smo EFT in bili osredotočeni na nekatere najintenzivnejše vojne spomine in jih v roku ene ure nevtralizirali. Seveda se jih vojaki še vedno spominjajo, vendar spomini nimajo več čustvenega naboja.« Gary Craig trdi, da je vzrok za vsa negativna čustva neravnovesje energijskega sistema telesa. S tapkanjem po točkah meridianov torej lahko ravnovesje obnovite in se rešite čustvenih stanj, kot so
 • stres,
 • tesnoba,
 • depresija,
 • napadi panike,
 • fobije,
 • občutkov krivde in zapuščenosti,
 • pomanjkanja samozavesti,…
 • Večina ljudi, ki se prvič sreča z EFT tehniko, je nezaupljiva in nima dovolj izkušenj, da bi si znala pomagati sama. Kadar so čustvene motnje kompleksne in dalj časa trajajoče, večina ljudi nujno potrebuje pomoč izkušenega EFT terapevta, ki bo znal razplesti ta zapleten klobčič negativnih emocij. EFT terapija namreč vsebuje elemente psihoterapije, le da proces ne traja dolga leta, ampak običajno le nekaj tednov in v najtežjih primerih nekaj mesecev. Kakovost življenja je tesno povezana s čustvenim zdravjem. Čustveno zdravje pa je temelj samozavesti in ima veliko vlogo tako v našem zasebnem, kot tudi profesionalnem življenju. S tapkanjem lahko dosežemo čustveno osvoboditev in premagamo vrsto ovir.

  V košarici ni izdelkov.