Znebite se anksioznosti, tesnobe in izgorelosti - za vedno

Slabost in vrtoglavica [Kako si pomagati in ju trajno odpraviti?]

Slabost in vrtoglavica sta pogosto dva izmed telesnih simptomov anksioznosti. Raziskave kažejo, da okoli 28% ljudi, ki ima težave z vrtoglavico, trpi za eno od anksioznih motenj (generalizirano anksiozno motnjo, socialno anksioznostjo, paničnimi napadi,…) (Vir 1 – Anxiety and dizziness – MedicalNewsToday). Vrtoglavica, ki je simptom anksioznosti, lahko privede celo do omedlelosti.

slabost in vrtoglavica

Slika 1: O anksioznosti in o njenih preostalih simptomih, najdete veliko uporabnih prispevkov na anksioznost na VlastaKuster.si.

Anksioznost pogosto spremlja tudi slabost. Slabost, ki nastane (in tudi dokaj hitro mine) zaradi vznemirjenosti in zaskrbljenosti, ko na primer odhajamo na razgovor za službo ali pa slabost, ki jo spremljajo močne želodčne bolečine in bruhanje.

Slabost in vrtoglavica sta torej tesno povezani s čustvenim stanjem, kot je anksioznost, zato najbrž tudi vi hrepenite po tem, da ne bi bila več tako pogosta spremljevalca vašega življenja. Zagotovo bi želite tudi dolgotrajne rešitve.

Spoznajte rešitev in se poučite o tem, kako:

 • blažiti ta dva telesa simptoma anksioznosti
 • zmanjševati jakost slabosti in vrtoglavice
 • poiskati vzroke za njun nastanek
 • odpraviti občutja strahu, bojazni in zaskrbljenosti
 • zaživeti svobodno in sproščeno.

V nadaljevanju prispevka, pišem o….

1. Zakaj čutimo vrtoglavico in imamo občutek, da bomo bruhali?

Anksioznost je čustveno stanje, ki temelji na občutjih strahu. Nelagodna občutja bojazni lahko zaznavate že v sedanjem trenutku, ko zgolj razmišljate o stvareh in situacijah, ki so pred vami (morda se bodo zgodile, morda sploh ne), kot tudi v trenutkih, ko se morate z njimi resnično soočiti. V obeh primerih se anksioznost izraža v obliki zaznavanja različnih simptomov, med katerimi sta zelo pogosta tudi slabost in vrtoglavica. Ker ste tako zelo prestrašeni in se bojite soočiti z neko nalogo, opravkom ali osebo, se vam začne megliti pred očmi, imate občutek, da boste zdaj zdaj omedleli in padli po tleh, obenem pa vas lahko obhaja tudi bolečina v želodcu in slabost, ki vas sili na bruhanje.

Vse to se dogaja, ker je vaše telo pod tako močnim stresom. Govorim o stresu, ki ga je potrebno razumeti v širšem kontekstu, in sicer: v pojem stres vključujem tudi ves stres, ki se je tekom let nabiral v vaše telo.

stres, slabost in vrtoglavica

Slika 2: Zagotovo si želite, da bi našli orodje, ki bi vam pomagalo zmanjševati in čistiti stres iz telesa.
Že poznate EFT tapkanje?

Stres izhaja iz vaše preteklosti, ko ste doživljali ponavljajoče se stresne situacije, na podlagi katerih se je gradila vaša samopodoba. Samopodoba temelji na podzavestnih prepričanjih o lastni sposobnosti, zmožnosti, o zaupanju, ki ga imate sami do sebe,… Pred nekim dogodkom čutite slabost in vrtoglavico, ker v svoji notranjost slišite močan glas, ki vam prigovarja: niste dovolj dobri, ne bo vam uspelo, drugi so boljši od vas,… Zato vas je tako strah, ko se morate soočiti s tem dogodkom.

2. Katere vrste vrtoglavic in vzroke nastanka poznamo?

Poznamo več vrst vrtoglavic, in sicer:

 • psihogena vrtoglavica (nastane kot posledica duševnih težav)
 • vestibularna vrtoglavica (vzrok za njen nastanek najdemo v ravnotežnem sistemu posameznika)
 • nevestibularna vrtoglavica (nastane zaradi motenj v sistemu ravnotežja).

Vzroke posamezne vrste vrtoglavice je zelo dobro poznati, saj le tako lahko najdete najbolj ustrezno pomoč. Ko gre za psihogeno vrtoglavico, ki se pojavlja zaradi anksioznosti, se lahko pomirite, saj vrtoglavica ni povezana z nobeno fizično boleznijo.

vrtoglavica

Slika 3: Psihogena vrtoglavica je simptom anksioznih motenj, ki jih ne uvrščamo med fizične bolezni. Poučite se o tem, kaj so anksiozne motnje in kako si pri njih pomagati.
Gradivo najdete na VlastaKuster.

Psihogena vrtoglavica je tesno povezana z vsaj eno od anksioznih motenj. Kot simptom anksioznosti, jo zaznava več kot ena četrtina ljudi. Poleg vrtoglavice posamezniki zelo pogosto čutijo tudi slabost, tiščanje v prsih, povišan srčni utrip, dušenje, potenje,… Bolj ko se bliža nek dogodek, v katerem se morajo udejstvovati, bolj intenzivno jih čutijo.

Morda se vam je že zgodilo, da vas je, ko so vsi ti simptomi pridobivali na svoji jakosti, postajalo vedno bolj strah, saj ste mislili, da boste izgubili zavest, se zgrudili ali kar umrli? Glede na to, da gre za vrtoglavico, ki je simptom anksioznosti, se vam ne more zgoditi nič hudega v smislu, da bi zares doživel srčni infarkt ali da bi umrli.

Najhuje, kar se vam lahko zgodi je to, da vas stopnjevanje simptomov vodi do izredno neprijetne izkušnje paničnega napada. Napad panike sam po sebi ni nevaren, zgodi pa se zaradi tega, ker je vaše ubogo telo tako zelo preobremenjeno s stresom.      

3. Kaj vam lahko pomaga, ko čutite slabost in vrtoglavico?

V trenutkih, ko čutite slabost in vrtoglavico, vam lahko pomaga EFT tehnika. EFT tehnika je učinkovito orodje, ki vključuje tapkanje po določenih akupunkturnih točkah telesa, signali, ki se zaradi rahlega udarjanja po točkah za tapkanje prenašajo v center za stres, ki se nahaja v naših možganih, pa povzročijo, da se jakost teh dveh in tudi drugih simptomov, poleže.

S tapkanjem vedno začnite na:

karate točki, ki leži na zunanji strani dlani. Ob istočasnem udarjanjem po njej, izgovorite: “Kljub temu, da mi je slabo, se imam rad in se sprejemam” ali pa “kljub temu, da se mi vrti, se imam rad in se sprejemam.” Ko tapkate, vedno tapkajte na podlagi enega izbranega simptoma, nato pa, v kolikor čutite še (kakšnega) drugega, še na podlagi tistega. Izbrani stavek ponovite 3x.

karate točka

Slika 4: Karate točka je prva točka, ki jo uporabljamo pri EFT tehniki. Kako točno uporabljati EFT tehniko, po korakih opisujem na www.vlastakuster.si.

Nadaljujte s tapkanjem po vseh ostalih akupunkturnih točkah, in sicer:

 • na notranji strani obrvi
 • na strani očesa
 • pod očesom
 • pod nosom
 • pod ustnico
 • na ključnici
 • pod pazduho v višini prsih
 • na vrhu glave.

Na vsaki od teh osmih točk ponovite “slabo mi je” ali “vrti se mi”. Naredite nekaj krogov tapkanja, po katerih boste dosegli, da se bo intenziteta občutenega simptoma polegla. Da se je jakost polegla, preverite z lestvico neugodja, na kateri s številko od 0 do 10 (10 pomeni najmočnejše občutenje nelagodja) ocenite, kako močna je vaša vrtoglavica in slabost že pred začetkom tapkanja in nato njeno ocenite preverite še po tapkanju.

lestvica neugodja

Slika 5: S pomočjo lestvice neugodja preverite jakost slabosti in vrtoglavice pred in po tapkanju. Zgornjo sliko najdete tudi v knjigi Tapkanje odpravi negativne misli in občutke.

4. Kako vedeti, če je vrtoglavica resna težava?

Če vrtoglavico čutite le ob trenutkih, ko se približuje nek dogodek ali trenutek vašega udejstvovanja, ki vas napolnjuje s strahom, tesnobo, zaskrbljenostjo ali napetostjo, lahko sklepamo, da trpite zaradi ene od oblik anksioznosti.

Vrtoglavica tako ni “resna težava” v smislu, da bi bila simptom neke resne fizične bolezni. Potrebno pa je vedeti, da anksioznost in vsa stanja napetosti in neugodja, ki jih povzroča v telesu, močno kvarijo kvaliteto vašega življenja in da obstaja možnost, da čustveno trpljenje na dolgi rok, lahko vodi tudi do nastanka različnih bolezni.

anksioznost

Slika 6: Anksioznost ne vpliva dobro na vaše zdravje, zato je dobro poznati tudi različne postopke, s katerimi si pri anksioznosti lahko pomagate sami. Najdete jih na samopomoč pri anksioznosti.

Zelo dobro pomoč vam nudi terapevtski proces, ki ga imenujemo EFT terapija, saj odpravi tako simptome anksioznosti, kot tudi anksioznost samo.

EFT terapija išče vzroke za nastanek vaših negativnih prepričanj, ki jih gojite sami do sebe in na podlagi katerih se soočate s svetom. Kdaj in zakaj je torej nastalo vaše prepričanje, da niste dovolj dobri? Od kdaj in zakaj v vas domuje tako močan strah, s katerim se spoprijemate praktično z vsemi zadolžitvami in nalogami tako na delovnem mestu, kot tudi v zasebnem življenju? Na EFT terapiji vam jih s pomočjo tapkanja pomagam najti in nato delati na njih, dokler negativna prepričanja ne nadomestijo pozitivna in dokler strah ne nadomestita zaupanje in ljubezen.

Globoka čustvena razbremenitev in osebna preobrazba vam bosta po EFT terapiji povrnili veselje do življenja in lahkotnost, ki jo boste v nadalje občutili ob razmišljanju in soočanju s stvarmi, dogodki in srečanji, ki so pred vami.

Viri in dodatne informacije na temo “Slabost in vrtoglavica”

1 – Anxiety and dizziness – MedicalNewsToday

Mag. Asja Dominko (Vlasta Kuster) je vodilna EFT terapevtka za trajno odpravo depresije, anksioznosti in paničnih napadov.

Prispevek: Slabost in vrtoglavica [Kako si pomagati in ju trajno odpraviti?]